Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

"Što lepo reče neko na tom forumu ... " (pa ja bato!)*
    Hvala, hvala! (nema smajlija za poklanjanje publici)
    Ništa, kad se budemo videli (a i za ranije komentare).

P.S.
    Ovo je bilo kao "dobar dan" devedesetih, ali je bitno smanjeno bar do pre par godina. Evo opet "snalažljivih" i budućih "gazdi".

*Što bi rekao Dora: Banovano me Goran!
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• DS9
      CBC Senator
      • 27.10.2011
      • 280
      • Beograd

Eh, malo sam ćorav pa ne primetih ko je pisao komentar.

Kad smo već kod burića, imam okvirne informacije dobijene od ljudi iz FAM-a. I prema njima npr. bure od 170 kg premiuma 5W-40 (ACEA A3/B4, C3...) košta oko 102,000 din, dok pakovanje po litar oko 570 din, što nije baš neko povećanje (tj. nije neko sniženje za buradske količine). Prema njihovim rečima imaju sopstvenu proizvodnju (litarske plastične) ambalaže koja zbog toga ne učestvuje previše u ceni, dok za buriće rekoše da se kupuju iz mađarske, tj uvoze. Hm, ne znam ali cena je tako-tako, a možda tako baš tako i treba.

Takođe kad smo već kod Exxon-Mobil-a, kod Beograda blizu lipovačkih šuma ibarskom magistralom, postoji pumpa sa istaknutom svetlećom reklamom Mobil, kao da je baš njihova (tj. nema drugih obeležja). Zna li se kome ona zaista pripada tj. koliko veze Mobil zaista ima veze sa njom. Da nije i gorivo mobilovo, pa da se krstim s` obe ruke.
      Last edited by DS9; 05.11.2013, 12:42.

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Mobil nije zvanično prisutan kod nas a kad bude krstim se (sa obe ruke ili jednom, svejedno, verovatno obema) a još više štipam (da ne sanjam). Koliko znam ExxonMobil ne zalazi u ove (i slične) krajeve, Grčka je verovatno najbliža destinacija za njihovo gorivo iako imaju više od 1000 zaposlenih u Mađarskoj pa ne znam šta li rade tamo (a nešto nisam siguran da prodaju gorivo).
        Najveći kontakt sa ovom kompanijom imamo preko autorizovanog distributera (zna se: Plattner) ali samo za maziva.
        Politika cena FAM-a je zaista neuobičajena (što se ambalaže tiče) i ne drži baš mnogo vodu (ulje) ali jeste tako već godinama.
        Za Premium 5W-40 i nije toliko čudno (veće tržište su individualni potrošači, koliko pa servisa to kupuje na bure, ne samo FAM nego uopšte) ali to je za celu paletu proizvoda tako (10-12% veće cene za litar). Uobičajeno je oko 20-25% razlike u ceni.
        Verovatno je sa stanovišta troškova tako kako je u FAM-u ali je zbog drugih razloga (i brendiranja uostalom) uobičajeno da se litarska pakovanja prodaju malo skuplje. (e da znaš kakva je većina direktora prodaje ... burići i cisterne, kamioni i avioni ... samo količina, količina ... kad je dosta ... pa nikad ... tako da je ovo zaista neuobičajeno ali i poštenije na kraju krajeva)
        Tačno je da imaju svoju proizvodnju (ide pravo na traku) ali tu je pakovanje (mada bez ljudi osim kod kutija, kao kontrola) i etiketa, kutija (makar samo sa dnom i uvijena u foliju). Jedva da se uklapa u troškove. Eto i to znamo, troškovi proizvodnje na potpuno automatizovanoj liniji su 10% veći za (plastičnu) bocu od litar nego za metalno bure od 200l.
        Fam dosta prodaje ulja velikim kupcima u burićima ali im se izgleda ne isplati da prave pogon za reciklažu istih (ili proizvodnju) što ima (ili je imala) RNB pa se verovatno nije (nikada) isplatilo (ili jeste u neka davna vremena ali ne i kasnije).

P.S.
        Mislim da je "na Brdovitom Balkanu" gvožđurija skuplja pa je to tako. Slično je i kod Modriče (ako se dobro sećam). Na Zapadu, burići kao da su jeftiniji ili je ono (buriće niko (veliki) ne plaća, bar ne sve i bar ne odmah ili unapred, isto kao i za palete, to plaća samo sirotinja raja, male firme).
        Last edited by expendable; 05.11.2013, 18:07.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• J21
          CBC Član
          • 26.03.2012
          • 55
          • BGD

Pozdrav profesore i ostali CBC forumaši,

Ajde da malo razdrmam ovu veoma lepu temu, jednim ,,logičkim'' pitanjem, u stilu naslova Baki, al' t skupo ovo ulje, može li to malo jeftinije?!

Naime zadnjih meseci kako pada cena nafte na svetskom tržištu, što slučajno, što malo više namerno, došlo je i do pada cena benzina, dizela itd, ali ne i motornih ulja, njihove cene ostaju iste! Moje ptanje je: Đe 'ba tu loGika?!

