Novi ZOBS - vaše mišljenje, iskustva...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • skyline
    CBC Senator XXL
    • 31.07.2007
    • 3149
    • Cacak

Re: Novi ZOBS - vaše mišljenje, iskustva...

znaci, tvoje tumacenje je da ako imas letnje sa vise od 4mm sare, ne trebas nositi lance u gepeku?
    ja mislim da moras imati lance cak i sa tek stavljenim letjim gumama

sta vi ostali mislite?
    Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Ja sam siguran da ne mora, informacija od pre pola sata u direktnom suočenju sa OSL-om koji mi je održao predavanje i postupio sasvim korektno prema meni iako nije trebao (morao)... Sve je isto, samo njega nema... lanci su potrebni tamo gde su znakom naznačeni da treba. Imače sam imao lance u gepeku i sve ostalo ali sam izašao iz kola i popio predavanje o kazni u vezi toga, pitao sam baš za lance pošto smo rasporedili zalihe iz radionice po svim kolima
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• uglavnom.bezopasni
        - 42 -
        • 03.02.2005
        • 2235
        • Novi Sad

Da li se ovde ofuje?

Sve mogu da shvatim ali varijantu da ti obrazac u ddor-u daju na revers (odnosno da te šalju tamo čija ti je polisa ako nije njihova).
        Revers koji je fotokopiran na fotokopiru ili na laseru, 25x ali bukvalno ih toliko više košta taj revers (papir/toner za laser,fotokopir, i mastilo iz hemijske olovke) nego što su platili štampu svih tih evropskih obrazaca, koje bolje da dele na kilo, manje će da ih košta, ali ostalo je još birokrata, čak i po privatnim firmama.

Ja bio na šalteru i umro sam od smeha kad mi je rekao proceduru, a ja došao po 20 komada, da uzmem za sve iz kineske... Moj ćale, koji je do pre neki dan radio tamo, jedva je oteo 5 komada i to od nekog šefa, ovaj na šalteru se pravio toša, i to su mu dali ali da im vrati popunjene reverse.
        Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
        11.04. 0:12 #2
        Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Franjo
          Banovan
          • 14.08.2009
          • 2831
          • Inđija - Beograd
          • Renault megan II res

Originally posted by skyline
          ja mislim da moras imati lance cak i sa tek stavljenim letjim gumama sta vi ostali mislite?
          Slažem se. Ono: kada se ne koriste sredstva za povećanje trakcije, ne znači da ne morate imati lance kao obaveznu zimsku opremu. Letnja guma sa dubinom šare većom od 4 mm barem donekle zadovoljava u određenim zimskim uslovima bezbednost u saobraćaju (očišćene saobraćajnice u slučaju snežnih padavina, gradska vožnja), dok to istrošene gume ne zadovoljavaju, posebno u slučaju debljeg sloja snega.

Oduvek sam imao u prtljažniku u zimskom periodu komplet lanaca (koji nisam ni raspakovao radi kontrole ispravnosti, što je preporučljivo) i dobre radijalke na sva četiri točka (i rezervnom) na yugu koral 55. Svake zime sam vozio nekoliko puta na relaciji Podgorica - Peć preko planinskog prevoja Kula kad je bio otvoren za saobraćaj, a kad je bio zatvoren (retko) preko Rožaja-Ribarići-KM. Zbog dobrih guma nije bilo potrebe da koristim lance, iako je na pojedinim deonicama bio znak obavezne upotrebe lanaca, tj. zimske opreme.

Comment

• red_H
            CBC Član
            • 22.03.2008
            • 13
            • Beograd

Originally posted by skyline
            izvor blic.rs

7. Zimske gume na pogonskim točkovima
            (od 15. decembra do 15 aprila) – Letnje gume na pogonskim
            točkovima (od 15. aprila do 15. decembra)
            Ovo nije tаčno! U zakonu to nigde ne piše, piše da će biti regulisano pravilnikom. Pravilnik nije donet(ne postoji, postoji samo predlog pravilnika), tako da se to ne primenjuje.

Comment

• srdjanissan
              CBC Senator XXL
              • 20.11.2008
              • 720
              • beograd

Da,sta je to sa izlaskom iz kola,kazu to ne moze? U cemu je fora,sto to kao ne moze?
              kad koči,cepa gume i prevrće se!
              papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• dr_mire
                CBC Veteran
                • 10.01.2007
                • 104
                • Beograd, Banovo BrDo

Originally posted by srdjanissan
                Da,sta je to sa izlaskom iz kola,kazu to ne moze? U cemu je fora,sto to kao ne moze?
                Kao u Americi, ruke na volan i postupi po naređenju....

