Ne, nije predaleko ... ovo je tema za mišljenja, iskustva i sl.
Što se tiče pandura ... znajte da se u Policiji sva nameštenja dobijaju preko veze. Da nije tako, načelnik Saobračajne policije, Punto/Slobodan Jovanović bi imao pojma o novom ZOBS-u ...
Što se tiče socijalne jednakosti: Hajde da meni bude jednako kao poslaniku (bilo kojem) pa ću da budem za jednakost svih
Lično ne podnosim državne službe, bilo koju u bilo kom obliku ... Smatram da ih treba otpustiti bar 70% ...
Što se Policije tiče (ovde govorim samo o Saobraćajnoj, s drugim delovima Policije nisam imao dodira) smatram ih neopevanim lopinama u prevelikom broju slučajeva. Bilo je slučajeva kad bi mi saobraćajac pomogao, oprostio prekršaj, bilo je i prijava, a bilo je i podmićivanja ...
Dok god podmićivanje u ovoj meri bude moguće i dok god bude pravilo a ne izuzetak - od novog ZOBS-a nikakve pozitivne vajde biti neće.
Danas idem u Inđiju, a pandur uredno na -8C meri brzinu na onom puteljku na novosadskom auto-putu. Vraćam se, napolju -11C, a on još uvek tamo ...
Da je sedeo u autu, upalio rotaciju, svi bi vozili 50km/h i nijedna kazna ne bi bila naplaćena ...
Evo, ljudi su počeli da pišu vlastita iskustva o trkeljisanju za opremu i traženje bilo kakve "greške" u cilju uzimanja 'iljadarke ... toga će, na žalost, biti sve više ...
Lično, ne žalim pandure, ni zbog uslova u kojima rade, ni zbog malih plata, ni zbog dalekog mesta rada, ni zbog toga što imaju problema kad šetaju s porodicom ... ni zbog čega ...
Čovek uvek ima izbor - oni su svoj napravili pa sad nek žive s tim ...
Opet, lično, smatram da je Sudstvo (u svim oblicima) još gore od pomenute Policije i njih (Sudstvo) bih mlatio dugačkom g0vnjivom motkom da me noram da im prilazim blizu ...
Ono što smatram ogromnim nedostatkom "naše" (jer nije naša već svoja) Policije je nepostojanje nikakve unutrašnje kontrole. Postoji to, ali samo na papiru, da se zadovolji forma ...
Zašto nisu izdvojili 10-15% tih novih kazni za bonuse Unutrašnjoj kontroli koji bi bili deljeni na osnovu rešenih prijava protiv pokvarenih OSL-a?! I još da uvedu propis da svaka prijava ora biti rešena u roku od 3 meseca, a da pandur za to vreme nema ni platu ni radni staž već samo zdravstveno osiguranje?!
neka, neka, meni je jeftinije da unutrasnja kontrola zabusava i da saobracajci ne prezaju od njih
ja cu se potruditi da me ne zaustavljaju (da kucnem u drvo, ne secam se kad su me klepnuli za neki prekrsaj) jer mi je tako ubedljivo najjeftinije, ali ako se vec zeznem, cilj mi je da mi sto veci deo plate ostane u mom dzepu
po stoti put pominjem
neka nacickaju sluzbena vozila duz puteva i nek dremaju slobodno u njima, svi ima da voze kao bakice, niko nije sagoreo po glavi da vozi 150 kad mu neko blicne zbog patrole koja je parkirana pored puta
al posto je njihovo obitavanje na putu samo zbog pucanja multinovom i trazenja jedne od zilion stavki koje mogu da budu neispravne na zaustavljenom kamionu (po mogucstvu sa stranim tablama) radi "rutinske" kontrole, koji je imao nesrecu da naidje bas u momentu kad je kamiondzija ispred zavrsavao sa zigosanjem, cela prica dobija malo zalosno smesnu konotaciju
u stvari, ona oduvek na balkanu sa nasim polupismenima (policeman-ima) ima tu konotaciju
necu da gresim dusu, stvarno cast izuzetcima koji opomenu, pomognu, posavetuju, progledaju kroz prste umesto da se zagule, a li vecina je ....
pa majku mu, nisu batine samo metod da se narod uvede u red (ako im je uvodjenje reda uopste i ideja, makar delom)
Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.
