Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u Evropi (u prvom postu)

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Laki GSi
    CBC Senator XXL
    • 15.10.2006
    • 2426
    • Beograd-Vozdovac

Kako si mi izmamio osmeh sa onim litrom od 0,50dinara

Jao Klinktone....ma prokleti su ti ameri,da oce da nestanu vise pa da zivi svet kao sav normalan svet to bi bilo prelepo

Ma polako,ne brinem se ja bas toliko za gorivo! Dovuci ce nam rusi naftu i plin,ta nafta sa urala je dosta jeftinija od te yebene americke tako da polako. Amerima se i ovako blizi kraj,em su najzaduzenija zemlja na svetu,stamapju pare bez pokrica...ja mislim da su oni pri samom kraju ali to treba strpljivo sacekati.

Ipak je u Srbiji bilo mnogo "kise", a stara izreka kaze da posle kise mora sunce da sine tako da ja imam zivaca sacekati te bolje dane!
    Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• Horsepower
      CBC Senator XXL
      • 29.12.2005
      • 2000

O kakvom bankrotiranju Chryslera ti pricas? Chrysler je samo promenio vlasnika, nista vise. Cerberus Capital Management je vlasnik 80.1% Chryslera, a Daimler preostalih 19.9%.

A tih prica da ce gorivo da skoci na $10 ili $20 za gallon u Americi se mani. To su puste zelje onih koji mrze Ameriku, a na njihovu zalost nece se ostvariti. I da se ostvari to nece biti u bliskoj buducnosti i u periodu kada automobili trose koliko danas trose. Jer kao sto sam rekao ranije - Amerika ne bi mogla da funkcionise sa tolikim cenama goriva, propala bi kompletno za godinu dana.

Comment

• CannoN
        CBC Senator XXL
        • 15.09.2007
        • 485
        • Beograd

Amerika ne bi mogla da funkcionise sa tolikim cenama goriva, propala bi kompletno za godinu dana.

Ti se onda lagano spremaj za još jedan egzodus jer "tolike" cene goriva su izvesne u bližoj budućnosti.

Baš si mi zabavan sa svojim komentarima jer su nekako tipični za tamnošnju populaciju:

A tih prica da ce gorivo da skoci na $10 ili $20 za gallon u Americi se mani. To su puste zelje onih koji mrze Ameriku, a na njihovu zalost nece se ostvariti

Na njihovu žalost a na tvoju tj. vašu sreću - to kapiram ali ne reče zasto se to neće ostvariti?
        Očekujem da si izanalizirao situaciju i deduktivnim putem došao do zaključka tj. predikcije u ovom slučaju?

Comment

• 206
          Admin od ispočetka :)
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

Kakva logika...nece poskupeti zato sto ne sme da poskupi, jer i Amerika propala...

To sto ce neko da propadne je neizbezna posledica a ne razlog da se nesto ne desi.

Ne da ce da skoci na 20$ vec na 120$, samo je pitanje vremena.

I to nema veze sa cinjenicom da neko voli ili ne voli Ameriku, nafta je jedna i ista za ceo svet, ako ne nema za Amere, nema ni za istatak sveta, svi ce imati isti problem - ne znam zasto i kako iko moze misliti da ce US ostati postedjeni globalnog problema nedostatka energenata?
          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• CannoN
            CBC Senator XXL
            • 15.09.2007
            • 485
            • Beograd

Pa tako im serviraju a oni ne pitaju sta jedu.

Jedino ih plaše terorizmom dok oni sami terorišu po svetu ne bi li još malčice održali privid ekonomske sigurnosti.

Sami sebe urušavaju - velike naftne korporacije ne dozvoljavaju implementaciju nekonvencionalnih goriva zbog očiglednog profita a trenutna državna administracija zastupa interese tih kompanija a ne amerikanaca pa tako svesno guraju u propast nesvesne gradjane.

