Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • banekg
    CBC Senator XXL
    • 06.09.2010
    • 1274
    • Nis
    • Toyota Carina e 2.0

Re: Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Ima lepa tema na forumu o Wurth-u, skoro sam je citao. Onako dugacka tema, iz vremena Brickovih postova od kilometra. Tu naucih da je Wurth trgovinski lanac koji nista ne proizvodi, ali sve sto potpisuje, je odlicnog kvaliteta.
    Long Live CBC!!!

Comment

• legenda
      CBC Senator XXL
      • 28.03.2009
      • 1345
      • Beograd

Selenia gold ima malo manje aditiva za ispiranje motora,nego sto bi trebalo...ali zato je duze zuta ...kao sto se zale na 20k,tako se zale i na gold da je malo vise trosi,u odnosu na konkurenciju(recimo optima hc power)...eto

Comment

• kuntalo
        CBC Senator XXL
        • 02.03.2007
        • 342
        • Predgradje

Šta znam, Panda je OK radila i na Gold, ali je to ulje definitivno uskraćeno za deterdžente - i posle 7kkm bilo je tek smeđe, dok je LukOil isticao crn k'o noć (bez meseca). Videćemo na sledećoj promeni šta kažu Skandinavci...

PS: I još nešto, Gold mi auto nije trošio - uopšte! Ne pitajte kako. Što bi rekao Kića: "Ne znam kako si to uradio.... ali znam da si uradio!".
        Save the Panda!

Comment

• legenda
          CBC Senator XXL
          • 28.03.2009
          • 1345
          • Beograd

Ma i ja sam sipao gold vise puta,na 5 000km zuto...trebalo bi da je dobro,ipak je to(u metalnoj bocici)original i shc ulje...ne bih ni znao da nema detergenata,da nisam nasuo valvoline max life,koje je pocrnelo za 500km...to za potrosnju ovog ulja,meni je slicno trosilo kao i svih ostalih,nego se drugar sa bravom 1.6 16v zalio da mu trosi golda 400ml,a hc power 250ml...

Comment

• zverko
            CBC Senator XXL
            • 19.08.2005
            • 7085
            • BGD
            • Audi A4

Originally posted by banekg
            sta fali seleniji gold 10w-40
            Ovo sam i ja hteo da pitam, posto ovo ulje koristim zadnjih godinu i jace dana?
            Selenia u BMW... auuuuu...
            deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• banekg
              CBC Senator XXL
              • 06.09.2010
              • 1274
              • Nis
              • Toyota Carina e 2.0

Dobro Zverko nemo' se ljutis. Sad cu da menjam ulje, za neki dan, planiram Motul, mislim da si mi ti negde preporucio.
              Ali, stvarno ne znam sta ne valja, ako moze pojasnjenje? Meni Seleniju preporucio ugledni KG majstor.
              Long Live CBC!!!

