RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Originally posted by Acabatistuta View Post
    ... Imam u naslonu za ruku priključak za tel. a iznad vozačeve glave nalazi se mikrofon. Da li to mozda ima veze sa tim ?
    Sigurno, jer te obaveštava, da je veza uspostavljena i da govoriš! Nema veze sa glasovnim obaveštavanjem o stanju vozila.

Ako nemaš "pravi" telefon za taj hands-free, isključi ga fizički na konektoru radija. Ako imaš odgovarajući telefon, isključi na njemu opciju glasovno biranje.

Postoji više verzija renault RADIOSAT uređaja, pa bez orginalne knjižice ne može se pouzdano reči o kakvoj grešci se radi.

Imaš li, ikakav "kršteni" papir od tvog radija? Na kome je naveden njegov kod za aktiviranje.

Comment

• Franjo
      Banovan
      • 14.08.2009
      • 2831
      • Inđija - Beograd
      • Renault megan II res

... Kada krenem i probijem onu barijeru od 10-15 km/h i zaključa se auto sam, pojavi se na displeju ''SPEECH'' i ne fukcioniše nijedna komanda na radiju i ne čuje se ništa. Probam da otključam na dugmetu za otključavanje međutim ne reaguje jer verovatno u vožnji ne može da se otključa ili grešim. Međutim i kada stanem ne mogu da otključam auto na tom dugmetu za otključavanje nego se otvore bilo koja vrata iznutra i auto se otključa i istog momenta radio proradi.
      Funkcija automatskog zaključavanja svih vrata, pomoću dugmeta centralne brave, aktivira se pritiskom na to dugme, dužim od 5s. Deaktiviranje, ako je funkcija aktivirana, isti postupak: pritisneš dugme i držiš oko 5 sekundi. Motor na leru, sva vrata zatvorena! Kad pritisneš na dugme, prvo će zaključati sva vrata, a nakon 5s otključati. Ako je u redu, potvrdi to na uobičajeni način, otvaranjem i zatvaranjem vrata.

Comment

• Acabatistuta
        CBC Član
        • 05.07.2013
        • 63
        • Zaječar
        • Laguna 1,9dci

Originally posted by Franjo View Post
        Sigurno, jer te obaveštava, da je veza uspostavljena i da govoriš! Nema veze sa glasovnim obaveštavanjem o stanju vozila.

Ako nemaš "pravi" telefon za taj hands-free, isključi ga fizički na konektoru radija. Ako imaš odgovarajući telefon, isključi na njemu opciju glasovno biranje.

Postoji više verzija renault RADIOSAT uređaja, pa bez orginalne knjižice ne može se pouzdano reči o kakvoj grešci se radi.

Imaš li, ikakav "kršteni" papir od tvog radija? Na kome je naveden njegov kod za aktiviranje.
        Nemam nijedan papir od radija ali znam kod za aktiviranje. I nemam odgovarajući tel. za handsfree pa bi pokušao da ga otkačim da vidim da li on pravi problem ali neznam gde se isključuje ?

Comment

• Franjo
          Banovan
          • 14.08.2009
          • 2831
          • Inđija - Beograd
          • Renault megan II res

Nemam shemu vezivanja za "privilege" opremu, ali proveri na radiju, ako imaš ono veliko dugme desno, ispod koga piše "UPDATE LIST":
          pritiskom na SRC biraš izvor audio signala: Radio, CD, MP3 CD, CD changer, Cassette i AUX input (ako je priključen i aktiviran). Ako se AUX ne pojavljuje na listi, ili se pojavi AUX OFF, tada nije do priključka telefona.

Fizičko isključenje vrši se na konektoru (plavo-belom) na poleđini radija.

Prvo pokušaj, da ga deaktiviraš podešavanjem (Expert mode settings), ako ti se na listi nalazi AUX:

Pritiskom i držanjem istog (desnog) dugmeta, ali na levu stranu označenu notama, otvaraš EXPERT mode, radi promena podešavanja radija;
          Zatim, pritiskanjem strelica na levom, velikom (navigacijskom) dugmetu biraš podešavanja, a poslednje je Activating/deactivating auxiliary input, pa u opcijama izabereš (AUX OFF).

Comment

• mupe
            CBC Senator XXL
            • 05.10.2006
            • 822
            • bg
            • Laguna 3 GT 2.0T 205

Kakve veze imaju aux i handsfree? Ja imam nokia ck-7w hf u mojoj laguni i on nije povezan na aux, na kom mi je inače xcarlink. Speech se pojavljuje u trenutku kad zovem, ili mene neko zove.

Mislim da tu nešto nije u redu s instalacijom i da postoji kratak spoj između nekog od vodova centralne i handsfree uređaja.

