Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Bossanac
    Banovan
    • 04.01.2015
    • 94
    • Tuzla, Bosna
    • Golf 6

druže, pošto vidim da si tata-mata za ulja (dopisivali smo se i na tvom blogu) imam još jednu nedomicu
    mada si ostao pri čvrstom stavu da ne bih trebao koristiti 5w30 sa vw spec 502 nego sa 504
    da li postoji mogućnost da je "bolje" ovo sa 502
    navodim donji primjer, liqui moly ima viskozitet na 100 stepeni 11,6 iako je vw 502
    a Castrol Edge "samo" 12 iako je vw spec 504

elem, zar nije onda bolje ovo liqui moly iako je 502, ili je caka u nečem drugom, što bi bilo poželjno da pojasniš, ako jeste

Comment

• Zikki
      CBC Član
      • 15.01.2007
      • 52
      • Beograd

Mislim da je pandan castrolovom edge 5W-30 liqui moly top tec 4200.

Comment

• Bossanac
        Banovan
        • 04.01.2015
        • 94
        • Tuzla, Bosna
        • Golf 6

da, po pitanju vw specifikacije...jer je 504
        ali ima GORU viskoznost na 100 stepeni, čak blizu same granice da pređe u w40
        12,3
        u čemu je caka...zašto ta ulja sa lošijom viskoznošću imaju ajmo reću strožu vw specifikaciju, šta je kriterij ??

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Pour Point (tačka stinjavanja) je bolje da je što niža!!
          (osim PPD aditiva ipak je primarno do kvaliteta bazne osnove, baznog ulja i "štokova" od kojih se isto pravi, umešava)

Šta je "gore" po pitanju viskoznosti na +100°C, pitanje je sad!
          Lično mislim da je obratno i da je veća viskoznost bolja (makar se jako približila SAE 40, tj. 5W-40).
          Zahtevi za 504/507 su takvi da (prosto) "traže" 11,5 do 12,0 (i što u šali nazivam "SAE 5W-35").
          Ujedno Vam razbija volju (želju, potrebu) za 5W-40.

Dok god je ispod 12,5 to je 5W-30.
          Visok kvalitet 504/507 je u tome i što to ostane 5W-30 i pored toga što je blizu 5W-40.
          Ovim je i HTHS veći, isparljivost manja ...
          Za gradsku vožnju je opet bolje 504/507 (manje sulf. pepela). Manji TBN više nije smetnja ni za dizel motore a kamoli benzinske*.
          Bolja oksidaciona stabilnost, bolja zaštita od habanja (makar u nijansama) ... detergenata i disperzanata je (sasvim) dovoljno (to je, eventualno, tačka oko koje se može sporiti ali NIJE sve u količini, nego i u efikasnosti, tako da mislim da ni tu nema posebne prednosti).
          Nije da 502.00 ne može da se koristi, naročito upareno sa 505.01 (ne znam zašto LM to ne navodi jer je praktično isto što i Ford 917), ali ako smo već kod nijansi, one su na strani 504.00 (sasvim sigurno).

* Na čemu verovatno počivaju (neka to rade u miru) navodi da je 502.00/505.00/505.01 bolje (zbog lošijeg goriva na Balkanu u odnosu na Nemačku).
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Bossanac
            Banovan
            • 04.01.2015
            • 94
            • Tuzla, Bosna
            • Golf 6

Originally posted by expendable View Post
            Pour Point (tačka stinjavanja) je bolje da je što niža!!
            (osim PPD aditiva ipak je primarno do kvaliteta bazne osnove, baznog ulja i "štokova" od kojih se isto pravi, umešava)

Šta je "gore" po pitanju viskoznosti na +100°C, pitanje je sad!
            Lično mislim da je obratno i da je veća viskoznost bolja (makar se jako približila SAE 40, tj. 5W-40).
            Zahtevi za 504/507 su takvi da (prosto) "traže" 11,5 do 12,0 (i što u šali nazivam "SAE 5W-35").
            Ujedno Vam razbija volju (želju, potrebu) za 5W-40.
            najniža tačka tečenja po meni ne znači puno, mislim da je za naše klimatske uslove sasvim dovoljno - 30
            pa šta reći za ona auta koja su doskora koristila 15w40 sa -20

uz svo dužno poštovanje mislim da nisi u pravu da manja viskozitet nije BOLJA na 100 stepeni
            jednostavno te demantuju brojke za najbolju klasu Edge-a, Professional i opet LongLife III 5w30 koje fabrika preporučuje za moje auto uz spec 504
            cifra je ubitačna: 10,70, skoro na donjoj granici w30

"rjeđe" ulje bolje podmazuje sve pa i najmanje dijelove motora, i dopire do u najteže dijelove
            da ne govorim o uštedi goriva zbog manjeg "trenja", jelte

Last edited by Bossanac; 05.01.2015, 19:22.

Comment

• sambol
              CBC Veteran
              • 30.12.2014
              • 126
              • BL
              • T9

Što se tiče specifikacije ulja, zvanični stav Toyotinog servisa (u pitanju je bio služebeni Hilux) je da se skrati period izmjene ulja na pola zbog kvaliteta goriva, i dalje je sipana propisana specifikacija.
              Po pitanju brojeva, milsim da su oni samo to: brojevi. Jesu indikacija, ali ne pokazuju kvalitet, tj. samo ukazuju na njega. Makar je tako u mojoj branši (nisu motorna ulja).