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141
              • Beograd, barajevo-zemun
              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

A tih prica da ce gorivo da skoci na $10 ili $20 za gallon u Americi se mani. To su puste zelje onih koji mrze Ameriku, a na njihovu zalost nece se ostvariti. I da se ostvari to nece biti u bliskoj buducnosti i u periodu kada automobili trose koliko danas trose. Jer kao sto sam rekao ranije - Amerika ne bi mogla da funkcionise sa tolikim cenama goriva, propala bi kompletno za godinu dana.
              rekoh ja, većina Amera je još u prošlom veku. to što ti ne želiš da vidiš realnost i da je danas 2008. godina ne menja činjenično stanje.

nema ovde nikakvih želja, svetskih zavera mrzitelja AMerike, nikakvih žalosti ili sreće.

radi se o prostim činjenicama.

sam si naveo koliko brzo se koliko enormno promenila cena goriva u SAD.

pre 3 godine kada sam napisao da će galon biti 5 $ više ne znam sada već ko, napisao je slično kao ti.
              nemoguće, neće se to doživeti itd..

kao što činjenice pokazuju, ne da je nemoguće već je sasvim realno i radi se sada već o nedeljama i mesecima.

potpuno se slažem da Amerika ne može da funkcioniše sa realnom cenom energije na ovakvim temeljima kako je sada još uvek organizovana.

da li bi propala za godinu dana ili 3 godine, ne menja stvar da je u procesu propadanja.

baš zbog toga već godinama ceo svet pokušava da urazumi Amerikance da se prilagode današnjem realnom stanju oko energije, da krenu u tranziciju svog arhaičnog (da ne kažem srednjevekovnog) pristupa problemu energije i ekologije , da SAD postepeno predju u 21. vek i ne dogodi se to o čemu pričaš- da se ne dogodi propast SAD i time gotovo i propast sveta s obzirom na obim i važnost SAD privrede i stanovništva odnosno globalni uticaj.

nikome, niti mrziteljima niti fanovima SAD ne odgovara propast SAD i haos koji bi Amerika time izazvala širom planete.

Al Gor kao bivši veoma visoki funkcioner pokušava da to objasni prosečnom Ameru ali to izgleda ne dospeva do svesti.

SAD su ubedljivo najveći zagadjivač na planeti, bez premca i bez konkurecnije, po glavi stanovnika.

SAD najviše zagadjuju same sebe.

Kjoto protokol SAD odbijaju arogantno, sve dok nije prošle godine javno ponižen predstavnik SAD od strane 200+ zemalja a što uključuje i komplete zapadnoevropske američke saveznike na ekološkoj konferenciji.

šta još treba da se dogodi da u SAD počne da se shvata da žive na planeti Zemlji koja ima ograničene resurse.

cena od 10$ za galon će se ostvariti, čak je moguće i u ovoj deceniji.
              toliko već plaćaju Japan, Evropa dakle visoko razvijene zemlje uporedive po privredi i navikama stanovništva sa Amerikom.

i žive, čak su i konkurentni američkim firmama i sa tako visokim cenama energije.

pa mi ovde plaćamo 8$ za galon, mislim da ne treba da navodim da je to realnost.

kod nas će galon dostići i prestići 10$ sasvim sigurno u ovoj godini, samo je pitanje za koliko meseci.

SSSR je živeo u nekom svom autarhičnom svetu, realnost ih se nije doticala i krahirali su pre 20 godina.
              sa žestokim posledicama globalno.

SAD bi trebalo da nauče na tom primeru lekciju.
              ne treba nam još jedan krah jedne takve super države.
              nikome ne treba propast SAD ali nažalost to još uvek ne kapiraju u SAD gde izmišljaju zavere po svetu i zamajavaju se prevaspitavanjem naroda i kultura koje su daleko starije od samog postojanja SAD.

i pri tome troše i svoj i tudji novac, uludo bespovratno i besmisleno.

a tranzicija u SAD još nije praktično ni otpočela dok je Japan završio, Evropa privodi kraju, Kina u najavi i planovima, Indija već naveliko radi.

SAD kasne sada već skoro za svima, svako kome je dobdobit SAD i planete želja treba da pokuša da nacrta Amerima gorke činjenice današnje energetske realnosti.

