Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Ulja koja ispunjavaju GM DEXOS 2 su visokog kvaliteta. Ovaj standard je dosta blizak (iako ne i identičan) sa ACEA C3 (2007. i 2008.) tako da je za vozila koja zahtevaju isti pogodno. Ispunjava uslove za dizele sa DPF.
    Obično Dexos 2 ulja ispunjavaju i ACEA C3 a često i MB229.51 te BMW LL-04.
    Što se tiče nivoa kvaliteta on je negde sličan LL-04 a između je MB229.31 i 229.51.
    Posebno je kod ovih ulja naglašena kompatibilnost sa uređajima za tretman gasova i ušteda goriva.
    Kod GM-a se koriste za Flex intervale izmene a uopšteno su pogdna za produžene intervale izmene (tipično 30k km, zavisno od vozila od 15-30k km).
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• lukadj
      CBC Početnik
      • 09.07.2011
      • 4
      • Vlasotince
      • Opel astra g

Ovde GM DEXOS 2 nemo gu naci u to sam siguran , zato me zanima koje bi ulje moglo da zameni predhodno pomenuto a da nije najnizeg kvaliteta.
      Hvala -poz

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Nisam siguran da sam Vas baš razumeo. Ako ste mislili da ne možete naći GM ulje, tu ste verovatno u pravu.
        Vama zapravo treba dexos1 ali ništa zato ... to tek nećete naći uopšte. Dexos1 je (kao) za benzinske motore a dvojka za dizel, a zapravo je dvojka (kao svako normalno ulje i specifikacija) i za benzince i za dizele. Najiskrenije zaboravio sam detalje priče ali sam siguran da dvojka pokriva benzince (mislim ... pa zamenjuje: GM-LL-B-025 and GM-LL-A-025, šta više da se kaže).
        Dakle, vi lepo pazarite ulja po Dexos2 standardu. Od GM-a dignite ruke odmah.
        Ništa zato, izbor je ogroman:
        Motul Specific Dexos2, Fuchs Titan Pro Flex, LM Top Tec 4600 ... sva su 5W-30 ulja.
        Eventualno ACDelco dexos1™ SAE 5W-30 (ako takvo postoji negde u zapadnom Balkanu, i šire).
        Castrol se nešto "isposvađao" sa GM-om oko ovoga (nezvanično za njih samo GM ujdurma), Mobil ... Mobil Super 3000 Formula G 5W-30 ako ga nađete (teška rabota), Mobil 1 Fuel Economy 0W-30 je skoro Dexos (GM4718M) i skoro da nije preskupo :-) Shell ima samo u Americi i po preko Quaker State-a ...
        I tako to, uglavnom više niko nema (bar ne mogu da se setim).
        Nego znate šta je za vas najbolje a najjeftinije?
        Motul 8100 X-Clean. Zašto? Zato što je jedino 5W-40 i zato što nije skupo kao ostala (bar kad je na akciji i ako kupujete kanticu od 4-5lit.).
        Sva navedena će vam zameniti GM Dexos (1/2) bez ikakvog problema ili sa manjim kvalitetom.
        Jedino bi mogli da uštedite sa 5W-40 uljima (sa GM-LL-A-025 ili makar ACEA C3) ali ne baš mnogo.
        Ulja bez C3 su već jako kompromisno rešenje, mada je još uvek O.K.
        I naravno PS 10W-40 su krajnji limit. Ipak, to je za baš stare mašine. Ukoliko vam je motor u iole boljem stanju sintetike (pa makar i sintetska ulja) će vam sigurno bolje očuvati motor i održavati ga čistijim.

Jedino što se na ovo može reći: "Baki al' ti skupo ovo ulje!" :-)
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• lukadj
          CBC Početnik
          • 09.07.2011
          • 4
          • Vlasotince
          • Opel astra g

Nasao sam Castrol Magnatic 10w-40 uz ubedjivanje prodavca da je to najbolje ulje na nasem trzistu i da zadovoljava sve norme ovog motora.
          Cena mu je nepunih 2900din za 4 l.Sve ostalo mi nije preporucio zbog kako je rekao sumnjivog porekla .Da li znate neku firmu koja prodaje
          originalna ulja iz uvoza a da salje kurirskim sluzbam .
          Poz

Comment

• zoranbg
            CBC Senator XXL
            • 23.03.2005
            • 4098
            • Rooster's Hill , Beog
            • Grande Punto 1.2

