Obećana zemlja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

Re: Obećana zemlja

Fuchs unic plus mc 10w40 košta oko 2150 din/5l,pošto ga nema u mom mestu trebam na to dodati poštarinu
    tako da sve izađe oko 2500 din,a za te pare imam 2x5l lukol luxe 10w40 API SL/CF
    pošto sam menjam ulje ostaje mi kao dodatni trošak samo jedan filter ulja tako da ću
    ipak ostati na lukoilu pogotovo što mi se pokazao kao dobar,nekako se osećam sigurnije sa 2 zamene godišnje

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Sasvim razuman stav.
      Svako može da malo i pogreši
      Iako se bavim LukOil-om već neko vreme a cene su im na pumpama verovatno iste ipak sam prevideo da 5lit. košta ispod 1500din. jer sam u glavi imao cenu za pakovanje od 1lit. (zapamćeno kao "oko 350din." ). Za Fuchs sam bio u pravu no čak i bez poštarine nije toliko isplatljiv za vaš slučaj. Naravno imate i trošak za filter ulja, jer bez obzira na malo km koje pređete filter je preporučljivo uvek menjati sa uljem. I naravno, upravu ste: za sličan kvalitet (makar i za nijansu pa i klasu niži, ovde negde između ova dva) dve promene su uvek bolje rešenje. Naravno razni ljudi, razne ćudi. Neko bi rekao da je je bolje jedno skuplje a poneko da je bolje 2 puta promeniti Fuchs. Svako bi iz svog ugla bio u pravu. Ipak objektivno ovo poslednje je zaista bacanje para a između 2 LukOil-a i jednog Fuchs-a je malo pitanje stava ali je takođe bliže istini ono prvo.
      Drago mi je da ste me dopunili i ispravili!
      Nisam osetljiv na zasnovanu kritiku. Osim toga brzo priznam kad nisam u pravu! Nema loše!
      Veliki pozdrav
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• zverko
        CBC Senator XXL
        • 19.08.2005
        • 7085
        • BGD
        • Audi A4

Nadam se da sam potrefio temu za ovo sto cu napisati. Elem, voleo bih da malo vise procitam (ali ovde) o Estri vs. PAO vs. HC. sta je sta. sta ko gura u prvi plan tj koji brendovi. Sta je po vama bolje i u kojim situacijama itd itd... Zasto ne pominjete Shell a zasto, licno, favorizujete Fusch. Moj licni izbor i vecita dvojba je Mobil 1 vs. Castrol (RS) sta mozete da nam kazete o toj relaciji . Ovo mi trenutno pada na pamet, ako se setim jos neceg dodacu.
        deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• legenda
          CBC Senator XXL
          • 28.03.2009
          • 1345
          • Beograd

Svaka Vam cast,fenomenomenalno...Nadam se da cete i meni odgovoriti...na sajtu Lukoila sam pronasao pored zvanicne specifikacije za svoje vozilo i preporuku ulja 5w40(e sad ne znam da li je full(ako to uopste postoji)sintetika)ali ja bih u svakom slucaju sipao gradaciju 5w40 polusintetika...pise da to ulje treba koristiti za starije motore tokom cele godine...cena je oko 2000-4l api sl/cf...mozete li da pojasnite na sta se konkretno misli time cele godine i moze li se to ulje menjati na 7500km...takodje me interesuje kakvi su to rasprsivaci u semi i full sintetici koji na starijim motorima nagrizaju gumene dihtunge...hvala