Amerika ne može da plati 20 $ galon i da koristi automobile koji troše koliko danas troše.

to je sasvim tačno i jasno.

ili će nekom magijom da se pojavi nafta u enormnim količinama na samoj površini zemlje i time postane jeftina,
              ili će u SAD da promene navike i predju na autmobile koji troše onoliko koliko troše evropski, japnaski, ruski, kineski, indijski i u ostalom delu planete.

pošto u magiju i čuda ozbiljan čovek ne veruje, preostaje realnost promene SAD i tranzicije iz rasipništva u normalnu potrošnju energije.

bilo po prevezenom putniku, toni robe, bilo po m2 za zagrevanje kuća, bilo po glavi stanovnika...

ovako kako je danas u SAD je neodrživo stanje.

u Kaliforniji to već znaju, i već rade na procesu tranzicije, i već ima puo rezultata. ali ostatak SAD je još u dubokom snu van svetskih tokova u 21. veku.

nakon nafte, i sa pijaćom vodom su već problemi u dobrom delu sveta.

i tu je potrebna štednja tog resursa.
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• micko
                CBC Član
                • 08.05.2005
                • 72
                • novi sad

@ brick

vec sto puta toliko hvaljeni i osporavani brick u svom najboljem izdanju.

za nekoga mozda predugacki postovi, meni milina citati ...

Comment

• nidza
                  CBC Senator XXL
                  • 16.04.2008
                  • 496
                  • nbgd

Kako se u tu celu priča teorija da Amerika ima enormne rezerve nafte, koje ljubomorno čuva dok cifra ne dostigne astronomske nivoe, i onda nastavi da ih koristi isključivo za svoje potrebe? Koliko mi je poznato, oni uglavnom koriste uvoznu naftu, po neverovatno povoljnim okolnostima, a svoje rezerve nisu ni takli, nego čekaju pravi momenat.
                  Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

• 206
                    • 09.12.2004
                    • 9548
                    • Beograd
                    • 206

Koriste svoje rezerve, itekako, samo sto im domaca proizvodnja pokriva tek oko 1/3 potreba.

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141

AMerika nema neke respektabilne rezerve nafte, čak štaviše prema nivou potrošnje vrlo je siromašna zemlja tom sirovinom.

glavni pojedinačni izvor energije u SAD je dan danas ugalj.
                      to je osnova američkih rezervi.

isti onaj ugalj koji je i na Kosovu, poznate količine koje daleko prevazilaze i naftu i gas po očekivanom vremenu moguće eksploatacije.

nafta nam treba za milione korisnih proizvoda, znamo šta se sve pravi od plastike tj nafte.
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• overspeed
                        CBC Senator XXL
                        • 24.05.2005
                        • 2779
                        • Kosovska Mitrovica

Pishem tri puta reply i tri puta brishem sve nakon shto prochitam to shto sam napisao. Ono shto bih javno rekao mislim da ce preci neku granicu koja treba da oznachava "sferu interesa" ovog (i ovakvog) foruma, i preci u politikanstvo a to mi nije namera.

Problem je medjutim u tome shto se uzroci i razlozi naftne krize danas mogu objasniti upravo politikom, i to pogreshnom, koja se godinama sprovodi prema drzhavama od koje su decenijama unazad najveci svetski proizvodjachi i izvoznici nafte na svetskom nivou. Problem ide dalje, jer su neke od tih zemalja tradicionalni prijatelji i saveznici sa vecinom ostalih "velikih igracha" iz naftnog biznisa, sa kojima ih dele neraskidive veze - od ogromnih ekonomskih obrta na godishnjem nivou po pitanju medjusobnog uvoza i izvoza, preko ideoloshki bliskih vlada i drzhavnih uprava pa ako hocete sve do kulturoloshkih i religijskih veza njihovih naroda. Ala sam ga srochio =]

Sve se ovo mozhe jako lepo srochiti u jednu rechenicu, i bilo bi mnogo jasnije, ali rekoh, necu da "politicharim". Ko razume u svakom sluchaju ce shvatiti...

Iz mojeg lichnog iskustva mogu samo da se slozhim sa vecinom stavova koje je brick napisao. Amerikanci (chiji sam mentalitet i "profil" za ovih 10-ak godina poslovnih kontakata jako dobro upoznao) nisu ni izbliza svesni a ono shto me chudi - nisu ni zainteresovani za probleme koji su obuhvaceni sporazumom u Kjotu. Oni imaju neko uverenje da to shto zhive na nekom "svom" (odnedavno) kontinentu - kao da su izuzeti svega shto se deshava na ostatku planete Zemlje, zhive u toj svojoj utopiji i bash ih bole ona stvar za globalno zagrevanje. Imam kao dokaz jako puno primera koje mogu navesti, stvari i stavova koje sam mogao da chujem od njih iz direktnih diskusija i sl. po tom pitanju, ali bi onda trebalo da pishem do jutra...