Code:
            http://www.ap-sport.rs/prodavnica/index.php?dispatch=products.view&product_id=33735
            to isto ulje za 2356 din za 4 litra

preko 3000 din ,dzabe isporuka . do 3000 din .. isporuka 250 din.
            Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Slažem se za AP Sport. Prilično pouzdano (iako ne bih baš garantovao).
              Imate i Mass company:
              Generalni uvoznik i distributer za Millers Oils motorna ulja i aditive i uvoznik i distributer za Motul motorna ulja i aditive

Ako su zaštitili brend Motul u Srbiji vala verujem im više nego (bilo kom) trgovcu.
              I još Kedara: http://kedara-kroonoil.com koja sigurno prodaje manje poznata ali ulja visokog kvaliteta (Kroon) koja uvozi direktno iz Holandije.
              Trgovac ko trgovac. Da li bi preživeo da priča samo istinu. Osim toga, možda i sam veruje u to.
              U pravu je u tome što zaista ima svakakvih fuševa što iz uvoza, što čistih falsifikata.
              Castrol Magnatec je dovoljno dobro ulje ali (i više ne ponavljam) sigurno NIJE najbolje za vaš auto.
              Ako ništa drugo tu je Castrol Magnatec 5W-40 koji je sigurno bolji (ali ga možda nema na lageru).
              Znam da je lakše hvatati na galamu i neprecizne (ako ne i nebulozne) priče. U Srbiji ima fuš ulja. To jeste tačno, ali kao kod vračare, odmah idu teorije zavere a jedino vam je ona utočište. Ma nije nego.
              U Srbiji se na sreću mogu kupiti sasvim originalna ulja, čak i proizvedena u Zapadnoj Evropi.
              Na žalost nekoliko njih za koje sam (osim prethodnih dveju za koje sam i 100% siguran) bar 99% siguran da imaju originalna ulja vrhunskog kvaliteta, ne prodaju on-line (ili mi nije poznato) pa ih nisam naveo.
              Ako se nešto ne iskomlikuje, od kraja avgusta ću na blogu i objaviti nekoliko imena koja su sigurna. Sada nema šanse da se time bavim (ni preko PP) jer sam već obavio neke razgovore i nema šanse da kompromitujem svoj blog.
              Castrol uvozi više firmi i zaista nisam siguran koja ima bolji a koja lošiji (Castrol).
              Originali bi trebali da su: Nautica, ACZdravković, Castrol d.o.o. Srbija ... verovatno da ima još neko ali jedva za ove mogu da kažem da sigurni (no ne dajem garanciju, kao kod Mass-a i Kroon-a gde su ugovori pravi i roba dolazi iz centrale a znam još nekoliko njih ali nisu na net-u u smislu prodaje ili ne rade čak ni maloprodaju već preko distributera).
              Dakle ne tvrdim da nema drugih sigurnih originala (sigurno ih ima) već samo da garantujem za samo neko od njih (za sada).

Comment

• kristina990
                Banovan
                • 13.04.2009
                • 1066
                • Srbija

ovaj sajt mi ne radi http://kedara-kroonoil.com/
                j
                el treba neki poseban program ili je još u rekonstrukciji?
                ne može sa ovog linka sa foruma,ali može
                Last edited by kristina990; 12.07.2011, 19:49.

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Mislim da je u probnoj fazi (test).
                  No vidim da si se snašao. Ako se ne ide sa front page-a ostalo (uglavnom) funkcioniše.
                  Dakle adresa je ona koju si naveo. Hvala na primedbi (adresu sam dao iz glave a posle sam video da sam u obeleživačima (Chrme) stavio istu adresu kao ti (inače ne mora baš products).

Comment

• lukadj
                    CBC Početnik
                    • 09.07.2011
                    • 4
                    • Vlasotince
                    • Opel astra g

Pozvao sam par firmi koje ste pomenuli i mislim da cu uzeti kroon ulje i pored malo vise cene koju ima u odnosu na poznatija ulja kod nas.
                    Sto se tice castrol ulja danas sam cuo da postoji neka da je nazovem fabrika u okolini Nisa gde proizvode i pune pomenuto ulje.
                    Nije mi jasno dokle ce drzava da stiti prevare i mucke koje su se ukorenile.
                    Zahvaljujem se svima na pomoci .
                    POZ

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Mislim da smo to već spominjali, ali davno je bilo (u Boost-ovoj temi "motorna ulja").
                      Nije loše, ali ništa posebno. Može da prođe. Ta cena nije visoka ali već za 2000din. izbor je veliki a kvalitet veći.
                      Znači: mož' bit' da, mož' bit' ne, ali pretežno ne.

