Ja sam se pogresno izrazio pretpostavljam da ti mislis na alu blok sa nikasilom koji je pooshing ukoliko nije zamenjen u bmw recall-u.Stari alu blokovi nemaju nikasil pa zato i ne crkavaju,pa kolko bi taj motor bio tezak kad ne bi bio alu blok?
svaki poduva jer velika kolicina sumpora u nasem gorivu pojede i nikasil i alusil. problem je ostao cak i na m52 motorima.
a kad poduva, nema mu spasa , tj ima, al 400e po cilindru
m52 motor ti je nikasil...ne znam ko te uputio na te stvari,alusil nema problem sa sumporom,on je dosao posle nikasila jer je uvidjena greska
ovi motori o kojima se prica su m52,ne znam sta ti znaci "problem je oostao cak i na m52 motorima"?
alo bre ti tamo sto vozis fiata !!!!! kako se bre i dalje raspadaju !?!?!?
...bilo problema na ranijim V8 nastavilo se na m52 i kasnije ispravljeno !!!
znaci da im promena legure coatinga nije resila problem, i motori se i dalje raspadaju...
Nikasil kao legura koshuljica je devedesetih bio tehnichki vrhunac i "privilegija" samo odredjenih proizvodjacha. Podseticu samo da su nikasil u to vreme, pored BMW-a, u izradi motora koristili i brendovi tipa Ferrari (F50 V12), Chevy (Corvette ZR 1), Maserati (Biturbo V6), Lotus (Esprit 2,2 turbo), Porsche (912), a u Formuli 1 se i dan-danas primenjuje kod pojedinih proizvodjacha zbog svojih fizichko-hemijskih osobina koje u praksi rezultiraju izvanrednim lubrifikacionim dejstvom, niskim trenjem i odlichnim odvodjenjem toplote sa tarnih povrshina.
Jedina "greshka" BMW-a bila je u tome shto je (i) tada primenjivao vrhunsku tehnologiju, mada u njegovom sluchaju nije bila u pitanju neka egzotika poput nabrojanih modela, nego sasvim "standardni" modeli dostupni shirim narodnim masama. Iz tog razloga je i taj "pechat srama" mnogo cheshce udaran po BMW-u, iako se njegovi motori sa nikasilom nisu nishta vishe kvarili usled visokog sumpora u gorivu od na primer Ferrarijevog V12 motora iz modela F50, ili Lotusovog 2,2-litarskog turbaka iz Esprit-a.
"Problem" je pratio M52 redne shestake i M60 V8 motore. Od 2000. godine su ove motore zamenili M54 redni shestaci kod kojih je upotrebljen alusil umesto niksila, i ovo u vezi nikasila je, pored zahteva za ekoloshki chistijim motorima, bio glavni razlog za konstruisanjem potpuno novog motora, iako tehnoloshki M52 po pitanju efikasnosti josh uvek nije bio "iscedjen" do kraja (kao npr. M43 iz istog perioda).
M54 nema problema sa loshijim gorivom, odnosno ne u meru u kojoj ih je imao M52. Ali to ne znachi da mozhe da "radi" na svakom s*anju koje se sipa u rezervoar. Sa sasvim uobichajenim "tretmanom" redovnog servisiranja i upotrebe "normalnog" benzina sa bar 92-93 oktana, M54 shestaci bez problema prelaze pola miliona km bez ikakvih intervencija. Ako postoji primerak koji se uz takav tretman "raspao" za 100 ili 200 k km, onda bih jako voleo da saznam o tome ali iz dokumentovane i ilustrovane priche.
Pre svega iz razloga shto je alusil daleko postojaniji od nikasila, i zato je uostalom i primenjen kao reshenje probema, a da bi se "ponashao" kao nikasil potrebne su mu mnogo veca temperatura i/ili pritisak od onih koji nastaju u cilindru M54 motora.
iako se njegovi motori sa nikasilom nisu nishta vishe kvarili usled visokog sumpora u gorivu od na primer Ferrarijevog V12 motora iz modela F50, ili Lotusovog 2,2-litarskog turbaka iz Esprit-a.
Zato sto su se vozali jednom mesecno pa za 15 godina predju kilometrazu koji normalan auto napravi za 5 godina...
Postao je i recall ali ocigledno da automobili sa naseg trzista nisu bili te srece...
ma pljujte vi zabare slobodno, svaki je m70 i m52 pusha koliko ja znam 850 se radio do 1998. a ne do 2000. kad su izmislili te "bolje" blokove.... xexexe
I zasto smatrate da su bmw ovi promashaji "greske" o "problemi" a ne GRESKE i PROBLEMI? (to kao kad policajac kaze "vi ste navodno preko puta")
sto nisu isli na ulivene celicne hilzne kao honda ili peugeot ?
imam jeftinije resenje, vozite ih na plin , ekologija ekonomija i dobar tretman hilzne
U Nisu je bio jedan 850 ranije, crni, ali se retko vozio, BG table
Ne znam da li se secas i jos jednog koji je bio u Nisu do negde 2001-02. Plav metalik (tamno plav) - sa okruglim cevima. Znam "srecnog" vlasnika - koliko se secam bio je "nestandardan" ali ga ni to nije spaslo da posle nekih 150K pocne poprilicno da trosi ulje!
Na kraju je prodat posto-zasto.
Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...
To je bas crni sa automatskim menjacem. A bio je i jedan plavi sa sestostepenim manuelnim i malo napucaniji. Dugo je bio parkiran na Trosarini blizu proke (dve ulice dalje) ali nij se tako cesto pojavljivao u gradu. Vlasnik inace nije "poznata gradska faca".
Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...
Comment