Obećana zemlja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zoranbg
    CBC Senator XXL
    • 23.03.2005
    • 4098
    • Rooster's Hill , Beog
    • Grande Punto 1.2

Re: Obećana zemlja

ma pali grejace ,pali se lampica i posle 7 sekundi cuje se rele uradi "cak" malo se pojaca svetlo na tabli (znaci da su dotle grejaci vukli struju)
    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• kristina990
      Banovan
      • 13.04.2009
      • 1066
      • Srbija

...motor je za generalnu...definitivno.ALI nemoj ju sad raditi već kad auto ne bude mogao da upali i sipaj FAM univerzal 15w40 po ceni od 260 din/lit. i TBNom 11.i ne uzbuđuj se mnogo ,samo dolivaj,1 litra nije ništa,mene je sramota napisati koliko mi je auto trošio ulja pre generalne...

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Cenjenom Eon-u ću ostati dužan do sutra jer ne želim da ofrlje odgovorim. Ionako su u pitanju finese jer sigurno zna odgovor pa samo da mu potvrdim a tu mi treba malo koncentracije.
        Legendo: baš sam u lepom društvu (Sex tube i tako to), elem a da vam sestrić otvori google nalog? Klinci i omladina to rade za par minuta koliko za to i treba. Možda si preterao sa restrikcijama u browser-u? Ili anti-virus radi u "paranoja" modu, mada ako mogu i vizuelno lepši sajtovi valjda može i registracija.
        Ne krijem ja mnogo nego još nedelju-dve čisto da mi ne propadne tema na blog-u.
        Uzgred nisam previše primer za uzor (šta sipam) jer sipam i zbog "testiranja" kako sam već pomenuo. Osim toga i automobil je drugačiji mada za vaš slučaj i ne toliko.
        Čime sam bio najzadovoljniji? Pre plina sa LM MoS2, posle plina sa Mobil 2000 (zapravo tad je još bio Special S ili Super S). Motul 4100 nije bio loš, LM Synthoil High Tech je takođe bio odličan (no nije posebno bio bolji u datoj mašini, zapravo nije mogao da dođe do izražaja), LM Synthoil Race Tech - izvanredno ali nije za grad i "penzionersku" vožnju, jednostavno preskupo za tako nešto.
        Sipao sam i FAM, Prista, ... Lukoil nikako da stigne na red, Valvoline nisam skoro, ... ne prelazim toliko a sve mi je žalije da ulje menjam češće jer kao što sam naveo i to šteti motoru (ili bar ne koristi). Kao što kristina lepo kaže tek posle 10k km ulje "poludi" i kao da motor dobije 10% na snazi, prosto leti po stazi (htedoh reći putu).
        Ma nema ništa loše u Ceratec-u, lično sam koristio baš njega, MoS2, Octan Booster ili beše Octan Plus (sad naravno zbog plina nema potrebe) i ??? (ma čistač ventila, kako god se beše zove) i ... ne mogu više da se setim.
        LM aditivi su među najpouzdanijim. Ceratec više nego dolazi u obzir. No sa aditivima nikad ne treba baš žuriti. I dalje ostaje da bar jednu promenu ulja ne koristiš isti da bi video kakav je motor pri normalnim uslovima.
        I ako nisam nešto propustio to je to.