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Originally posted by zverko
            Nadam se da sam potrefio temu za ovo sto cu napisati. Elem, voleo bih da malo vise procitam (ali ovde) o Estri vs. PAO vs. HC. sta je sta. sta ko gura u prvi plan tj koji brendovi. Sta je po vama bolje i u kojim situacijama itd itd... Zasto ne pominjete Shell a zasto, licno, favorizujete Fusch. Moj licni izbor i vecita dvojba je Mobil 1 vs. Castrol (RS) sta mozete da nam kazete o toj relaciji . Ovo mi trenutno pada na pamet, ako se setim jos neceg dodacu.
            Dragi "zverko",
            Pitanje vam je jako teško za brz i kratak odgovor. Ima nešto i na blogu ali ne tako sažeto. Ima i u tekstu "Are you experienced?" ali svakako ne ono što bi želeli da čujete. Estri vs. PAO, to vam je kao "junak na junaka". Teorijski bi estri trebali da imaju malo prednosti no u praksi je to više akademski. Međutim u konačnom proizvodu (motornom ulju) u kombinaciji sa aditivima te razlike se praktično gube. Uprošćeno i kratko: nema neke velike prednosti između bilo kog od ta dva koncepta ali PAO osnove su nešto jeftinije i omogućavaju bolje mešanje sa drugim baznim uljima i aditivima. Uz to na nižim temperaturama su potpuno superiorne a kod visokih za nijansu. Ne favorizujem Fuchs samo kažem da imaju dobar odnos kvalitet/cena. Drugo favorizujem ih u vrlo specifičnoj kategoriji a to su dizel motori koji koriste D2 gorivo. Tu je API CH-4 bolje rešenje od na primer (uobičajenog) CF čak i ako vaš motor zahteva tek CF. Uz to imaju natprosečan TBN što neka moderna ulja nemaju jer takav zahtev više ne postoji (podrazumeva se Euro Dizel).
            Castol je pre desetak godina (pa i kasnije) koristio Shell bazna SHC ulja u svojim "sintetikama". Vidite, HC i SHC ulja su vrlo blizu PAO i estarskim uljima, po nekim osobinama i bolja a jeftinija. Ipak strogo gledavši su nešto slabijeg kvaliteta. Castrol sada koristi i estarska ili kombinaciju estarskih i SHC (ili samo HC) ulja. Mobil 1 vs. Castrol? Zvezda i Parizan, Mercedes ili BMW? Ko je pristalica jednih neće priznati drugo a razlike su jako male. Castorl ima par (skoknite na blog) izuzetnih ulja koja su za nijansu i iznad M1 no kao serija Mobil 1 je ne samo najprodavaniji, najreklamiraniji i najjači sintetički brend nego i u proseku najkvalitetnija serija (ima više od 10 pojedinačnih ulja). Biće tekstova i o tome, a grubo i vrlo paušalno dao bih blagu (pola nijanse) prednost Mobil-u.
            Shell je treći proizvođač motornih ulja i zaista ih cenim. Vrlo su preporučljiva kupovina a neka su i "best-buy". Vrlo kvalitetna ulja bez svake sumnje. Malo su "bezlični" i nedovoljno posvećeni sa praktično tek 3 do 4 osnovih ulja sa malim varijacijama na temu. Napisaću više i o njima.
            Ajde da grubo kažem da je Shell nešto kao primer za uzor i reper za kvalitetno ulje. Ima i boljih no oni su na "vrlo dobar" uz prilično umerenu cenu. Nije moj omiljeni brend no kao Evropljane ih ipak gotivim.

