Čuj,pre 20 godina GM je bio najveći proizvođač automobila danas je to Toyota.Pre 20 godina Kina je bila ništa.Prošle godine Kina je bila drugo tržište automobila po veličini.Prognozira se da će naredne godine biti najveće.Ja stvarno ne volim Kinu,ali njih je 6 billion i neke stvari će morati da se menjaju što pre to bolje.Svi oni koji još voze bicikl tamo hoće da sednu automobil i životni standard im jako raste da ne spominjem Indiju uopšte.Zašto je to tako?Ako Amerika ne bude prihvatila dobronamerne poruke iz Evrope plašim se šta bi moglo da desi.Te dve strane Atlantika povezuje krv u venama,ne zaboravi.Ja tebe razumem u potpunosti i tvoj ponos ali pazi stav "no replacement for displacement" je zastareo i opasan.Muscle cars mora nositi u sebi duh vremena kao što je to bio slučaj kada su se ti automobili prvi put pojavili.Daj stavite na jednu stranu restauraciju,a na drugu budućnost.Kad se to pomešalo u glavama menadžmenta tamo u fabrikama svi ti auti su ispali promašaj za prodaju.Imali su svoje kupce ali ne treba ispunjavati želje tim ljudima koji su manjina.Gledam onu sliku cadillac eldorado što si postavio i razmišljam čoveče koji haos ovo je napravila generacija mog pradede.Ta kola su bila pojam svog vremena,ali šta bi ti ljudi da su živi uopšte rekli za ovo stanje u USA auto industriji danas?
Novi muscle cars
Collapse
X
-
Amerikanci su imali svoju formulu, a ta ista formula je bila ista i pre 40 godina i danas, samo sto se u medjuvremenu uvek neko postarao da je unisti.
Pocetkom 1970ih godina pocinje kriza u Americi. Japanci i Evropljani su i pre toga masovno proizvodili male automobile dok Amerikanci nisu izuzev malih izuzetaka kao sto su Ford Falcon, Chevrolet Corvair, Plymouth Valiant i slicni. I sta se onda desava - po prvi put u svojoj istoriji Amerikanci pocinju da uvode mere o izduvnim gasovima. Odjednom svi oni motori koji su se proizvodili prethodnih godina ne zadovoljavaju uslove i Amerikanci moraju da krenu od nule. Ako i to nije dovoljno lose - OPEC prestaje da uvozi gorivo u Ameriku jer je Amerika podrzala Izrael u ratu protiv Egipta. Amerikanci moraju praviti ekonomicne modele da bi opstali i to je jos jedna kategorija gde su morali krenuti od nule. U narednih 10-15 godina Americke firme se privikavaju na male i ekonomicne automobile dok Japanci imaju godine i godine iskustva i naravno to koriste da izbiju u vrh.
E onda u proteklih 10-ak godina ponovo se ponavljaju 1960-te. Odjednom zadnja vuca i V8 postaju popularni, Chrysler, Ford i GM ponovo u centru paznje i naravno sta se desava - ajmo opet praviti nove uslove da ubijemo takve automobile. Do 2020 godine prosecno vozilo u Americi mora prelaziti 35 milja po galonu (inace placati kazne) sto u ovom momentu mogu uraditi samo oni najekonomicniji hybridi (Toyota Prius, Honda Civic hybrid ...). Chryslerova LX platforma se pokazala jako popularna, Ford je krenuo da razvija novu platformu za slicna vozila, GM je bio spreman da pravi Impalu na Zeta platformi ... I nista, Amerikanci opet moraju od nule.
Tako da ono sto je ubijalo i jos uvek ubija Americku auto industriju su gluposti governmenta. Nisu Amerikanci zaboravili kako da prave automobile. Da se pravila nisu menjala ja garantujem da bi danas imali ne samo Plymouth i Oldsmobile vec i AMC.
Comment
-
-
Nista od toga sto si naveo nema veze sa kvalitetom izrade samog auta.
Cela prica ti se svodi oko potrosnje goriva.Sta je sa suspenzijom - nivo jedne kocije.Sta je sa kvalitetom interijera auta - KATASTROFA!Sta je sa kvalitetom same masine - raspad do raspada...itd itd.
Ako su eto, imali stalno neke prepreke sa potrosnjom...zasto nisu radili na kvalitetui samog vozila.
Danas min 50% ljubitelja americkih auta se zgrazava na unutrasnjost.Jedan Dodge viper i dan danas ima najruzniju i najgoru unutrasnjost koja moze da se nadje u jednom sportskom autu...do te mere da Viper fun-ovi pljuju i kukakju da se to promeni, a i dalje u 2008. sve je isto.Em jeftino, em ruzno
Vette pre samo koju godinu...joj kad se setim kad sam seo unutra...dugmici isti kao u Chevy Malibu.Puca od jeftinoceNajnovija vetta...rucica (da rucica - ne dugme.toga nema) za sediste se savija kao casa za jogurt kad je povuces.Dalje necu ni da pricam.....blah blah blah, da ne duzim
Tako da...nemoj da krivis smao gorivo za neupseh americke auto industrije.
