Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • gorans
    CBC Senator XXL
    • 09.03.2010
    • 1525
    • Beograd

Re: Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Juce kupim u firmi Mobil super dsl 2000 10w40 koji vozim zadnjih 40hkm uz zamenu na 10hkm i odem do radnje da kupim i filtere.U radnji me spopadne prodavac da kupim i ulje ali kad sam mu rekao da sam vec uzeo gore pomenuto on mi kaze da je Mobil naj losije ulje a narocito to DSL2000 i da ni jedan Mobil ne moze da izgura preko 5000km bez zamene.Da li sam ja nenormalan ili je on neki veliki strucnjak?

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Jest' stručnjak je ali za BANANE.
      Ako je Mobil original, pa (makar, ili bez makar) Turski, izdržaće on i 15k km u dizel motorima (20k km u benzinskim gde je dobar benzin ili čak i kod nas ali na "plin" (TNG/PBS)).
      Nezvanično je 2000 zbog 20.000km koliko je maksimum za to ulje.
      3000 je (naravno) 30k km a 1000 je nešto kao 10k km.
      Dakle, nijedan MObil ne može da izdrži SAMO 5000km nego može MNOGO VIŠE OD TOGA.
      Mobil čak i u USA (i u vreme vladavine mita o 3000milja, koji je nedavno i "zvanično" ukinut) nije imao ulje za samo 5000km, minimalno je bilo 8000km za Clean 5000, a i mineralno Clean je moglo 7500 milja što je za Američke standarde neverovatno!
      Inače Clean se više ne proizvodi (ili neće u toku ove godine; verovatno će moći da se nađe iz magacina do kraja 2011.).
      Ovo bi rekla i najljuća Mobil konkurencija! (i zvanično i nezvanično).

O zemljo šljiva, daj te šljive ko prošle godine pa da lakše podnesemo sve tvoje "stručnjake"!

... a što ima platu 100 hiljada, kada ništa ne zna? Pa on je šef onima kao što su Ragazzoni, Expandeble i sličnim (ima ih ovde po forumu) ... Boost se spasio, otperlao gde šljive slabije rađaju.

Dakle, poštovani Gorane, nenormalan si (kao što si lepo rekao) samo ako je on veliki stručnjak (bez navoda).
      Što se mene tiče ti si najnormalniji čovek u zemlji Srbiji.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Originally posted by expendable
        Jest' stručnjak je ali za BANANE.
        Ako je Mobil original, pa (makar, ili bez makar) Turski, izdržaće on i 15k km u dizel motorima (20k km u benzinskim gde je dobar benzin ili čak i kod nas ali na "plin" (TNG/PBS)).
        Nezvanično je 2000 zbog 20.000km koliko je maksimum za to ulje.
        3000 je (naravno) 30k km a 1000 je nešto kao 10k km.
        Dakle, nijedan MObil ne može da izdrži SAMO 5000km nego može MNOGO VIŠE OD TOGA.
        Mobil čak i u USA (i u vreme vladavine mita o 3000milja, koji je nedavno i "zvanično" ukinut) nije imao ulje za samo 5000km, minimalno je bilo 8000km za Clean 5000, a i mineralno Clean je moglo 7500 milja što je za Američke standarde neverovatno!
        Inače Clean se više ne proizvodi (ili neće u toku ove godine; verovatno će moći da se nađe iz magacina do kraja 2011.).
        Ovo bi rekla i najljuća Mobil konkurencija! (i zvanično i nezvanično).

O zemljo šljiva, daj te šljive ko prošle godine pa da lakše podnesemo sve tvoje "stručnjake"!

... a što ima platu 100 hiljada, kada ništa ne zna? Pa on je šef onima kao što su Ragazzoni, Expandeble i sličnim (ima ih ovde po forumu) ... Boost se spasio, otperlao gde šljive slabije rađaju.

Dakle, poštovani Gorane, nenormalan si (kao što si lepo rekao) samo ako je on veliki stručnjak (bez navoda).
        Što se mene tiče ti si (po tome) najnormalniji čovek u zemlji Srbiji.
        P.S.
        Ne mogu da tvrdim da je Mobil (baš) najbolji (a i ne plaćaju me, možda bi i postao papagaj za 10-15 grenda godišnje) ali mogu (slobodno i bez griže savesti makar me plaćala i konkurencija istu sumu) da TVRDIM da Mobil SASVIM SIGURNO (ali 120%) nije najgore ulje!
        Slobodno ti kaži prodavcu (ako ti je prijatelj) da pređe na paradajz i šljive, pa nek proba tamo nekog da manda (dobija batine kao od šale!); ovde nije toliko očigledno (da li je ili nije paradajz truo) pa može izgleda svako svašta da priča.