Re: Predlog zakona o bezbednosti sabraćaja, novi ZOBS
Originally posted by SchoneNK
Ja nisam za neku soc varijantu jednakosti, jer nismo svi isti ni inteligencijom, ni vestinom niti sposobnostima. Trziste je tu da odredi koliko ce ko zaradjivati. Za ostru kritiku rada javnih sluzbi jesam, jer vrednost njihovog rada ne odredjuje trziste, ali za isticanje na stub srama i nipodastavanje nisam.
Fino i diplomatski rečeno. Za soc jednakost naravno nisam, i nismo svi isti ... ali ni toliko različiti da bi sa približnim sposobnostima (obrazovanjem, veštinom, mogućnostima ...) imali faktor 1:5 ili čak 1:10. Radosti divljeg kapitalizma. Razlike postoje i na zapadu ali strukovnim udrženjima se razlika smanjuje na 1:2 do max. 1:3.
Tržište određuje cenu rada to je u principu tačno. Tržište u Srbiji? Koje pobogu tržište?! :x Nema to kod nas, ukinuto nekim Z(akonom)OD(ozvoljenim)M(onopolima)-om
Ne budimo naivni,prodadosmo cementare, pivare, farmaceutsku industriju (Galenika samo što nije), mobilnu telefoniju i dobili smo šta? ništa! U banana republikama (možda bolje reći paradajz u našem slučaju) stvara se neklasična kartelska organizacija gde par velikih prećutno ili dogovorno (svejedno) guraju cene na neki nivo koji je viši od tržišnog. I tako osim malo kvalitetnijeg (mada je diskutabilno) piva, cementa slične klase itd. uz manje zaposlenih i tek neznatno većih plata onih koji su ostali dobili smo uglavnom skuplje proizvode i to otprilike faktor 2 (u evrima plus inflacija).
Čak i "privatizovani" NIS do 2012 neće bitno poboljšati kvalitet goriva a i zašto bi? Nisu valjda ludi, kad im država ostavila monopol Sve po grbači običnog čoveka! Navali
To je "tržište" šta tek reći za netržišne mehanizme državnih (i paradržavnih) institucija. Najbolje ništa!
Mislim malo nas miriše policiju ali zašto bi oni pa bili bolji od drugih.
Onaj primer policajca koji gura kola me je impresionirao, jedino što će taj pre da leti iz policije nego da napreduje. Stara dobra vremena, negativna selekcija pa udri!
Naravno ne stub srama ali oštra veoma oštra kritika!
Jeste u pravu i onaj što kaže da oni rintaju za prosečnu platu (cca. 400€) uz loše uslove i specifičnosti službe, ali im to ne sme biti izgovor za mito i još gore maltretiranje građana koji ih izdržavaju. Mnogi sposobniji (tržište, ma nije valjda!) rade i za manje a više (250 sati za toliko evra) ili tek za nešto veću platu. Uz beneficirani radni staž i redovnost primanja (koja u oba ranije navedena slučaja nije garantovana i uglavnom je nema) i povrh svega sigurnost radnog mesta koja je bar 10 puta veća nego u privatnom sektoru, bolje bi im bilo da ne traže leba preko pogače. Za stan, pa neka ga kupe, opet mogu lakše da planiraju na duže staze. Ljuti sam protivnik da im država poklanja stanove pa makar i na korišćenje. To je strašno loša i anti tržišna poruka. Mogla bi da eventualno da učešće (ipak rade za nju) npr. 10% i možda subvencionisanu kamatnu stopu (euribor bez plus 2 do 3%). Za onog što je (uz reakciju okoline, ko telad u šarena vrata umesto da mu pomognu) gurao auto odmah glas za pomenute benificije ali možda u crtanom filmu, u stvarnosti će onaj što uzima crvene to ostvariti podmićivanjem šefa ili tako već nešto.
