Predlog zakona o bezbednosti sabraćaja, novi ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Crki
    CBC Član
    • 26.07.2008
    • 71
    • Požarevac
    • ford fokus

Re: Predlog zakona, novi ZOBS

ja sam za prenos,svaki auto koji sam kupio odmah sam i preneo,ali dešavaju se neke čudne stvari,procenjena vrednost mog forda 1989 god.prošle godine je bila 2100 evra !?!?!?!?!?!

Comment

• DovlaK
      CBC Senator XXL
      • 24.07.2008
      • 560
      • Beograd

A da li vi imate model po kome bi se tačno moglo utvrditi da li neko vozi stvarno tuđi auto ili ga je kupio pa vozi na ovlašćenje? Znači mene zaustavi policija sa tuđim autom i ja imam punomoć, kako će oni znati da li je to stvarno tuđi auto ili je moj pa ga vozim na ovlašćenje?

Recimo ja u firmi imam auto registrovan na privatno lice (vlasnika firme) i ja ga vozim već godinu i po dana, stalno je kod mene vlasnik ga nije video ko zna koliko... to i dalje nije moj auto, ali ga ja koristim kao tuđi... po čemu je to drugačije od mog komšije koji vozi sopstveni auto na ovlašćenje jer neće da plati porez?

Takođe, NIGDE U SVETU porez na prenos vlasništva nije 2,5%! Kada bi ovde bio normalan porez mnogo više ljudi bi radilo prenos vlasništva, ovako svako tera svoje
      Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• tomamega
        CBC Senator XXL
        • 19.03.2009
        • 715
        • Beograd / Crna burma, prim. prev.
        • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Originally posted by DovlaK
        Znači mene zaustavi policija sa tuđim autom i ja imam punomoć, kako će oni znati da li je to stvarno tuđi auto ili je moj pa ga vozim na ovlašćenje?

Auto zakonski nije tvoj dok se ne plate sve pripadajuće takse i porezi. To što si ti predao novac nekom licu za auto, ne znači da je država obaveštena o tome da si predao novac, jer država nije ubrala prihod od te transakcije.

Takođe, NIGDE U SVETU porez na prenos vlasništva nije 2,5%! Kada bi ovde bio normalan porez mnogo više ljudi bi radilo prenos vlasništva, ovako svako tera svoje
        U pravu si, u mnogim državama je taj porez i veći. A Srbija sa ostarelom populacijom i malim natalitetom mora i dalje da održava socijalni mir. E pa zato su nam i akcize na gorivo jedne od najvećih, a bogami tek ćemo da plaćamo poreze. Srbi jednostavno nisu navikli i ne vole da plaćaju poreze. Ne postoji svest o značaju državnih prihoda, jer ionako se ovde krade državna imovina dugi niz godina.

Evo primera iz Amerike, gde je poreska stopa na prenos auta ista kao porez na promet (8-10%)

In general if the state one lives in has sales tax, one will pay sales tax on the purchase of any car, including purchase of used cars from a private party. Sales tax is one of the many things that can significantly increase spending on an auto purchase. The sales tax will be calculated based on the purchase price of the vehicle and the current tax rate of the city or locality it is purchased in. As well, most people pay vehicle licensing and registration fees when they purchase a new car.

Comment

• DovlaK
          CBC Senator XXL
          • 24.07.2008
          • 560
          • Beograd

Za prvi deo odgovora: Slažem se s tim, ali je diskusija bila oko toga kako sve ljude treba naterati da urade prenos vlasništva, pa sam ja pitao na koji način misle da to može da se izvede

Za drugi deo ću postaviti kontra-pitanje: Koliko u Americi košta jedan na primer Navigator, a koliko kod nas? Ili 'ajde da ne idemo u luksuz, koliko izađe Golf ovde i tamo? I koliko onda izađe porez na prenos vlasništva tamo i ovde? I koliki je deo prosečne plate taj porez?
          Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• tomamega
            CBC Senator XXL
            • 19.03.2009
            • 715