Slučaj Corse je baš neverovatan. Kako je razlika između Esso i Mobil ulja minimalna zaista mi nije baš jasno. Šta god da kažem zvučaće glupo. Ajd' malo da razmislim, jer je jutro pametnije od večeri.
        Zaista ova dva ulja imaju bar iste base stock-ove (od kojih se dobija bazno ulje) te ako bazno ulje nije identično (a može i da bude) razlike su minimalne. Aditivi su verovatno isti uz eventualno distinkcije (malo više nekog ili nekog manje) mada mislim da je paket identičan uz eventualno sitno dodavanje posebnih gde su razlike akademske. U ukupnom rezultatu (gotova ulja) razlike su u nijansama i trebale bi da budu u korist Mobil-a. Kako je Esso nešto jeftiniji nekako mu dođe baš svejedno.
        Govorim pre svega o polusintetičkim uljima 10W-40 i 5W-40 sintetikama. Mobil obično ima neznatno veću viskoznost te bi to trebalo da da neprimetnu ali merljivo manju potrošnju ulja. Neka bude i obratno, ali slučaj koji pominjete je daleko od ovoga što pričam. Mogućnost falsifikata je isključena te ... zaista ne znam. Dok kod slučaja Optime kod Zorana još i imam polaznu tačku ovde baš nemam ideju.
        Iskreno bi naj-najbolje bilo da i Mobil i Esso pošaljete na analizu. A možda i na ekspertizu. Najbolje baš korišćena ulja ali ako niste sačuvali bar ulja iz iste serije koju je Vaša firma uvezla. Ukoliko uvozite iole veću količinu analize bi trebali da vam urade besplatno a posle ovakvog upita će to još radije uraditi uz komentar nekoga iz ExxonMobil-a.
        Bilo bi mi drago da naučim nešto od njih, ipak su oni među najboljima ili najbolji. Ipak ne očekujte 100% odgovor niti 100% pouzdan jer je i svako vozilo posebna priča te će se u tom smislu verovatno ograditi.
        Ako samo urade analize (a neće da odgovore) ipak bi mogli lakše da diskutujemo o temi jer ovako možemo samo da nagađamo.
        Naravno nešto i o automobilu bi morali više da saznamo te "gorans", na potezu si!
        Proveri (bez uvrede, meni se lično dešava da ne uključim nešto u struju pa se čudim što ne radi, a uvek se smejem uputstvima tog tipa) da nije neka banalnost i nehat. Recimo, nije zavrnut filter, ili ... tako već nešto. Zaist mi liči da je to ulje moglo samo negde da iscuri a ne da ga motor potroši u toj meri. Mislim tako mi liči ne kažem da nisi u pravu.
        700gr. na 100km? Zaista sam zapanjen Da nije na 1000km? Ni za ovo nemam valjano objašnjenje ali malo je manje nemoguće i moglo bi da se kako-tako objasni.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Za zorana:
          Izgleda da motor stvarno nije daleko od generalke. Ma idi "samo" sa 15W-40. Kroon zaista nema veliku TBN vrednost ali to nije bitno iz dva razloga:
          1) Kod vas se ulje menja na 7500km
          2) Kad već počne da troši litar na 1000km nema toliko (skoro uopšte) veze.
          Kroon se pokazao kao "stabilizujući faktor" kod ovakvih slučajeva pa ako preživi zimu može do sledeće.
          Činjenica da ste imali malo promešana ulja ne bi trebalo da stvori neki poseban problem ali jeste nešto što otežava objašnjenje celog slučaja.
          Može i FAM koji pominje kristina jer ipak ima nisku cenu pa vas neće koštati toliko ni litar na 1000km. Ipak probajte prvo Kroon ako ne pomogne onda zaista što jeftinije a solidno ulje gde FAM gotovo da nema premca.
          I kao što kaže kristina litar na 1000km nije mnogo za motor koji je blizu generalne jer može i 2 do 3 litara kada je očigledno o čemu se radi i kada naravno i Fam postaje skup. Ulje se tada i ne menja jer ga prođe tušta i tma kroz motor.
          Osveženje za 600€? Zaista nemojte ni razmišljati. Bolje i "soma" evra za generalnu jer rešava problem na duže a ovo prvo ne rešava ništa osim što ga lakše možete utopiti ali ne za tu razliku a i nije dobro da vam sledeći vlasnik spominje familiju svaki čas (mislim bar ne trošite novac na to, može i za Џ).
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
            Banovan
            • 13.04.2009
            • 1066
            • Srbija

...samo da dodam,kad se doliva 1l i više na 1000km ne treba se striktno držati intervala,filter je tu ograničavajući faktor,mislim da je njegova granica 15k ....