A i opšte je poznato da je Mercedes najlošiji automobil
        Iako ima malo problema sa automaticima te tempomatima
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Ops!
          Malo pojašnjenje za Banane! Nisam mislio da je čovek m*jmun (iako je od njega postao, iako se to lepše kaže od zajedničkog pretka, mislim na sve nas) nego mi je prva asocijacija bila:
          1) Da je za bakalina (da vodi bakalnicu, što se vidi i iz daljeg paradajza i šljiva)
          2) Mislio sam ako može "na banane" da se vozi 100km može valjda i na Mobil bar 100x više.

Teže je tvrditi da je neko ulje šajze nego da je bolje od konkurencije!
          I zaista se ne bih usudio da kažem da su loša ulja i (mnogo) lošija od Mobila, a kamoli ona najbolja.
          Mobil je među prvih 10 po kvalitetu (101%), među prvih 5 (99%), možda je i među prvih tri ili čak prvi no za to ne postoje "čvrsti dokazi" pa možemo više da raspravljamo o tome šta se kome sviđa nego objektivno šta je bolje.
          Uostalom zašto je na blogu članak "who is the best?" (uskoro dva kratka nastavka).

Comment

• gorans
            CBC Senator XXL
            • 09.03.2010
            • 1525
            • Beograd

Svaka cast na konstataciji
            Nisam i nemam razloga da budem pristrasan bilo kojoj marki ulja ali me nervira kada cujem takva lupetanja,narocito od ljudi kojima je to posao
            Tako mi je jednom prilikom radnik koji radi na NIS JP pumpi solio pamet kako se euro dizel i D2 ni slucajno ne smeju mesati jer obavezno dolazi do neke emulzije i crkavanja tzv. Bosch pumpe. Prica meni koji sam u moj auto sipao sve vrste ED,D2 i Loz ulja i to redosledom koji mi padne pod ruku i tako 100hkm pa mu nije nista.
            Zato nam sve i ide ovako sto se ljudi zaposljavaju preko veza i mita pa radi ko gde hoce i sta hoce,sto je naj gore,na veoma vaznim i odgovornim mestima postavljeni su upravo takvi strucnjaci,uvek voljni da vam daju pravi savet!

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Tu smo da se pomažemo.
              Zaista je žalosno da ljudi kojima je nešto profesija (i dobro zarađuju) ne znaju najosnovnije. Jbg. Biće bolje u XXII veku.
              Nije ni Švedska od Vikinga stigla u civilizaciju za manje od 300 godina, izgleda da toliko treba za to i nema tu mnogo pomoći.

Slobodno možete mešati gorivo no ne vidim poseban razlog za to, osim ako ste na rezervi ili ako koristite D2 pa zimi.
              Lož je ipak lož, te iako je to u suštini D2, mogu da mu munu i lakše frakcije mazuta (obično je samo bojeni D2).
              Izbegavajte, nije ni za traktor da se stalno koristi (više na poljoinfo u temi "D2 i ED" otrpilike se tako zove tema ne sećam se tačno) već i tamo tek povremeno.
              Ukratko: LU može biti isto što i D2 ali NE MORA!

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Naravno da sam uvek za ED. I nije više tolika razlika, 10din. što mu dođe tek 8%.
                Na ED može da bude i tolika ušteda (bar kod automobila).
                Ipak, sa onima koji štede sa D2 je sve u redu. Kako sam na poljoinfo naveo, to nije nemoguće (i pored lošijeg sagorevanja) jednostavno zbog značajno veće specifične gustine (nije baš razlika kao u slučaju TNG:benzin, ali može biti i svih 5%, jer ED je 800-820kg/m3 a D2 nekih 840-860kg/m3) a slične "toplotne moći" (energije sagorevanja), ne zaboravite i sumpor mu dođe nekakvo "gorivo" u toj čorbi (D2).

Comment

• kristina990
                  Banovan
                  • 13.04.2009
                  • 1066
                  • Srbija

...aj malo o LU,105 dindži

Comment

• gorans
                    CBC Senator XXL
                    • 09.03.2010
                    • 1525
                    • Beograd

