Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • vulkan
    CBC Veteran
    • 03.09.2011
    • 151
    • sabac
    • mazda nisan

U pravu si, sigurnije je da naspem drugo nego da dospem pa da pomesam sto ne treba mesati. Skoro sam sipao plin na Nisovoj pumpi i vidim ceo raf napunili uljem #Nisotek", pitam na kasi kakvo je to ulje, koji proizvodjac... Kaze nase, Nisovo... Ja sam u motor sipao (1,3 ajnspric) sipao Bergoline 10-40, benzin i gas, to mi je provereno u prethodnom autu (ford 1,6. takodje na plinu) skoro da ga nije trosio. Menjao na 13000 km, ulje masno i ciste boje i bez dosipanja na tu kilometrazu. Sa maksimuma na meracu dodje do malo ispod polovine min-mah. Samo nisam siguran u cenu. dal 490 din po litri u limenkama, pre oko 2 meseca.

Comment

• kristina990
      Banovan
      • 13.04.2009
      • 1066
      • Srbija

NISOTEC HIPO LD SAE 80W-90,(NISOTEC HIPO EP SAE SAE 80W-90),gorepomenuti FAM,to su cene sve ispod 500 din
      a za motor FAM fenix BM 10W40 i bog da te vidi....

Comment

• IlijaGM
        CBC Senator XXL
        • 02.12.2008
        • 313
        • Gornji Milanovac

Juce prekontrolisano menjacko ulje,zuti se kao limun,mehanicar kaze da ga je neko pre mene menjao i da nema potrebe za zamenom.
        Last edited by IlijaGM; 21.09.2011, 22:39.
        Originally posted by zoranbg
        nemci i nemacki automobili postadose ko Čak Noris... sve su oni..

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Vrlo verovatno, iako ne mora da znači.
          Nema potrebe za žurbom u svakom slučaju.
          A svaki dinar dobro dođe ... za kvalitetno motorno ulje
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

@323:
            "Znaci fali lagano litra! Nije ni cudo sto zuji."
            Iako ćete preći par (desetina) hiljada km i sa litrom manje ovo je tipična situacija gde bi bolje prošli sa bilo kojim menjačkim uljem i punom količinom nego da nastavljate ovako.
            I zaista pre bih sipao Chemol 80W-90 nego nastavljao tako.
            Čak i da dolijete litar to nije to. Ne bih na vašem (a naročito mom) mestu mnogo lupao glavu šta je u menjaču (možda čak i ATF mada nije sigurno da jeste) nego bih sunuo neko 80W ili bolje 80W90 ulje i uživao.
            Verovatno vam je u menjaču 80W ili 75W80 ulje te bi ulje manjeg kvaliteta a u 80W90 (što bih preporučio) bilo možda malo pregusto na -10 ili -15cel. te o tome treba da vodite računa.
            Kris je dao neke preporuke koje zaista nisu loše u odnosu na uloženi novac. Iskreno mi se NIS menjačka ulja malo manje sviđaju od motornih (osim 75W90 sintetičkog) ali bi FAM itekako došao u obzir. Već pominjano hipoLD ili još bolje Hipo 80W-90 GL-4.
            Sa tačkom stinjavanja od -33 (dobro neka je i -30) ne bi trebalo ni zimi da bude "pregusto".
            Ako (iz bilo kog, pa i nezasnovanog razloga) ne volite ulja made in Serbia, a onda verovatno ne volite ni Lukoil, imate prilično jeftina Eko ulja. Eko gearol-4 80W-90 bi trebao da je ispod 400din. po litru no "steže" se već na -24cel. pa već od -15 na niže može da prouzrokuje malo teže šaltovanje u jutarnjim satima (dok se malo ne zagreje).
            Lično bih vam preporučio ΕΚΟ Gearol Plus 80W-90, vrlo dobro ulje po umerenoj ceni (nadam se oko 500din. ili manje).
            MOL Hykomol 80W-90 takođe dolazi u obzir i nedge je između dva Eko-a. Ne znam cenu ali bi mogla da bude povoljna (recimo ne više od 500din. za litar).
            Kako god, kupite 3 litara. Pitanje je može li se baš sipati svih 3,2 čak i posle ispiranja. Ako nedostane opet je bolje da nedostaje 2dl neko litar i 2dl. Lako ćete na sledećoj plati kupiti još litar. Ako je nivo O.K. možda prođete i sa 3 litara.

