Pa svaki ima maglenke pored zmigavaca... Tu mu je i instalacija + relej iynad osiguraca + prikljucak na kontrolnoj tabli za paljenje istih...
CITROEN - Saveti za kupovinu,informacije
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Ne, Ne negde su skriveni pokusacu da skeniram semu instalcije pa ces da vidis i gde su releji... Inace originalne maglenke su integrisane s prednjim zmigavcima pa tako moras i ti da ih imas
Comment
-
-
Neskidaj retrovizor, skini staklo. 605 sigurno, 405 sigurno ali je to kod njega dodatna oprema i to retka.
P.S puno strpljenja dok skidas staklo
Inace proveri senzor (izmeri ga omski) odnosno vidi da nije u prekidu...
Comment
-
-
Ima zabice znaci polako ga nategnes i ono iskoci. Jedino je problem sto je sada hladno pa stara plastika postaje jos vise krta tako da ce najverovatnije da pukne. Onda ti ostaje silikon kad budes vracao staklo. Mozda da fenom zagrejes staklo i retrovizor...
Comment
-
-
Nisam nazalost u stvari mozda jednom kada sam isao u Frikom s drugarom. On je inspektor rada. Tada sam video nekog XM-a tamo u prolazu...
Comment
-
-
Iskustva iz vožnje jednog prijatelja iz Hrvatske. Reč je o modelu C5 2.0 HDi 138 KS (redizajnirani model). Iz teksta se vidi koliko čovek voli Citroen i zna da uživa u vožnji... Respect !!!
Malo o samom modelu C5-ice:
Tehničke karakteristike:
Ubrizgavanje HDi 16V
Radna zapremina motora (cm3) 1997
Snaga motora (KW CEE/ KS DIN) 100/138
pri broju obrtaja u minutu 4000
Najveći obrtni moment (mdaN) 32,0
pri broju obrtaja u minutu 2000
Tip menjača M 6 step.
Kočnice prednjih točkova v. diskovi
Kočnice zadnjih točkova diskovi
Pneumatici Michelin - dimenzije 215/55R16
Zapremina prtljažnika (dm3) 471
Zapremina prtljažnika (dm3) sa preklopljenim zadnjim sedištima (dm3) 1315
Masa praznog vozila (kg) 1486
Nosivost (kg) 520
Maksimalna brzina (km/h) 205
Ubrzanje 0-100 km/h (sec.) 9,8
Potrošnja goriva u gradskoj vožnji (l/100 km) 7,8
Potrošnja goriva na otvorenom putu (l/100 km) 5
Prosečna potrošnja goriva (l/100 km) 6
Oslobadjanje ugljen dioksida pri 1 km 158
Gorivo diesel
Zapremina rezervoara za gorivo (l) 66
Oprema:
SX plus automatic paket (samosklapajući el.retrovizori, parking senzori, automatsko podešavanje desnog retrovizora za vožnju unatrag, fotosenzibilni unutarnji retrovizor itd...), u SX opremi je i serijski kožni volan napr, pa automatska dvozonska klima, CD sa 8 zvučnika itd...
Evo utisaka iz vožnje:
...bio sam para dana u Rijeci (ća bi domaći rekli va Fiume) i evo par utisaka o auteku, cesti, Riječkim ležećim policijotima i ostalom. Za drajv rutu Zd-Ri sam (uglavnom zbog bure) izabrao podvelebitsku cestu, inače idem preko Paga pa na trajekt (malac obožava kad trajekt zašija a i dobro dođe po lipom vrimenu kao ugodan coffee brake). C5 smo natrpali propisno, gospoja voli ponijeti viška robe i gluposti (nek se nađe) pa smo u gepek utrpali dva kofera, dvi torbe i par nekih kesa, fala Bogu pa je sve stalo (čak je i bilo viška prostora) pa u kabinu nije išlo apsolutno ništa osim grickalica, žvaka i sokića. Uključio sam parcijalni mjerač kilometraže, potrošnje i prosječne brzine na putnom kompu, imao sam dvije trećine tanka pa nisam trebao na crpku.