Za drugi deo ću postaviti kontra-pitanje: Koliko u Americi košta jedan na primer Navigator, a koliko kod nas? Ili 'ajde da ne idemo u luksuz, koliko izađe Golf ovde i tamo? I koliko onda izađe porez na prenos vlasništva tamo i ovde? I koliki je deo prosečne plate taj porez?
            Ako nešto ne želiš da uradiš uvek ćeš naći razlog. Neću da ulazim u te priče. Samo sam se fokusirao na poresku stopu od 2.5% koja stvarno nije velika, a ti si naveo da nema nigde u svetu tako visoke stope.

Udaljili smo se od teme. Toliko od mene.

Comment

• kuntalo
              CBC Senator XXL
              • 02.03.2007
              • 342
              • Predgradje

Originally posted by panto
              Nisam neki stručnjak, ali mislim da prenos vlasništva nije regulisana ovim zakonom. Ni poreznici nemaju sa tim ništa, dok im ne padne u ruke kupoprodajni ugovor. U tom slučaju, poreski obveznik je prodavac, a rok za uplatu je 15 dana.
              Prodao sam Wasilija pre desetak dana, i ovo je, pod stavkom V, pisalo na kupo-prodajnom ugovoru:

E sad, ovo piše na određenom ugovoru koji smo sklopili/potpisali kupac i ja - da li je to samo slučaj u kome zakon dozvoljava ovakve odredbe zasebnog ugovora, a po defoltu je za plaćanje poreza obavezan prodavac, trebalo bi proveriti. U svakom slučaju ne istrčavati sa predlozima bez konkretnih dokaza.
              Save the Panda!

Comment

• Joker
                CBC Veteran
                • 09.05.2005
                • 116
                • Subotica

Po zakonu poreski obveznik je prodavac, e sad ko će dati pare zavisi od dogovora. U 99% slučajeva taj trošak plaća kupac.

Comment

• Franjo
                  Banovan
                  • 14.08.2009
                  • 2831
                  • Inđija - Beograd
                  • Renault megan II res

Zakon je jasan. Ugovor je punovažan kada se overi u Poreskoj upravi. Prenos vlasništva ne može se izvršiti dok se ne izvrši plačanje poreza na prenos apsolutnih prava, u ovom slučaju na prenos prava svojine na upotrebljavanom motornom vozilu... Porez plača vlasnik (prodavac) po rešenju Poreske uprave u roku od 15 dana. Ovo iz razloga što poresku prijavu podnosi vlasnik vozila. Poreska osnovica je tržišna vrednost koju određuje MF - PU, a ne ugovorena cena. Po pravilu, rešava se isti dan. To što uglavnom porez plati kupac, to je stvar dogovora i većinom ugovorena odredba.

Vožnja na punomočje (ovlašćenje) znači da je drugo lice vlasnik, tj. navedeno u saobraćajnoj dozvoli i ono je odgovorno za svu eventualnu štetu koju lice po ovlašćenju počini. Nakon kupovine, novi vlasnik je dužan da vozilo preregistruje na svoje ime u roku od 15 dana. Za to vreme nije mu potrebno ovlašćenje, jer ugovorom dokazuje da je vozilo njegovo.

Pitanje kako će znati da vozilo nije njegovo? Uz ovlašćenje, koje mora biti overeno (plaćena taksa) mora imati i saobraćajnu dozvolu u kojoj piše ime vlasnika.

Poreska stopa je razumna i ko ima za vozilo imat će i za porez. Vozilo sam kupio za 368.950,00 dinara (prava cena), poresko utvrdilo da je tržišna 407.200,00 dinara i odredilo porez u iznosu od 10.180,00 dinara. Malo više od iznosa mesečne naknade za nezaposlenost! Značaj upisa u ugovor stvarne cene, a ne niže zbog poreza, pokazao se u mom slučaju, jer sam kupio krijumčareno vozilo, koje mi je nakon godinu dana privremeno oduzeto. Za svaki slučaj uzeo sam fotokopiju lične karte "prodavca" i njegovom rukom pisanu potvrdu o primljenom novcu u dinarima (iako sam plaćanje izvršio u evrima).