Pozz

Comment

• Eon
            Moderator
            • 10.03.2005
            • 4225
            • Beograd-NBG-44
            • Superb 2.0 4x4 DSG

Logika je u tome da na motorna ulja, pogotovo kvalitetna sintetička, vrlo malo utiče cena nafte kao sirovine. Daaaaleko više utiče cena aditiva koja je manje više stabilna.
            Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
            Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• zverko
              CBC Senator XXL
              • 19.08.2005
              • 7085
              • BGD
              • Audi A4

citam sad ovaj poljoinfo sto je stalker okacio i placem od smeha. kakv je lik ovaj leskovcanin vladale.rs
              deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Originally posted by Eon View Post
                Logika je u tome da na motorna ulja, pogotovo kvalitetna sintetička, vrlo malo utiče cena nafte kao sirovine. Daaaaleko više utiče cena aditiva koja je manje više stabilna.
                Dobro, malo više utiče ALI je suštinski kako je napisano!!
                Pravo pitanje je (zapravo): kako utiče li cena nafte na cenu baznih ulja ?
                Mnogo je komplikovano za objašnjavanje. Utiče direktno ALI ne (nikako) "linearno".
                Otprilike BU imaju manje oscilacije u ceni (od nafte) a cena ide u zavisnosti od cene nafte "kvantno" (skoro ista cena u, nekom, intervalu cene nafte , npr. od 60 do 70 ili od 55 do 60 ili pre pojeftinjenja 80 do 90 $ pa 75 do 80 i 90 do 95, itd.). Naravno i potrežnja samih maziva utiče na to.
                U principu lakše idu (cene) dole nego gore zbog veće proizvodnje od potrošnje.
                Ipak, cena BU i maziva uopšte je prilično neelastična, a aditivi primarno utiču na cenu (naročito kvalitetnijih) ulja.
                Mogla bi (i moglo bi se očekivati) da pojeftine pre svega mineralna ulja, naročito nižih specifikacija (Ispod SL).
                Ali ni približno koliko je pala cena nafte.

Comment

• nikaragva
                  CBC Senator XXL
                  • 03.06.2008
                  • 521
                  • B. Palanka
                  • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Postovani g. expendable,

Ovde u temi ste pisali vec o Wolf uljima:
                  "Ipak nisam mogao da se ne nasmejem. Zaista pored bar 50 poznatih i 20-tak vodećih brendova (osim cene) zaista ne znam šta bi uopšte privuklo pažnju na manje poznate proizvođače, makar i one koji vrede. Wolf nije škart te nemojte brinuti. Ipak više volim poznatije brendove. Kao proizvođač je O.K. ali je kao Brend jako slab."
                  Nekako mi je mlak utisak, odnosno nije neka preporuka da se takvo ulje uopste uzima u razmatranje.

Onda sam nedavno dobio dosta povoljnu ponudu (iz Gazele) za ta ulja, odnosno za ono koje meni treba, te sam se opet "nalozio" da ga oprobam.

Posle sam nasao i vas tekst na blogu, koji je osetno drugacije nastrojen ka Wolf uljima

Sledeca izmena (na okruglih 300,000km) je za otprilike mesec dana, te planiram kupiti nesto od ovoga:
                  1. Wolf Vitaltech 5w40 (C3, SN, dexos2)
                  2. Wolf 5w30 Ultra FE (GM-lele, SN, C3)
                  3. Wolf 5w30 (C3/C2 SN, dexos2)

dexos2 mi uopste nije bitan, iako vozim Opel 1.9 multijet, koji doduse nema DPF, ali ne bi trebalo da smeta.

Do sada sam sipao:
                  1. Mobil 1 0w40 New Life
                  2. Motul 5w40 8100 X-cess, zadnjih nekoliko sipanja presao na njega, batalio Mobil, iako nije nesto jeftinije, ali -> predzadnja recenica.
                  (Probao i jednom LM 5w40, Toptech 4100, ako me secanje sluzi, ali nije se nesto bog zna kako pokazalo)

Motul mi se najbolje pokazao u smislu potrosnje ulja, kada se osobali po gasu na autoputu duze vreme. Tu ulje koje vec ima 7-8000km, pa i celih 10, dodje na prave muke, pa vec posle 150-200km se pali lampica za dolivanje, inace opusteno gura 15000km, na koliko radim izmene.
                  Last edited by nikaragva; 07.10.2015, 20:54.

Comment

• zverko
                    CBC Senator XXL
                    • 19.08.2005
                    • 7085
                    • BGD
                    • Audi A4

Potrosnja ulja nije merilo kvaliteta istog
                    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• nikaragva
                      CBC Senator XXL
                      • 03.06.2008
                      • 521
                      • B. Palanka
                      • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Svakako da nije. Uglavnom cesce, ako znas da odaberes ulje, moze biti merilo loseg motora

Ali ne volim bas da nosim ulje u gepeku, iako nosim
                      Kao ni destilovanu vodu, iako nosim

Comment

• WEST 014
                        CBC Senator XXL
                        • 17.08.2010
                        • 862
                        • Valjevo
                        • Audi A4

Vidim u lokalnoj prodavnici imaju Motul, x-clean, specific, uglavnom po standardu moze u moj motor. Elem pitam ja za x-cess 8100. 1750 dinara litar, sto je mnogo mnogo je. Narucim Mobil 0w40 za 1150 dinara po litru. :-)

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Što je mnogo - mnogo je.
                          X-cess ne sme biti skuplje ulje od Mobil 1. U centrali doduše i nije (1121 rsd), što je (već) pristojna cena, ali je primerenije da bude bar 10% jeftinije (ako se poredi sa Mobil 1 serijom ... taman da bude između Super 3000 (HC "sintetičkog") i Mobil 1 (SHC (malo više) "sintetičkog").

