Voznja po snegu- par pitanja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Williams
    CBC Senator XXL
    • 07.02.2006
    • 556
    • Beograd- Cerak

Voznja po snegu- par pitanja

1)Greskom sam uzeo lance profila 90 u tempu koje su pravljene za dimenziju (205/55/16 ili 225/60/16), dok je moja guma 205/50/16, tj profil 80. Menjati ih/kupiti nove ili moze i sa ovima da se vozi?

2)Da li lanci mogu da ostete alu felnu?

3)Nikad ih nisam stavljao, a izgleda mi se smesi sneg za novu godinu. Jel mogu neke jednostavne instrukcije o montazi?

4)Spusten auto po snegu, "grtalica" ili ne? Auto mi je nizi otprilike -40mm, da li da ocekujem probleme u slucaju sneznih padavina?

5)Sta poneti od opreme?
  • deki-ascona
    Bio nam je drug! RIP
    • 10.04.2007
    • 2118
    • NI , Trosharina

Re: Voznja po snegu- par pitanja

iz skromnog iskustva :

2) ne, ako su propisno namesteni i zategnuti
    3) na (ili u) kutiji uvek ima uputstvo i nikad nemoj da ga bacis, meni se desilo da sam zaboravio "kako bese" pa je namestanje trajalo 1/2 sata umesto 2 minuta. Mada ovi novi imaju i boje tako da je manji problem nego sa starim modelima
    5) asovce, najbolje vojnicko na sklapanje. Sajla se podrazumeva.

mali dodatak: obavezno poneti parce jace zice za slucaj da pukne neka od gumica koja sluzi za zatezanje lanaca. Najbolje debela izolovana bakarna, da ne bi pocepala gumu ili izgrebala nesto u slucaju da mora da se upotrebi. Ovo je takodje iz iskustva.

Sretno !!
    Originally posted by Valent Vudriga
    ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
    Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• djukic
      CBC Senator XXL
      • 27.03.2005
      • 2526
      • Beograd

Lanci mogu i najcesce ostecuju felnu. Moraju biti propisno zategnuti i obavezno skinuti s tocka cim izadjes na asfalt. Sto se tice vozenje, lagano bez cimanja sa sto manjim gasom polaziti.
      Jos nesto ako vidis da ide brdo a ima dosta snega, bolje je stavi lance pre brda, neidi na vraijantu mogu ja to da prodjem, pogotovo sto imas valjke na tockovima...
      https://t.me/pump_upp

Comment

• Transporter
        CBC Senator XXL
        • 12.03.2006
        • 568
        • Avala BGD

Kupi nove gume i iznenadices se gde sve moze da se prodje

Comment

• zverko
          CBC Senator XXL
          • 19.08.2005
          • 7085
          • BGD
          • Audi A4

lanci ako nisu propisno namesteni-zategnuti ne da mogu da ostete felnu nego i sam auto. ja sam takodje pre za dobru zimsku gumu nego za lance. svojevremeno sam se na kop peo sa letnjim gumama i spustenim autom doduse quattro stim da ni jednom nisam zakljucavao zadnji diff. gume su bile neke toyo ne mogu se setim modela. jedno sam imo problem na onoj uzbrdici kod putnika ali sam uspeo da se popentram iz III puta kez
          deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Williams
            CBC Senator XXL
            • 07.02.2006
            • 556
            • Beograd- Cerak

Hvala svima na odgovorima!
            @ deki-ascona- jel znas gde mozda ima da se nadje taj asov, trazio sam po ovim megamarketima ali nemaju nista slicno.

Imam 4 relativno nove michelin alpin sport zimske gume, ali nazalost nemam quattro pogon. Problem mi je samo visina automobila, tj da ne ostetim donji postroj. Nemam problema sa voznjom na snegu, ali lance nikad nisam koristio, pa otud i ova tema. (kamo srece da ne budem imao potrebe uopste da ih stavljam).

Jos jedno pitanje: lanci na sva 4 tocka, ili je dovoljno samo na prednje?

