Gume - iskustva, proizvodjaci ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • g60
    CBC Senator XXL
    • 20.10.2006
    • 1011
    • Vrachar je majka ;)

A da napomenem da u izvesnom letnjem periodu u svici NEsmeju da se imaju zimske gume ( habanje asvalta i losije prijanjanje)
    Sto je kod nas obichaj

Comment

• Williams
      CBC Senator XXL
      • 07.02.2006
      • 556
      • Beograd- Cerak

Sta mislite o ovoj gumi?

Cena za 195/60/14 je bila 6300din po komadu, al posto je meni potrebna letnja guma sa dobrim aquaplanningom (sudeci po ovoj zimi), ne znam da li mi se isplati da uzimam all season gumu.

Jos jedna stvar koja mi nije jasna na sajtu http://www.autogume.net pod rubrikom "uputstva za vozace", kazu da ako se kupuju samo 2 gume treba ih montirati na zadnju osovinu, bez obzira koji su tockovi pogonski. Ja sam uvek mislio da bolje gume idu na pogonske tockove?

Da li neko od vas ima na kolima Toyo, i koja su iskustva? Trebalo bi da su u rangu sa Yokohamom, ako ne i bolje.

Comment

• sri98
        Admin od Trpeze
        • 24.10.2004
        • 7262
        • Republic of Konjarnik
        • Toyota Corolla E 210

Ja sam juce montirao ovo

T1R vazi za gumu koja je super po mokrom i leti, ali za zimu je "nagradna igra" da se uopste i krene.

Prvi utisci su sasvim zadovoljavajuci, udobna tiha, super drzi....

ali je i zvanicna cena izmedju 10500 i 11000 din za 195/55x15.

Slike imas ovde

http://www.cannonballforums.se/viewtopi ... 490#245490
        Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Williams
          CBC Senator XXL
          • 07.02.2006
          • 556
          • Beograd- Cerak

@sri98 Ove tvoje stvarno izgledaju extra, ali mislim da za proxies ima samo od 15" do 24", moguce da gresim. Cena im je isto lepa .
          Jel si dobio neki popust?

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Jos jedna stvar koja mi nije jasna na sajtu www.autogume.net pod rubrikom "uputstva za vozace", kazu da ako se kupuju samo 2 gume treba ih montirati na zadnju osovinu, bez obzira koji su tockovi pogonski
            sta ti tu nije jasno konkretno, apsolutno uvek bolje gume idu na zadnju osovinu, i jedino tako ima svrhe kada je cilj sto bolje ponasanje automobila / bezbednost voznje.
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• BOOST
              Founder - Admin od Začetka
              • 29.09.2004
              • 8726
              • Gislaved//Sweden
              • SAAB 9000 AERO R; SA

Ajde bre brick, ovo ti je bio rekordno kratak post , sta ti se desilo

eto, vuche me za jezik a izvuce mi prst

Naime, trakciona frikcija je najveca na gumi kad je nova.
              Sto je guma vishe slik manji je otpor kotrljanja.

Upravo otpor kotrljanja je taj koji daje stabilitet autu, dakle da zategne zadnji trap i time simulira krilca na pikadu koji bez njih leti kao klada.
              Jasno.

Dalje, u krivinama je nova guma iz opisanih razloga bolja jer ima vishe mesa gde se uvija i razlaze sile da neidu direktno sve na bocni zid. Dakle, teze se auto zanosi.

Napred je potpuno svejedno dok god se tocak kotrlja ima se volan da se uzmeri u zeljenom pravcu.
              Ova opcija nepostoji kod svih auta mislim, upravljanje zadnjim tockovima, jer dodje li do njega iznenadno, obicni vozaci se tesko snalaze u tim uslovima.. eto , malo produzih i razjasnih, a teo sam da se ueditujem u odgovor iznad , no neka moze i ovako
              Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
              move your mind

Comment

• Williams
                CBC Senator XXL
                • 07.02.2006
                • 556
                • Beograd- Cerak

Eto da nema foruma, na prednje bih montirao posto sam kapirao da bolji grip daje bolje ubrzanje i da je sila kocenja malo veca na prednjoj osovini. Posle sam na sajtu michelina procitao isto da nove 2 trebaju da idu na zadnje tockove, gde ima malo vise objasnjenja zbog cega, od autogume.net.
                Kakva je guma michelin energy, posto samo nju imaju u mojoj dimenziji na sajtu?
                Imao sam neke Uniroyal Rain gume, ali posto je balon iskocio na njoj mora da se menja. Sto se voznih karakteristika tice bio sam prezadovoljan, narocito voznja po mokrom.

Comment

• jomini
                  CBC Senator XXL
                  • 11.03.2007
                  • 490
                  • Novi Sad

A ko?enje? Kažete da ako se kupuju dve nove gume, treba da se stave na zadnju osovinu. obrazloženje je logi?no. Ali zar se onda ne trpi kod ko?enja? Prednje gume su više optere?ene od zadnjih i tu je tako?e potrebno ''mesa'' (ili mesta ) što kaže Boost... Ima tu i ZA i PROTIV (kod odabira osovine za nove gume). Jasno da je najbolje uzeti sve ?etiri, ali prednosti imaju i varijanta za napred i varijanta za nazad, zar ne?
                  San ispunjen. Impreza Turbo.

Comment

• dranix
                    CBC Senator XXL
                    • 04.10.2004
                    • 3079
                    • Antwerpen/Belgium
                    • Saab 9-3

Niko i nije rekao da napred idu celave gume.

Comment

• jomini
                      CBC Senator XXL
                      • 11.03.2007
                      • 490
                      • Novi Sad

Naravno. Ni ja.
                      San ispunjen. Impreza Turbo.

Comment

• Wiz
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 3104
                        • Nish

"Kakva je guma michelin energy, posto samo nju imaju u mojoj dimenziji na sajtu?"

Solidna je malo meka,ali cak i zimi mozes nju voziti,na kisi isto ok,bar tako kaze moj eiskustvo i iskustvo drugara koji je sad vozi

Comment

• NemaN
                          CBC Senator XXL
                          • 29.11.2004
                          • 1560
                          • munze

tacno tako...ne bih ni ja bolje napisao...imam ih na meci...
                          I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• prolupator
                            CBC Senator XXL
                            • 02.09.2005
                            • 3968
                            • Zemun

Da nove gume idu na zadnju osovinu mi je novost... Kako je BOOST to objasnio, zvuci sasvim logicno... No, ipak je komplet sve 4 najbolja opcija ... 'krilca na pikadu' ...
                            OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• JNC
                              CBC Senator XXL
                              • 19.12.2006
                              • 1332
                              • Beograd

pa i u brosuri Tigra za zimske gume koje su delili pred zimu lepo pise na zadnje a i u Michelinovoj takodje.

Comment

• sw.brick
                                CBC Senator XXL
                                • 09.10.2004
                                • 8141
                                • Beograd, barajevo-zemun
                                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

A ko?enje? Kažete da ako se kupuju dve nove gume, treba da se stave na zadnju osovinu

ko?enje pogotovu to važi, obavezno pozadi bolje gume ina?e nema ništa od ko?enja na pravcu ako je podloga iole klizava.

nema potrebe ovde posebno objašnjavati dinamiku kretanja vozila, ima na sajtu Continentala objašnjeno izmedju ostaloga, osnovni termini i pojmovi fizike važe?i za vozilo.

opšte široko poznato pravilo staro decenije i potvrdjeno milion ima puta u praksi, bolje gume uvek nazad.
                                volvo
                                945 SE turbo lpg
                                344 GL lpg

Comment

Working...
                                X