Navodno zbog bezbednosti vozača, ali i organa reda....hehe
                ...za Klein se otuda Edipov kompleks ne fokusira primarno na oca, ili na penis, ili na simbolički falus, ili na pretnju kastracijom. Fokusira se pre na majku i na grudi, koji su dobri objekti ako zadovoljavaju, ili loši objekti ako se odbijaju...

Comment

• Franjo
                  Banovan
                  • 14.08.2009
                  • 2831
                  • Inđija - Beograd
                  • Renault megan II res

Originally posted by red_H
                  ... tako da se to ne primenjuje.
                  Primenjuje se postojeći, dok se ne donese novi, a on je istovetan sa predlogom.

Comment

• Cherokee_NS
                    CBC Senator XXL
                    • 08.02.2009
                    • 802
                    • Novi Sad

Blic online, najnovije vesti, politika, tema dana, svet, društvo, ekonomija, hronika, zabava, kultura, auto, sport, vojvodina, srbija, republika srpska, beograd, intervju, komentar, reportaža, serija, dodatak, strip, comics, tv program, horoskop, arhiva vesti, dobre vesti
                    Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• srdjanissan
                      CBC Senator XXL
                      • 20.11.2008
                      • 720
                      • beograd

da i on stane na saobracajnici mu viri zadnjica i usporava saobracaj i rizikuje svoj zivot,cemu to? I da li moze bez razloga da te zaustavi i koja pravila vaze za njih da li moze na raskrsnicu da parkira i meri brzinu,i tu na sred raskrsnice zaustavi nekoga

Comment

• Davor
                        CBC Senator XXL
                        • 02.03.2005
                        • 498
                        • Novi Sad

Upravo odgledah emisiju,ono je bilo sramotno da nacelnik saobracajne milicije pojma nema o tom zakonu za koji se toliko zalaze.Kad ga je pitala za standard od reflektujucem prsluku on kaze da nema zakona o njemu,a sta je onda EN 471,druge stvari ne bi ni komentarisao koliko je neznanje onih koji su pisali zakon.

Comment

• zlocesti
                          CBC Veteran
                          • 24.06.2008
                          • 116
                          • Beograd

E ovate ja bi voleo ako neko zna da mi objasni par stvari .... ali samo ako je 100% siguran u to sto prica ....

** Da li obican prasinar ima prava da zaustavlja auto, proverava saobracajnu, vozacku, dize haubu, ceprka po gepeku?

** Sta sve saobracajac mora da ima na sebi da bi propisno zaustavio neki auto ?

** Da li po novom zakonu saobracajc sme izvrsiti zaustavljanje vozila ( bez predhodnog prekrsaja ) a da pre toga nije obezbedio mesto?

** Sta se podrazumeva pod obezbedjenim mestom za zaustavljanje ?

** Dali moze da odbije da da broj znacke ako ja, ili ti mi, to od njega zahtevamo.

** I da li mozemo mi koa gradjani i optuzena strana da slikamo mesto zaustavljanja, prekrsaja ako mislimo da cika pandur nije u pravu, i ako on ne uradi nesto po propisu da osporimo kaznu tj "presudu"

Comment

• prolupator
                            CBC Senator XXL
                            • 02.09.2005
                            • 3968
                            • Zemun

Originally posted by prolupator
                            @japanx:
                            Pitaj zašto ne objave pravilnik ponašanja saobraćajne policije prilikom kontrole saobraćaja?! Tamo je sve definisano, pa da i mi znamo
                            OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• red_H
                              CBC Član
                              • 22.03.2008
                              • 13
                              • Beograd

Originally posted by Franjo
                              Originally posted by red_H
                              ... tako da se to ne primenjuje.
                              Primenjuje se postojeći, dok se ne donese novi, a on je istovetan sa predlogom.
                              U predlogu pravilnika na http://doku.mi.gov.rs/sektor%20za%20put ... racaja.htm nigde ne piše: zimska oprema je obavezna od tog datuma do tog datuma, a to ne piše ni u starom. Zimska oprema je obavezna na delu puta gde je to naglašeno saobraćajnim znakom, a ne uvek i svuda u zimskom periodu.

Comment

• srdjanissan
                                CBC Senator XXL
                                • 20.11.2008
                                • 720
                                • beograd

http://www.blic.rs/temadana.php?id=125036 -izvor
                                1. Šta ćemo sa novijim vozilima koja u prtljažniku fabrički nemaju rezervni točak, čak ni mesto za njega?

Predlog novog pravilnika o opremi u vozilu predviđa sledeće: Rezervni točak ne moraju da imaju motorna i priključna vozila ako su pneumatici ili naplaci opremljeni nekim sistemom za sigurnu vožnju s izduvanim pneumatikom ili ako vozilo poseduje odgovarajuće sredstvo za privremeno osposobljavanje izduvanog pneumatika (npr. sprej, pena u boci pod pritiskom, komplet za brzu popravku pneumatika i sl.).