Što se motornog ulja tiče, svako "kršteno" 10W40 će biti O.K.
            Bergoline bi trebalo da je u redu. Mislim sigurno jeste no nemam detaljnije informacije.
            Naravno i FAM BM je O.K. a izbor je veliki.
            Kod vas i 15W-40 (API SJ ili SL, ali i SG) može biti dobar izbor, mada je 10W40 svakako (malo) bolji naročito kao celugodišnje ulje. Ako prelazite 15000km možete razmotriti da leti koristite 15W40 (ili 15W50) a zimi 10W40 ako ne ostanite na 10W40.
            Ulje menjajte na 7500km ili 10 hiljada km ako vozite više od 50% km van grada.
            Ukoliko imate TNG (ako sam dobro razumeo baš je taj slučaj) menjajte na 10k km ili eventualno na 12000-12500km ukoliko više vozite van grada nego u njemu. I naravno maksimalno na godinu dana, koliko god vozili. Još bolje na 6 meseci ali svakako ne na 5000km već tek na 7-8000km.
            Ende.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• ivan78
              CBC Početnik
              • 02.08.2011
              • 6
              • Srbija

Odg: Menjate li Menjačko ulje?

Originally posted by expendable View Post
              Baš tako!
              Nije više do same viskozne gradacije i da li 75W-85 ili 75W-90 nego više do toga koliko je kvalitetno ulje za menjač.
              Eventualno bi 75W-80 bilo nešto bolje ali prava sintetika (makar i 75W-90) je značajniji atribut ulju.
              Vaše originalno ulje je po opisu tek neko osrednje ulje (čak i lošije, jer osim lošeg menjača oba slučaja koje pominjete su bar delom i do maziva) te je bolje da ga se što pre rešite. To što se tek posle nekog vremena "odlepio" prvi stepen prenosa znači da vam je ulje bilo blizu tačke stinjavanja te to ukazuje da vam je u menjaču možda čak bilo i 80W ulje (ili 80W-85).
              Ko se seća Abarth-a, poštovanog Mirdze, i problema sa 75W-90 uljem na -30 ili -32cel. seća se i da smo zaključili da 75W samo po sebi nije garancija da će menjač glatko raditi na takvim temperaturama. Tu pomažu samo 100% sintetička ulja.
              Ne bih išao dalje od Motul-a (iako ima i Castrol te Mobil ulja sa sličnom tačkom stinjavanja) jer sa tačkom stinjavanja od -60 cel. prosto ne verujem da do -25 cel. nećete imati perfektnost u radu (makar što se maziva tiče).
              Dakle Motul Gear 300 i ne beri brigu! Ostim toga možda će rešiti ili makar ublažiti šaltovanje iz prve u drugu pri (samo) 4000 obrtaja (ako potpuno ne reši onda vam je menjač čisto, čistijato ... znate već šta). "Menjaj i menjač" što reče jedan majstor (poznanik)
              Cena koju pominjte za Gear 300 i nije tako visoka, ipak je to pravo Racing (i potpuno sintetičko) ulje.
              Evo ima oko mesec dana kako sam zamenio ulje u menjacu Avea. Sipao sam Motul Gear 300 i stvari su se promenile na bolje. Najbitnije mi je bilo da resim problem saltovanja u drugu brzinu jer pri vecem broju obrtaja bez buke nije moglo da prodje. Sada se i na preko 5000 obrtaja ne cuje nista.
              Ipak bih i prokomentarisao ulje koje sam ispustio. Sive je boje u potpunosti, jedino mu se po povrsini razlivaju neke tamne ili crne linije. Vidljivo je da ima dosta metalne prasine u njemu, koja je slegla na dno kante u koju sam ispustio ulje.
              Izgleda da je bilo vreme za zamenu, pa bi mozda probleme resilo i neko drugo, naravno odgovarajuce ulje. Motul je ipak odradio posao i ja sam zadovoljan.
              Hvala jos jednom na pomoci.