Nije bas za ovu temu ali kad smo vec kod dizela,uporedio sam vise puta razliku izmedju D2 i ED na mom autu i nema razlike ni u performansama ni u radu motora ali zato ima razlike u potrosnji i to mnogo vise od navedenih 8%.Testirao sam tako sto sam ostao bez goriva (namerno) i sipao 2l ED i presao 37km (5,4l/100km) a zatim sipao 2l D2 i istu deonicu puta (otvoren put 90km/h) vozio citavih 44km (4,54 l/100km).Test sam ponovio 3 puta i razlike su bile par stotina metara od navedenog.
                    Sto se tice teme,juce dok sam opet jurio filter ulja (kao da vozim Bently) obisao sam 4 radnje sa auto delovima i u svakoj gledao kanticu od 4l Mobil 2000 DSL 10w40 i cene su zaista sarolike od 2100din do 2850 din.Ja ga,uzgred,dobijam po ceni od 1510 din/4l

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Hvala za info!
                      Veoma ste precizno i pedantno ustanovili potrošnju, no da ste radili sa 10lit. bilo bi još bolje (doduše treba i naći deonicu, jedino AP, ali je i tu pitanje održivih 90km/h).
                      Razlika jeste velika ali merenje je merenje. Nije slučaj kod svih motora. Ali to je za drugu temu!
                      Razlika u ceni ulja je frapantna (baš je za temu) i kao što vidimo dostiže gotovo dvostruku nabavnu cenu!!
                      Sve preko 50% (čak i uz odloženo plaćanje dobavljaču pa korisniku) je preterano. Jedino je onih 2100 koliko-toliko normalno.

Vratićemo se na temu cena ali sada ne bih dužio.

LU nije za temu. O tome više na:
                      http://poljoinfo.com/showthread.php?619 ... el-razlika

Temu nisam otvorio ja ali sam dao izvestan doprinos.

Što se filtera za ulje tiče, bolje bi ste prošli u na CBC-u i uopšte na net-u (da ste naručili, za dva dana bi imali).

Comment

• moon_walker
                        CBC Početnik
                        • 01.07.2011
                        • 8
                        • Pancevo

Ja sam danas zamenio ulje, promenio filter ulja i vazduha.
                        Sipao sam MOTUL 4000 15w/40.
                        Auto je Golf 2 benzin-plin.
                        Pred zimu cu verovatno sipati ono malo redje MOTUL 4100 10w/40.

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

So far so good.
                          Nešto što bi mogli nazvati optimumom. Naravno postoje i slične mogućnosti ali ako smo već na relaciji Golf II (benzin/TNG) - Motul. Cena od 352din. za litar 4000 je veoma povoljna. To je jedno od najkvalitetnijih mineralnih ulja uopšte (od velikoserijskih, ne bi računao posebno namenjena koja su često cene sintetičkih ulja, to je ipak druga priča).
                          Izgurali bi ste i zimi čak i sa 15W-40 ali je 10W40 (4100) sigurno bolje u takvim uslovima. Dakle toplijih 5 meseci 4000 a hladnijih 7 (ili tako nešto) 4100 (PS te em kvalitetnije em pogodnije viskoznosti) je nešto što će vam jako dobro čuvati motor.
                          Naravno ovo je isplativo ako prelazite oko 15000km godišnje (od 12500 do 20 hiljada km). Ukoliko prelazite samo 10-tak hiljada, možda bi 4100 ili čak 6100 u 10W-40 preko cele godine bilo bolje a jeftinije (da ne kažem 8100 makar kada je na akciji).
                          Samo nastavite, veoma dobar izbor.

Comment

• lukadj
                            CBC Početnik
                            • 09.07.2011
                            • 4
                            • Vlasotince
                            • Opel astra g

Pre svega zeleo bi da pozdravim sve Vas na forumu .!!
                            Interesu je koje bi ulje mogao sipati u astru g 1.6 16v z16xe motor.
                            Posto smo ovde na jugu preplavljeni kopijama raznorazne robe pa i motornog ulja zanimam me da li mogu sipati eko megatron ultra 10w-40 sa eko pumpe .
                            Neznam da li je to odgovarajuce ulje po specifikacijama istog za ovaj motor?
                            Jos jednom poz svima

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Može nije da ne može. Ipak to vam je minimum. Maksimum su vam ulja po GM Dexos2 standardu i gradacije 5W-30.
                              Optimalna ulja (srednji kvalitet i srednja cena te idealna viskoznost) su 5W40 sintetička ulja.
                              Ako smo već kod Eko Hellenic-e onda EKO Megatron Synthetic 5W-40.
                              Ultra je dobro ulje u svojoj klasi ali ne morate ići baš na minimum propisanog kvaliteta i minimalno zadovoljavajuću celugodišnju viskoznu gradaciju.

Comment

• vladaomega
                                CBC Senator XXL
                                • 11.10.2010
                                • 484
                                • beograd

GM Dexos2 5w-30 zanima me strucno misljene o kvalitetu ovog ulja.mogucnost koriscenja ovog ulja za druge tipove vozila osim gm

Comment

Working...
                                X