Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • banekg
    CBC Senator XXL
    • 06.09.2010
    • 1274
    • Nis
    • Toyota Carina e 2.0

Re: Menjate li Menjačko ulje?

Danas proban auto sa petostepenim menjacem i Castrol uljem i zadovoljstvo je moje. Po svemu sudeci, Chubs je bio u pravu, jos na pocetku rasprave, tako da mislim da bi i onaj menjac koji sam izvadio, bolje radio sa ATF uljem - oni su, ocigledno, resili odredjene probleme, koje je menjac imao, ATF uljem.

E sada imam novi problem, koji nije za ovu temu, ali ako neko ima resenje, neka mi javi na PP - pinjon za sajlu brzinomera mi je bio na samom menjacu, dok kod ovih novijih ide na diferencijal, po recima majstora, tacnije, ja na novom menjacu, nemam mesto za sajlu, pa tako sada nemam brzinomer, osim na navigaciji. Da li neko zna kako resiti ovaj problem?

Jos jednom, svima hvala, na diskusiji o menjackom ulju za moj novi baby-gearbox.
    Long Live CBC!!!

Comment

• gaga75
      CBC Veteran
      • 08.01.2010
      • 157
      • Vranje

Originally posted by nikaragva
      Nisam nasao da postoji neki zastupnik za Fuchs u srbiji, barem ne sa fuchsovog sajta, a trebali bi biti tamo, ako ih ima, zar ne?

Comment

• nikaragva
        CBC Senator XXL
        • 03.06.2008
        • 521
        • B. Palanka
        • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Hm, nije mi palo na pamet da gledam na .hr sajtu, a video sam da ih ima u hrvatskoj

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Hrvatski sajt je merodavan jer je Fuchs ćerka kompanija u Hr najveća u regionu (od pre 15-tak god.) i praktično "zadužena" (nadležna) za područje bivše Juge. Tamo je i regionalno skladište (skladišta) te je asortiman i kod nas prilično veliki (ako nečeg nema nabaviće za par dana).
          Čudi me jedino prilično nenametljiv marketinški nastup. Da se ne bavim mazivima ne bih imao pojma da kod nas ima Fuchs-a (a možda u tom slučaju za sam Fuchs ne bih ni čuo ).
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• banekg
            CBC Senator XXL
            • 06.09.2010
            • 1274
            • Nis
            • Toyota Carina e 2.0

Ja se raspitivao za Fusch po prodavnicama, dok sam bio u potrazi za menjackim uljem, i svuda je bila ista reakcija - ne znaju prodavci o cemu se radi...
            Long Live CBC!!!

Comment

• nikaragva
              CBC Senator XXL
              • 03.06.2008
              • 521
              • B. Palanka

Kako se Fuchs rangira spram mobila, shella i ostalih velikih ili mozda bolje da kazem u odnosu na neku visu srednju klasu, jer da je dovoljno velik culi bi ljudi i ovde za njega, ili ipak ne?

