Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ragazzoni
    CBC Senator XXL
    • 24.02.2009
    • 774
    • Obrenovac i okolina
    • Opel Omega 2.0i-16v

Odg: Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Samo uvaženi PROFESOR EXPENDABLE zna za koje bi se ulje ja odlučio! Međutim hteo bih ovde par rečenica o prodoru goriva u ulje i o degradaciji ulja na ovakav način. Naime do prodora goriva u ulje može i dolazi iz nekoliko razloga, bilo da se radi o dizel ili benzinskim motorima, ova pojava je izražena usled problema sa brizgaljkama, problema sa karburatorom, problema sa nepravilnim paljenjem u cilindru ili čak izostanku paljenja uzrokovanih kvarom elektroopreme, problemima sa nepravilnim razvodom ventilskog mehanizma koji može biti uslovljen mehaničkim kvarom ventila-nezaptivanjem, pohabanim bregom bregastog vratila, problemima sa hidropodizačima ili šipkama podizača ventila. Dalje do prodora goriva može doći i usled curenja goriva iz napojnih AC pumpi ili pumpi visokog pritisk i sl. Važno je napomenuti da je ovaj proces uglavnom reverzibilan i da kada se motor zagreje otprilike i ispari sva količina goriva iz ulja. Kod benzinskih motora jako brzo, dizel motora nešto slabije dok kod motora koji koriste bio dizel praktično jako teško ili gotovo nikako ne dolazi do isparavanja goriva, zato što je temperatura isparavanja biodizela znatno iznad radne temperature ulja u motoru. Zato se pri analizi ulja i radi prisustvo goriva u samom ulju, koje može biti između ostalog i pokazatelj stanja određenih sistema pa čak i samog motora. Ono što je jako bitno kod svih motora, a što se gotovo uvek zanemaruje, to je kvalitet cilindarskog sklopa i samog zaptivanja istog. Ljudi sve rade, servise, dihtovanja, zamene pojedinih sklopova i delova ali kontrolu KOMPRESIJE jako retko , gotovo nikada ili to rade na sasvim pogrešan način. Pad stepena kompresije utiče na:
    · Porast potrošnje goriva
    · Porast potrošnje ulja
    · Prodor goriva u cilindre
    · Pad snage motora i gubljenje performansi
    · Brzo prljanje ulja, kao i degradaciju rad na visokim temperaturama usled prodora vrelih gasova ili dela plamena između klipnog kompleta i cilindarske košuljice i sl.
    · Lakše pregrevanje motora
    · Pojačano curenje na zaptivkama i semerinzima usled povećanog pritiska i veće temperature ulja, kao i pada viskoziteta
    Ovo su samo neki od problema, a sve ima svoj vek pa i motor. Na žalost većina istih u našim ljubimcima je imala burnu i tešku mladost, a osuđena je na kraj baš kod nas, samo mi to ne prihvatamo.
    Takođe se mnoooogo govori o izboru ulja kako ovde tako i na drugim mestima, naravno problem je jako složen i trebalo bi uzimati u obzir i stanje motora. Neretko se sreće upotreba LONG LIFE ulja gradacije 20w 60, u potpuno novim ili generalno remontovanim motorima koji imaju drugu viskozitetnu preporuku, iako je namena ovog ulja da produži upotrebni vek lošeg motora do generalnog remonta, čak je OPTIMA i napisala da se može koristiti za motore koji su prešli preko 50000km i više i skloni trošenju ulja. Pakao je nastajao ove zime na -26 stepeni kad je trebalo pokrenuti ovako podmazane spravice.
    O degradaciji, padu viskoziteta, preporukama upotrebe i slično, EXPENDABLE bi mogao više.
    Last edited by ragazzoni; 29.02.2012, 09:24.
    ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
    Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• gorans
      CBC Senator XXL
      • 09.03.2010
      • 1525
      • Beograd

Posto sam sklon experimentisanjima (makar i stetnim) napravio sam neki koktel.O cemu se radi? U moju drtinu od Nissana do sada sam sipao Mobil dsl 2000 10w40 (prezadovoljan) ali zbog mnogo veceg rabata prelazim na Total diesel 10w40.Posto mi je doslo vreme za zamenu ulja a motor do sada nisam ispirao,resio sam da ga isperem tako sto cu da mu sipam novo ulje i vozim ga 10-ak dana (oko 1000km).To sto sam mu sipao je 1,5l Mobil dsl 10w40+1l Aggip 15w40+1l Aral 0w40.Zvuci blesavo ali kao sto rekoh volim da se igram.
      Posto se radi o dizelu starom 25god,na koliko kilometara da mu menjam Total 10w40? Od goriva mu sipam Euro dizel,loz ulje i D2,sta mi padne pod ruku.Voznja je od prilike 60% otvoreno i 40% grad.
      Mada,koliko je mator,koliko je presao i koliko je jos registrovan,mozda ga vise necu ni menjati a mozda ga i opet registrujem jer kakvo je ludo vreme,nece biti para za drugi (moderniji) auto.

