ABS ugradnja tj dogradnja?
Mislim da se to jedino isplati ako kupis stranca koji ima ABS pa poskidas sa njega sve sto ti treba u protivnom slabo isplativ pos'o.
Ja sam danas kupio bravu, 2001. godiste, 50k presla, uvoz iz italije, 1.6 16v motor, autu nisam uspeo da nadjem nijednu zamerku, ni dok je stajao ni dok sam ga provozao...i sad citam kako kukate na njih...valjda se nisam zeznuo...
nisi se zeznuo, samo redovno odrzavanje i sluzice te lepo... Motor je pouzdan, znaju malo bobine da ga zezaju i to je to... Inace tesko da je presao samo 50.000km, posto ima 6 godina po 20-40.000km godisnje i eto ti prave kilometraze... Barem ja tako racunam za ova kola iz uvoza kada su benzinci u pitanju... U slucaju dizela racunam 40-50k km godisnje...
Pa jbg...ja znam po svim mojim kolima...svaki dan smo se vozili, i nabijemo 10-15 000 godisnje...deluje mi razumno...gledam papucice, volan, menjac, rucna, sedista, tapacire, komandnu tablu, dugmice...sve kao da nikad nije korisceno...ne znam da li im se isplati da menjaju sve to...cak mi delovalo kao da je kilometraza naduvana
Jedino sto nema board computer da mi pokazuje potrosnju...ima digitalnu kilometrazu, al tu nema da pokazuje potrosnju jel tako?
I jedan predlog, sto ne stavite kao sticky spisak preporucenih FIAT servisa? Evo ja recimo prvi put u zivotu kupio FIAT-a, dosao ovde, hocu da uradim servis, i ne znam gde da idem.
KOliko si platio tu Bravu sa 50k?Na mom je pisalo kada je kupljen 75k , a vozacevo sediste je vec onako pocelo da se trca, kao da otpadaju mali konciciu, ali nije izgubilo elasticnost...volan je samo gore malo onako izlizan, dok se sa strtane se lepo vidi ona kontura(tekstura) plastike.
Fiat Punto MK1, 1.2 16v @85hp, '99
Konacno i ja imam auto :-)
Brava 1.6 ima jednu bobinu...i ne zezaju
To da je presla 50000 km...veoma teeeesko,ali nema sta da se brines i ako je presla duplo vise od toga...ti motori 1.6 16v idu preko 300000 km...uz adekvatno odrzavanje...
Servis gde sam odrzavao svoju Bravu 1.6 se nalazi na Vidikovcu,pa zavisno gde stanujes,mozda ti i nije daleko...
Menjanje ulja u motoru na svakih 10-15000 km [ 20000 kaze Fiat,ali je to za njihove uslove,i njihov kvalitet benzina ] ili na godinu dana,ukoliko ne napravis toliki broj kilometara..Pri svakoj zameni ulja menjaj i filter [ nista ne slusaj o tome kako to treba kao pri svakoj drugoj zameni ulja i sl...ionako taj filter kosta manje od 5 evra ] ...Sipaj samo ono sto ti je Fiat napisao u knjizici,nikad nista drugo,bez obzira na neke price koje ces mozda cuti...Kocione plocice na svakih 15-20000 km....diskovi na 60-80000 km [ zavisi od stila voznje ]...paknovi pozadi isto na nekih 60-70000 km...
U hladnjak sipaj samo Paraflu [ nikakve Antifrize,Korsantine i sl.. ] Litar Paraflu-a ti je oko 300-400 dinara,a ukupno idu 3L..plus se onda sve to mesa u razmeri 1:1..tako da ukupno u sistem ide 6L...
Kaisevi na maximalno 80000 km... [ sva cetiri : zupcasti, kais klime, za servo i kais alternatora ]..Obavezno tada i spanere,lezajeve,rolere preko kojih ide npr. taj kais alternatora...nista na pola nemoj raditi...
Amortizeri isto idu na nekih 80-tak hiljada kilometara....
Evo i par cena : Selenia 20K [ ulje za motor - 4L ] oko 2500 dinara...Paraflu sam ti vec rekao....Set kvacila [ Valeo - oko 10000 dinara ] plus ulje u menjacu [ 2L - Tutela 75 SYNT oko 2000 dinara ] plus ruke majstoru ,sve zajedno oko 200-220 evra...
Amortizeri prednji [ koji su inace skupji od zadnjih ] oko 50-60 evra komad...plus solje amortizera [ koje se uvek menjaju kada se menjaju i amortizeri ] oko 20-30 evra komad....
Viljuska oko 30 evra...spone i ostalo je jeftinije [ oko 10-15 evra ]...
Cela izduvna grana oko 16-18000 dinara [ naravno,ako je problem samo u zadnjem loncu,a srednji je ok,onda idi da ti naprave samo taj zadnji lonac,imas dosta auspuh servisa koji to rade,i kostace te oko 4000 dinara...a dobices bar 2 godine garanciju na njega.. ]
Diskovi i plocice nisu skupi....cena zamene paknova ti dodje negde isto kao i plocica....
Uh,umorih se od pisanja...
Ako te jos nesto zanima pitaj...pre par dana sam prodao svoju Bravu 1.6 16v, tako da imam nesto iskustva sa tim modelom
Mada,moja je bila 1998....ali je isto bila sa plasticnom granom i digitalnom kilometrazom...
KOliko si platio tu Bravu sa 50k?Na mom je pisalo kada je kupljen 75k , a vozacevo sediste je vec onako pocelo da se trca, kao da otpadaju mali konciciu, ali nije izgubilo elasticnost...volan je samo gore malo onako izlizan, dok se sa strtane se lepo vidi ona kontura(tekstura) plastike.