Comment

• zoranbg
              CBC Senator XXL
              • 23.03.2005
              • 4098
              • Rooster's Hill , Beog
              • Grande Punto 1.2

hvala svima , na recima utehe ..

Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Eon
                Moderator
                • 10.03.2005
                • 4225
                • Beograd-NBG-44
                • Superb 2.0 4x4 DSG

A ja čekam odgovor sutra!
                Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• legenda
                  CBC Senator XXL
                  • 28.03.2009
                  • 1345
                  • Beograd

Hvala profesore do neba...znao sam ja da je Ludi Milojko(Liqui Moly)cudo ...sestric cim dodje otvara nalog,inace sankcije,nema erotike...
                  @ZoranBg Nemoj se opterecivati,za cenu osvezenja mozes da kupis dobar motor i da ga prebacis(cak i 1.7dti)...vozi dok ide,sipaj 15w40 najjeftinije i uzivaj

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Pošto ne pišem samo tekstove nego sam i moderator teme sve u vezi "gorans" i "zoranbg" prebacujem u temu "koliki vam je nivo ulja". Tu ću u toku dana već par rečenica napisati za Zorana, a za sada potvrđujem legendin zaključak. Zaista se može naći motor koji može preći i više od 50k km po ceni "osveživanja" mada o tome znam samo iz druge ruke. Neka je i malo više opet je uglavnom bolje a da ne pričamo o mogućnosti 1.7 dizela. Ako je to diskutabilno onda ona druga rečenica i nije: sipaj što jeftinije 15W-40 ulje (prethodno pročitaj članak, biće do podne, na "koliki vam je nivo ulja") i teraj! Starije konstrukcije dizela dopuštaju da se vozi i par godina i više od 20k km uz nenormalnu potrošnju ulja. Kroon nije obavezan samo bi bilo zanimljivo na koliko bi se zadržala potrošnja sa njim. Ipak uz njega je malo ograničena upotreba jeftinijih ulja za dolivanje (vidi najavljen tekst u drugoj temi).
                    Eon bi trebao da dobije odgoor bar u "pet do 12".
                    Samo da dodam: legendo, kao što dobro znaš blog je i zbog činjenice da se ne može dati univerzalna ocena i savet za motorno ulje, zavisi od automobila ali i od načina vožnje. Inače vozim malo oštrije no bez preterivanja. Otprilike 60% grad, leti 50-50 a zimi (naravno) 80% grad, itd.