Odmah na početku vožnje sam primjetio da hidraulika drži auto uvijek na jednakoj visini bez obzira na opterećenje, Picasso bi sa sličnim teretom (oko 300 kg) dosta legao pa sam morao namještati napr. visinu svjetlosnog snopa na farovima i sl., C5 to rješava automatski hidraulikom, super. Obzirom da je auto još u fazi razrađivanja bio sam malo nježniji na gas papučici od uobičajenog, ali nisam ga "pimplao" tamo di je trebalo malo nagaziti (kod preticanja i sl.) stisnuo sam papučicu i uvijek bi ostao vrlo ugodno iznenađen silinom kojom ovaj 2.0 HDi povuče tešku limuzinu, 1486 kila sam auto, pa gorivo 45 litara, pa HDI family cca 240 kg pa prtljaga, nabere se to brzo, ukupno ide preko 1800 kg pa je omjer negdje 13 kila po KS, što je poprilično opterećenje za svaki motor.Ovaj 16 ventilski turbodizelaš se odlično nosi sa opterećenjima, pomaže vrlo dobro proračunati 6-brzinski mjenjač i varijabilna geometrija lopatica na turbinskom punjaču koji sa vrlo vrlo upotrebljivom overboost funkcijom može zaista snažno ubrzati i učiniti kritično preticanje sigurnijim, to mi se jaaako svidjelo, pun pogodak. Spomenuta varijabilna geometrija lopatica na turbo-punjaču smanjuje i tzv. turborupe, pa akceleraciju čini linearnijom, motor sasvim fino linearno ubrzava od nekih 1500 pa do 4000 okretaja, ja sam ga uglavnom držao na nekih 2-3 tisuće okretaja što je za ugodnu vožnju gotovo idealan broj okretaja u kojem se motor ni ne čuje a još uvijek može fino ubrzati po potrebi, za jednog dizela gas prima fino, dovoljno brzo i čak se rado vrti, veliki moment uvijek stvara dojam da snage ima dovoljno, ni u jednom trenutku mi se nije učinilo da bi mu pofalilo snage i momenta, dapače.
Mjenjač je napravljen u suradnji sa Porscheom i solidan je, puno je brži, precizniji i kraćeg hoda od Picassovog pa se auto i sa te strane gledajući može voziti i prilično agilno. Ovdje treba napomenuti da je taj mjenjač ipak predviđen i programiran za ugodnu limuzinsku vožnju a ne za sportski kompakt pa u svojoj osnovi nije sportski, onaj tko je navikao na napr. BMW-ov ultra kratki sportski mjenjač mogao bi ostati razočaran. Druga i treća brzina su malo produžene, četvrta je gotovo univerzalna, peta je za ugodnu vožnju sa srednje dugim ravnim dijelovima i blažim zavojima, a šesta je za duže ravne dionice i za autoput. Zanimljivo je da je međugas riješen tipično Porscheovski, to znači kad želite malo sportskije ući i izaći iz zavoja recimo drugom i trećom kod prebacivanja koristite međugas i kvačilo gotovo da nije potrebno, može se stisnuti ali i ne mora, ovo zahtijeva neko vrijeme da se malo "izbrikate" ali vrlo efikasno funkcionira, meni je poznato iz mladalačkih dana i nekih malih sportaša pa sam ostao ugodno iznenađen ovom spoznajom, rijetke su limuzine koje si "dopuštaju" takav način manipulacije mjenjačem i potpuno sam svjestan da većina C5 korisnika uopće neće ni znati za ovo a kamoli to koristiti ali eto...
Ovjes je fenomenalan, jednostavno nemam druge riječi. Već sam napomenuo da drži visinu karoserije uvijek pravilno niveliranu, ali to je samo mali dio onoga što ovaj Hydractive 3 ovjes može. Najveći benefit i ultimativna karakteristika je svakako udobnost i osjećaj plovidbe i lebdenja, u pojedinim momentima se stiče dojam da auto niti ne dodiruje cestu već da lebdi negdje u međuprostoru, ne postoje ni rupe ni kratke neravnine ni izbočenja, C5 jednostavno uvijek ima mirnu karoseriju i ide preko svega toga gotovo kao da ni ne postoji. Međutim, ono što je mene oduševilo zapravo i nije taj osjećaj udobnosti već način na koji ovjes rješava problem zavoja i na koji ispravlja one kontra nagibe koji nisu rijetkost na našim cestama. Da malo pojasnim, kada bi napr. cesta bila fino projektirana, sa novim asfaltom i dovoljno široka onda bi i potreba za takvim jednim ovjesom bila smanjena, ali na žalost naše ceste su stare i izraubane sa puno manjih i većih rupetina, često sa onim namjerno načinjenim nahrapavljenim zavojima da se smanji proklizavanje, te sa nepravilnim kontra nagibima koji izbacuju auto van putanje umjesto da ga drže unutar pravca. Upravo na takvoj cesti ovaj Hydractive 3 dolazi do izražaja, elektronika "puni i prazni" one kugle nevjerojatnom brzinom, sa povećanjem brzine ukrućuje ovjes a prolaskom kroz zavoj malo podiže onu vanjsku stranu ili snižava unutarnju (ovisi o stanju na cesti i načinu vožnje), kod ove treće generacije ovjesa to se odvija neovisno za svaki kotač posebno i superbrzo, to u praksi znači da se auto uopće ne naginje, odnosno da je to naginjanje karoserije smanjeno na minimum, tim je i prolaz kroz zavoj nešto brži i puno sigurniji, a o udobnosti da ni ne pričam. Stvarno prva liga, tu C5 jednostavno nema konkurenciju (možda C6). Ovdje bih, da nebude zabune, želio staviti jednu napomenu, radi se o putnoj limuzini a ne o sportskom kompaktu, naravno da će neki lagani spušteni sportski kompakt sa posebno podešenim sportskim amortizerima te posebnim stabilizatorima i ukrućenjima karoserije brže i efikasnije kroz zavoje sa puno više sportskog gušta i štimunga, međutim to ima i svoju cijenu, najčešće u naknadnim bolovima u križima pa je taj gušt po defaultu predviđen za mlađu populaciju a ne za stare jarce sa puno kila i već izraubane kralježnice.
