Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ile
    CBC Veteran
    • 15.03.2007
    • 101
    • Reading UK

Re: Lukoil ulja? Iskustva?

sto se zgusnjavanja tice to se definitivno nije moglo postici dodavanjem ulja 15w-40 jer oba ulja na radnoj temepraturi imaju isti indeks viskoznosti 40. prestanak curenja i trosenja vise mozes pripisati tom liqui moly aditivu nego lukoil ulju. a inace je mobil s 10w-40 definitivno kvalitetnije ulje od bilo kog 15w-40 koja su u 99% slucajeva ineralna ulja. za kola koja trose ljudi cesto sipaju 15w-50 koje jeste viskoznije (vizuelno gusce) od 10w-40, 15w-40.

Comment

• zoranbg
      CBC Senator XXL
      • 23.03.2005
      • 4098
      • Rooster's Hill , Beog
      • Grande Punto 1.2

@ile kako objashnjavash da taj isti motor dok je u njemu bio shell helix 15w-40 nije cureo uopshte ?
      a chim sam promenio ulje i sipao mobil s 10w-40 plusynt. odmah je pocheo da kaplje na semeningu ?

motor je najtishe i sa najmanje vibracija radio sa Mobil s 10w-40 plusynt .. , verovatno je "oprao" stare naslage po semeninzima i dihtunzima pa je motor "propishao" . .. ipak ovde prichamo o prilichno izakanom motoru.
      ja biram bolje ulje za moj motor, a ne generalno bolje ulje.
      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• ile
        CBC Veteran
        • 15.03.2007
        • 101
        • Reading UK

mislim da si bas sam dao odgovor. taj mobil ima dosta aditiva protiv stvaranja crnih naslaga po motoru, a samim tim i za ciscenje postojecih koje su maltene dihtovale taj motor. ja bi mu isrkreno stavio neki polusint 15w50 bas predvidjen za jako trosne motore. to bi trebalo da mu malo pomogne. mada me cudi da je tako prolupao sa tim kilometrima. moja zena ima citroen xsaru 1.9td sa 170000km na satu i ta xsara radi kao nova. niti trosi ulje niti ga bilo gde baca, a vozi se oko 80km dnevno i to sa prilicnim gasom. da li mu je prethodnik malo stimovao kilometrazu ili sta boga pitaj. probaj tako neko viskoznije ulje. valjda ce pomoci. kod takvih auta se vredi zezati i sa tim liqui moly aditivima jer tu nema sta vise da se izgubi. pa eto mozda neki gusci liqui moly i neki njihov aditiv za takav slucaj.

Comment

• kristina990
          Banovan
          • 13.04.2009
          • 1066
          • Srbija

...ja sam pre generalne na svom golfu bacio dosta para na ulja dok nisam stavio viskol 20w 60 koje je pre godinu i po koštalo180 din najmanje ga je trošio a auto je dimio na auspuh tek preko 3600 obrtaja dok sa elfom 15w 40 i havolinom 15w 40 dimio je već na 3000 kad je motor tošan i blizu generalne mislim da nije uopšte bitna marka ulja već gradacija.još da dodam taj viskol 20w 60 mi se bolje pokazao od modriče 20w 60

Comment

• kristina990
            Banovan
            • 13.04.2009
            • 1066
            • Srbija

..a evo šta se sipa u ovlaštenom vw servisu cene oko 1100 din lit http://datasheets.bp.com/bpglis/lubtds. ... enDocument

Comment

• ile
              CBC Veteran
              • 15.03.2007
              • 101
              • Reading UK

Originally posted by kristina990
              ..a evo šta se sipa u ovlaštenom vw servisu cene oko 1100 din lit http://datasheets.bp.com/bpglis/lubtds. ... enDocument
              taj slx 5w-40 je ok , ali svakako ne za 1100din. on nije nista bolji nego total quartx 9000 5w-40 koga je ako se ja dobro secam prodavao auto mika u zemunu za tipa 500 ili 600 kinti litar. i onaj q8 5w-40 bi trebao da je dosta jeftin a isto je tako dobar.