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Poštovani Eon,
                      Prvo izvinjenje zbog kašnjenja. Uputstvo za automobil verovatno imaš pa u tom slučaju ne moraš da čitaš citate u vezi ulja navedene u tekstu „koliki vam je ... nivo ulja“.
                      Preskočiću teoriju pa pravo na preporuke. Inače kad su u pitanju Opeli ni lakšeg ni težeg zadatka (zbog velikog broja pogodnih i dobrih ulja), te ako neko i ispustim ne znači da ne dolazi u obzir.
                      1) Do nekih 160k km (100k milja) držite se 5W-30 viskoznosti, pogotovu zbog pretežno gradske vožnje. Može i 0W-30 ali je relativno skupo. Uzgred ova ulja (5W-30) su i umerenih cena te em dobro em ne tako skupo; doduše plaća se u vidu činjenice da su ova ulja obično polu-sintetička ili HC/SHC ulja, "sintetska" kako obično kažem ili pravilnije sintetičkim tehnologijama dobijena (bazna) ulja. Podrazumeva se ACEA A3 i API SM/SL i GM-LL-A-025 (kao jako poželjna kod „četrdesetica“ a kod tridesetica i obavezna specifikacija).
                      Koja ulja?
                      Castrol Edge 0W-30 kao prvi izbor. Naravno gledajte da se dokopate bar-koda „četvorke“.
                      Havoline Ultra G Longlife 5W-30, GM koje ste i do sada koristili, LM Leichtlauf Special LL 5w-30. Da navedem još samo dva: Fuchs SuperSyn G (5w-30) i Motul GM Specific LL A/B 025 5W-30.
                      Zapravo mnoga 5W-30 ulja sa G oznakom su pogodna. Na primer Q8 Formula G Long Life 5W-30. Vodite računa da zbog LPG (TNG)-a sulfatnog pepela ne bude preko 1,2% uz optimum od 0,75 do 1,1%. Tako na primer Kroon Asyntho 5W-30, inače odlično ulje, nije ovde kao preporuka jer em ima 1,4% sulfatnog pepela em TBN od samo 3,6. Ono bi bilo O.K. u slučaju benzina i to od sledeće godine kad ne bude monopola (još ne mogu da verujem) i kada se pojavi makar MOL sa svojim benzinom od 99 oktana i bez sumpora.
                      2) Tamo negde od 160k km pa do 200k km, pređi na 0W-40.
                      Tu je neizbežan: Mobil 1 0W-40 (New Life) uz mogućnost korišćenja: LM Energy i Kroon Helar u istoj viskoznoj klasi. Naravno i Shell Helix Ultra 0W-40 ne bi trebalo zaboraviti.
                      Uzgred i pored pretežno gradske vožnje Mobil 1 bi mogao da se koristi i ranije (odmah).
                      3) Posle 200k km pređite na 5W-40 uz eventualno jednokratno ili stalno Valvoline 5W-40 MaxLife sintetičko ulje. Tu je izbor opet veliki. Zapravo najveći. Ako je mana prethodne kategorije visoka cena ovde toga nema.
                      Prvo i pre svega Mobil Super 3000 X1. Cena umerena, ulje potpuno sintetičko i odlično za TNG (LPG).
                      Ima ih još veliki broj, obratite pažnju na GM standarde. LM Synthoil High Tech 5w-40 je jedan od boljih izbora ali nije za stalnu upotrebu uz TNG. Pomenuti Mobil za 8 do 9€ po litru zavisno od prodajnog mesta i pakovanja je zaista jako dobra kupovina za vaš automobil. Možete krenuti sa korišćenjem i ranije te preskočiti fazu „2“.
                      Uz Valvoline ne zaboravi i LM Super Leichtlauf 10w-40 u kasnijoj fazi (preko 200k km) jer iako iskače iz fabričkih viskoznosti to tada ima manji značaj a odlično je za Opel motore uopšte kao i za pogon na plin. Uz sve to ima i kondicionere zaptivki.

Zbog pretežno gradske vožnje 5W-30 i 0W-30 još uvek imaju prednost. 0W-40 takođe može biti malo bolje od 5W-40 mada su takva ulja obično osetno skuplja.

Preporuka intervala zamene od 30k km/2 godine. Kod nas je to ipak samo 20k km u mešovitoj i max. 25k km u pretežno vangradskoj vožnji. Uz pretežno gradsku vožnju i Vaših 15k km godišnje eto i preporuke, menjajte ulje jednom godišnje (na 12 do 15k km). Ukoliko imate comp. koji vas upozorava na promenu ulja ne čekajte njegov „znak“ osim ukoliko je „preštelovan“ za Srbiju. Opel flex uzima u obzir i način vožnje (prosečnu brzinu i sl.) kao i radne sate te je u EU i njihove uslove jako dobar i pouzdan „podsetnik“. Ipak bolje pre nego što „zazvoni“. Doduše ukoliko greše više greše u vidu zaštite jer bi neka sintetička ulja mogla da izguraju lepih 30-35k km (i pune 2 godine) i kod nas (uz plin) ali samo na „otvorenom putu“.