Ergonomija kod C5 je također solidna, nemam većih primjedbi, volan je namjestiv po dubini i visini, relativno malog promjera i prevučen finom kožom pa je vrlo ugodan za ruku, dovoljno je precizan i ako bih mu mogao nešto prigovoriti onda je to tzv. mali "einschlag" to jest prevelik krug okretanja, za ovako veliku i dugačku limuzinu (475 cm) krug okretanja po mom uvjerenju treba biti nešto manji, to bi poboljšalo handling i okretanje po našim malim dalmatinskim zakucima i uskim uličicama. No, zauzvrat, volan je dovoljno precizan i sa odličnim električno potpomognutim servom koji se fino automatski poštelava u odnosu na brzinu. Kad se sjedne, desna ruka automatski fino pada na mjenjač i sve je na dohvat ruke i tamo gdje treba biti, zamjerka jedino ide premalim prekidačima za klimu na koje se treba naviknuti (ista komandna ploča je i na Pugu 407). Veseli to što su mogućnosti podešavanja klime i više nego dobre, klima je dvozonska i sa mali milijun mogućnosti podešenja smjerova, načina puhanja i brzine. Radio nije vrhunski ali je solidan, poželio bih recimo da svira i mp3-ce, ozvučenje je također solidno premda bi jedan subac dobro došao. Instrument tabla je pregledna i dosta informativna, cajgeri su jasni, čitki, mogućnost podešavanja osvjetljenja je solidna, noću oni crveni pokazivači djeluju moćno i otmjeno. Udobnost povećavaju i automatske funkcije poput senzora za kišu i za automatsko osvjetljavanje instrument table koji rade svoj posao precizno pa ne treba dirati automatske postavke. Prednji sicevi su kompromis sport/udobnost, sviđa mi se kako su riješili lumbalni podupirač, taj je točno na pravom mjestu i fino drži lumbalni dio kralježnice što vrlo dobro dođe kod duljih putovanja, za moj ukus možda je donji dio sjedišta mogao biti i par cm dulji, ali razumijem da nemaju svi moje gabarite i dužinu nogu. Raduje to što se sjedišta mogu fino i precizno podešavati po svim pravcima, te to što ima puuuno mjesta za noge, C5 je i iznutra veliki autek. Jedino me smeta kod ulaska u auto su preniska prednja vrata, to je kod Picassa bilo bolje riješeno, pa kod ulaska ako ne uhvatim dobar pravac i ne sagnem se dovoljno zapnem tjemenom (ni to se ne dešava "normalnim" ljudima prosječne visine).
Buka u vožnji je svedena ma minimum i tu je C5 na visini zadatka, izolacija je puno bolja od Picassove napr., kad se zatvore prozori vanjski svijet funkcionira jedino u slikama, čak se ni motor praktično ne čuje (sve do nekih 3.5-4 tisuće okretaja). Ta dobra izolacija dobro dođe na duljim putovanjima, uključiš radio ili staviš CD i slušaš glazbu već po želji tiho ili glasno, ugrađeni radio ima funkciju automatskog povećanja glasnoće sa povećanjem brzine i to funkcionira solidno.
Preglednost straga i sprijeda nije najbolja i treba neko vrijeme prilagodbe i navikavanja na gabarite auta, ovdje su od velike pomoći parking senzori koji se po želji mogu isključiti.
