Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
Collapse
+ More Options
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

Re: Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

miris luxa 10w40 made in EU(čitaj Romania) je zaista specifičan,ali nije baš tako kako neki opisuju( nepodnošljiv i nenormalan je baš preterivanje),ja sam ga na dizelu koji troši D2 koristio do 8,5k km motor lepo i mirno radio kako na početku,tako i na kraju intervala,čak mi se čini da je posle pređenih 5,6 k km za nijansu bolje išao.Najava dolaska g energy,plattner koji se baš razmahao,a i ostali zaoštrili su utakmicu za kupce,tako da ne verujem da je lukoil baš u tom trenutku išao na spuštanje kvaliteta.Logičnije mi je da su neki aditivi dodati u većoj meri i podignut kvalitet baš zbog ovog gore rečenog.Nisam nikad koristio racing ulja,evo kaže expendable da i ona znaju da smrde i taj smrad potiče od aditiva možda tu leži odgovor.Bilo bi zgodno uporediti mirise luxa 10w40 i nekog racing ulja...

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Upravo tako!
      Nije logično da spuste kvalitet. Sa druge strane sa ambalažom su pokvarili utisak. I dalje mi je nelogično da ulje ne bude dovoljnog kvaliteta. Uostalom ukoliko su Avantgard i dalje O.K. zašto bi baš udarno luxe 10W-40 bilo izuzetak.
      Zaista i ja mislim da je do aditiva (a ne baznih ulja) ali tek za vikend kada se i lično uverim.
      Utakmica jeste zaoštrena te mislim da osim cene svi idu i na kvalitet. Jednostavno Rumunija je mnogo bliža te cena može biti povoljnija. Osim toga bar na sajtu Lukoil Rumunija sada su specifikacije izjednačene (ili skoro) dok su pre godinu ili dve bile za klasu niže (API SJ umesto SL, što i dalje nije loše i čak kod starijih automobila možda i bolje).
      Baš me zanima da uporedim (čovek ima sva tri, mineralni luxe 15W-40, avantgard extra 10W-40 i luxe 10W-40), po mirisu.
      I ja mislim da je malo preterivanje jer je neuobičajeno. Inače dotični se nije žalio na kvalitet ili da mu (u drugom automobilu) motor više troši ulja i slično.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
        Banovan
        • 13.04.2009
        • 1066
        • Srbija

Par rečenica.Neka se niko ne plaši to što Lux 10w40 smrdi.
        1)Prvo ,ulje je sigurno original.
        2)Da li bi lukoil pustio u prodaju,ili bilo ko drugi ulje lošijeg kvaliteta,a da nečim tako očigledno privlači pažnju i izaziva sumnju.Niti slučajno.
        3)Da li moto ulja smrduckaju?Da.Racing?Da.Transmisiona?Da,na kilometar!Šta to smrdi?ADITIVI PROTIV HABANJA .Dakle,
        Nema zime,više vožnje,manje njuškanja...

Comment

• JAPANX
          CBC Senator XXL
          • 10.08.2006
          • 2159
          • Beograd

ispade lukoil ulje segamega giga racing dobro ulje

a svi dobro znamo da je njesra..

ko ne plati na mostu, plati u masinskoj radionici

Comment

• Turboslav
            CBC Početnik
            • 19.11.2010
            • 2
            • Cage Town
            • Haudi

Re: Lukoil ulja? Iskustva?

Originally posted by kristina990
            za @soraby
            ]Подбор масла
            Марка автомобиля

Результат поиска:
            Ваш автомобиль: VOLVO, 440, 460, 480 ES, бензин

Масло для двигателя (5.3):
            Подходят: Масло моторное "ЛУКОЙЛ ЛЮКС" SL/CF SAE 5W-40, Масло моторное "ЛУКОЙЛ ЛЮКС" SL/CF SAE 10W-40, Масло моторное "ЛУКОЙЛ СУПЕР".

pošto auto već ima dosta godina mislim da bi najbolji izbor bio 10w 40
            ako je motor u odličnom stanju i ne troši ulje MOŽEŠ staviti 5w40 SL/CF polusintetiku
            NE NE NE I NE 5w40 SM/CF to je sintetika za najnovije motore ima smanjeni sadržaj cinka i više se haba motor
            znači treba paziti prilikom kupovine i dobro pročitati ne samo gradaciju već i api standard http://www.lukoil-masla.ru/selection_of_oils/
            Ubaciš SM/CF 5VV40 i 50g resurs remetalizatora u zagrejan motor (odmah posle zamene ulja i filtra) i ne razmišljaš o ovim problemima. Posle oko 500km pun efekat. Probano na 25g starom turbodizelašu i radi kao da je sa trake.

Comment

• kristina990
              Banovan
              • 13.04.2009
              • 1066
              • Srbija

Nakon pređenih 50000 km sa ovim dole uljem,i verujem narednih još 150 k km, možda se vidimo u mašinskoj radionici za jedno deset godina...