Znam samo ovo:

- Protesti protiv visokih cena naftnih derivata vec hvataju maha shirom sveta, policija je pre neki dan u Manili morala da reaguje i rastera demonstrante...

- u Velikoj Britaniji se vec uveliko shtrajkuje protiv visokih cena naftnih derivata, a nije ni chudo poshto su bash u Velikoj Britaniji akcize nejvece u Evropi (65% od maloprodajne cene u javnom prometu).

- u Francuskoj tamo neki ribari blokiraju luke i neke saobracajnice sa zahtevima za snizhenje cena goriva, odnosno smanjenje drzhavnog haracha na cenu.

- danas chitam da je Predsednik Sarkozi predlozhio da se akcize na naftne derivate ili ukinu (?) ili drastichno smanje na nivou cele EU. Stvar je dakle toliko ozbiljna da ce verovatno Parlament EU uskoro (u najmanju ruku) diskutovati i o takvim drastichnim merama.

- apeli zemljama proizvodjachima i izvoznicama za povecanje obima proizvodnje su svakodnevni, ali ostaju bez odjeka. To vec mogu da povezhem da onim shto sam napisao na samom pochetku, da ne citiram samoga sebe.

- globalne rezerve haftnih derivata su naravno sve manje svakog dana, a nacionalne rezerve vecine drzhava barem u Evropi su ili u stagnaciji ili u odredjenom padu.

- u medjuvremenu, u proteklih 5 godina nacionalne rezerve nafte i naftnih derivata u SAD-u su povecane za 23%.

Ko razume, shvatice...
                        http://www.bmw.tv

Comment

• weasel
                          CBC Veteran
                          • 07.06.2005
                          • 115
                          • Novi Beograd

Code:
                          BEOGRAD – Gorivo u Srbiji poskupelo je od ponoći za 12,48 posto, pa je cena motornog benzina uvećana za 6,86 dinara, a dizel goriva za 8,03 dinara po litru, javlja Tanjug. Cena motornog benzina i bezolovnog motornog benzina od 95 oktana skočila je sa 101,49 na 108,13 dinara po litru. Cena dizel godiva D-2 podignuta je sa 86,90 na 94,19 dinara po litru, eko 3 dizela sa 90,59 na 98,34 dinara po litru, a evrodizela sa 94,89 na 103,19 dinara po litru. Ulje za loženje poskupelo je sa 80,26 na 89,53 dinara po litru. 

Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo izjavio je juče da je gorivo u Srbiji moralo ponovo poskupeti za 12,48 posto, iako je jasno da će nove cene doprineti povećanju inflacije za 0,68 posto. Bubalo je rekao da se na jučerašnjoj sednici vlade razmišljalo i o smanjenju akciza, ali se od toga odustalo jer bi, da su akcize smanjene za predviđeni iznos poskupljenja, republički budžet bio u minusu za deset milijardi dinara. On je precizirao da je članove vlade na sednici s tim upoznao ministar finansija Mirko Cvetković, ukazavši na to da će Srbija, s obzirom na kretanja cene nafte u svetu, morati da povlači određene korake, možda čak i da krene u bržu liberalizaciju tržišta u ovoj oblasti. Prema Bubalovim rečima, ministar finansija je članove vlade upoznao s analizom koja je rađena za deset država regiona i prema kojoj su, kada je gorivo u pitanju, u šest država u regionu akcize veće nego u Srbiji, dok četiri zemlje imaju manje procentualno učešće akciza u ceni nafte nego naša zemlja. Kad je dizel gorivo u pitanju (D-2), fiskalna opterećenja su u devet država veća, a samo u jednoj manja nego u Srbiji. Bubalo je objasnio da je istraživanje rađeno za Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Crnu Goru, Rumuniju, Bugarsku, Makedoniju. Pokazalo se, naglasio je on, da najniže akcize i fiskalna zahvatanja ima BiH, dok se kod svih ostali zemalja procenat zahvatanja kreće u rasponu od 56 do 50 odsto.
                          Pa nasli su sa kime ce da se takmice u akcizama lopovi ...