P.S.
            Na nezgodno pitanje oko Castol vs. Mobil sam namerno odgovorio jer zaista ne želim da bežim od takvih najtežih ali širem auditorijumu najzanimljivijih pitanja. Neću tu ni kasnije ulaziti u detalje ali bih pasus ili dva posvetio i toj temi. Videćete da je zapravo teško direktno uporediti EDGE i One jer iste vrste (sport na primer) su različitih viskoznosti.
            Zapravo trudim se da ne favorizujem nijedan brend i da vodim "pozitivnu" kampanju. Biće jedan ili "pola" teksta i o fenomenu M1 i to pod mitovi jer je sve to preraslo u mit ali prilično zasnovan. Ujedno ću navesti i na šta nisam pao prilikom vrednovanja M1 a toga ima toliko da ni pola neznam a ono što znam je zaista neverovatno i izuzetno ali ne toliko da svim pozitivnim navodima ne bih kritično prišao pa ću to malo i izdetaljisati.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Originally posted by legenda
              Svaka Vam cast,fenomenomenalno...Nadam se da cete i meni odgovoriti...na sajtu Lukoila sam pronasao pored zvanicne specifikacije za svoje vozilo i preporuku ulja 5w40(e sad ne znam da li je full(ako to uopste postoji)sintetika)ali ja bih u svakom slucaju sipao gradaciju 5w40 polusintetika...pise da to ulje treba koristiti za starije motore tokom cele godine...cena je oko 2000-4l api sl/cf...mozete li da pojasnite na sta se konkretno misli time cele godine i moze li se to ulje menjati na 7500km...takodje me interesuje kakvi su to rasprsivaci u semi i full sintetici koji na starijim motorima nagrizaju gumene dihtunge...hvala
              Ćao legendo,
              Odgovoriću i detaljnije a sad samo par reči. LukOil je dobra kupovina. Njihovo 5W-40 bi trebalo da je full-sintetika. Ovu gradaciju a polu-sintetičko čini mi se da ima samo Addinol (no morao bih da pogledam u ćitap). Ako se dobro sećam vi imate nekog Opel-a iz sredine devedesetih (ispravite me ako grešim).
              Kod vas neće sigurno nagristi gumene dihtunge. I uopšte sve savremene full-sintetike neće nagristi dihtunge ni na zastavinim vozilima i to je deo prošlosti. Kod bube, fiće i tristaća bio bih malo oprezan no suština je da su sintetike iz osamdesetih (i to ne sve) loše uticale na dihtunge, sada je to zaista prošlost.
              Luk kaže da se može a ne mora koristiti cele godine. Možete ga menjati i dva puta godišnje. Za zimu je bolje od 10W-40 a leti je sve jedno. Cena je takva da potvrđuje da je full-sintetika jer ona za litarsko pakovanja bude 550-600din. ako pričamo o LukOil-u. Ulje se može menjati i na više (10 do 15.000km) a ako je preporuka proizvođača automobila 7500km ili 15.000 za "normalne uslove" i 7500km za "teške" onda zavisno od uslova možete ići na 7500km ili 10.000km ali i na naravno 15.000km ukoliko ne vozite više od polovine km u gradu i ne vučete često prikolicu (i ne vozite prašnjavim putevima itd.).
              Pozdrav!

Comment

• zverko
                CBC Senator XXL
                • 19.08.2005
                • 7085
                • BGD
                • Audi A4

Profesore, svaka cast na azurnosti no nisam trazio niti ocekivao istant odgovor. Jednostavno sam mislio da u nekoj bliskoj buducnosti obradite malo te teme posto na forumu ima dosta nas koji przimo na toj vrsti ulja.

U svakom slucaju, bez ikakve obaveze, kad Vi smatrate da je zgodno posvetite jednu temu Full sintetici onako bas u sitna crevca tipa prednosti , mane, vruce, ladno i td. Ima toga na blogu ali je nekako rastrkano u par tekstova a ovde bi moglo da bude zasebno i objedinjeno u jednu celinu. Moja neka filozofija je da je ulje poslednja stavka na autu na kojoj treba stedeti. konkretno moj slucaj 7000din (ulje i filter) + 3L dosipanja na 15000km = 10000din ja mislim da to nije mnogo na godisnjem nivou i kapiram da cu sa uljem od 1000din/L pre sacuvati ovo malo masine sto mi je ostalo nego da guram nesto od 300din na svakih 4-5000 km.

veliki pozdrav

Comment

• radebgyu
                  CBC Senator
                  • 03.02.2009
                  • 244
                  • Beograd