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Aman Japanx,
                Volimo mi svi "japance" pa i Eneos. Ipak, da motori zaribavaju, nema baš pouzdanih informacija.
                Jeste da si naveo par slučajeva od pre par godina i Eon (ili Overspeed) slučaj prijatelja mašinca sa velikim mešovitim voznim parkom. Nije da vam ne verujem ali zaista bi to trebalo i dokumentovati.
                Ako se čak i promaši kvalitet pa se koristi jedan niže tek na duži rok će se pokazati da je ulje bilo loše.
                Osim katastrofalnih promašaja u izboru (automobilsko ulje u teretnom vozilu ili dve i više klase lošije od min.) retki su slučajevi da iole renomiran proizvođač ulja bude odgovoran za havariju. Čak i korišćenje ulja niže klase (Viskol, OktanOil i drugi, Altis - koji je zaista nov i mali ali se reklamira na pravom mestu) uz pravilan izbor (prema specifikacijama motor) sigurno ne dovode do zaribavanja motora. Na duži rok? Pa možda skrate datom motoru 10% ili 20% u odnosu na vrhunske kolege u istoj kategoriji (API ili ACEA) ali shodno ceni više nego dobro. Činjenica da manji proizvođači nemaju baš najnovije specifikacije (ispunjenje) kao i da su češće na granici ispunjenja specifikacija i osobina ulja ali ne treba preterivati.
                Ne želim da kažem da nema razlike i da sa istim specifikacijama jedan Castrol, Motul ili Mobil nisu za klasu bolji, samo da sve ima svoju cenu.
                Najveća korist od vrhunskih brendova u odnosu na "no-name" je u tome što sigurno ispunjavaju pun interval izmene ulja pa čak i u teškim uslovima vožnje. Kod jefinijih analoga (sa manje aditiva i nižim kvalitetom baznih ulja) je veći problem što ljudi u teškim uslovima vožnje (pa makar čista gradska) teraju ceo servisni interval pa im posle "bridi novčanik". Osim toga često se ulje menja na dve godine pa tu opet vrhunska lakše odole od onih iz ekonomske klase.
                Ipak ukoliko vozite vozilo starije konstrukcije i dosta pređenih km i uz sve ne vozite mnogo (5-6k km godišnje) a ulje menjate redovno (godišnje) možete da profitirate na činjenici da za istu (naročito stariju, npr. API SG) specifikaciju razlika u ceni može biti 2-3 puta (daleko iznad 100%).
                I da se vratim na temu: Lukoil ne samo da je između dve pomenute krajnosti nego nije ni zlatna sredina već je daleko bliži vodećima po kvalitetu a onim drugim (malim) po ceni. To je jedan od razloga da zasluži pažnju.
                Naravno uz jake argumente bi lako promenio mišljenje ali dosadašnji dokazi nisu dovoljno ubedljivi.
                Uz svo dužno poštovanje prema vašem znanju ipak je sve nedorečeno. Da li je ulje koriščeno duže od godinu dana? Da li je redovno kontrolisan nivo? Da li je možda nekad motor prokuvao a ulje nije promenjeno (makar vrhunske sintetike ovo izdržavaju kao od šale)? Šta je dosipavano? U kakvom je stanju motor bio? Da li nije reč o prekoračenju roka izmene ulja? Pogotovu ako se vozilo u teškim uslovima (rada motora), ITD.
                Dakle sve je moguće (kod renomiranijih manje) pa i da udari metrorit veličine više km u zemlju, ali verovatnoća događaja je različita i za slučaj Lukoil mala (čak i za vodeće, ma koliko mala, ipak konačna vrednost).
                I samo još ovo: na lukoil uljima je pređeno na milione km. Dokumentovane slučajeve poput onih koje navodiš, konkurencija bi smatrala "poklonom sa neba" te Luk ne bi mogao da živi od njih (a puno ih je, dobri su sa novinarima, mogu ih potplatiti da "nafiluju" priču, itd.).
                Dakle Lukoil možda još nije na nivou Shell, Mobil, Castol, Texaco, ... ali im se iz godine u godinu približava.
                Zaribavenje motora nije ni veliki minus, to je potpuna katastrofa i nedopustivo za ovu branšu (kome se to desilo više ne postoji).
                Naravno ukoliko je motor bio ispravan (nije bilo curenja goriva u ulje ili antifriza) i poštovale se preporuke proizvođača motora.
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Eon
                  Moderator
                  • 10.03.2005
                  • 4225
                  • Beograd-NBG-44
                  • Superb 2.0 4x4 DSG

S' obzirom na toliko pominjanje Lukoil ulja, moraćemo da uvedemo filter na pomen tog imena, hehe!!!!

Svi preterujete sa tim uljem, uvek na tržištu ima povoljnih kupovina (odnos cena/performanse), juče Valvolin, danas Lukoil, sutra G energy...

A da ima iznošenja neistina, ima i sve ih je više. Kristina pazi na kilometražu... Japanac, pa silne Toyote se voze po Rusiji sa Lukoil uljima i ništa im ne fali...

Pošto je sve rečeno o Lukoil uljima, sada malo pričajte o iskustvima sa drugim uljima!
                  Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                  Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Eon: "Pošto je sve rečeno o Lukoil uljima, sada malo pričajte o iskustvima sa drugim uljima!"
                    Nemam šta da dodam! Bravo majstore!