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Fuchs i jeste "gornja srednja klasa".
                U sektoru Industijskih maziva i programa za teretna vozila sasvim može da stane na crtu "Velikoj petorci". Uz manje cene naravno.
                U svetu motociklizma ih "razbija kao dete zvečku" (doduše preko kupljenog brenda Silkolene čiji je tradiciju ne samo održao nego i povećao, pojačao). Tu je uz Motul po meni vrh. (namerno ne pominjem Američke proizvođače koji su tu negde ali više u USA nego ovde i IPONE koji je posebna priča).
                Za menjačka ulja je opet u samom vrhu (uz Castol, Statoil, Motul).
                Automobilska ulja?
                Postavili su asortiman po specifikacijama proizvođača (slično Motul-u ali za razliku od njega manje "opštih" (univerzalnih) ulja imaju) pa je teško oceniti jer te specifikacije ne samo da ispunjavaju nego i premašuju.
                Cene su im ne baš toliko niske ali niže od vodećih.
                Nemaju znači tako zvučne serije kao Edge, 8100 (v300) ili M1 ali u standardnim serijama x000 (Mobil) ili Magnatec (Castrol) ne bih rekao da uopšte zaostaju.
                Da su mali - NISU.
                Prema procenama (ozbiljnim) su u 2008. bili DEVETI svetski proizvođač maziva (ispred: Q8, Agip, Petrobras, Nippon Oil, Repsola pa i Valvoline-a, koji je sa osmog te godine pao na deseto) sa skoro duplo većom proizvodnjom od (većinski državnog a multinacionalnog) Repsol-a.
                Ispred su samo: Velika petorka, PetroChina, Sinopec (Kina) i Lukoil.
                Eto toliko su - VELIKI.
                Kod nas nisu mnogo poznati iz razloga nepoznatih (u stvari mnogo njih pa je teško objasniti ukratko).
                U svakom slučaju lakše bi se mašio za Motul, Shell, Castrol ili Mobil više jer su JAKO POZNATI (FENSI) BRENDOVI nego zbog nečeg objektivnog.
                Svakako da MultiCompany (a pre njih Fuch d.o.o.) nisu u Srbiji stvorili Brend kakav jeste u zapadnoj Evropi (ili susednoj Hrvatskoj). Doduše za to treba vremena i maketinga (pa i reklama) pa ćemo malo sačekati.
                Možda je glavni razlog što cene nisu mnogo niže od npr. Mobil-a što za nepoznato ime (kod nas) ima veoma loš odziv.
                Ipak moram da naglasim da je cena u "neutralnoj" Engleskoj (UK) (da ne bi u Nemačkoj Fuchs ili u Francuskoj Motul bili favorizovani) zapravo jako slična kao što je imaju Mobil i Shell (za istu klasu). I tek nešto manja od Motul-a i Castol-a.
                Vredi razmotriti naročito kod dizelaša mada i kod benzinaca nisu za potcenjivanje.

I još dve stvari:
                1) Nadam se da ste primetili da se fuchs-om nisam baš razmetao (nemam posebnog ni razloga osim objektivnog kvaliteta) a još na početku horizonta sam bio "optužen" da ih favorizujem (bio je konkretan slučaj gde su se u to vreme neka njihova ulja jako isplatila, a sada zaista ne znam cene, ali bi na osnovu njih Fuchs mogao da bude prosečna ili natprosečno dobra kupovina).
                2) Po broju i količini bio-razgradljivih maziva jedino im Statoil može stati na crtu. Daleko su iznad proseka industrije.

Zaključak: ne bi ih stavio na "pobednično postolje" i nisu baš uži krug mojih omiljenih brendova ali su (i po naklonosti ali pre svega objektivno) SIGURNO u TOP 10 (možda i bolje mesto nego što su po proizvodnji).

P.S.
                Dovoljno su veliki da bi trebalo da se čuje i kod nas za njih.
                Vrlo je zanimljivo zašto to nije slučaj (i pored onog što sam naveo, prvenstveno neagresivan makreting globalno a kod nas posebno, izgleda).
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• nikaragva
                  CBC Senator XXL
                  • 03.06.2008
                  • 521
                  • B. Palanka

Hm, mozda je razlog za taj neagresivan stav prema Fuchs i to sto je multicompany pre svega poznata po shell-u, pa mozda tu imaju neki sukob interesa ili kako bi vec to nazvao.
                  Ovako mi sad deluju (odjednom se ispostavilo da me vise stvari veze za multicompany, a da to nisam ni znao ) kao da guraju shell u prvi plan, a Fuchs prodaju onima koji su culi za njega

Comment

• kristina990
                    Banovan
                    • 13.04.2009
                    • 1066
                    • Srbija

...ja imam izuzetno loše iskustvo sa Shellom ,baš iz Multicompany,tako da kad vidim njihovu nalepnicu kao uvoznika bežim ko đavo od krsta...

Comment

• nikaragva
                      CBC Senator XXL
                      • 03.06.2008
                      • 521
                      • B. Palanka

Mozda je samo pisalo na nalepnici da je iz multicompany, a zapravo nije bilo. To uopste nije cudno za nase podneblje

Comment

• kristina990
                        Banovan
                        • 13.04.2009
                        • 1066
                        • Srbija

ma sve je bilo regularno,ali to je bio Shell koji se puni u Poljskoj,sećam se da je bilo prisutno par jezika 3 ili 4 između ostalih PL,HR i možda još samo engleski...i pisalo da se puni u poljskoj...za razliku od onog Shela u Tempu...možda je to isto s.anje,a možda ima razlike,ja više ništa šta ima veze sa multicomp. i shelom ne kupujem

Comment

• nikaragva
                          CBC Senator XXL
                          • 03.06.2008
                          • 521
                          • B. Palanka

Hm, ako je multicompany generalni uvoznik za shell, kako onda u tempu moze da bude ulje koje nisu oni uvezli?