Postovanje !!!!!!!!!
                  Pratim vas blog vec duze vremena jedva cekam kada cete obraditi AGIP i ENEOS.Konkretno ja sam ponosni vlasnik Lancera,pa moram i ja da postavim jedno pitanje oko ulja.Imam problem.U servisu kazu sipaj VALVOLIN 10-40.Ja na netu ciam Japanci trose ENEOS a ja nasao AGIP 2000 sint 10-40 (400din l),pa sam u dilemi sta sipati.Inace goisnje prelazim 8-10k od toga pola poa grad ,otvoreno (TNG).Inace menjam ulje na 7500.Sta bi vi preporucili od ulja.
                  Hvala.
                  http://www.mitsubishiclubserbia.com

Comment

• mirdza
                    CBC Senator XXL
                    • 14.03.2005
                    • 2437
                    • Katowice (PL) / Banja Luka
                    • AGP / W126

Originally posted by expendable
                    Kod bube, fiće i tristaća bio bih malo oprezan no suština je da su sintetike iz osamdesetih (i to ne sve) loše uticale na dihtunge, sada je to zaista prošlost.
                    Kad vec svi pitaju da ne budem ni ja gori
                    Elem, posjedujem vec duzi niz godina MB W126 280S. U pitanju je motor M110 koji potice jos iz 70-ih fodina i fabricka preporuka je 10W40 polu-sintetika. Auto je u sasvim dobrom stanju i nema potrebe da se "reanimira" nekim "gustim" uljem, ali me zanima koliko ima smisla promjena viskoziteta, kao i prelazak na sintetiku. A pitam najvise zbog toga sto mi je daleko lakse doci do sintetike nego do polu-sintetike, tj. izbor ulja na trzistu je daleko veci. Pretpostavljam da su danasnja ulja bolja nego 95% tadasnjih ali me kopka radoznalost...
                    Hvala!
                    Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• legenda
                      CBC Senator XXL
                      • 28.03.2009
                      • 1345
                      • Beograd

Hvala Vam do neba...odusevljavate me po ko zna koji put...ne mogu da nadjem odgovarajucu rec da pohvalim Vase odgovore...mislim da bi trebali da izdate knjigu,da se malo unovci znanje...kadet je 91,zadnja serija,a motor isti kao kod astre f koji se ugradjivao do 98god....mislim da lukoil ima i full i polusintetiku u istoj gradaciji...koliko sam shvatio mogu da sipam slobodno...hvala jos jednom i trebali ste mnogo ranije da dodjete na forum

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Profesore, svaka cast na azurnosti no nisam trazio niti ocekivao istant odgovor. Jednostavno sam mislio da u nekoj bliskoj buducnosti obradite malo te teme posto na forumu ima dosta nas koji przimo na toj vrsti ulja.

U svakom slucaju, bez ikakve obaveze, kad Vi smatrate da je zgodno posvetite jednu temu Full sintetici onako bas u sitna crevca tipa prednosti , mane, vruce, ladno i td. Ima toga na blogu ali je nekako rastrkano u par tekstova a ovde bi moglo da bude zasebno i objedinjeno u jednu celinu. Moja neka filozofija je da je ulje poslednja stavka na autu na kojoj treba stedeti. konkretno moj slucaj 7000din (ulje i filter) + 3L dosipanja na 15000km = 10000din ja mislim da to nije mnogo na godisnjem nivou i kapiram da cu sa uljem od 1000din/L pre sacuvati ovo malo masine sto mi je ostalo nego da guram nesto od 300din na svakih 4-5000 km.

