VW sa novom serijom Golfa ima 2.0FSI benzinac sa 200ks i 2.0TDI sa 170 ks razlika od 30 ks je mizerna pogotovo ako uzmemo u obzir da je dizel mnogo bolji na nizim obrtajima tj. ima veci obrtni momenat. Bez obzira sto su oba turba najsavremenija i pocinju da duvaju prakticno ispod 2000.
hm, ja sam nesto prespavao mozda- VW 2.0 TDI ima 103 kW a to je oko 140 konja kao maximum. i to je ono sto VW prodaje po salonima iz fabrike.
2.0 FSI ima tih 200 konja takodje u salonu iz fabrike.
ali, ne bih rekao da dizel turbo ima bolji momenat od benzina turbo. barem ne generalno.
znam podosta benzinaca koji imaju i veci obrtni momenat i narocito taj veci u sirem rasponu od dizelasa, pricam o turbo motorima.
pri tome je 100 KS po litri benzinca donji prag, nesto sto je vec 20tak godina standardna serijska produkcija sa klasicnim indikrektnim ubrizgavanjem benzina.
koliki j epotencijal direktnog ubrizgavanja tek cemo videti ako se fabrike potrude da razviju ali i ovde na forumu ima informacija da Saab i Volvo benzinci bez previse muke idu oko 200KS po litri, ili oko 400 konja za 2000 kubika. slicno ili isto/bolje mogu i drugi da se dovedu na takav odnos.
ja mislim da je fora u 2 elementa, osecaju koji pruza dizel da bolje vuce jer uvek ima menjac koji favorizuje elasticnost u odnosu na perfomanse a sto je zgodno za gradsku voznju, cena dizela u kombinaciji sa potrosnjom koja je vrlo atraktivna u poredjenju sa benzincima i moda koja danas postoji u Evropi.
a glavno mi se cini to sto je auto biznis osetio da u dizelu postoji zlatni rudnik- vlasnik vozila ne moze ama bas nista da servisira niti da popravlja niti bilo sta a mora da plati za servise onoliko koliko mu se naredi. tipican primer je bas VW, gde normalni redovni servis na 3/4 godine kosta 800 evra u proseku. i to sve bez ijednog kvara.
za te pare (ili slicne) moze maltene da se uradi generalka obicnog prosecnog benzinca ovde.
da se ulozilo makar pola para u razvoj beninzaca kao sto je u razovj dizela u poslednjih 10tak godina mislim da bi bilo i rezultata koji su vidljiviji u novim tehnologijama ubrizgavanja.
medjutim, euro 5 brzo nailazi, a to ce biti pravi test da li je dizel kao gorivo moguce toliko dobro sagoreti. benzinaca na euro 5 standardu vec ima u prodaji.
Comment