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Hvala i drugi put!
                Naravno da bi većina novih ulja verovatno odradila posao. Međutim na pomenutih 5000 obrtaja se "poznaju junaci".
                Motul je zaista dobro ulje čak i za svoju visoku cenu.
                Uglavnom menjajte ga ređe nego "obično" ulje 75W-85. Recimo na duplo više.
                Uzgred, malo sam se više upoznao sa Aveo modelom. Jesam koristio originalno uputstvo ali iz 2006. ono iz 2009. ima i tabelu iz servisne knjižice, gde piše da se ulje prvi put menja na 15k km (očigledno da treba zbog tolikih opiljaka) a zatim na svakih 30k km (?!). Kako god može i na više, recimo 45k km, a sa sintetičkim 75W-90 i na 75k km (pa i svih 90k km).
                Više o tome ali i uopšte o fluidima za Aveo odite na temu "Kako otkloniti probleme degradacije ulja?" gde sam ostavio link za tekst na Chevrolet forumu (pa da ne ponavljam na više mesta).
                Hvala za informacije. Svaki feedback je dobar!
                Drago mi je da ste poboljšali stanje menjača.
                Pozdrav!

Comment

• vulkan
                  CBC Veteran
                  • 03.09.2011
                  • 151
                  • sabac
                  • mazda nisan

Nikako da se zahvalim u ovoj temi na savetima. Promenio sam ulje u menjacu, nasao sam neko po 600 din
                  Sve drugo ove viskoznosti sto sam gledao je bilo skuplje a 80/90 nisam hteo.Ipak ja vecu kilometrazu pravim zimi dok leti preferiram skuter. Sto kaze expendable bolje i jeftinije ulje nego nikakvo. Hvala i krisu za pomoc oko meraca a bio je u pravu i za kolicinu (3,2l u mazdu 323 bg 1,3i).

Comment

• kristina990
                    Banovan
                    • 13.04.2009
                    • 1066
                    • Srbija

kako se ponaša menjač,jel zuji,ima li poboljšanja....
                    ajde piši da znamo....

Comment

• vulkan
                      CBC Veteran
                      • 03.09.2011
                      • 151
                      • sabac
                      • mazda nisan

A da. Nema vise zujanja. Nije toliko dotrajao menjac nego je falilo vise od litru ulja. Samo me cudi nesto, ako sam ja to dobro primetio, da u ova iole modernija a malolitrazna vozila, cini mi se ide manje ulja u motor a vise u menjac? U odnosu na stara vozila iz 80tih godina sa pribliznom kubikazom.. Ili se to meni samo cini? Nisam mnogo upucen u tu tematiku.