Od pomagala (aditiva) vam za sada ništa nije neophodno. Za gradsku vožnju se mogu pokazati kao nedovoljno efikasni. MoS2 pa i Ceratec trebaju da se koriste makar u mešovitom režimu. Doduše kao EP aditivi mogu da pomognu kod hladnog starta. Pre Ceratec koji ima i produženo dejstvo (i bez hBN-a; i posle zamene ulja u kome je) i do 3 godine (50k km) u tvom slučaju (malo vi malo ti, ne zameri).
                      Ipak, sasvim dovolju zaštitu pružaju lakotečljiva ulja 0W-30 ili 0W-40 (za koja god se odlučiš) iako je i 5W-30 zadovoljavajuće za motor u odličnom stanju ali sa već više od 100k km.

Comment

• Eon
                        Moderator
                        • 10.03.2005
                        • 4225
                        • Beograd-NBG-44
                        • Superb 2.0 4x4 DSG

Gospodine EXPENDABLE,

Hvala!

Ostaju mi neka pitanja, mada je 99% rešeno.

Šta bi se desilo da sipam odmah 0w40 ili 5w40 ulje odmah? DA li bi vraćanje posle toga na 5w30 povećalo potrošnju ili uvećalo zazore?!

Zbog hladnih startova i čestih stajanja u koloni, da li postoji ipak neki bolji aditiv koji bi ipak ublažio stres na motor?!

Gde na uljima piše količina sulfatnog pepela i TBN (link ka vašem blogu na TBN i sulfatni pepeo da se podsetim gradiva) i koju štetu po motor ostavlja neadekvatna količina jednog i drugog.

Uticaj svega na katalizator?!

Jedno veeeeliko hvala!!!!

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Poštovani,
                          Od čega je Eon, nemačke kompanije? Pošto posao tamo? (mislim bar da vredi kad se kupi, jer ovde su zastranili total).
                          Ma može i odmah 5W-40, zapravo vreme mu je. Šta posle kad se vratiš na 5W-30? Vrlo dobro pitanje!
                          Ne bi trebalo da bude ikakvih negativnih efekata. Razlika je mala a obe viskoznosti su "fabričke". Dok je motor O.K. nema nikakve veze.
                          "Jači" aditivi su već rabota koja je ipak samo za specijalne namene (tuning+). Zapravo i MoS2 i Ceratec će prilično zaštititi motor za uslove koje pominjete. Tu je stvar u tome da će se s vremena na vreme desiti da podmazivanje neće biti u hidrodinamičkoj oblasti. Iako dok god pritisak ulja nije ispod nekog nivoa (kritičnog) to ne bi trebalo da se desi, nije nemoguće da u delovima sekunde (koje senzor ne detektuje) motor bude nepotpuno zaštićen. ZDDP, MoS2 i heksagonalni bor-nitrid trebaju da zaštite delove od kontakta metal-metal. U tom smislu ni MoS2 ni Ceratec nisu loši mada je njihova specijalnost više zaštita motora pri velikim gasom, velikim obrtajima i termičkim opterećenjima.
                          Ovo skoro da rešavaju estarske sintetike. Ima ih i u nekim PAO sintetikama a Motul je njihov najveći promoter. Probajte sa Motul 8100 full sintetikom (5W-40). Pre svega X-cess (iako ima samo GM 025 B verziju za dizele, a ne A; uopšte je i za TNG odlično ulje).
                          Može i X-clean ali pre onaj prvi. Znači estarske sintetike zaista se pomalo "lepe" za metalne delove i imaju taj dodatni faktor zaštite motora u gradskoj vožnji. Osim toga X-cess je "tek" API SL što znači malo više ZDDP-a ne samo u odnosu na "clean" nego i neka ranije navedena ulja.
                          Na ambalaži ulja ove podatke nećete naći. Na blogu (www.motornaulja.blogspot.com) imate podatke o tome za svaku kompaniju (i svako opisano ulje, bar do podataka do kojih sam mogao doći). Koristite pretragu bloga da lakše nađete konkretan podatak.
                          TBN je bitniji za goriva sa puno sumpora (loša dizel goriva, D2 npr.). Tu bi vrednost morala da bude 9 ili više za iole duži interval zamene ulja. Za dobar benzin, ED i naročito LPG (TNG) sasvim je dobro nekih 7. TNG jedino stvara malo više azotnih oksida zbog više temp. sagorevanja ali jedino Selenia ima LPG specijallizovano ulje (Selenia Multipower Gas 5W-40) sa ovom vrednošću od oko 10. Ipak to je više kuriozitet nego stvarna potreba. Ulje je upotrebljivo do nekih 3 ili 4 TBN-a ili uprošćeno (i "po starinski") dok TBN ne padne na pola od novog ulja a zapravo dok se ne približe (izjednače) TBN i TAN (totalni kiselinski broj).
                          Sulfatnog pepela bi u principu trebalo da bude što manje ali ga mnogi (važni) aditivi sadrže. Do skora je čak i kvalitet ulja bio vezan sa bar umerenim učešćem sulfatnog pepela (cca. 1,2%). Modernija ulja ga imaju manje a za plin je nekih 1.0% optimum mada je i 0,8% više nego dobro. U ovom slučaju ni premalo ne valja (0,5% je neka granica) a više o tome u tekstu o uljima za plin na blogu.
                          Na katalizator pre svega negativno utiču ZDDP (cink i fosfor) ali i sulfatni pepeo te su moderna ulja pre svega Mid-SAPS i Low-SAPS ulja (sa srednje velikim i malim udelom sulfatnog pepela(SA), fosfora(P) i Sumpora (S).
                          API SM najmanje utiču na katalizator, pa SL pa SJ (Kod benzinaca gde su doskora i jedino bili pravi katalizatori, mada je SL zapravo optimum). ACEA C još pooštrava ove kriterijume i čini katalizatore dugovečnijim.
                          Pozdrav!