veliki pozdrav
                        Eh, kad čovek ne gleda TV ima pomalo vremena.
                        Svestan sam da vam ni blizu nisam odgovorio a cenim vaš predlog da jedanput sažetije obradim sintetička motorna ulja kao zasebnu temu.
                        Vaša filozofija je sasvim O.K. Da se ne slažem sa njom ne bih ni pisao o motornim uljima. I Nemci imaju sličnu izreku ali je ne znam u originalu, a njima svakako treba verovati. Ipak morate shvatiti da mnogi ljudi ne mogu da sebi priušte sličnu shemu (koju ste naveli). Drugo, mnogima je do automobila stalo ali misle da je bolje da češće menjaju jeftinije ulje, što ukoliko malo voze može da bude ispravno. U tom slučaju mislim da trebaju da dobiju i prave informacije kao da uštede na novcu a da ne unište svoj motor.
                        NIje bitno što i ja mislim slično vama (da sintetika treba da ide i u vremešnije motore i da im to samo može produžiti vek) već je to skoro i zvaničan stav industije(a) - i automobilske i industrije motornih ulja.
                        Hvala za razumevanje i strpljenje jer ne mogu bar još desetak dana da napišem tekst koji priželjkujete.
                        Zbog toga samo da vas podsetim da postoje i sintetička ulja za motore sa mnogo pređenih kilometara a imaju ih Valvoline i Mobil (mada i Castrol polusintetičko nije za podcenjivanje).
                        Pozdrav!

Comment

• zverko
                          CBC Senator XXL
                          • 19.08.2005
                          • 7085
                          • BGD
                          • Audi A4