2. Ko će da prijavljuje službena ovlašćena i privilegovana lica za počinjene prekršaje?
                                Ovlašćeni predlagač prekršajnog postupka je policija, dok u slučaju saobraćajne nezgode prekršajni postupak može da pokrene i lice koje je oštećeno. Ne postoje posebna pravila kada su u pitanju službena lica.

3. Ako uhvatim policajca da čini prekršaj, šta treba da uradim i kome da se obratim da bi i dotični policajac osetio čari novog zakona. Da li, kad me zaustavi policajac, mogu i ja njemu da tražim da mi pokaže prvu pomoć…
                                Zakon o bezbednosti saobraćaja važi i za policajce, osim kada se radi o zaustavljanju i parkiranju. Ako građanin zatekne policajca u prekršaju, može da zabeleži prekršaj kamerom ili telefonom, ili jednostavno da da iskaz u kome će opisati prekršaj. Prijavu protiv policajca građanin može podneti u najbližoj stanici policije gde će primiti njegovu prijavu ili uputiti građanina u nadležni organ MUP.

4. Kako ne smeš da pričaš mobilnim dok voziš, a smeš da pušiš? Pa isto koristiš jednu ruku?
                                Zakonom se ne mogu predvideti svi posebni slučajevi kojim se može ometati upravljanje vozilom (šminkanje tokom vožnje, doručkovanje za volanom i sl.) pa zato zakon načelno zabranjuje ponašanje na način kojim se mogu ometati, ugroziti ili povrediti drugi učesnici u saobraćaju.

5. Po zakonu se ne sme obavljati radarsko merenje brzine na mestima gde to nije zakonom regulisano. Mora na delu puta stajati znak deonica puta na kome se vrši radarska kontrola. Policijsko vozilo mora se jasno videti, tj. ne sme biti sakriven iza žbuna/kamiona itd. Da li je to tačno?
                                Zakon o policiji nalaže da policija mora javno da saopšti nameru da sprovede snimanje na javnom mestu, s tim što nije precizirano u kom roku i na koji način policija to saopštava. Tačne lokacije radarskih kontrola nisu definisane važećim propisima, kao ni način postavljanja policijskog vozila prilikom kontrole brzine.

6. Hoće li biti objavljeno gde su postavljene kamere?
                                S obzirom na to da je svrha sigurnosnih kamera sprečavanje opasnog ponašanja u saobraćaju a ne kažnjavanje, bilo bi razumno objaviti tačne lokacije kamera, kao što je to uobičajeno u pojedinim državama EU.

7. Gde može da se preuzme zvaničan dokument vezan za opremu u automobilu, jer u dokumentu o bezbednosti saobraćaja na njihovom sajtu ja nisam uspeo ovo da pronađem.
                                Obavezna oprema u vozilima određena je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima koji se može preuzeti sa sajta Narodne skupštine www.parlament.gov.rs i pravilnikom o dimenzijama, ukupnim masama i osovinskom opterećenju vozila i o osnovnim uslovima koje moraju da ispunjavaju uređaji i oprema na vozilima u saobraćaju na putevima iz 1982. godine, koji je još na snazi, a očekuje se da ga uskoro zameni novi pravilnik čije usvajanje je u toku.

8. U toku vožnje zabranjuje se slušanje preglasne muzike. Ko će da utvrdi šta je preglasna muzika?
                                Ako dođe do saobraćajne nezgode zbog toga što vozač zbog npr. glasne muzike nije čuo zvučni signal drugog vozača, tada se radi o preglasnoj muzici. Tako bi postojao propust i vozača koji nije čuo nailazak vozila Hitne pomoći i zbog toga ga nije propustio u raskrsnici.

9. Kakav mora da bude fluo-prsluk ? Jedni tvrde da mora biti žut, drugi kažu zelen, treći narandžast...
                                Osobine svetloodbojnog prsluka definisaće se odgovarajućim podzakonskim aktom ministra nadležnog za saobraćaj, čije usvajanje je u toku.

10. Policajac kad sačini zapisnik, ponudiće građaninu da potpiše taj zapisnik, a građanin to može a ne mora da uradi? Koja je onda svrha tog zapisnika?
                                Zakon o opštem upravnom postupku određuje da je zapisnik dokaz o toku i sadržini radnje postupka i datih izjava, a ako u zapisniku o kontroli nema izjave kontrolisanog lica, onda takav zapisnik ne bi mogao biti dokaz o priznanju, tj. negiranju odgovornosti za saobraćajni prekršaj. Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, protivno načelu slobodne ocene dokaza u prekršajnom postupku, određuje da je zapisnik o kontroli učesnika u saobraćaju isprava kojom se dokazuje izvršenje prekršaja.

Comment

Working...
                                X