Comment

• Eon
                            Moderator
                            • 10.03.2005
                            • 4225
                            • Beograd-NBG-44
                            • Superb 2.0 4x4 DSG

Još jedna molba ili savet. Uraditi par analiza ulja brandiranih od strane proivođača vozila. Znam da je teško utvrditi poreklo, ali ako postoji mogućnost. Usput, Dobio sam i Honda ulje 5w40 na poklon, pa ne znam da li da upotrebim u nekoj zameni, a čeka me i poklon 5w30 OMV ulja na poklon, ali za vw vozila.

Hvala!

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Eon,
                              Savet ili molba, svejedno, teška rabota. Dakle analizom doći do podatka ko pravi koje ulje je mukotrpan, dug i skup proces. Kao što sam par puta naglasio nemam resurse (bar još ne) za analiziranje ulja. Čak i gde poznajem ljude i koji bi svoj rad poklonili ostaje da se plati upotreba atomskog spektrofotometra koji je skupa mašina i sat njenog rada nije ni malo jeftin, a po elementu to dođe min. 5€ te šta dalje da pričamo. Naravno elementi iz novog ulja i nisu neki podatak ali onda je tu još teža rabota jer da bi utvrdili koji su otprilike base stock-ovi korišćeni čekaju vas ne manje jeftine metode (instrumenti) kao što su IC spektroskopija ili gasna/tečna hromatografija itd.
                              Na svu sreću to se može saznati i od dobro obaveštenih ljudi no čak i tada vam verovatno ne mogu dati tačno ime jer verovatno spada u tajnost ugovora a ljudi iz branše koji znaju o čemu se radi sigurno neće rizikovati da tako nešto krše.
                              GM bar u Americi najverovatnije pravi ExxonMobil. Ford, verovatno isto, mada može biti i Chevron ili ConocoPhilips.
                              Ameri sigurno rade za Amere. U Evropi je već teže reći.
                              Ipak čak i da jeste (a ne tvrdim) Mobil u GM bocama to nije isti kvalitet. Prvo, NIKADA (ali baš nikada) neko poput Mobil-a neće drugom praviti ulje istog kvaliteta, drugo: ako pravi po manjoj ceni to nije samo zbog imena (i brenda) već je sigurno i u kvalitetu.
                              Dakle, GM je u USA (mada i u Evropi) dobro ulje i sigurno ispunjava SVE navedene specifikacije, ali je najverovatnije samo to. Nije isto ispuniti ili prevazići specifikaciju.
                              Odakle ti toliki pokloni?
                              1) Ti si lekar.
                              2) Ti si političar.
                              3) Imaš puno prijatelja.
                              I dobri su ti pokloni! OMV je "onaj" slučaj kada Austrija ima pozitivnu konotaciju. Ova ulja možda nisu sam vrh ali nisu kako se priča lošeg kvaliteta. Razlog da ih više ne preporučujem je samo (ipak) visoka cena ovih ulja.