elem da se nadovezem na ovu pricu. probao sam i ja sa tom taktikom "jeftinije i cesce" i dobio sam samo nervozu i sekiraciju tj veliku potrosnju i pohabane hidropodizace. Onda sam se zapitao zasto izmisljam toplu vodu i skacem sebi u stomak. Da se razumemo, takodje je bila sintetika u pitanju ali skoro duplo jeftinija nego ova sto sad sipam. Prelomim, dresim kesu i vratim se na nesto sto je provereno i sa cim do sada nikad ali nikad nisam imao problema (Castrol). Daleko od toga da ja imam ne znam koliko para pa da mogu da rasipam ali jednostavno bolje da jednom godisnje dam 100e na ulje nego da se cesem kad treba da istresem 500e za drugi motor ili ne daj boze 2000+ za generalnu.
                          jos nesto, sa Valvoline-om sam imao jako lose iskustvo. polusintetika je bila u pitanju sipana u totalno nezahtevan motor. Audi B4 1.8 singlepoint. U zivotu mi ni jedan motor nije tako i toliko zvekatao. Kad god se setim toga setim se i one njihove reklame kad lik dok sipa ulje u motor imitira njegov rad pre i posle sipanja ulja. Znaci meni je motor radio upravo onako kao sto je na reklami bilo prikazano pre sipanja Valvoline-a. Mozda sam subjektivan, mozda i po malo snob ali po meni, sto se ulja tice, postoje 3 top brenda : Mobil, Castrol i Shell. sve ostalo ... ne znam, masa ljudi se recimo kune u Motul i ne sumnjam u njegov kvalitet ali mislim da je precenjen, bar kod nas. Naravno tu su jos i Total-Elf-Fina i jos mnogi drugi ali meni licno jedino ova tri ulivaju poverenje. Uostalom isto kao i Mercedes, Audi i BMW.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Originally posted by radebgyu
                            Postovanje !!!!!!!!!
                            Pratim vas blog vec duze vremena jedva cekam kada cete obraditi AGIP i ENEOS.Konkretno ja sam ponosni vlasnik Lancera,pa moram i ja da postavim jedno pitanje oko ulja.Imam problem.U servisu kazu sipaj VALVOLIN 10-40.Ja na netu ciam Japanci trose ENEOS a ja nasao AGIP 2000 sint 10-40 (400din l),pa sam u dilemi sta sipati.Inace goisnje prelazim 8-10k od toga pola poa grad ,otvoreno (TNG).Inace menjam ulje na 7500.Sta bi vi preporucili od ulja.
                            Hvala.
                            Poštovanjce,
                            Što bi rekao pandur "popio si ti 5-6 kapućina!". Pratite blog verovatno dugo, no nedovoljno dugo. Ništa zato, ugradio sam i goodle pretragu te ukucajte npr. ENEOS Racing te ćete stići do teksta. Eneos je naime obrađen još u aprilu u tekstu "Motorna ulja po proizvođačima (najveći deo)" i to pri kraju teksta (koji je jako dugačak te ste možda samo izgubili strpljenje).
                            Znam da nisam sve o njima rekao ali ima dosta toga. E sad da opet potegnem Eneos neću nikada stići do (na primer) AGIP-a.
                            Za tekst o AGIP-u sam možda i spremniji nego za neke druge brendove no bar LukOil i Havoline (Texaco-Chevron) moraju ići pre ovog velikog italijanskog brenda (kompanije Eni).
                            Ne znam o kom Lanceru se radi ali velika većina njih (iz devedesetih ali i novijih a po viskoznosti koju pominjete deluje da je 1.5 iz devedesetih, sredine ili kraja) ima servisni interval (i za promenu ulja) od 15.000km.
                            Čak i ako ste rešili da pređete put do meseca i nazad (kao u mojim tekstovima) ili bar u jednom pravcu a vaš automobil je kandidat za tako nešto, sa toliko vožnje godišnje nemate šanse ni za jedno ni za drugo. E sad, zašto onda skraćivati interval zamene ulja? Mislilm da bespotrebno bacate novac. Uzevši u obzir da prelazite 8 do 10k idealna ste kandidat za jednu promenu godišnje.
                            Iako ne znam tačan model kao ni fabričku preporuku, čak i uz 7500km (što ne bih rekao da je ili za teške uslove a vaši su u najgorem slučaju "srednji" ("middle") ali bliži normalu) preporuke uz TNG sigurno možete gurati do 10.000km a pogotovu ako je preporuka 10 ili 15k km. Naročito uz kvalitetne polusintetike kakva su uglavnom 10W-40 ulja.
                            Eneos čak i može da se kupi kod nas ali ne ceo proizvodni program već samo skuplja ulja. Ukoliko nađete Eneos Premium 10W-40 ne tražite dalje bez obzira na malo veću cenu (no ne pristajte na više od recimo 700din. po lit. jer je to već ucena).
                            Naravno uz jednu zamenu ulja godišnje možete dobro uštedeti i kupovinom solidnog (iako ne izuzetnog) Agip Sint 2000 koji je za 400din. po lit. izuzetno povoljna kupovina.
                            Za iole precizniju preporuku morao bih da znam tačan model vašeg automobila (motora, po mogućstvu oznaka samog motora) kao i fabričku preporuku za kvalitet ulja (API i/ili ACEA).
                            Valvoline Durablend je vrlo dobro motorno ulje uz ne tako visoku cenu (zavisno od pakovanja ali oko 500din. po lit.) a vrlo je povoljno za TNG pogon (optimalni sadržaj sulfatnog pepela od tačno 1,0%). Malo skuplji a vrlo pogodan za TNG je i Total Quartz 7000 (10W-40 naravno kao i prethodno).
                            Naravno možete koristiti i 5W-40 sintetike ako vam budžet dopušta, ali i 15W-40 ulja (na primer Gas) no to je više za dve zamene godišnje i više vožnje (20 do 25.000km godišnje) pa na primer leti 15W-40 "GAs" ulje a zimi 5W-40 sintetika. Naravno može i 5W-40 kao celugodišnje ali troškovi rastu. Naravno zavisno od modela možete sa LukOil sintetikom proći i sa sintetikom po ceni polusintetike. Naravno uz uslov da je za vaš motor (nepoznat) ono pogodno.
                            Pozdrav!