Odlutah od teme ali novi ZOBS ionako svoju svrhu ima u anti socijalnom miljeu tj. u lupanju enormno velikih kazni koje pune budžet. Ono sa zatvorom za alkohol je O.K. i za teže ugrožavanje života, ali kazne od po pola plate to je samo otimačina i nema veze sa bezbednošću ni u saobraćaju ni nigde. To samo povećava i olakšava mito! I po starom je dovoljno bilo samo primenjivati kazne te bi bile edukativne, ove nove su drakonske naročito za bezazlenije prekršaje (do 10 ili 20km/h) van naseljenog mesta ili još gore peta zihernadla, 2mm kraći kraci na trouglu, 0,05mm plića šara uz ivicu peneunmatika i slično.
Sve u svemu dok se mi sa policijom svađamo i "bijemo" tamo neko treći se lepo koristi (iz vlasti; vrha ili dna svejedno) i troši na lak način pokupljene pare. Nije PDV 20% ili 25% ma jok, 18% je i novi ZOBS, bolje da je 20% bez novog Zobs-a, efekat isti a bar znamo o čemu se radi - niko neće da pokrene reformu državne uprave jer to su zaboga glasači (a mi ostali verovatno stoka ) i onda lakše je pričati da se porezi ne povećavaju, otpustiti simboličnih par hiljada onih pred penziju uz otpremnine i nastaviti po starom.
Baš sam se zaneo, ali ionako sam bezveze i davao komentare, suština je u prethodnim redovima i onih 80, 100 ili 200 miliona evra koliko će napuniti kasu (za nenamensko trošenje) u 2010.
Povlačim predlog o jačoj unutrašnjoj kontroli jer će zapravo "demokratsko" uzimanje mita policija kao prirodna reakcija protiv svrhe zakona (što bi on za 400€ punio džep onom koji ima 4000€ mesečno) biti manje i bolje će se napuniti kasa (državna pa u privatne džepove) i još povećati troškovi pa opet sve po nama.
Policija je samo posledica, nisu samo oni krivi već njihove (nezajažljive) gazde.
Biće bolje od 2050. samo malo strpljenja, ionako neće biti više nafte pa ni ZOBS-a, do tada spremite štek i plaćajte kazne (ili mito ko kako proceni) pomoći nam ionako nema.
Ajd' živeli!
P.S.
Na sarkastičan način (školski primer bolji od Zmajevog "ako je umeo kamen gristi mora da se ugojio") mito i "crvene" su zapravo jedini TRŽIŠNI mehanizam u vezi Zobs-a, policije pa i šire države. Oćeš manju kaznu, oćeš bolju uslugu u zdravstvu, plati bato! Kad ne možeš zvanično, možeš nezvanično - koliko para toliko muzike, tržište par ekselans!
Jeste da tako sporije napredujemo ali jedini način borbe je prava tržišna utakmica koja se kod nas igra sa dva igrača manje i uz penal na svakih 10 minuta; ma ko im je kriv kad nisu sposobni (konkurentni) imali su svoju šansu. Nije nego!
Ni "truli" nam zapad nije (mnogo) bolji. Prvo: osim onih strukovnih razlika imaju i menadžment koji zarađuje 100:1 od sebe boljih, samo zato što su spremni da otpuste hiljade radnika u mikrosekundi ili da ugase nekoliko fabrika ko od šale!
Zatim oni su zapravo i izmislili ovako tupave zakone kao što je Zobs.
Jedino što imaju bolje puteve i automobile (standard, pa nek je i hladno).
I na kraju ali najbitnije, kad su već toliko bogati mogli su da već sada imaju naprednije aktivne sisteme sigurnosti (automatsko kočenje, držanje odstojanja, ograničenje brzine prema saobraćajnoj signalizaciji i drugo) i u ekonomskoj a ne samo visokoj klasi automobila, pa i putevi su već mogli da budu "inteligentni" kao i rasksnice i da se i ne može proći kroz crveno. Na kraju krajeva i tamo administraciji to ne ide u prilog. Zašto da ljudi ne ginu na putevima? Ima više potrebe za policijom, lekarima (hitna pomoć), osiguranjem, novim vozilima itd. Ma ginuće se na putevima više nego u ratovima i pored raznih Zobs-ova, njinih ili naših svejedno; just follow the money!
For them we are all (just) Expendable !!