Comment

• milannik
                CBC Senator XXL
                • 23.12.2004
                • 1455
                • Niš

...ja sam pre generalne na svom golfu bacio dosta para na ulja dok nisam stavio viskol 20w 60 koje je pre godinu i po koštalo180 din najmanje ga je trošio a auto je dimio na auspuh tek preko 3600 obrtaja dok sa elfom 15w 40 i havolinom 15w 40 dimio je već na 3000 kad je motor tošan i blizu generalne mislim da nije uopšte bitna marka ulja već gradacija.još da dodam taj viskol 20w 60 mi se bolje pokazao od modriče 20w 60
                Potpuno, ali potpuno ista situacija i kod mene, samo je u pitanju mazda 626 d a ne golf.
                Ovo viskolovo ulje izgleda nije toliko lose...

Comment

• sasamar
                  CBC Početnik
                  • 13.09.2009
                  • 1
                  • obrenovac

Koristim LUK oil lux 10w40 polusint. zadnjih 230000km Iveko kombi 2.8 uniyet 2006g ukupno presao 330000.
                  Dnevno prelazim i do 700km BEZ GASENJA motora. Puno opterecenje (rashladni uredjaj radi nonstop) Interval zamene (kod mene) 15000-17000km .Istrosenost motora minimalna, daleko manja nego na istim vozilima sa predj.250000km

Comment

• trispeed
                    CBC Član
                    • 28.01.2009
                    • 13
                    • Bor

Posle toliko vremena opet moja malenkost sa fordom fiestom 1.8 tddi 2001-2002 god. naime kao što u servisnoj kljižici vozila piše proporučeno ulje je polusintetika 5w 30. Postoji stvarno nazovi FORD-ovo ulje 5w-30 koje nije baš jeftino nisam sigoran da li je polu ili sintetika. Koja je razlika sipati lukoil lux 5w-40 kazu za benzince ili avangard 5w-40 koje-a su dosta jeftinija i sipati tzv Ford 5w-30 odnosno da li je baš to ulje 100% za Ford. Kakva bi bila razlika.
                    Kakva je razlika između lux*a i avangarda 5-40 obzirom da si prinuđen da kupiš lux obzirom da avangard 5-40 ne mogu da nađem, posebno mislim na uticaj ulja na savremenije turbopunjače dizel motora putničkih. Pozzzzzzzzzzzzzzz

Comment

• milannik
                      CBC Senator XXL
                      • 23.12.2004
                      • 1455
                      • Niš

Originally posted by milannik
                      Potpuno, ali potpuno ista situacija i kod mene, samo je u pitanju mazda 626 d a ne golf.
                      Ovo viskolovo ulje izgleda nije toliko lose...
                      Inace, pricao sam sa predstavnikom viskola za Nis, tj. sefom viskolove prodajne sluzbe za Nis, kaze da je prilikom pravljenja "recepta" greskom dodato vise aditiva i da je kvalitet odlican...

Comment

• zverko
                        CBC Senator XXL
                        • 19.08.2005
                        • 7085
                        • BGD
                        • Audi A4

Originally posted by trispeed
                        Posle toliko vremena opet moja malenkost sa fordom fiestom 1.8 tddi 2001-2002 god. naime kao što u servisnoj kljižici vozila piše proporučeno ulje je polusintetika 5w 30. Postoji stvarno nazovi FORD-ovo ulje 5w-30 koje nije baš jeftino nisam sigoran da li je polu ili sintetika. Koja je razlika sipati lukoil lux 5w-40 kazu za benzince ili avangard 5w-40 koje-a su dosta jeftinija i sipati tzv Ford 5w-30 odnosno da li je baš to ulje 100% za Ford. Kakva bi bila razlika.
                        Kakva je razlika između lux*a i avangarda 5-40 obzirom da si prinuđen da kupiš lux obzirom da avangard 5-40 ne mogu da nađem, posebno mislim na uticaj ulja na savremenije turbopunjače dizel motora putničkih. Pozzzzzzzzzzzzzzz
                        ford ulje jedino moze da bude motorcraft a gradacija 5w-30 ne verujem da je polu sint i uglavnom je long life varijanta. mislim da mozes slobodno da predjes na 5w-40 i skratis interval zamene na 10000 osim ako fabrika nije propisala da u taj motor ide samo i iskljucivo ulje te gradacije . koliko vidim na njihovom sajtu to je hidrokrekovana sintetika tako da slobodno mozes da sipas i 5w-40 luk ili Mobil imas u CBC Store dobru cenu.

deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• trispeed
                          CBC Član
                          • 28.01.2009
                          • 13
                          • Bor

Imao sam sreće da pri kupovini ove fieste (doterana iz Nemačke početkom ove godine) dobijem i servisnu knjižicu i još 4-5 knjižica uz nju pa čak i upustvo za za klimu iako je ova fiesta dizel u base varijanti - bez klime
                          Naime u servisnoj piše polu sintetika 5w-40.Ipak tada je to bio nov auto pa sam zato skeptičan prema tom šta tj. koju graduaciju koristiti. da li neko zna razlike između lux i avangarda 5w-40 zašto preporučuju avangard za dizel. Šta gubim - da li može lux da izazove neko .... ako sipam lux u dizel fiesti sa turbopunjačem??? Ili je to možda marketinški trik da bi se dotično ulje kupovalo. naravno da u ovom slučaju to teško drži vodu ozirom da avangarda 5w-40 bezmalo nemoguće naći. Možda je jednostavno domaći menađment luk-a nesposoban da ispita tržište o njegovim potrebama ili ih baš briga ...ko zna

Pozzzzzzzzzzzzzz

Comment

• trispeed
                            CBC Član
                            • 28.01.2009
                            • 13
                            • Bor

Uspeo sam da nabavim za moju fiestu restajling 2002 1. 8 TD lukoil avangard ultra semi sintetic 5w-40. Naime, obzirom da ljudi koji rade na pumpi u Boru su totalno neinformisani i nezainteresovani lično sam pozvao broj sa reklamnog listića koji se može naći na svakoj luk pumpi 0112220222 dobio centralu koja me je spoija tj. prebacija na sektor za ulja.Pitao sam da li dotično avangard luk 5w-40 uopšte postoji i prodaje obzirom da na pumpi u Boru o tome nemaju pojma, rekli su mi da isti imaju ,pozvaće poslovođu i tražiće da naruči za pomenutu pumpu. Lulje je stvarno posle nedelju dana došlo.Neverovatno je da danas kad sam istu kupio, a meni je za auto potrebno čak 6 litara platio 1850 dinara!!!Znam ljude koji su za MOBIL platili 2700din 4 litra 10w40. za 5w-40 sintetic cena je sigurno 800 i više dinara po litru!
                            Dakle , ako naiđete na isti problem tj. na pumpađije luka koji osim što ti sipaju gorivo i daju ti račun, o ostalom što prodaju nemaju pojma, slobodno pogledajte šta imaju i da li vam odgovara, pogledajte asortiman njihovih proizvoda na listićima koje na svakoj pumpi imaju, obratite se lično ljudima u centrali lukoil-a pa možda taj proizvod i dobijete odnosno stigne na pumpu koja vam je dostupna.
                            Da, poznata mi je priča da su u burićima u doba krize uvožena ulja koja su točena u maloprodajne ambalaže a etikete firmi lepljene po želji tržišta. Neko voli shell neko mobil neko ... za svakog ponešto. To je jedan od glavnih razloga moje odluke, mada sam od pravih iskisnih mehaničara takođe dobio odgovor da su ruska ulja po kvalitetu izuzetna, pa videćemo.

Comment

• Soraby
                              CBC Početnik
                              • 05.05.2009
                              • 3
                              • Prokuplje
                              • Pežo 308

Da li neko ima savet koje lukoil-ovo ulje da sipam u volvo 440 1.8, razmisljam se izmedju mineralnog luksa 10w-40 i 15w-40 ali posto ide zima to mi je dodatna dilema. Prethodni vlasnik je sipao neko austrijsko ulje 15w-40 na 3-4 godine ali ga je slabo vozio.
                              Pozdrav i hvala

Comment

• Hermes
                                CBC Senator XXL
                                • 14.02.2006
                                • 1306
                                • https://t.me/pump_upp
                                • bemve

https://www.opieoils.co.uk/products-for-my-vehicle.aspx?product=car-engine-oils#results
                                Nadji ovde
                                https://t.me/pump_upp

Comment

Working...
                                X