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

elem da se nadovezem na ovu pricu. probao sam i ja sa tom taktikom "jeftinije i cesce" i dobio sam samo nervozu i sekiraciju tj veliku potrosnju i pohabane hidropodizace. Onda sam se zapitao zasto izmisljam toplu vodu i skacem sebi u stomak. Da se razumemo, takodje je bila sintetika u pitanju ali skoro duplo jeftinija nego ova sto sad sipam. Prelomim, dresim kesu i vratim se na nesto sto je provereno i sa cim do sada nikad ali nikad nisam imao problema (Castrol). Daleko od toga da ja imam ne znam koliko para pa da mogu da rasipam ali jednostavno bolje da jednom godisnje dam 100e na ulje nego da se cesem kad treba da istresem 500e za drugi motor ili ne daj boze 2000+ za generalnu.
                              jos nesto, sa Valvoline-om sam imao jako lose iskustvo. polusintetika je bila u pitanju sipana u totalno nezahtevan motor. Audi B4 1.8 singlepoint. U zivotu mi ni jedan motor nije tako i toliko zvekatao. Kad god se setim toga setim se i one njihove reklame kad lik dok sipa ulje u motor imitira njegov rad pre i posle sipanja ulja. Znaci meni je motor radio upravo onako kao sto je na reklami bilo prikazano pre sipanja Valvoline-a. Mozda sam subjektivan, mozda i po malo snob ali po meni, sto se ulja tice, postoje 3 top brenda : Mobil, Castrol i Shell. sve ostalo ... ne znam, masa ljudi se recimo kune u Motul i ne sumnjam u njegov kvalitet ali mislim da je precenjen, bar kod nas. Naravno tu su jos i Total-Elf-Fina i jos mnogi drugi ali meni licno jedino ova tri ulivaju poverenje. Uostalom isto kao i Mercedes, Audi i BMW.
                              Da niste kod Valvoline ulja možda samo naleteli na falsifikat?
                              Kod jeftinijih ulja mislio sam pre svega na automobile ekonomske klase gde taktika (strategija?) može da prođe. Kod iole zahtevnijih (skupljih) automobila stvar ide ka vašem iskustvu (ali postepeno te treba naći meru).
                              Naravno sa trojkom koju spominjete "nema zime". Skoro da se slažem sa vama no duga je tema. Motul bi morao da bude bar malo jeftiniji tu teško da neko može dokazati drugačije. Za dizele nemojte potceniti još Fuchs i Addinol.
                              MB, Audi, BMW - ma nije valjda! Šalim se, dodao bih bar još Lexus pa ko voli (i može) neka izvoli! Znam neke koji i ne mogu da priušte sebi tako nešto
                              Uostalom "Nemačka medicina (automobili, ulja) je najbolja".

P.S.
                              Na listu "Nemačke Medicine" dodao bih bar još Liqui Moly. Izbegavam da prvo pomenem njih jer su mi jedan od omiljenijih brendova. Ima bar još 2 manje firme (od kojih polovina iliti jedna sada pod LM-om) iz Nemačke koje ne bih podcenjivao.
                              Uzgred čak i za višu klasu osim Total grupe mogli bi bar još Holandeze da pomenemo i to: Kroon Oil i Tamoil.
                              Naravno kad već pomenuh Lexus kao automobilski brend još jači je brend u svetu motornih ulja - Eneos. Japanci ali imaju i Eneos Europe. Ne da su dobri, nego da se smrzneš uključivši i veliku trojku koju ste pomenuli.
                              E ako sa Eneos-om (samo da odgovara vozilu) budete imali problem, odlazim u penziju