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Re: Predlog zakona o bezbednosti sabraćaja, novi ZOBS
Originally posted by expendable
I po starom je dovoljno bilo samo primenjivati kazne te bi bile edukativne, ove nove su drakonske naročito za bezazlenije prekršaje (do 10 ili 20km/h) van naseljenog mesta ili još gore peta zihernadla, 2mm kraći kraci na trouglu, 0,05mm plića šara uz ivicu peneunmatika i slično.
na sprecavanje protivzakonske delatnosti ne utice visina kazne, nego izvesnost od njene primene
dzaba kazna za neko delo od 5000 eura ako je pocinioc svestan da ce biti uhvacen svaki 135ti
a ako je kazna 5e, a uhvati se svaki ili svaki drugi.....
zato pominjem da je valjao i stari zakon i pravilnik uz mozda par izmena, dopuna, blazih dizanja cena kazni.... samo da se primenjivao
Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.
Danas u novinama, verovatno još juče na TV-u (ne gledam tu pošast ili minimalno, sunđer bob kockalone i poneki film ali ionako ih sve manje ima):
- Uhapšeno 13 policajaca i 6 carinika zbog primanja mita (uz uspešna akcija unutrašnje kontrole i slično). No comment.
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Tresla se gora ...
Tako su i u akciji Morava pohapsili sve sitne ulične dilere droge a prave donosioce iste ostavili na slobodi ... čist marketing ...
Mislim da ovi pohapšeni nisu dali dovoljan deo tamo nekom ...
Stari vic:
Ženi se carinik i kolege se dogovaraju šta da mu daju kao poklon ...
Da mu kupimo auto?!
Ne, može on to i sam ...
Da mu kupimo kuću?!
Ne, i to će on sam i to brzo ...
A da ga pustimo jedan dan da radi sam ?!
Eeeeejj, da mu ne bude mnogo ?!
Da iskoristim temu o misljenjima vezanim za novi ZOBS...
Danas listam dodatak iz SAT plus-a o kaznama i tamo pise da vozilo koje vuce prikljucno vozilo ne sme da se krece brze od 80 km/h. Da li to vazi i za auto koji vuce laku prikolicu do 750kg sa trecom tablicom, i da li treba zalepiti nalepnicu 80? Do sada (po starom) sam prosao puno kontrola, nikada nisu trazili naplenicu. Sta mislite ?
Takodje ono sto su pricali da se kazneni poeni nece upisivati i racunati do Nove Godine nije tacno, jer sam juce procitao u SAT-u intervju sa nekim sudijom koji kaze da ce se poeni racunati za sve prekrsaje od 10. decembra, jer ce slucajevi na sud stizati tek posle 1. januara, tako da ce sve koji budu napravili prekrsaje za koji se salje kod sudije pored novcane dobiti i kaznene bodove.
- Neka porotnici donesu presudu - opet će kralj, valjda dvadeseti put tog dana.
- Ne, Ne! - uzviknu kraljica - Najpre osuda ... zatim presuda. (zvuči poznato zar ne?)
- Trice i kučine! dobaci Alisa glasno. - Ko je još video da osuda bude prva!
- Jezik za zube! - dreknu Kraljica i sva pomodre od jarosti.
- Neću! - viknu Alisa.
- Odrubite joj glavu! Razdera se Kraljica što je grlo nosi.
Niko ne mrdu s mesta.
- Baš me briga za vas - nastavi Alisa (dotle je već porasla na svoju pravu veličinu).
- Vi ste samo običan špil karata!
Alisa u zemlji čuda, Luis Karol
I svo ovo j... od strane vlasti, i ona sama po sebii na kraju krajeva taj famozni ZOBS: je samo kula od karata (karti)!
I da nismo tupavi (kao narod, uglavnom za članove foruma ne važi) i lenji (e što jest' - jest' ovo važi za sve manje ili više) srušili bi ga kao od šale ili bar prilagodili realnosti na putevima Srbije i obučenosti pandura i mogućnosti plaćanja itd.
Treba samo dunuti i sve bi se srušilo kao kula od karata.
Međutim mi svi pirimo kao u balon (za proveru alkohola; pa neka prvo panduri dunu u njega kad krenu u patrolu, a onaj za zdrav razum ne bi prošli ni cenzus oni malobrojni i zalutali), umesto da smo demonstrirali i napravili zakonodavcu (za koga su panduri Ajnštajni, Tesle i Hokinzi) pravi pakao i koji bi morao da se potrudi pre nego što bi ovakvo đubre satavio za zvaničan zakon. Posle su nam krivi drugi, pa mi smo sami sebi najveći neprijatelji.