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

I kakve sve ovo ima veze sa zakonom osaobraćaju?
                    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• tomamega
                      CBC Senator XXL
                      • 19.03.2009
                      • 715

Pa i nema direktne veze sa Zakonom o saobraćaju. Ali bitno je pitanje da li će vozači koji voze na ovlašćenje moći to da čine i posle 11. decembra. Prema ovoj diskusiji, odgovor je: da - jer to nije u nadležnosti ZOBS-a.

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Postoji 16 tema o vožnji na ovlašćenja
                        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Puzo81
                          CBC Senator XXL
                          • 04.08.2009
                          • 687
                          • Novi Sad/Prijepolje

Auu brale al moje pitanje napravi zestoku diskusiju.Hvala svima na odgovorima.

p.s.U pravu ste da odmah treba prevesti auto i da porez na prenos u 99% placa kupac.Kad sam kupio auto na ime prenosa apsolutnih prava ili kako vec trebao sam platiti 19000din a sada samo 4000 pa je to bio jedan od razloga vozenja na ovlascenje.100 % cu prilikom isteka reg prevesti na sebe jer ne bi me iznenadilo da posle 11.12 (iako rekoste ova problematika nije obuhvacena u ZOBS-u) da me neki pandur zaustavi i lupi kaznu sto auto nije prevedeno

Comment

• mistermobil
                            CBC Senator XXL
                            • 09.11.2008
                            • 469
                            • pecinci

Ovlascenja nece biti spominjana u novom zakonu.prenos vlasnistva je bitan jer se neplacenjem poreza pravi poreski prekrsaj.Zanima me sta znace oni stepeni pijanstva u novom zakonu?pripit,lakse,srednje,tesko pijan itd..Ima nesto kao vise varijanti.To mi je bzvz,ili si pijan pa ne smes da vozis ili nisi pijan.Sta tu sad manje vise srednje.Najbolje je da skroz zabrane alkohol u voznji i cao
                            Ko leti,vrijedi
                            Ko vrijedi,leti
                            Ko ne leti,ne vrijedi..
                            (Grunf,TNT..)

Comment

• uglavnom.bezopasni
                              - 42 -
                              • 03.02.2005
                              • 2235
                              • Novi Sad

Originally posted by zopu81
                              da porez na prenos u 99% placa kupac.
                              Tehnički/fizički plaća kupac da bi mislio da je prošao jeftinije (nisi ih dao prodavcu u ruke pa on preznicima, nego si ih ti dao direktno poreznicima u prodavčevo ime), ali porez pravno plaća prodavac, i sad kad se pojaviš posle dve godine sa ugovorom sa tamo nekim datumom, poreska da je normalna, opiči prodavcu kaznu i kamate i tužbu i... zato što nije platio porez u roku od 15 dana.
                              Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                              11.04. 0:12 #2
                              Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Franjo
                                Banovan
                                • 14.08.2009
                                • 2831
                                • Inđija - Beograd
                                • Renault megan II res

SAT plus br. 217/218 od 6. avgusta: 6 kaznenih poena vožnja sa 0,51 do 1,20 promila alkohola u krvi (srednja alkoholisanost). Ako prekršajem nije izazvana nezgoda (ili ugrožena bezbednost), novčana/zatvorska kazna 5.000-20.000 din., zabrana upravljanja najmanje 3 meseca.

Ako je izazvana nezgoda (ili ugrožena bezbednost) tada nosi 7 poena, novčana kazna 10.000-40.000 dinara i zabrana upravljanja najmanje 5 meseci.

Comment

Working...
                                X