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Originally posted by mirdza
                                Originally posted by expendable
                                Kod bube, fiće i tristaća bio bih malo oprezan no suština je da su sintetike iz osamdesetih (i to ne sve) loše uticale na dihtunge, sada je to zaista prošlost.
                                Kad vec svi pitaju da ne budem ni ja gori
                                Elem, posjedujem vec duzi niz godina MB W126 280S. U pitanju je motor M110 koji potice jos iz 70-ih fodina i fabricka preporuka je 10W40 polu-sintetika. Auto je u sasvim dobrom stanju i nema potrebe da se "reanimira" nekim "gustim" uljem, ali me zanima koliko ima smisla promjena viskoziteta, kao i prelazak na sintetiku. A pitam najvise zbog toga sto mi je daleko lakse doci do sintetike nego do polu-sintetike, tj. izbor ulja na trzistu je daleko veci. Pretpostavljam da su danasnja ulja bolja nego 95% tadasnjih ali me kopka radoznalost...
                                Hvala!
                                Poštovanje!
                                Zaista pravite igračke? Vi ste zaista čarobnjak! Još u ovo surovo i bezdušno doba, i još plus kriza?!
                                Moje iskreno divljenje.
                                Voleo bih da mogu više da vam pomognem ali baš ste specifičan slučaj. Na netu sam našao sve osim koje ulje u vaš motor (tj. našao sam da u Evropi sipaju polusintetiku 10W-40 no to sve i sami rekli).
                                Već ste sami odgovorili: ukoliko je motor u dobrom stanju nema preke potrebe za povećanjem viskoznosti motornog ulja.
                                Neki su se ionako opekli sa time kod npr. Golfa I i/ili II sipajući 20W-50 pre vremena (ništa strašno ali dobili su lošije rezultate ali čak i pregrevanje motora pa su morali pre vremena da ga menjaju).
                                U vreme izlaska modela o kome govorite (inače jednog od kako kažu najboljih rednih 6-cilindraša svih vremena) naravno da je bilo polu ali i full sintetike. To je malo zbunjujuće i vodi ka tome da bi ipak vaš motor rado konzumirao sintetiku.
                                U Americi to strogo NE preporučuju no tamo su motori neznatno drugačiji.
                                Ipak ne vidim posebnu prednost ukoliko bi koristili potpuno sintetičko ulje. Morao bih još da proverim ali bar 90% da može (bar ova savremenija). Međutim, ne razumem zašto je veći izbor sintetičkih kad:
                                1) Polusitetika 10W-40 ima na domaćem (a tek na stranom) tržištu bar 30-tak vrsta, te ako to nije dovoljno ne znam šta bi bilo. Pogotovu što bar polovina može da dobije i preporuku.
                                2) Sintetika (pravih) i to 40-tica nema ni blizu toliko.
                                3) 10W-40 Sintetika zapravno i nema (čak ni Eneos). Ima naravno Synthetic (Technology) ulja ali ona više spadaju u polu-sintetike. To su zapravo SHC ulja (III bazna grupa) i najnajstrože gledano su zapravo mineralna!! Takva ulja naravno možete sigurno da koristite.
                                Dakle ne verujem da bi PAO sintetika štetila vašem motoru ali ne vidim ni da bi bog zna šta dobili jer iako dobar vaš motor je dosta stare konstrukcije (klasične, makar u najboljem smislu te reči). Šta onda da vam (uslovno) preporučim?
                                Mobil je ionako (uglavnom) fabričko punjenje za MB te: Mobil 1 0W-40 ili Mobil 1 High Mileage 10W-40 (naročito drugo).
                                Ipak mislim da je bilo koja renomirana (i originalna) polusintetika 10W-40 više nego dobra za vas. I naravno da su današnja ulja bar dve klase bolja nego pre 25 godina. Dakle ako je tadašnja "polutka" bila dobra, današnja će biti hiper dobra.
                                Uzgred:ukoliko 2 puta godišnje menjate ulje leti možete koristiti i neko kvalitetnije mineralno 15W-40 ulje.
                                Ne bih posebno favorizovao neki brend ali kako i sam "zverka" kaže: Mobil, Castrol i Shell za Mercedesa ništa bolje. No nije prava preporuka već više naznaka.

Comment

Working...
                                X