Nebeski mir kojim smo podareni da ovakva sr...a prođu nije odlika Nebeskog naroda, već zapravo stoke. A ovce i jesu za šišanje! Šta je sledeće? Da nam upadaju u kuće (gareže, kola) bez naloga? da nas drže mesecima u pritvoru?
Nastavimo sa ćutanjem pa ćete već videti!!
Povećajte poreze nemojte da ga naplaćujete preko pandura, osiguranja i da nam prodajete ostala naci... sranj..
Jedan lokalni diktator iz skorije nam prošlosti i iz okruženja se zeznuo samo u jednom. Prvo je trebao da dođe do kandidature za EU a onda i grejanje (koga neki delovi srbije ni u XXI veku nemaju) i standard i sve ostalo ne bi bilo nikakav problem.
- U pravu si narode, ali to je cena da dođemo do EU - NE LIPŠI MAGARE DO ZELENE TRAVE!
Danas u novinama, verovatno još juče na TV-u (ne gledam tu pošast ili minimalno, sunđer bob kockalone i poneki film ali ionako ih sve manje ima):
- Uhapšeno 13 policajaca i 6 carinika zbog primanja mita (uz uspešna akcija unutrašnje kontrole i slično). No comment.
Da uhapseno je i privedeno u pritvor u Uzice.Svi policajci i carinici su iz Prijepolja.Moji drugari ih licno poznaju.Koliko sam cuo pre godinu-dve su dobili kolegu iz BG-a za kojeg se na kraju ispostavilo da je iz unutrasnje kontrole.Kamere su im postavili na kucici punkta kako i u reflektore.Snimali,sakupljali i trt,jedno vece svima banuli u kuce i pohapsili ih.Ta grupa je otkrivena na prelazu SRB-CG,tacnije put Prijepolje-Pljevlja (granicni prelaz Jabuka).
Kako su mi drugari ispricali pojedini iz grupe,uglavnom ti od 20-25god su za kratko vreme presli s magarca na konja tj s jugica na golfove cetvorke i audije a4.JBG dobar pazar bio na prelazu.Jer kako inace kupiti golfove od 5-6k evra od plate saobracajca 30-32000din!?
Napominjem da je to akcija samo na tom prelazu dok ce kazu jos veca cista biti na prelaziu Prijepolje-Bijelo Polje (prelaz Gostun kod Brodareva).
Nezvanicno uhapseno je posle Nikoljdana ukupno 38 policajaca i carinika.
ALI posle NIKOLJDANA u istom gradu i izuzetak.Da li sticajem novonastalih okolnosti (prpa medju pandurima od prethodnih hapsenja) ili stvarno ima dobrih pajkana pokazace naredni dani.
Naime,pre neki dan tip sa zatamnjenim dzipom iz BG na celom putu od BG-Prijepolja nije stao nijednoj patroli nit su krenuli u poteru za njim.Konacno je zaustavljen u PP od saobracajne patrole (radar).Posto je za prekoracenu brzinu automatski sledilo oduzimanje vozacke nudio je OSL-u 200e da ga pusti.OSL nije pristao.Posle pola h ubedjivanja i dizanja mita na 400e OSL takodje nije poklekao vec je zvao pojacanje.Da ne poverujete sta se ispostavilo.Taj tip je bio neki glavni iz BG unutrasnje kontrole i posle tolikog natezanja je panduru CESTITAO NA SAVESNOM OBAVLJANJU DUZNOSTI OSL-a.Da li je taj pandur stvarno onaj 0.000001% dobrih il je prpa bila od hapsenja pre dva dana!?Posto je drugar video celu situaciju za koji dan cu dobiti informacije da li je dobio obecani cin od strane tog iz unutrasnje
Posto je doticni saobracajac iz naselja pored mog za koji dan cu saznati da li je dobio unapredjenje ili ne.
Mislio sam da je seoska buva ali drugar se kune u ovo sto mi je saopstio
Comment