Comment
-
-
Originally posted by Pro_Touring_MoparPa, ne bas... Prouci malo one sajtove koje sam postovao malopre Jominiju. Uz savremenu tehnologiju i brutalnost old school big block-a, samo nebo je granica. Vecina pro street muscle cars idu 8-9 sec. na 400 metara, potpuno street legal. Sta mislis koliko onda tek idu od 0-100?
Necemo da mesamo modifikovane posto postoji 100 000 automobila koji idu 8-9 sek na 400m sto od americke, japanke i evropske auto industrije.
P.S.Koliko trenutno ima americkih automobila(fabrickih) koji idu 0-100km/h za oko 3.5 sek?shuto-expressway.com
Comment
-
-
5 ( koliko ja znam ) i svi su relativno jeftini i daleko jeftiniji od EU konkurencije... Corvette Z06, Viper RT 10, Ford GT, Saleen S7, Shelby SSC... Najjace serijske verzije musclea su za dlaku ispod 5 sec ( SRT 8 Challenger i GT 500 Shelby ) a ja ocekujem da ce Camaro ZL1 ( ako ga naprave ) biti oko 4 sec, kao i original iz 69 god
Comment
-
-
He, he...kakvi su ovo obrti u raspravama. @Skyline mesecima uporedjuje tuning verzija japanaca sa stock amerikancima ne bili dokazao premoc japanskih sportskih automobila, a sada @V-tec prica kako ne treba uzimati u obzir tuning verzije americkih automobila...
Ali, Ameri u ovom trenutuku imaju uz Italijane najjaci lineup supersportskih automobila o cemu govore brojni uporedni testovi evropskih vs. americkih supersportskih automobila.
Comment
-
-
Originally posted by Skyline GT-RNista od toga sto si naveo nema veze sa kvalitetom izrade samog auta.
Cela prica ti se svodi oko potrosnje goriva.Sta je sa suspenzijom - nivo jedne kocije.Sta je sa kvalitetom interijera auta - KATASTROFA!Sta je sa kvalitetom same masine - raspad do raspada...itd itd.
Ako su eto, imali stalno neke prepreke sa potrosnjom...zasto nisu radili na kvalitetui samog vozila.
Danas min 50% ljubitelja americkih auta se zgrazava na unutrasnjost.Jedan Dodge viper i dan danas ima najruzniju i najgoru unutrasnjost koja moze da se nadje u jednom sportskom autu...do te mere da Viper fun-ovi pljuju i kukakju da se to promeni, a i dalje u 2008. sve je isto.Em jeftino, em ruzno
Vette pre samo koju godinu...joj kad se setim kad sam seo unutra...dugmici isti kao u Chevy Malibu.Puca od jeftinoceNajnovija vetta...rucica (da rucica - ne dugme.toga nema) za sediste se savija kao casa za jogurt kad je povuces.Dalje necu ni da pricam.....blah blah blah, da ne duzim
Tako da...nemoj da krivis smao gorivo za neupseh americke auto industrije.
Kriza sa gorivom je glavni neuspeh. Da nije bilo krize sa gorivom i novih zakona governmenta nebi imali kate iz 1970ih i 1980ih koje smo imali. Nebi imali Mustang II sa 2.3L vec bi i dalje imali veliki Boss 429. Nebi imali Camaro sa 5.7L i 175 hp vec bi i dalje imali 427. Nebi imali 301 turbo u Trans Am vec bi i dalje imali 400.
Imali bi i dalje imali ovakva vozila.
Comment
-
-
Originally posted by Skyline GT-RZahebano je to kad neko nezna da cita ili ne razume neke stvari, a hoce da se mesa.Al' ajde...Ovo je sekcija o vasim autima tako da necu da mesam ostale zemlje.
Btw, stock Supra + 15 do 20k dolara = 800+whp
800whp Supra > 800whp Viper
Comment
-
-
Originally posted by starac vujadinHe, he...kakvi su ovo obrti u raspravama. @Skyline mesecima uporedjuje tuning verzija japanaca sa stock amerikancima ne bili dokazao premoc japanskih sportskih automobila, a sada @V-tec prica kako ne treba uzimati u obzir tuning verzije americkih automobila...
Skyline, bez uvrede, ali ti se drzis tuninga od kada sam ja postao clan. I sad odjednom tuning vise nije bitan.
Comment
-
-
Originally posted by HorsepowerOriginally posted by V-TecP.S.Koliko trenutno ima americkih automobila(fabrickih) koji idu 0-100km/h za oko 3.5 sek?
Koliko Japanaca postoji koji rade istu stvar? Meni jedino GT-R pada na pamet.
I neko opet spomenu cenu...
Ne treba se trpati na ovu temu...
Skyline diši druže i bez naglih pokreta.San ispunjen. Impreza Turbo.
Comment
-
-
Originally posted by HorsepowerOriginally posted by V-TecP.S.Koliko trenutno ima americkih automobila(fabrickih) koji idu 0-100km/h za oko 3.5 sek?
Koliko Japanaca postoji koji rade istu stvar? Meni jedino GT-R pada na pamet.
zaboravio sam Mosler, jesu mali ali su veoma interesantni...
Sto se tice japanskih super automobila osim GT-Ra tu je i NSX ali se ne pravi vise... i to bi bilo to...
Comment
-
Comment