Comment

• Acabatistuta
              CBC Član
              • 05.07.2013
              • 63
              • Zaječar
              • Laguna 1,9dci

Originally posted by mupe View Post
              Kakve veze imaju aux i handsfree? Ja imam nokia ck-7w hf u mojoj laguni i on nije povezan na aux, na kom mi je inače xcarlink. Speech se pojavljuje u trenutku kad zovem, ili mene neko zove.

Mislim da tu nešto nije u redu s instalacijom i da postoji kratak spoj između nekog od vodova centralne i handsfree uređaja.
              I ja mislim definitivno da je neki spoj između centralne i handsfree uređaja, prvenstveno centralne.
              Kod mene je sledeća situacija: Kada nije zaključan auto radio radi, čim pritisnem dugme za zaključavanje i zaključam auto pojavi se na centralnom display-u ''SPEECH''. i ne mogu da otključam više auto na tom dugmetu. Otključam tako što se otvore bilo koja vrata iznutra i to je to. Isto je i kad krenem autom i prođem onu barijeru od 10-15 km/h i automatski se zaključa i radio prestaje da radi i pojavi se speech. I opet moram da otvorim neka vrata da bi se otključalo.
              Kako vama funkcioniše dugme kod ručne kočnice za centralno zaključavanje tj. kako bi trebalo da funkcioniše centralno zaključavanje ??

Comment

• mupe
                CBC Senator XXL
                • 05.10.2006
                • 822
                • bg
                • Laguna 3 GT 2.0T 205

Dugme ima dva položaja, otključavanje i zaključavanje. Pritisak na jednu od strana radi upravo to. Po zaključivanju upali se crvena dioda na tasteru i na odgovarajućem indikatoru koji je vidljiv putnicima na zadnjem sedištu. Automatsko zaključavanje radi tako kako si opisao, s tim što pritiskom na taster auto uvek može da se otključa bez obzira na to da li je zaključan ručno ili automatski.

Comment

• Acabatistuta
                  CBC Član
                  • 05.07.2013
                  • 63
                  • Zaječar
                  • Laguna 1,9dci

Eee kod mene nece da se otkljuca na tom dugmetu nego se otkljucava tako sto se otvore bilo koja vrata iznutra. Eto to kod mene pravi problem ustvari. Kao sto rekoh, kada je auto zakljucan na radiju pise speech. Da li neko zna zasto ne radi otkljucavanje kod mene ? Da li je imao neko ovakav problem ?

Comment

• Franjo
                    Banovan
                    • 14.08.2009
                    • 2831
                    • Inđija - Beograd
                    • Renault megan II res

Najbrže bi se utvrdilo dijagnostikom u čemu je greška. U vezi otključavanja.
                    Ovako, napravi spisak (zabeleške) i pokušaj redom: zaključavanje-otključavanje "daljincem". Proveri, da li funkcioniše na svim vratima. Koliko kartica imaš? Da li imaš karticu sa dva tastera, ili sa tri, ali da treći nije označen AUTO , već samo za prtljažnik? Kako sam shvatio, imaš tu hands-free karticu i funkcioniše kako treba: čim se udaljiš od auta, sva vrata će se zaključati sama, bez pritiskanja bilo kog tastera? Isto tako, trebala bi da otključa, kad si na dohvat rukohvata, ili bravice prtljažnika!?

Sledeće: nakon starta motora, na praznom hodu proveri, da li taster o kome je reč funkcioniše - zaključava i otključava sva vrata na kratak pritisak do 2s. Ako bilo koju radnju ne izvršava, verovatno je u pitanju veza sa relejem, ili sa drugim sklopom. Imaš li, još neki taster za zaključavanje svih vrata? Na centralnoj konzoli, ili na vozačevim vratima?

Kad se to sredi, tražiti vezu sa problemom radija. U vezi tog problema, siguran sam, da bi se fizičkim isključenjem hands-free priključka za telefon, otklonio taj problem. Moguće, da je i kod tebe priključen xcarlink, ili sličan modul, pa se ostvari neka veza - impuls, koji prepoznaje kao telefonski poziv. Otuda, ono obaveštenje SPEECH. Kod mene na meganu, na primer obaveštava MUTE! Naravno, za radio CD plejer, jer se sa telefona prebacuje na zvučnike i mikrofon kod retrovizora.

Comment

• mobbdeepqb
                      CBC Senator XXL
                      • 19.07.2009
                      • 383
                      • beograd

Ja imam 2 problema koji se vuku od kada sam kupio auto,nista strasno,ali me nerviraju.Kao i kod vecine Laguna,kada se krece sa slabijim gasom,auspuh mi ,,zvoni'',zatrese se,nadam se da znate o cemu pricam.Nisam video Lagunu da joj se to ne cuje.Majstori mi kazu da je pletenica,bio sam u 2 auspuh servisa i oni kazu da je ona ok.Drugi problem je kada kocim,a auto je u leru, krene kao da se gasi,ali spusti na nekih 750 obrtaja i cim stanem ili pritisnem kvacilo on se vrati na 800.Kada je upaljena klima onda cesce,jer je pod opterecenjem naravno,a nekad mi pri kocenju digne na neki 850 obrtaja dok ne stanem.Znam da vecina vas ima slicne probleme,pa ako ih je neko sredio,ne bi bilo lose da opise sta je uradio.POZZ