5300e...kazem ti, volan, rucna, papucice, dugmici....sve kao novo. 5 dana sam gledao automobile po oglasima, i po autopijaci...ono je katastrofa za sta ljudi traze 5000e.
@neshaoct
Hvala ti puno za informacije, ovo mi je dosta znacilo. Selenia 20K to sam pre sipao u kadeta A to za filter ulja, ja nisam ni cuo da se menja na svaki drugi put, uvek je bila zamena filtera kad i ulja
A ja sam na ceraku, tako da slobodno reci koji servis na vidikovcu i gde se nalazi.
Sta me zanima...nekoliko stvari...
* Ugradnja CD/Mp3 pleyera...gde naci onu masku umesto ovog fabrickog kasetofona? Jel to moram da trazim bash za Fiat-a ili je to nesto univerzalno?
* Kolka ti je bila potrosnja?
* nisi napisao na kolko da menjam kvacilo i ulje u menjacu
* kolka je registracija?
* da li ima neki FIAT otpad sa ovim modelom? hteo bih da nabavim maglenke i onaj naslon za ruke izmedju sedista
* zasto na svim forumima citam kako kukaju na kvake na vratima?
* koje su razlike izmedju stare i ove restajling verzije?
* Ugradnja CD/Mp3 pleyera...gde naci onu masku umesto ovog fabrickog kasetofona? Jel to moram da trazim bash za Fiat-a ili je to nesto univerzalno?
* Kolka ti je bila potrosnja?
* nisi napisao na kolko da menjam kvacilo i ulje u menjacu
* kolka je registracija?
* da li ima neki FIAT otpad sa ovim modelom? hteo bih da nabavim maglenke i onaj naslon za ruke izmedju sedista
* zasto na svim forumima citam kako kukaju na kvake na vratima?
* koje su razlike izmedju stare i ove restajling verzije?
1. http://kanibal.co.yu/ ~1400din
2. Zavisi, kao i za sve drugo, al ~10
3. Ja ne menjam dok ne crkne, ne znam dal postoji neka preporuka
4. ~17k
5. Imas temu ovde, bas se tako zove...mrzi me sad da trazim
6. Zato sto su go*no...stavi mareine (~2k)
7. Plasticna grana, brdo senzora, ecu, digitalna kilometraza...ima jos, seticu se
..eto,vec si dobio vecinu odgovora..
Bas kod okretnice autobusa 53 i 23 na Vidikovcu...prodjes tu okretnicu i krenes ka semaforu [ koji je odmah na 20 metara od nje ] ali ne odes skroz do semafora,vec odmah posle okretnice desno...Tim servis...
Imas tu i perionice, elektricare...udji u bilo koju i samo pitaj za Tomu koji radi Fiat-e...Javi se na private ako hoces da ti bas dam detalje o lokaciji,mada je i ovo dovoljno... ili ako hoces da te upoznam tamo sa majstorima,jer sam Bravu skoro 2 god tamo odrzavao,a i nastavicu cim kupim Stila...cim nadjem nekog da valja..
Mnogo lakse ces preci malo iznad 10 L po gradu, nego sto ces spustiti ispod 10..zavisi u kakve guzve upadnes...
Set kvacila sam menjao kada je auto imao malo manje od 80000km..tada se menja i ulje u menjacu [ mada,njega mozes promeniti a i da ne menjas set kvacila ]...Ako ti kvacilo visoko hvata [ kao sto je meni bilo ]..najbolji znak da je pri kraju...Znace u servisu da li treba...npr. cim su seli u moju Bravu i krenuli da je uparkiraju unutra [ jos kad sam bio prvi put ], odmah su mi rekli da je kvacilo na izdisaju..
Kvake na vratima jesu problem...ispuca im plastika od Sunca..mozda je na tim zadnjim serijama Brave to poboljsano,a mozda su na tvojoj vec promenjene...Nisu skupe [ oko 1500-1600 dinara komad ] ...Fiat Marea ima bolji kvalitet tih brava,vec je neko rekao da mozes i njih staviti.
Ako uzimas i zeleni karton prilikom registracije,onda je oko 17000...bez njega nekih 1200 dinara manje...Naravno,ovo su cene od prosle godine,zaista ne znam da li su nesto poskupljivali od tada...
Aha, znam taj servis...moj prijatelj ima servis pored Symbian, sto rade styling.
nego, jel tacno da bravo/brava imaju 4x98 promer rupa za felne!?
a i nastavicu cim kupim Stila...cim nadjem nekog da valja..
Na placu gde sam ja kupio auto (onaj plac u sklopu ford servisa GAGA na vidikovcu pored pijace) ima puno Stila...deluju mi ok, mada ih nisam zagledao...ja bih ti preporucio da pogledas...
..znam i ja za Janka [ Symbian ]...bio sam kod njega kad sam nesto sredjivao prednji branik..
Video sam taj plac [ stoji tu i jedna bela Brava ]..ali bih ipak za pocetak izbegao placeve...Ako za 20-tak dana nista ne nadjem,placevi mi ne ginu..
Jeste 4x98...ali mozda mozes da probas i sa tim '' konusnim '' srafovima...mada,treba se raspitati da li moze da dodje do nekih problema kada se oni montiraju [ jer je to ipak budzenje ]...
ABS ugradnja tj dogradnja?
Mislim da se to jedino isplati ako kupis stranca koji ima ABS pa poskidas sa njega sve sto ti treba u protivnom slabo isplativ pos'o.
Prosnjuracu otpade.... Videcu koliko sta ovo ono.... Pa javljam ....
Comment