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Samo nisam video na vreme.
                        Ne mora ni poseban komentar, doduše.
                        Exol je manji ali ambiciozan proizvođač iz okoline Niša.
                        Nije ono što zovem renomiranim proizvođačem (na evropskom ili svetskom nivou) ali to ne znači da možda neće postati. Ozbiljno shvataju svoj posao, a imaju i jednu (pred)registaciju VW 502.00 standarda (mislim da je za 5W40).
                        Bilo kako bilo, očigledno da su našli svoje mesto na tržištu (makar domaćem).
                        Jasno da je za malo više para moglo bolje da se prođe ali zaista ne bih ni pominjao (očigledne) mogućnosti.
                        Prošli ste sigurno jeftinije od njih (mada neka nisu tako lako dostupna).
                        Lično ne volim da nipodaštavam i svakako neću. Više volim da cenim napore ukoliko su usmereni ka kvalitetu.
                        Naravno, imaju dug put pred sobom a kako ne znam detalje ne bih dalje.
                        Uglavnom Vi ste rešili svoj problem. Kako sam već rekao bolje jeftinije koliko ga treba nego skuplje (fabričko) u manjoj količini. Za stariji auto verujem da je O.K.
                        Uostalom videćete preko zime.
                        Sviđa mi se vaše korišćenje automobila (više zimi nego leti), potpuno nestandardno.
                        Inače odnos ulja u menjaču i motoru je ostao isti ili jeste u korist menjačkog ulja ali ne u meri da ga ide više nego motornog. Uobičajeno je da ide 1,5 do 2 litara menjačkog ulja u novije automobile ekonomske i niže srednje klase, dok motornog ide od 3 do 4 litara (period 1995-2010, okvirno). Ranije je bilo uobičajeno da u motor ide 4 do 5 litra ulja (u dizele i 6, mada i sada u neke dizele ide toliko ali one od 2.0 litara) a u menjač 2,5 do 3,5litara.
                        Kada u menjač ide 3,2 litara ili 2,1 litar zaista ne kapiram o čemu se radi, osim da je praksa pokazala da servisna promena (pa na brzinu) znači da u menjaču zaostane 10% ulja.
                        Last edited by expendable; 10.10.2011, 15:57.

Comment

• kokot
                          CBC Član
                          • 13.12.2011
                          • 12
                          • Nis
                          • Golf mk4 1.6 16v 77kW

Zdravo svima,

resih da pitam konkretno jer sto vise citam to manje znam . Naime, auto je Golf 4 1.6 16v (ozn.motora BCB, model year 2003). Da li moze u njega Motul Gear 300 75W90? Ulje je GL-5 pa nisam siguran da li to moze ili ne?
                          Nemam servisnu knjizicu tako da ne znam ni koje ulje ide ni koje je bilo pre toga.

Ako je ovo neodgovarajuce ili mislite da moze/treba nesto drugo, molim vas, recite... Ja sam se uhvatio za Motul jer moze online da se naruci i nisam cuo da se neko zalio na fals robu od njih...

Izvinite ako sam nesto zbrzao... Hvala i pozdrav!
                          Last edited by kokot; 12.03.2012, 17:16.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Pa ... jeste zbrzali. A čemu žurba kada vam je ionako u menjaču "fill-for-life".
                            Ono, za godinu ili dve vredi ulje zameniti, a naravno može i sad ali može i za 5 god. osim ukoliko je (kojim slučajem) nivo ispod potrebnog. Za većinu novi(ji)h VW menjača bolje je zameniti ("doživotno") ulje nego dosipavati, ionako ćete to uraditi samo jednom ili dva puta u životu (vašeg ljubimca).

Lepo ste naveli oznaku motora ali niste menjača. A i da jeste ne bi mnogo pomoglo.
                            Jednostavno morate naći koji zahtev ulje treba da zadovolji (G050, ili neki od G052).
                            Ako je G050 ili G052 145 onda svakako možete i trebate da koristite SAE 75W-90 sintetička ulja.
                            Motul Gear 300 - svakako. Ionako prevazilazi navedene specifikacije. Naravno možete proći i jeftinije sa nekim drugim GL-4/5 uljem u toj viskoznoj gradaciji.
                            Međutim razlozi koje ste naveli su sasvim O.K. (iako se neko i neće složiti) a menjačko ulje se ionako ne menja često da bi malo veća cena (ionako ide samo 2 litara) bila od većeg značaja.