Comment

• zverko
              CBC Senator XXL
              • 19.08.2005
              • 7085
              • BGD
              • Audi A4

samo na prednje a sto se tice spustenog auta bitno je samo da "stomakom" ne nasednes na sneg . sa tim gumama ti lanci nisu potrebni, veruj mi. lancima ces samo da razvalis podkrila a mozda i da oderes farbu sa rubova.
              deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• deki-ascona
                Bio nam je drug! RIP
                • 10.04.2007
                • 2118
                • NI , Trosharina

gume su ti babaroga za sneg, koliko kostaju trebalo bi da otapaju sneg ispred sebe. U vezi asovceta, na nishkom buvljaku kosta 400 din, a sluzi bas za "nasedanje" koje je @Zverko opisao. Ako imas skije, moze i skijama da se otkopava ispod auta, samo nije prakticno
                Originally posted by Valent Vudriga
                ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• djukic
                  CBC Senator XXL
                  • 27.03.2005
                  • 2526
                  • Beograd

Ja imam te zimske gume na Laguni i nikada nisam imao potrebe da stavljam lance. Na kopu ako zaveje kao sto ponekad (sve redje) zna onda jos u Josanici stavi lance...

P.S. ako nasednes e onda imas problem koji sumnjam da mozes da resis asovcetom
                  https://t.me/pump_upp

Comment

• JNC
                    CBC Senator XXL
                    • 19.12.2006
                    • 1332
                    • Beograd

Asovce to na sklapanje imas u poljoprivrednim apotekama, ne prodaju oni samo otrov za stetocine, imaju i razno razne alatke za bastu i tako to.

Comment

• Uzelac
                      CBC Senator XXL
                      • 03.12.2006
                      • 1717
                      • munZe

Originally posted by Williams
                      1)Greskom sam uzeo lance profila 90 u tempu koje su pravljene za dimenziju (205/55/16 ili 225/60/16), dok je moja guma 205/50/16, tj profil 80. Menjati ih/kupiti nove ili moze i sa ovima da se vozi?
                      1. Vracaj. U 7 dana od kupovine moraju da ti zamene lance i/ili vrate pare.
                      work in progress

Comment

• r1cer
                        CBC Senator XXL
                        • 22.01.2006
                        • 363
                        • Beograd

Originally posted by Williams
                        A šta znači to profil 90 i profil 80? 205/55 ima zid debljine 112.75 mm a 225/60 ima 135 mm

Comment

• gti16v
                          CBC Senator XXL
                          • 05.08.2007
                          • 343
                          • BGD
                          • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Oznacava dimenzije lanaca, jer oni ne idu samo preko bocnog zida gume, nego obuhvataju takoreci ceo tocak, pa za gumu 205/50 15 idu isti lanci kao za 225/50 16... Btw. 205/55 16 i 225/60 16 ne spadaju u istu grupu...
                          Evo i tabele, mozda ce nekome koristiti

Comment

• Williams
                            CBC Senator XXL
                            • 07.02.2006
                            • 556
                            • Beograd- Cerak

Ja sam pogresno ukucao 6 umesto 5, mislio sam na 225/50, gledam u ovaj promo-letak sto sam dobio od Autosporta. "Velika novogodisnja akcija lanci 1300 din", a u tempu identicni za 1000. Pogledacu za taj asovcic u nekoj poljoprivrednoj apoteci, ili ako budem nasao vremena otici cu do vojnog otpada u Zemunu.

Comment

• banebg81
                              CBC Veteran
                              • 26.06.2008
                              • 195
                              • Beograd

Iz iskustva, u auto zimi, OBAVEZNO pre polaska na put (posebno na planine) ćebe (može i dva komada, lepo se spakuju ne zauzimaju puno mesta), dve sveće (prosečne veličine), upaljač, nešto od hrane, flaša ili dve vode i dobro proveriti auto kod mehaničara.

JA sam sa yugom išao po raznim gudurama u SRB i Bosni, zimi i nisam imao problema a auto je isto spušten i ima malo šire gume od propisanih, čak nisu ni bile zimske nego all season i nigde nisam kliznuo ni stao, samo je malo tehnike u pitanju i strpljenja.

Nemoj da voziš pod visokim gasom, tj velikim obrtajima jer tada su veće šanse da ti prokliza nego, tamo gde bi vozio u II ti ubaciš u treću i polako sve dok se kreće ne menjaš stepen prenosa I NE SMEŠ DA SE ZAUSTAVLJAŠ nego moraš sve vreme da se krećeš ...

yugo 1.1 malo sređen i 4 putnika + boca za TNG + stvari svuda oko nas (pun auto svega i svačega) i bez problema me prati kolona od 10 ak vozila jer ne mogu prže da prođu ...

pozzzzz

p.s. uvek biraj i vreme kada ćeš da pođeš, neka to bude po danu bolje je, više saobraćaja ima a i više ljudi na putu u slučaju da negde sletiš neko će ti već pomoći ...
                              PLUS SVE OVO ŠTO SU TI GORE NAVELI

Comment

Working...
                              X