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Okvirno na 10 hiljada km. Recimo i koji km više (12500km).
        Ipak, obzirom na gorivo ... i prilično moderno Total ulje (doduše ipak je Diesel varijanta pa bi trebalo da ima TBN od oko 9 inače je uobičajeno 7-8 za PS u 10W-40 za automobile) ostao bih na 10k km.
        Ovde bi neko ulje za mešoviti vozni park ili za teretna vozila 15W-40 ili 10W-40 sa TBN od oko 10 ili nešto više moglo da odradi neki km više pa sve do 15000km.
        Sad sam ga baš ono ... ovo vam nisam rekao.
        Zvaničnije bih ostao na 7500km za Total ulje za automobile i 10k km za neko ulje za teretni program.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• gorans
          CBC Senator XXL
          • 09.03.2010
          • 1525
          • Beograd

Nisam od tih koji teraju mak na konac i voze do max kilometraze jer realno gledano,cifra od 25e-30e za kvalitetno 10w40 i filter ulja nije neka stavka zbog koje bih menjao ulje na 13000km umesto na 9000km.
          Ako sam dobro shvatio,stari dizeli (kao moj ili Golf2,kadet kocka itd) ukoliko ne trose ulje,idealno bi bilo 10w40 menjati na 7500km a 15w40 na recimo 5-6 hkm?

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Tako otprilike!
            Inače drago mi je da se od onih (sve ređih) koji ne teraju mak na konac i "cede suvu drenovinu" iz maziva.
            Iako može i malo više, uvek je bolje promeniti ulje dok je još u dobrom stanju. Dakle, 2/3 ili 3/4 predviđenog intervala zamene ili na vremenski rok od godinu dana ako se ni to ne ispuni.
            UZALUDNO je štedeti na mazivima (motornom ulju)! Nije to toliki trošak. Dakako, nije uputno ni rasipati se (pa menjati nekoliko puta godišnje bez velike kilometraže koja bi to opravdala).
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• ZORANCIK
              CBC Početnik
              • 20.09.2012
              • 3
              • LOZNICA

hyundai accent 2002 god benzinac sa predjenih 140 000 potrosi oko 800 grama ulja na 1000 km,da li je to ok.sipam polusintetiku Mobil 1 ,10-40??

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

Nije u redu. Sve, iznad 2-3 dl je nenormalno. Preterano! Uzrok, traži u drugoj temi: motori, prijemno odelenje...

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

Koliki vam je.. nivo ulja u motoru?

Franjo, noch einmal, bitte langsam. Opet ste se opustili.
                  You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                  Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                  Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Srdjan
                    CBC Senator XXL
                    • 30.09.2004
                    • 2416
                    • Bajina Basta/Beograd

Pa sta je pogresio? 800gr na 1000km je znak za uzbunu i da stvarno nesto nije u redu. Nista bolje mu nije mogao reci, osim eventualno da se obrati majstoru.
                    Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• 206
                      Admin od ispočetka :)
                      • 09.12.2004
                      • 9548
                      • Beograd
                      • 206

Znate li da je za pojedine motore novije generacije prihvatljiva potrosnja i do 1.5-2l na 1000km?
                      The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• bojanjov
                        CBC Veteran
                        • 06.04.2009
                        • 99
                        • https://t.me/pump_upp
                        • Fiat EVO 1.4 8V

Znači krenem u Grčku npr i ponesem jednu čantru 4-5 kila i svakih 2-3h dolivanje maziva
                        https://t.me/pump_upp

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Znamo, ali to nikad neće ući u moj mozak kao činjenica da je to ispravan motor ako ne računam neke motore koji nisu standardni. Interval zamene ulaj je 15.000 a dotle dva puta promeniš ulje dolivajući. Ja ne znam da li može veći bezobrazluk konstruktora nego da te ubedi kako je to normalno i da ćeš izgubiti garanciju ako neodeš na tu zamenu ulja
                          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

Originally posted by bojanjov View Post
                            Znači krenem u Grčku npr i ponesem jednu čantru 4-5 kila i svakih 2-3h dolivanje maziva
                            Ne moraš da nosiš, nije protrebno pošto ima na svakoj pumpi da se kupi
                            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• bojanjov
                              CBC Veteran
                              • 06.04.2009
                              • 99
                              • https://t.me/pump_upp
                              • Fiat EVO 1.4 8V

Ček, koliko taj motor onda troši kad postane neispravan, 4-5L/1000km
                              https://t.me/pump_upp

Comment

• Franjo
                                Banovan
                                • 14.08.2009
                                • 2831
                                • Inđija - Beograd
                                • Renault megan II res

Originally posted by 206 View Post
                                Znate li da je za pojedine motore novije generacije prihvatljiva potrosnja i do 1.5-2l na 1000km?
                                Moram, jer je moguće, da se radi o grešci: ili ispušteno slovo, pa je to 1.5-2.0 dl, ili kako je napisano, ali na 10.000 km!?

Comment

Working...
                                X