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

"Mali savet" je zapravo VELIKI - najveći mogući. Jedan Mobil, Shell ili Texaco nikada neće ni reč reći loše o konkurenciji, čak i kad ima šta da se kaže. Za Mobil sam potpuno siguran, neverovatno je koliko o tome vode računa. Mi smo jako kvalitetni, mi smo no. 1 i slično možete da pročitate ali da X, Y ili Z ne vredi ništa to neće da može.
                      Vodite računa o ovome. Ko pridaje dužno poštovanje konkurenciji zaslužuje više pažnje nego oni koji to manje rade ili čak pljuju po drugima. Ovo je i opšti princip. Što jača branša to i više međusobnog poštovanja (makar ratovali za svakog pojedinog kupca).
                      Nije sve crno-belo. Naftaši imaju i svetliju stranu - industriju maziva.

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Kad moderatorima dosadi, zvaće mene, dotle... Kristina, oladi malo više sa tim Lukoilom, već sam ti skrenuo pažnju, ostatak, pripazite malo na rečnik i ponašanje iz fundamenta. Imaju moderatori pametnija posla...
                        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• zverko
                          CBC Senator XXL
                          • 19.08.2005
                          • 7085
                          • BGD
                          • Audi A4

nisam ja dora, majke mi nego ovaj kristina. ne znam kako nije do sad ukapirao. NECEMO BRATE DA SIPAMO LUK ulje. MNOGO JE JEFTINO pa jos sad i smrdi !!!
                          deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

Znam da nisi ti, poruke koje su obrisane su tu još uvek da ih mogu pročitati tako da znam šta koga dira
                            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• zoranbg
                              CBC Senator XXL
                              • 23.03.2005
                              • 4098
                              • Rooster's Hill , Beog
                              • Grande Punto 1.2

Aj malo o SHellu. sipao sam ga pre par godina u Opel Corsa 1.0 OHV iz 1985 godine.auto jeste bio mator ali je motor bio odlican.vozio sam ga 4 godine i presao oko 50 000 km uglavnom na TNG-u.
                              U njega sam uvek sipao SHell Helix 15w-40 mineralni zuto pakovanje.I sve je bilo OK.
                              Medjutim zapazio sam kod SHella da se vrlo cesto ovde prodaje ulje jednu generaciju starije ( bar po amblazi) nego ulje koje se nalazi na zvanicnom sajtu.tako je bilo onda ( pre par godina) tako je i sada.

na ovom sajtu :
                              http://www.shell.de/home/content/deu/pr ... range_new/

vec odavno ne moze da se nadje ovo ulje na primer :

i obratno,ta novija pakovanja i ulja se teze nalaze kod nas. to je bio i pre par godina slucaj,kada sam ja sipao shell.nisam onda moga da nadjem da na kantici pise Activ.vec samo bez toga.
                              hocu da kazem da ipak postoji velika razlika u zanavljanju i obnavljanju ponude kod nas u odnosu na inostranstvo.a cak mislim da i iz inostranstva salju zalihe neprodatih ulja , da bi police u prodavnicama sto pre popunili sa novom ambalazom u koju i ulazu trenutni marketing.
                              ja sam iz iskustva ispratio SHell , a 100% je isto i sa ostalim markama ulja.
                              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• mb12
                                CBC Senator XXL
                                • 06.11.2006
                                • 640
                                • Vrbas
                                • Mazda 626 2.0 TD

Pozdrav ljudi,

Danas sam imao ispizdeti. Dam pare ocu da kupi 4 litre polisintetickog Modricinog HC Optima ulja, i covek mi dodje sa mineralnim GM-ovim uljem A, bem ti sunce

Razlog sto koristim Modricino HC Optima polusinteticko ulje, je zbog preporuke proslog vlasnika kola. I stvarno, na svakom intervalu sam proveravao ulje iz motora i ulje iz boce. Razlike u boji i "lepljivosti" nije bilo. E sada, ako sam kao laik gresio na ovakvom principu opazanja, prihvatam gresku.

Elem, otac uzeo na preporuku prodavca to ulje. Boli prodavca uvo sto je pre u motoru bila polusintetika ( ili mozda je covek u pravu ) , nego daj da zaradi. E sad, nije mi stvarno jasan taj potez matorog jarca, da nije hteo da se izcima do Nisove pumpe prema Kuli ( radi se o Vrbasu ) i tamo uzme Modricinu polusintetiku. Cak i nema neke ralike u ceni. Na ta 4 litra ustedo je oko 500 dinara ( ali , da li je ustedeo...uzeo magarac totalno drugaciji tip ulja, koji se jos menja na 8000 km )...

E sada, ako ima neko strucan, da mi pojasni.Koje je ulje za preporuku za Opelov motor 1.6i 55 kw, C16NZ motor iz 1992 godine. Pod dva, da li ce biti problema da se ispusti ova polusintetika, i da se sipa to mineralno bez pranja motora.

Comment

Working...