ja mislim da je primena ovog pravilnika odlozena za sledecu sezonu.
zimska oprema podrazumeva 2 ili 4 zimske gume ili (m+s) ili 4 letnje sa dubinom sare 4mm i lance.
zbog kupovine soc. mira, pravilnik su odlozili pre par meseci.
jel primecujete da se pravilnici razlikuju od izvora do izvora. kazu da je mup najneazurniji po pitanju redovnog update-a informacija!
Poslednje citirano je sa sajta Ministarstva za infrastrukturu koje je i donelo pravilnik, inace odlozena je samo primena dela koji se odnosi na sve 4 zimske gume, sve ostalo se primenjuje.
Pozdrav drugari,
bilo je vec price, ali hajde da vidimo zna li neko nesto ponovo, posto kad poegldamo ovaj stav u uredbi koji glasi : "2) ланце односно друге уређаје за повећање тракције; "
Da li drugi uredjaji za povecanje trakcije znace i carape one koje se sada reklamiraju svugde, video sam ih bas u gradu u jednoj prodavnici na tocku kao reklama.
Rado bih to kupio, jer ako to budem imao, verovatno cu i stavljati tamo gde ima snega, a ako kupim lance, sigurno ih necu kaciti, vec ce samo lupati po gepeku.
Po zakonu možeš staviti čarapu jer nigde nije propisano da moraš koristiti samo jedan način povečanja trakcije.
E, sad, kako ćeš ti pojasniti panduru da to nisu pocepane najlonke tvoje tetke, to vidi sam...
Takođe ću (verovatno) kupiti neke najjeftinije lance i nikad ih neću staviti.
Malopre sam kupio najnoviji bros revije SAT a tamo clanak o sredstvima za povecanje trakcije. Lepo kaze da su to sve dozvoljena sredstva i da potpadaju pod ``druge uredjaje za povecanje trakcije`` kako pise u zakonu.
Ima tu o obicnim lancima, zatim o naprednim lancima, o mrezama za tockove, oprugama za sneg, vec pomenutim carapama i o pauk lancima. I sve od toga je dozvoljeno. Sto kaze neki iz AMSS u clanku: ako zakon eksplicitno ne zabranjuje znaci da je dozvoljeno
I nesto sto mozda niste znali: bez obzira da li neko napravi saobracajni prekrsaj vozeci biciklu, traktor, auto, kamion ili autobus ukoliko sakupi 18 poena ostaje privremeno bez dozvole za sve kategorije upisane u vozacku dozvolu.Ovo se odnosi na doslovnu primenu zakona. Ipak u nastavku kaze da jedan deo sudija to gleda na humaniji nacin pa nece odrediti zbog prekrsaja napravljenog na bicikli oduzimanje dozvole nekome ko radi kao vozac, dok jedan deo sudija hoce bas zbog toga sto tumace da bi profesionalni vozac trebao da zbog cinjenice da zaradjuje hleb za volanom vise vodi racuna u saobracaju i ne pravi prekrsaje ni jednom vrstom vozila kojom upravlja (bicikla je po ZOBS-u vozilo na 2 tocka). Iz ovoga proizilazi da oduzimanje vozacke dozvole podrazumeva zabranu upravljanja bilo kojim motornim vozilom za vreme dok je dozvola oduzeta.
Pa ljudi pamet u glavu.
P.S.
A jedan clanak govori o proceduri vracanja dozvole kada neko sakupi 18 poena. Nimalo lako a jos manje brzo (otprilike od isteka kazne nekih najmanje 90 dana cekanja plus vreme predvidjeno za seminar bezbedne voznje i ostale zavrzalame.
Mora se voditi racuna nema sta,recimo za prekoracenje brzine od 20km/h drugar je dobio da plati 6000 dinara,4 kaznena poena i oduzeta mu dozvola na mesec dana.Najgore od svega je sto mu auto treba za posao,a ne sme da vozi!Kada je opet dobio dozvolu opasno je poceo da se pridrzava propisa...
Prekoracenje sa 0.6 promila. Obican Pl3 bez kamere, brzina nije ni pokazana. Prvi poziv stigao u vreme strajka sudova, drugi nije primljen, ceka se treci, sta raditi? Osporavati brzinu, traziti suocavanje i odugovlaciti, ili priznati, reci da je prvi prekrsaj i zamoliti za min kaznu? Kazna u zbiru je 7 meseci, ali kumulativna obicno bude manja od zbira pojedinacnih...
p.s. Nisam ja da ne bude zabune
Alkohol nikada nisu tolerisali tako da priznao/nepriznao prvi/peti prekršaj ode dozvola.
Najbolje bi bilo da odugovlači do zastarevanja ali 2 godine nije malo.
“Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”
Imace mogucnost zalbe jos koji put pa nek' se dopisuje, odugovlaci ..
Ali, posto je naduvao = nadrljao je. Tu im je tolerancija 0.0% (osim za vozace vrlo skupih automobila).
Znam iz svog i tudjih iskustava iskustva da se mogu izmuljati i prekoracenja od skoro 100km/h, preticanja preko duple pune i sl., ali alkohol i crveno svetlo nikad i nikako.
E, sad, tog lika su zaustavili u akciji merenja brzine ili akciji merenja alkohola. Ne rade obe stvari odjednom nikad.
Verovatno su merili brzinu, pa kad su videli da talasa - dali mu malo i da duvne...
Postoje zapisi kad i koji pandur provodi koju akciju (nije precizno do u minut, ali dovoljno za sudiju) i ako se zainate - doci ce i do tih podataka i lupice ga po usima samo tako.
Ako je bila akcija merenja alkohola (ono, zaustave sve da duvaju pa i njega) onda nek' negira brzinu.
U suprotnom, nek' prizna sve i moli, kumi, kuka, place da mu kazna bude sto manja i kraca.
Comment