                              5W30 po VW 504/507 se može koristiti i kod Opel-a, naročito kada nije glanc nov. Milsim može i tad ali garancija ne pokriva.
                              VW504 je moderniji i oštriji standard od GM-ove dvadeset petice. E sad nije samo to dovoljno i nije tako prosto ali neću da objašnjavam jer moram malo "zanata" da sačuvam i za sebe Mislim ako vam sve kažem nikada (ako ikada) neću naći posao u branši a i devalviraću znanje u toj oblasti pa će da me "utepaju" profesionalci iz oblasti (uzgred pošto sam upoznao neke od njih situacija je da uopšteno zapravo i ne znaju toliko (koliko ja, bez lažne skromnosti) ali da kao što nikad neću poreći znaju više u specifičnoj oblasti rada, što je i logično).
                              Računam da se radi o OMV BIXXOL special V7 SAE 5W-30.
                              Dakle kod dizela bih bio malo oprezniji (uzgred otkud TNG u DTI-ju??) no u tvom slučaju (benzinac plus plin) može *. Možda malo da skratiš interval zamene (na 10k km umesto 12 do 15k km) zbog teških uslova vožnje.
                              Honda 5W-40?
                              Honda je slično GM-u i Ford-u samo korisnik. Ipak ako je neko "automobilsko" ime najbliže originalu to je verovatno Honda (mislim na ulja). I dok je za USA relativno lako pogoditi (ionako nije baš ni tajna) da ulja "meša" (razmešava, blenduje) ExxonMobil, za Evropu je teže reći mada je blizu pameti da je to Shell sa kojim imaju ekskluzivni ugovor za Evropu.
                              Honda HFS je ulje "sintetičke tehnologije" dakle između "polu" i "full" sintetike. Ispunjava API SL/CF i ACEA A3/ B3/ B4. Baš ono što vam treba. Eto još jednog ulja pogodnog za vaš automobil.
                              Ne pitaj me kako znam toliko o Honda uljima, dobro de, na Honda klubu sam "stalker".
                              Sad kako uklopiti? Vozi malo više recimo 20k km godišnje da ne bacaš ulje pa vozi OMV do maja pa pređi na Hondu. E sad, može i jedno ili oba da trampiš za neko koje ti baš treba. Hondaši će čak vrlo rado to uraditi (čak iako ti daju isti ili bolji Shell ) a možeš da iskoristiš malo njihovu privrženost brendu pa da mazneš i Mobil 1!! I ozbiljno, možeš ga prodati vlasniku Honde za max. 10% popusta ako nećeš da ga koristiš a kvalitet je vrlo dobar.
                              Ćao!

* može ne znači i da treba, mada itekako može. Pre svega za konkretan slučaj (TNG, 130k km, benzinski motor).

Comment

• kristina990
                                Banovan
                                • 13.04.2009
                                • 1066
                                • Srbija

što se tiče intervala zamene,evo u ovom famovom pdf dokumentu može se pročitati koliki interval zamene preporučuju za mineralno ulje,što se tiče polusintetike zaključite sami da li može više ili manje:

Comment

Working...
                                X