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Auuuuuu ....
                Mislio sam samo na ambalažu (da mi se više sviđaju limenke).
                Seleniji ništa posebno ne fali. Selenia Gold je čak bolji izbor od 20k za sve kojima ne treba produžen interval izmene (20k km a kod nas čitaj 15k km, dok Gold 15k km a kod nas 10k km osim za TNG kada može da se tera 'taliljanskih 15k km).
                Osim toga Gold je SM a ne SL što je (uglavnom) bolje. I naravno 20k nije za dizele a Gold može i za njih (čak sa ACEA B4 itekako). Uglavnom oba ulja su O.K. (osim što je 20k, zbog Putno Classic priče, nenormalno skupo ulje).
                I naravno Selenia nije samo za Fiat-e kako se obično (kod nas) smatra već i za širu populaciju (pa i vlasnika BMW-a).
                Ipak, konkretno Gold nije baš posebna dika za tu namenu jer (ako ništa drugo) nema bar BMW LL-98 koji (iako ne obavezan) bi preporučio za bilo koji BMW od 90-te na dalje, mada i za dosta modela iz osamdesetih može da bude koristan (standard, tj. njegovo ispunjenje).
                Dakle i Selenia ima ulja sa BMW specifikacijama (K pure energy čak i LL-04).
                Dakle kod starijih (od 1998. god.) BMW-a nije obavezno ali je poželjno. Problem je što je min. viskoznost za LL (pa čak i LL-98) 5W-40 te neka dobra 10W-40 ulja jednostavno ne mogu da dobiju tu specifikaciju. U tom smislu kao odlična ulja za BMW iz devedesetih (naročito druge polovine) bi mogla da se preporuče: Mobil Super 3000 ili (još bolje) Motul X-cess 5W-40.
                Kad smo već kod Motula (mislim odlučili ste, i dobro ste to uradili, a i Zverko preporučio) možete proći i nešto jeftinije.
                Ako ste do sada uspešno koristili Selenia Gold (što bi rekao Zverko, neutral, i ja bih isto, nije loše a može i bolje) ne vidim zašto ne biste Motul 4100 koji jeste skuplji ali ne i od 20k (negde je između u poslednje vreme). Ovo ulje se dobro pokazalo i dokazalo u BMW-ima starije generacije. Ukoliko vam se uklapa u budžet možete i na 6100 koje je više sintetičko nego polusintetičko ulje (po modernim i propagandnim shvatanjima ili strogo gledano "najbolja polusintetika na svetu" i pored toga što nema MB 229.3 standard, a moglo je i da ima, duga je priča ...).
                I da PODSETIM (na "obećanoj zemlji") Zverko je (ne tako davno) pre 15-tak dana ostavio link za listu BMW "Special oils".
                Tu imate i listu ulja odobrenih za:
                M10, M20, M21, M30, M40, M41, M42, M43 (not M43TU), M44, M47, M47TU, M50,
                M51 , M52 (not M52TU), M57, M60, M62 (not M62LEV), M67, M70, M73 (not M73LEV), S14, S38, S50, S50U,
                S52, S7
                Doduše radi se o BMW USA ogranku ali jeste upotrebljiva.
                Kao što vidite izbor je veliki. Ima i Selenia 10W-40 ali nije precizirano o kom ulju se radi (verovatno je situacija da je prošlo specifikacije ulje koga nema na tržištu ili je Selenia poslala "generic" oil pa odustala od prodaje na USA tržištu. Teško je reći ovako napamet).
                Uglavnom na listi su i: Motul 4100 Turboligh i Motul 6100 Synergie. U međuvremenu (lista je iz 2004.) su ulja modernizovana ali su samo dobila na kvalitetu. SL umesto SJ je zapravo (veliki) plus. ZDDP-a ima sasvim dovoljno.
                Uzgred šteta što nemam KAMION pa da pazarim 4100 po 385din. za litar (akcija u Mass-u, doduše pakovanje od 20lit.)

P.S.
                Naravno nije ulje za kamione, pakovanje je pre svega za servise.
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Originally posted by zoranbg
                  sta fali seleniji gold 10w-40 , posto se nalazi u mom automobilu : punto 2002god 1.2 8v ,presao 137000km
                  zamenio sam ulje kada sam uzeo auto,sipao seleniju gold i promenio filter ,presao sam za 2 meseca 2000km i ulje se nije pomerilo ni za crtu,stoji na maximumu.
                  kakve to aditive nema ovo ulje ,jel to znaci da je lose ?

profesore koje ulje od Agipa bi preporucili za moj motor ?
                  hvala.
                  AGIP Sint 2000 10W–40. Uostalom nije li na mestu 6. liste TOP 10 za vaš automobil?

http://motornaulja.blogspot.com/2009/10 ... assic.html

Podsećam da imate i listu ulja koja nisu 10w-40 u sledećem tekstu. Tad je to bila "siva" lista a sada je zapravo ONA PRAVA jer se i Selenia opametila sa preporukama (samo još i Fiat da ukapira). Voleo bih da sam imao makar 1% uticaja na to ali ne mogu da se hvalim time. Nije bilo posebno ni hrabro od mene ali jesam ponosan na to.
                  Tu imate i: Agip SINT Evolution 5W–40 koje osim (niske) cene ima sve drugo (i malo je ređe unutar standarda).
                  Ako hoćete da zamenite Selenia ulje a da prođete jeftino (i bez domaćih ili Balkanskih proizvođača):
                  Fuchs Titan SYN MC 10W–40. Ende.
                  Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

O Wurth-u mogu da kažem samo:
                    ulja su O.K. ali ne VOLEM pa makar i džabe (a nije).
                    Nisam hteo odmah sa "o Wurth motornim uljima sve najbolje" jer bi se već neko uvredio inače najbolje opisuje ono što prema SVIM ROBNIM MARKAMA osećam. Dobri ste vi ali daleko vam lepa kuća! Ovo čak i ne samo kod maziva nego uopšte.
                    Trgovinski lanci obožavaju "robne marke" jer na njima (normalno) više zarađuju (ako su njihove).
                    Konkretno Wurth:
                    1) Ulja su O.K.
                    2) Wurth SIGURNO NE PRAVI TA ULJA (treba li još nešto??)
                    3) Wurth se sigurno (dobro) ugrađuje u cenu, te posledično i sledeće:
                    4) Ulja su skuplja nego što vrede.
                    5) A ko je proizvođač? Ako ga nema na ambalaži, orevuar! (da kopam danima ne pada mi napamet). I gde to imaju akcije (OMV?)
                    6) Wurth proizvodi su uvek solidni. Firma jeste renomirana.
                    7) Ipak ne vidim zašto bi ste kupovali ova ulja osim ako neko VAŠ radi za njih pa em ste sigurni u originalnost (mada nije garancija) em mu pravite promet.
                    ENDE.