Comment

• DS9
                            CBC Senator
                            • 27.10.2011
                            • 280
                            • Beograd

A sad malo mineralna ulja.
                            Ovo je snimljeno prošle nedelje u valjevskom mega-marketu Interex, koji prema nekim informacijama ima udeo francuskog kapitala, pa onda (kao) nije čudo da se tamo mogu kupiti totalova ulja koja su predviđena samo za prodaju po francuskoj (Activa, tj. Quartz za ostala tržišta). To što je FAM najskuplji među takvim uljima - valjda mu dođe folklor domaćih distributera.

Il` možda govori o kvalitetu (svih) tih ulja? Čudni su putevi ekonomski.

Pošto sam bio zablenut pred tim rafom gledajući pakovanja prilazi mi stariji čovek misleći valjda sam zaposlen u toj prodavnici. Pita me da li je za keca dobro ovo najjeftinije ulje od 1090 dinara. Kažem, ne znam za to, ali znam da je dobro ovo u žutom pakovanju (50% skuplje) i još je domaće, a ako baš hoćete strano i ovo na kome piše Activa je dobro. Kaže čovek gotovo zbunjeno, stari je kec što da dajem tolike pare... - ja samo slegnem ramenima. Ode on sa velikim kolicima za kupovinu ne uzevši nijedno pakovanje.

Odmaknem se posle nekoliko minuta malo od tog rafa i vidim da je čiča malo kasnije opet došao, uzimajući ovo najjeftinije ulje sa sivo-žitom nalepnicom. Izgleda da mu beše skoro sasvim neprijatno kad je uhvatio moj pogled.

Last edited by DS9; 11.11.2015, 09:01.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Šta (pa) da kažem?
                              Nije sramota (ili možda već jeste, mene recimo nije, možda će me uskoro u ludaru, ako i treba) biti siromašan (u mom slučaju "prosečan", bez dodatih prihoda (do skora bar honorarisao u oblsti maziva, sad sam se bacio na nauku a tu 'leba nema, il' nešto tek na duži rok, pa kao izdržim do "zelene trave" biće dobro).
                              Doduše, više nije sramota biti ni lopov (malo nanogice, malo ovo ono, ili u krajnjem slučaju malo i odležiš pa posle po starom ili u politiku, šta se već više isplati u konkretnom trenutku), zgaziti čoveka na pešačkom (ili bilo gde drugde ali čak ni tamo), tako da je teško bilo šta (pametno) reći.
                              "Imati i nemati" može se čitati (od Hemingveja), sve je to isto, ništa se promenilo nije.
                              Odradiće mu posao i ono od 1090 rsd (verovatno ... više se nadam). Ono što je mogao to je da kupi NIS SF na pumpi (bilo je 320 din. ili tako nešto) što bi za 5000km bilo taman.
                              Problem je ako "Top Budget" ("Bottom Quality") ne menja na 6 meseci ... ili bar 12. Onda mu neće valjati. Sa FAM ili Total bi bilo jeftinije (na 12 umesto TB na 6) ili bar za istu cenu u slučaju (12/15 ili 15/18), a imao je i (očigledno) bolje rešenje (i FAM se može naći jeftinije ali ne baš na svakoj pumpi).
                              Izgleda da je čoveka bilo više sramota da uzme DOMAĆE ulje, možda i više nego da kupi (naj)jeftinije.

Šta hoću da kažem? (šire gledano)

Ne treba mnogo para za osnovno održavanje automobila, za Keca (starog ili novog, svejedno) još manje.
                              Mogu se kupiti pristojna ulja za male pare. Uzme se min. kvaliteta po zahtevu proizvođača. Kod keca je to bar lako (može i pomenuti NIS). Ako malo prelazite godišnje, i ne treba Vam više od SF (SG uvek poželjno).
                              I za bolje automobile (novije), nije mnogo drugačije. Lukoil, Elf (naročito), Wolf ... (FAM, NIS, Gasprom ...) nisu posebno skupi (Lotos ... Cyclon ... itd.).
                              Dobra polu-sintetika je sad 400 do 500 din. 5W40 sint. 600 do 800 ... može i NIS može i FAM ... mogu i navedeni stranci ... ko nema ni toliko BOLJE da ne registruje automobil (ne isplati mu se). Može i gradskim prevozom da se ide (jeste, sramota je ... a i krade se tamo ... ali ako nema šta da se ukrade onda je o.k.).

Comment

Working...
                              X