Code:
                          Ovakvu odluku prihvatili su juče i ministri u vladi Srbije, pošto ih je Mirko Cvetković, ministar finansija, obavestio da su sve kalkulacije rađene u poslednjih sedam dana pokazale da bi smanjenje akciza u ceni goriva državi donelo samo nevolje, odnosno drastično smanjenje para u budžetu.
                          Ovakvu odluku prihvatili su juče i ministri u vladi Srbije, pošto ih je Mirko Cvetković, ministar finansija, obavestio da su sve kalkulacije rađene u poslednjih sedam dana pokazale da bi smanjenje akciza u ceni goriva državi donelo samo nevolje, odnosno drastično smanjenje para u našim dzepovima .
                          fixed

Comment

• sw.brick
                            CBC Senator XXL
                            • 09.10.2004
                            • 8141

Bubalo je rekao da se na jučerašnjoj sednici vlade razmišljalo i o smanjenju akciza, ali se od toga odustalo jer bi, da su akcize smanjene za predviđeni iznos poskupljenja, republički budžet bio u minusu za deset milijardi dinara
                            ova ******ština me toliko iritira da moram da prokomentarišem.

nije ni bilo pitanje da se akcize smanje, nego da se ne POVEĆAJU.
                            (pošto akcize rastu sa poskupljenjem).

dakle, budžet ne bi bio umanjen niti za jedan jedini dinar.

a ne bi bilo ni 10 milijardi viška u budžetu za koje se ne zna u šta bi se potrošile.

a ne zna se, jer kad je pisan zakon o Budžetu 2007. godine Bubalo nije bio vidovita Zorka da predvidi da će u maju barel koštati baš 135 $.
                            i nije se niti predvidelo tih 10 milijardi za trošenje.

ili Bubalo jeste vidovit, i unapred zna kretanje berze

budžet je donet zakonom, i tačno se zna koliko je prihod i koliko je rashod.

zna onaj ko ima bar malo morala i završenih 4 osnovne da savlada sabiranje i oduzimanje.

ovakva laž da bi se budžet smanjio ako se ne POVEĆA NAKNADNO porez, dovoljno govori o Bubalu, Cvetkoviću, Vladi i uopšte kredibilitetu da se ikada više bave poslom upravljanja.

tako važnim poslom upravljanja državom i privredom a uz tako bahat odnos prema svojim gradjanima..

ne očekujem da će Premijer da javno kritikuje svog ministra, verujem da on i ne razume niti tu najsprostiju matematiku.
                            Uprava Snova
                            volvo
                            945 SE turbo lpg
                            344 GL lpg

Comment

• Rendjo
                              CBC Senator XXL
                              • 26.06.2006
                              • 340
                              • Zadar HR

Da dečki skratimo bespotrebno filizofiranje oko skupoće goriva objasnit ću vam u kratkim crtama o čem se radi..sastane se nekolicina pedera na burzi i počnu vikat da će nafta poskupiti i ona tada stvarno poskupi..nikakva energetska kriza ne postoji..niti sa zalihama a niti sa situacijom na bliskom istoku i sl gluposti..To ti je sva mudrost..Sličan efekt ti se dogodi svake godine u Meki kad provokatori izazovu stampedo u masi od milijun ljudi..samo neko vikne bomba i svi počnu gazit jedni po drugima i pobije ih se u stampedu više nego da je eksplodirala prava bomba..Ko razmišlja shvatit će o čem govorim..

Comment

• 206
                                • 09.12.2004
                                • 9548
                                • Beograd
                                • 206

Vazi

Berzanska cena je samo odraz ponude i potraznje na trzistu, nista vise.

Potraznja raste, dodatna ponuda ne postoji jer zemlje OPEC-a nec da povecavaju proizvodnju, rezultat je skok cene. Pa kad na to jos dodas i slabljenje dolara, eto panike...

Nema nikakve preterane mudrolije oko svega toga.

Comment

Working...
                                X