Comment

• savidsi
                        CBC Član
                        • 12.01.2010
                        • 90
                        • km

mobbdeepqb, to sto zvoni, neka zvoni. Cuje se i kod mene i ne obracam paznju.
                        To sto ti se desava prilikom kocenja je do prekidaca kvacila, verovatno je ispao iz lezista ili deo koji ga pritiska-otpusta je polomljen. Prekidac se nalazi negde oko pedale kvacila, zalegni i pogledaj.

pozdrav

Comment

• savke
                          CBC Senator XXL
                          • 14.02.2006
                          • 575
                          • Novi Sad, Temerin
                          • Laguna 2 ph2, Golf 3

Sto se tice pletenice, meni moj majstor nije hteo da menja vec je na sred nje stavio jednu šelnu (onu obicnu metalnu za creva) i od tada se ne cuje. Kaze kada se pocne cuti i sa šelnom onda camo menjati.
                          Само замисли да је сваки нови дан бољи него јуче а лошији од сутра....!

Comment

• Franjo
                            Banovan
                            • 14.08.2009
                            • 2831
                            • Inđija - Beograd
                            • Renault megan II res

Originally posted by mobbdeepqb View Post
                            Kao i kod vecine Laguna,kada se krece sa slabijim gasom,auspuh mi ,,zvoni'',zatrese se,nadam se da znate o cemu pricam.Nisam video Lagunu da joj se to ne cuje...
                            Nije kod većine, a uzroka "zvonjavi", može biti puno. Zaboravio sam o kojem motoru se radi u tvom slučaju: diesel-benzin (LPG), snaga motora, stanje izduvnog sistema (katalizator), nosači, silencer (prigušni lonac), navedena pletenica (expanzioni članak), itd...

Ako, pri nešto većem gasu ne "zvekeče", može biti, da je greška u podešavanjima, što se najbrže rešava dijagnostikom. Kočenje sa menjačem na praznom hodu, je pogrešno! Isto, kao pritiskanje papuče spojke (kvačila), istovremeno sa kočnicom. Spojkom treba isključiti prenos, kad se vozilo uspori kočenjem, nešto pre nego se potpuno zaustavi i motor gasi. Ili, ako se radi o kočenju radi menjanja u niži stepen prenosa, na određenoj brzini.

Ako taj problem iritira, preporučujem dijagnostiku.

Comment

• Acabatistuta
                              CBC Član
                              • 05.07.2013
                              • 63
                              • Zaječar
                              • Laguna 1,9dci

Našao sam problem u vezi osigurača F6 20A koji mi je često crkavao. Problem je bio u instalaciji priključka za telefon koji je na tom osiguraču. Priključak za tel. se nalazi kod mene ispod naslona za ruku tačnije u kaseti ispod naslona za ruku kod ručne kočnice. Naime sumnjao sam da nešto sa tim priključkom za tel. nije u redu jer mi je pokazivalo na radiju ''SPEECH'' što u prevodu znači govor. Skinem ja plastiku da dodjem do žica i konektora tu kod menjača i ručne i nadjem taj konektor za tel. Otkačim ja konektor i tada sam video kad sam mrdnuo konektor da je kao hteo da se zaključa auto pa se otključa sam. Taj konektor je pravio neki spoj. Međutim pogledam ja malo bolje i vidim da je 3-4 žica nagorelo i da je tu pravilo ustvari spoj. Jedna žica(tačnije žuta) je gotovo bez izolacije, sve se istopila izolacija na njoj sve do spajanja tih žica u snop tu pored menjača i pored priključka za dijagnostiku i upaljača. To je odgovor na moje pitanje šta se dimilo pre neki dan, te žice su pravile spoj.
                              Naravno skinuo sam osigurač i sutra ću kod električara. Planiram da isključim skroz taj priključak za tel. Da li neko zna odakle ide taj priključak ?? Da li iz kutije sa osiguračima ili iz glavnog kompjutera ?? U pitanju je fabrički priključak naravno a auto Laguna, 1,9dci, 88kw, 2003 karavan
                              Last edited by Acabatistuta; 25.07.2013, 21:04.

Comment

• Franjo
                                Banovan
                                • 14.08.2009
                                • 2831
                                • Inđija - Beograd
                                • Renault megan II res

... Da li neko zna odakle ide taj priključak ?
                                Ide iz radija, sa MINI ISO konektora i to zna električar. To je ono, što sam pisao o fizičkom isključenju. Ja ga ne bih isključio, samo problematične, nagorele žice presekao i izolirao. A žicu, potrebnu za centralnu bravu, ako je nagorela - sredio.

Comment

Working...
                                X