Comment

• Put-in
                      Banovan
                      • 28.01.2009
                      • 189
                      • Beograd

Doktore Expendable, da li možete reći nešto o ulju MOL MSE 15W40, jer je moj paša uzeo to ulje na MOL-ovoj pumpi za 1000din 4L. Na vašem blogu sam pročitao da MOL ulja nisu loša uopšte, ali o ovom MSE nema ništa. Da napomenem da je auto GOLF 1 iz 1982. benz 1.5 i da troši oko 300-400ml Modriča LL na 1000km.
                      Po meni je to mnogo bolja kombinacija sada za zimu od Modriča LL.

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

MOL ulja su sasvim O.K.
                        Doduše malo su skuplja (relativno) nego kada sam pisao tekst te su malo manje konkurentna inače kvalitet nije sporan.
                        MOL MSE je mineralno 15W-40 ulje za starije motore (pre svega konstrukciono, ali i pri više pređenih km iako nije naglašeno da je tog tipa). Trebalo bi da nešto smanji potrošnju ulja u odnosu na standardna 15W-40 ulja.
                        Dobro ste primetili da je za zimu bolje koristiti takva ulja nego 20W-50 ili 20W-60 koja ipak nisu za ispod -10cel. čak i kod motora koji su već u fazi da su pohabani.
                        Inače potrošnja ulja je solidno niska iako ukazuje na dobranu istrošenost motora (Optima LL je ipak viskoznija).
                        Vidite nisam pisao o MSE jer je za stare automobile. Možda bi kod nas prvo trebalo o tome da pišem? Inače ovo ulje je jedno od boljih za malo novije Bube, Zastavu, Opel Kadet D (kocka) i upravo Golf I (Opel i Golf benzinci).
                        Ipak relativno je skromnih specifikacija: API SF/CC.
                        Za zimu je odlično jer mu je tačka stinjavanja tek -30cel. što znači da bi moglo da se upotrebljava i do -20.
                        Ipak: nije za duge intervale zamene: max. 7500km za plin dok bi za benzin (makar kakav je sada osim Evropremiuma) dao tek 5000km. Iako se može koristiti i kod starijih dizela (bez turbine) TO NE BIH PREPORUČIO. Ipak mu je TBN svega 5,1 što je malo i za ED a kamoli D2.
                        Dakle nije loše, čak je i cena (relativno) umerena.
                        No za malo više para može i bolje. Nije pogrešno a ako pokaže sličnu potrošnju kao Optima možete i nastaviti s njim.

Comment

• Put-in
                          Banovan
                          • 28.01.2009
                          • 189
                          • Beograd

Hvala vam na iscrpnom i pre svega brzom ogovoru. On vozi na plin tako da ću mu reći da slobodno može da ga menja na 6-7k što je extra ako uzmem u obzir da je cena smešna za 4L kanticu.

Comment

• zverko
                            CBC Senator XXL
                            • 19.08.2005
                            • 7085
                            • BGD
                            • Audi A4

@baneKG: salim se bre matori, naravno da mu ne fali nista sve dok nije 20K. sta vise kazu da je njihovo Racing dosta dobro nego ja to onako, fore radi... zna se sta se sipa u BMW. Motul moze stim da imas u vidu reci jednog takodje uglednog BG BMW majstora da do sad nije sreo auto (bmw) koji ga ne trosi. Za tvoju petardu moze 6100 Synergie 10w-40 a leti mozes cak i 15w-50

Comment

• zverko
                              CBC Senator XXL
                              • 19.08.2005
                              • 7085
                              • BGD
                              • Audi A4

Jos nesto, moja preporuka za tvoj motor je Mobil S 10w-40, menjas na 7500km i zaboravis na pricu o ulju posto se taj Mobil u praksi pokazao kao ulje koje savrseno saradjuje sa BMW motorima starije generacije a cak i sa novijim tj Euro2. Znam dosta njih koji ga sipaju u M50/52 i nemaju nikakve zamerke. sta vise mnogo lepse (tise, mirnije) im motor radi nego sa TWS-om recimo.

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

I posle Zverka ne zna o uljima

P.S.
                                Jedino što je usko specijalizovan, samo za aute koje vozi. Kako je Audi zaboravio ostaje ekspert "for BMW only"

Comment

Working...
                                X