Comment

• Vladd
                        CBC Senator XXL
                        • 09.07.2006
                        • 581
                        • NBG

Meni samo nije jasna potreba da se pise po forumu i razmatra kvalitet ulja, i dobijaju vrhunske informacije, a onda u praksi odluka pada na bilo koju flajku ulja, samo ako je 28,2 dinara jeftinija.

Pa valjda, ako se cimaju poznavaoci, eksperti i ostali dobre volje, koji daju odredjene informacije i detalje, po forumu, postoji zelja za malo visim nivoom brige i odrzavanja, namena ulja, set aditiva, variranje kroz poznate brendove, upoznavanje ulja, motora i problematike uopste, a ne prosta zelja da se formalno pokaze briga(neki politicarski manir) a onda posegne za maksimalnom mogucom raspolozivom ustedom.
                        Eto savest je namirena chit chatom na forumu, a kupujemo bilo sta samo da je najjjjeftinije

Svodi se na pitanje
                        "Jel' da da je dobro?"

Pa naravno, trenutno za novcanik, a kasnije cemo videti....

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

HVALA 'Vladd'.
                          Nisam odmah reagovao jer se podrazumevalo.
                          Zaista mi nije jasno da ako čovek shvati da mu treba sintetičko 5W30 ili 5W40 biva u sekundi ubeđen da je i 10W40 dovoljno dobro ili bolje, bilo zbog cene, bilo zbog ubedljivih trgovaca.
                          Jače firme imaju i inženjere prodaje i/ili primene, a i ima trgovaca koji solidno znaju oblast. Ipak većina nema pojma!
                          U svakom slučaju ne verujte trgovcu ako vam ne da bar malo tehničkih argumenata. To što mu "piše u kompjuteru", i slično ili zato što je "provereno u praksi", obesite mačku o rep!
                          Trgovac živi od prodaje, trgovci su često primorani da "ulepšavaju istinu" ...
                          Pa bilo je i u crtaćima ... "ništa nismo prodali ... moraćemo i da lažemo".
                          Niske cene osrednjih brendova (često "robnih marki") su isto vrsta obmane. Ne padajte na te štosove!
                          10 ili 20% veća cena ulja nije nešto što će vas osiromašiti. Za pedeset dinara mesečno jedva da možete da popijete jedan "zidarac" i to kući. Da je bar tura u kafani (mesečno) pa da razumem.
                          Uvek je bolje sa boljim uljem preći 15.000km nego sa lošijim 10.000km. Kolika je onda razlika u ceni?

Comment

• strela75
                            CBC Član
                            • 02.07.2008
                            • 64
                            • Krnjaca

Zato sam ja u Astru G sipao Mobil 1 0w40, pa me sad pitaju, idem li na trke

Hvala expendable na savetu, nisam zazalio. Na putu do mora i nazad - mizerna potrosnja, a rekao bih cak da je radna temperatura motora stepen - dva niza.

Pozdrav.
                            Kad svi misle isto - znači, niko ne misli mnogo.

Comment

• kristina990
                              Banovan
                              • 13.04.2009
                              • 1066
                              • Srbija

u jbmti semering,baš me nervira i neda mi da probam sintetiku jednom u životu

Comment

• zoranc
                                CBC Senator XXL
                                • 31.03.2005
                                • 1313
                                • Beograd
                                • AR 147

Originally posted by expendable View Post
                                Trgovac živi od prodaje, trgovci su često primorani da "ulepšavaju istinu" ...
                                Mislim da je pravilnije " prilagođavaju istinu "

Na mom puntu ( nov 1.2-8v benzin-gas ) posle godinu dana Selenija 20K je dobila nogu i zamenjeno je sa Elf -om Excellium NF 5W40. Dobio sam daleko mirniji,tiši rad motora i smanjenu potrošnju ulja. Sa pređenim 6000 km od zamene doliveno je više nego duplo manje nego Selenije a i subjektivni osećaj je sve bolji. A što se tiče Bakija, za razliku u ceni imam filter ulja i vazduha.
                                Moj najlošiji dan na pecanju je bolji od najuspešnijeg dana na poslu

Comment

Working...
                                X