Plastika u unutrašnjosti je recimo negdje u prosjeku klase, možda malo bolja od Renaultove napr., a malo lošija od Peugeotove, što je bilo i za očekivati jer je u PSA koncernu Pug predviđen za "classy" šarmersku i otmjenu borbu sa švabama (prvenstveno), a ne Citrač.
Dvobojna plastika ipak djeluje fino onako za oko, linije su jednostavne i ugodne, nema posebne atraktivnosti ali nema ni odvraćanja pažnje u vožnji. Velur na sjedištima nije nešto posebno ali nije ni loš, i to je u prosjeku, tu ću najvjerojatnije intervenirati i presvući sjedišta alcantrom, u prvom redu radi dosta osjetljive bež boje koja bi nakon par mjeseci uporabe mogla postati oker hehe...
Sve kvakice, botuni, ručice su napravljene od vrlo kvalitetne plastike i aluminija te vrlo ugodni za korištenje, ovdje je C5 iznad klase.
Velur koji oblaže plafon i unutarnje bočne stranice krovnih nosačaje isti kao u Picassu i solidne je kvalitete, u Picassu je ostao u istom stanju skoro tri godine, vjerujem da će i u C5 biti ista stvar.
Par riječi o podvelebitskoj cesti, najprije ružniji dio, to je onaj od Krušćice do Karlobaga, katastrofa, ne znam tko je zadužen za održavanje tog dijela ceste ali tko je da je ne služi mu na čast, rupa na rupi, katastrofalna signalizacija, znakovi na potpuno pogrešnim mjestima i loše vidljivi, cesta je krpana valjda milijun puta i to je tako "profesionalno" odrađeno da su sad rupetače i grbe još veće nego prošle godine, sreća da cijelu dionicu i zavoje dosta dobro poznam, mogu samo misliti kako je strancima koji prvi put zabasaju tuda. Jedina pozitivna strana tog dijela puta je bio promet koji je bio dosta rijedak, praktično prazna cesta i nigdje plavaca na vidiku, pa sam si dao oduška vozeći se dobrim dijelom ravnijim središnjim dijelom ceste te nepravilno sjekući zavoje od ruba do ruba.
Sad onaj uvjetno rečeno bolji dio ceste od Prizne pa nadalje prema Rijeci, ovdje je već vidljivo da cestu održava netko tko ipak razmišlja glavom, pa su neki zavoji iznova poravnati i prošireni, cesta je bolje zakrpana i skinuti su (napokon) neki nebulozni znakovi ograničenja na 20 i 30 km kojih se sjećam odranije, sve u svemu tu se već da voziti iako je tu i promet nešto gušći, poželio bih jedino da se napokon izgrade te zaobilaznice pa da se ne mora u Senj, Novi Vinodolski itd... Na ovoj dionici primjetih i pokoju patrolu prometne policije ( u Klenovici napr.) kao i jednog Crikveničkog policijota koji se na dolazak auta u susret žurno zavlači u kućicu na autobuskom stajalištu, moram priznati da mi je ovakav postupak dao razmišljati par narednih km, nikako mi nije jasno koja je ideja te "igre skrivača", tko zna možda je negdje skrio kakvu kameru pa dobijem neku lijepu fotku sa zbunjenom facom.
Ulazak u Rijeku i ponovni susret sa Riječkim uličnim trkačima mi je donio osmijeh na lice, nisam bio u ovom gradu preko godinu dana i svaki put iznova zaboravim da Rijeka ima valjda najveći broj na 1 cm od zemlje spuštenih Yugića po stanovniku na kugli zemaljskoj, no ipak mi ti mali gradski kauboji trkači nisu najveće iznenađenje već broj ležećih policijota po metru kvadratnom asfalta. Definitivno Rijeka vodi u toj disciplini i čvrsto drži prvo mjesto, prošle godine tih ležećih policijota bilo je ispred škola, hotela, i sl., na svakih 100-150m, ove godine ih je triput više sad su tako načičkani da čisto sumnjam da ima bilo koji komad ceste sa 50-tak metara čiste ceste a bez neke prepreke...
Obzirom da mi je cilj putovanja u Podmurvicama, prošao sam donjom stranom do Žabice, pa malo produžio, ispod pruge desno do Bolnice i lijevo gore. Ne znam kakvo je stanje kad su jutarnje ili popodnevne gužve, ali u vrijeme blagdana su oko bolnice auti načičkani jedan pored drugog ko šibice, ako se uspiješ provući dobro si prošao. Poput Zadra i Rijeka očito ima kronični problem nedostatka parking prostora i dosta uske , zatrpane uličice.