Lično mi se čini da je u pitanju VW G50 zahtev i da Fuchs i Kroon preporuke na Oil Finderim-a ne drže vodu (menjač).
                            Koliko se sećam ("kad sam bio mlad(ji)") Fuchs nije ni imao svoj sintofluid 75W FE pre ... 2008. ili tu negde ... u svakom slučaju ne pre 2005. ili 2006. što je par godina kasnije od godišta vašeg automobila.
                            To ulje kao i Kroon SP 1081 (isto 75W i API GL-4) su prava ulja za G052 178 (TL 521 78) i slične (novije) zahteve.
                            Ova ulja su sigurno idealna za 6-to stepene VAG menjače a za petostepene od pre 8-10god. ne bih rekao.

Ipak, zbog renomea kompanija kao što je Fuchs i Kroon svakako proverite (na nekom VAG forumu, auto klubu ili servisu a najbolje u originalnoj servisnoj knjižici ili uputstvu vozila) koji su zahtevi (standardi, odobrenja) za vaš menjač kao i koja je njegova tačna oznaka.

75W i 75W-90 ... nije baš isto (nije ni slično) ali u svetu menjača nije ni nemoguće da se oba koriste ako je originalni zahtev ... recimo 75W-80. Osim toga nekoliko manuelnih menjača sasvim lepo radi sa ATF uljima koja su tu negde kao i 75W (po viskozitetu).

Proverite pa da zaključimo slučaj, zapravo i sami ćete već imati odgovor da li 75W-90 sintetika (API GL-4/5) ili 75W API GL-4 gde vam se izbor svodi na dva ulja (već spominjana).

Comment

• kokot
                              CBC Član
                              • 13.12.2011
                              • 12
                              • Nis
                              • Golf mk4 1.6 16v 77kW

Hvala na odgovoru, Mr. Expendable. Uvek uzivam citajuci vase postove (iako veci deo ne razumem ).

Eh, bilo bi mi dosta lakse kad bih imao tu servisnu knjizicu ali, ko sto rekoh, knjizice nema. Nisam uspeo nigde ni na netu da nadjem tako nesto za taj konkretan model. To me uzasno nervira ali trenutno ne vidim resenje. Da li mozda znate neki drugi nacin da saznam ono sto Vam treba (a da po mogucstvu ne idem ponovo kod majstora).

Jedino sto imam jeste oznaka koja se nalazi u gepeku, pored spiska ostale opreme a koja, dekodirana, izgleda ovako:
                              G0C = 5-speed manual transmission
                              Da li Vam ovo "G0C" znaci nesto? (Hvatam se za slamku, znam )

Inace, ideja o menjanju menjackog ulja je dosla jer menjac hoce malo da glavi ponekad. Sa majstorom je dogovoreno da uzme da sredi neke birace brzina pa, na moju inicijativu, rekosmo da promenimo i ulje kad smo vec tu...

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Pa baš i ne znači.
                                Nisam video ovo pitanje inače se ne dvoumim (baš) 5 dana iako nije ni za 5 minuta.
                                90% da vam treba 75W-90 sa API GL-4+ ili GL-4/5 a još bolje VW G050 (VW 501.50).
                                Ponavljam, neki VW klub, zvanični servis, autodata, ili internet (skinuti originalno uputstvo za automobil) bi mogli da vam (nam) odgonetnu sa 100% sigurnosti.
                                Zaista nisam baš ekspert za VW vozila, ali obzirom na godište mislim da je ono gore navedeno ono pravo.
                                I nije me sramota da priznam da nisam 100% siguran. Zaista je teško odgovoriti bez punih specifikacija.
                                Jedino što mislim da VW TL 726 (G 052 726) nije bilo aktuelno u to vreme i da je tek kasnije uočeno da i menjači sa početka prve decenije XXI veka mogu da rade (verovatno i bolje) sa specifičnim 75W uljima. Originalno je verovatnije bilo (i to kao fill for life, mada se ako ništa drugo menja pri intervenciji na menjaču) VW 501.50 i da je tek kod šestostepenih VW maualnih menjača (DGS) 75W obavezno.

Comment

Working...
                                X