(ovo sad vec nema veze sa menjanjem menjackih ulja )

Comment

• kristina990
                            Banovan
                            • 13.04.2009
                            • 1066
                            • Srbija

ni za jedno ulje nema samo jedan uvoznik,zar misliš da bi delta uvozila preko MC i odrekla se najvećeg dela marže...

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Shell, Mobil i Castrol (kao i većina drugih, koliko je meni poznato) nemaju generalnog uvoznika i eksluzivca.
                              To koristi Delta te direktno uvozi ulja. Zaista ne znam koja je tu shema (ne bih da iznosim pretpostavke) ali "koordinacija" ide preko Shell d.o.o. Bgd. (što je verovatno samo kancelarija).
                              Jedan od razloga zašto (inače O.K. Shell) kod nas nije tako dobro pazariti poznatu multinacionalku je što ne znaš ko tu šta radi i ko je odgovoran za kvalitet (Poljaci, Shell d.o.o. , MC ili neko treći).
                              Zaista bi trebalo utvrditi koliko se Shell za Srbiju razlikuje od onog za Nemačku ali ... nema ko (ili nema para ili nema znanja).
                              Fuchs je trebao da "ulteti" kao dopuna programa jer je (ipak) malo jeftiniji od Shell-a. No nije to baš vešto urađeno jer se ova dva ipak konkurišu.
                              Fuchs je verovatno manje poznat i zbog činjenice da u auto svetu ova firma ipak nije u TOP 10 (već 20), da deo proizvonje radi "robne marke" i slično. Mnogi (pogotovu ako nisu zagriženi motociklisti) i ne znaju da je Silkolene zapravo Fuchs, te na kraju krajeva i ime im je nezgodno (čita se približno kao Fuš, kako vam to zvuči - imam za tebe najbolje, fuš ulje; mogu i batine da se dobiju).
                              U svakom slučaju najveći su svetski "nezavisni" proizvođač (da nije državna ili delom državna, bivša državna ili para-državna te tzv. "Super Major" - multinacionalna u klasičnom smislu iako svakako nije više samo nemačka kompanija) maziva.
                              I svakako najveći koji nema svoju proizvodnju baznih ulja (rafineriju što bi rekli).
                              Ovo zapravo nije minus nego plus (mada ne mora uvek da bude) bar kada se postavi na zdravim osnovama (kao i u slučaju Motul-a i još nekih kompanija, manjih ili većih).
                              Da ponovim ranije navedeno: interesi proizvodnje baznih ulja i gotovih maziva su često divergentni te samo globalne kompanije (ili bar veoma velike, što Fuchs danas jeste ali im ne trebaju "trule" investicije, što u poslednej vreme rafinerije jesu ali je to duga priča) mogu da nađu dobar balans u tome što su proizvođači i potrošači baznih ulja.
                              Statoil (i drugi) pokušavaju da balans naprave "ćerkama-kompanijama" ali to nije baš isti slučaj kao kada ste potpuno nezavisni iako je povoljniji (inače ne bi mnogi to radili).

P.S.
                              Postoje i (zanemarljiv broj) generalni uvoznici. No više je izuzetak nego pravilo. Nećemo da im udaramo reklamu.
                              Inače Mejdžorsi (makar prva tri, kako sam već naveo) kao i većina brendova nemaju generalnog i isključivog uvoznika.

Comment

• mirdza
                                CBC Senator XXL
                                • 14.03.2005
                                • 2437
                                • Katowice (PL) / Banja Luka
                                • AGP / W126

@ expendable

Promijenio sam ulje u Abarthu na Motul 300 75w90, kao sto ste mi ranije preporucili. Zalim sto sam to toliko odlagao...
                                Brzine ulaze neuporedivo lakse cak i pri visokim obrtajima, nema krcanja i citav mjenjac kao da radi "preciznije".
                                Hvala za savjet!
                                Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

Working...
                                X