Kad sam stigao na destinaciju bacih pogled na putni komp, kaže da je prevaljen put od ravno 222 km, prosječnom brzinom od 69 km/h i pri tom je prosječno potrošeno 6,1 L/100km. Od tih 222 km, nekih 12-15 otpada na zadarske i riječke semafore te gradsku vožnju, sve ostalo je otvorena cesta. Vožnja je trajala oko 3 sata i 15 min u komadu bez stanke (osim na semaforima).
Sjetih se nabrzinu svojih ranijih putovanja u Rijeku, znao sam voziti i kudikamo brže i prije prevaliti isti put, ali znao sam i u vrijeme ljetnjih gužvi voziti i puno duže, ali jedno je sigurno, nikad nisam ovako udobno i odmorno doputovao u Rijeku. C5 je položio prvi ispit otvorene ceste, propisno nakrcan i opterećen, odličnim uspjehom.
HDI (Hebeni Diesel Inside)kez
Comment
-
-
Imam nekoliko pitanja za BX 1.6, posto sam video jedan koji deluje solidno pa sam mislio da ga uzmem.Medjutim poucen iskustvom kako ljudi danas odrzavaju kola odveo sam ga u servis i majstor ga je pogledao...
Rezime je sledeci:
-Da se promeni desna prednja bomba sigurno,ostale po potrebi ili da se menjaju ili dopune.
-Sanke su pukle, pa varene tu treba da ide zamena
-Silen blokovi prednje viljuske
-Donji nosac motora
-Prenosni lezaj poluosovine
-Bregasta se cuje, da se promeni
-Zadnji tocak je pomalo kriv
...to je rezime a u parama to izadje na 600 evra.
Ono sto mene interesuje je sledece:
-Da li znate cene pomenutih delova?
-Da li se isplati to sve raditi ili traziti neki drugi BX?
-Da li su i u servisu zacepili?
...hvala i pozdrav
Comment
-
-
Joj pukle sanke to nije skupo da se nabavi al je relativno komplikovano da se zameni. Naravno ako mislimo na sanke ispod motora? Ali zasto je to puklo???
Sanke BX ko to jos menja??? To puca smo kod udaraca...
Najvise 50tak eura (najteze ih je skinuti inace svima ostaju)
Punjenje bombi 10tak eura
Zamena bombi 30tak eura (ako nemoze da se puni)
Donji nosac motora 10tak eura
Silen blokovi 10tak eura
Prenosni lezaj duze poluosovine (desne) oko 600 din
Cela bregasta polovna je od 20 do 30 eura
Lezaj zadnjeg trapa sa osovinicom je oko 50 eura (nemora da se menja osovinica pa moze malko manje)
Sve u svemu daleeeeeko ispod 600 EUR-a
U servisu su debelo zacepili ali bas zacepili. Ja bih licno odustao od tog BX-a jer stvarno nemogu da verujem da su mu pukle sanke. Inace koje je godiste?
Comment
-
-
Auto je '89 godiste i sasvim pristojno izgleda, verujem da je udaren kada su pukle sanke sto su rekli i ovi u servisu.Sanke su varene pa je prema tome zakljuceno da je sigurno auto udaran.
Inace limarija je vise nego pristojna tj sigurno je posle toga radjena i nema nigde rdje niti da je nesto trulo.
Automatski sauh mu nije u redu pa bi verovatno trebalo da se zameni i karburator.
Kazes da ga ne bi uzimao pa rekoh da te pitam zasto jer te delove mogu dosta lako da nadjem a i ocigledno nije neka cifra preterana.
Nazalost nema na oglasima BX-ova koji valjaju
Verujem da mi ne bi previse uzeli za ruke kad bih ja nasao delove posto su mi u ovom servisu rekli da je to cifra sa njihovim delovima i rukama.
Iskreno, obradovao sam se danas kad sam po oglesima nasao sve delove za oko 300 evra (kada bih stavljao sve nove bombe), ali si me sad pomalo pokolebao kad si rekao da ga ne bi uzeo
U svakom lsucaju hvala ti na savetima i nadam se da ces mi jos malo pomoci
Comment
-
-
...sad nesto razmisljam da li bi nesto drugo moglo da se podrazumeva pod sankamaali verujem da mislimo na istu stvar obzirom da smo svi dosli do zakljucka da samo jedan uzrok moze da dovede do njihovog pucanja
tj udarac.
Inace ja sam nasao u oglasima sanke u odlicnom stanju za 100 evra a u servisu su mi ih racunali 150 evra, tako da ako znas nekog za 50
Jos jedan pozdrav i ocekujem te uskoro
Comment
-
Comment