Comment

• Bossanac
                Banovan
                • 04.01.2015
                • 94
                • Tuzla, Bosna
                • Golf 6

Evo šta kaže "sveta" VW knjiga vezano za specifikacije
                Kaže za long life termin

i vozila bez longlife

Last edited by Bossanac; 06.01.2015, 08:20.

Comment

• Zikki
                  CBC Član
                  • 15.01.2007
                  • 52
                  • Beograd

Castrol Oil Selector za tvoj golf (ako je to ta verzija sa 90kW mada je i za ostale isto) kaže sledeće:
                  Attached Files

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

"najniža tačka tečenja po meni ne znači puno, mislim da je za naše klimatske uslove sasvim dovoljno - 30
                    pa šta reći za ona auta koja su doskora koristila 15w40 sa -20"

Grešiš sinak ... mnogo.

"uz svo dužno poštovanje mislim da nisi u pravu da manja viskozitet nije BOLJA na 100 stepeni
                    jednostavno te demantuju brojke za najbolju klasu Edge-a, Professional i opet LongLife III 5w30 koje fabrika preporučuje za moje auto uz spec 504
                    cifra je ubitačna: 10,70, skoro na donjoj granici w30"
                    Uz poštovanje prema tvojim naporima ovde grešiš još više ... (i 10,70 nije donja granica, ona je 9,3)

"rjeđe" ulje bolje podmazuje sve pa i najmanje dijelove motora, i dopire do u najteže dijelove
                    da ne govorim o uštedi goriva zbog manjeg "trenja", jelte
                    Ovde još ponajmanje grešiš ... Ajd' ti to objasni na "onom" forumu u CG (ne znam koji javili mi ljudi, može se iguglati) gde su me zbog ovoga proglasili neznalicom, ludakom, smorom i slično.

Ovim demantuješ samog sebe iz prve rečenice.
                    Besplatna caka: razliku između 10,7 i 12,0 nije lako izmeriti ni instrumentima ALI razlika na -20 između 7000 i 1500mPa*s je ogromna i motor to ITEKAKO oseća (mora da "boli" podaci su za tipično 15W-40 i 5W-30). ACEA C2 ulja imaju 9,5 do 10,0 (tipično i prosečno) viskoznost pa bi morala biti još bolje (i jesu za motore gde su predviđena) ... ALI se NE smeju koristiti u VW motorima! (VW je izričit, kao i Mercedes ... kao i BMW u vezi HTHS-a, koji MORA biti veći od 3,5 mm2/s za sve motore (i standarde/odobrenja).

1 Ne mora ni Castrol ni 504.00 ALI teško da je 502.00 bolje (uz 505.01 može biti najbolja zamena ... ne mora ni to).
                    2 Kod Castrol-a je onda najbolji izbor Edge 5W-40 FST (VW 502 00/ 505 00 / 505 01)
                    3 Kao surogat može se koristiti Magnatec C3.
                    4 FST 5W-30 Egde je ionako 504/507 (pitam se zašto ) pa ostaje Magnatec C3 5W-30 kao solidna zamene ... i to je to.
                    5 GO TO 1
                    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Bossanac
                      Banovan
                      • 04.01.2015
                      • 94
                      • Tuzla, Bosna
                      • Golf 6

1.Uz poštovanje prema tvojim naporima ovde grešiš još više ... (i 10,70 nije donja granica, ona je 9,3)

2.Grešiš sinak ... mnogo.
                      Ovim demantuješ samog sebe iz prve rečenice.
                      Besplatna caka: razliku između 10,7 i 12,0 nije lako izmeriti ni instrumentima ALI razlika na -20 između 7000 i 1500mPa*s je ogromna i motor to ITEKAKO oseća (mora da "boli" podaci su za tipično 15W-40 i 5W-30). ACEA C2 ulja imaju 9,5 do 10,0 (tipično i prosečno) viskoznost pa bi morala biti još bolje (i jesu za motore gde su predviđena) ... ALI se NE smeju koristiti u VW motorima! (VW je izričit, kao i Mercedes ... kao i BMW u vezi HTHS-a, koji MORA biti veći od 3,5 mm2/s za sve motore (i standarde/odobrenja).

1.pročitati još jednom moj upis, SKORO na donjoj granici je napisano
                      2. mislim da se nismo razumjeli...NARAVNO da je bolje ako ulje ima što nižu tačku tečenja, jer će jednostavno biti bolje pri startovanju motora na npr. - 20, ali sam rekao šta su trebali onda ljudi sa donedavno, golfom dvojkom ili stojadinom u koje klasično ide 15w40....ubiti se ??
                      ali, niža tačka tečenja ne mora da znači da ulje zadovoljava VW specifikaciju (sada uzvraćam ping-pong lopticu), pogledaj gore Castrol 0w40 ima -60 !!!!!! ali džaba mu, nema VW spec 504/507 pa ni 502/505 !!!

1 Ne mora ni Castrol ni 504.00 ALI teško da je 502.00 bolje (uz 505.01 može biti najbolja zamena ... ne mora ni to).
                      2 Kod Castrol-a je onda najbolji izbor Edge 5W-40 FST (VW 502 00/ 505 00 / 505 01)
                      3 Kao surogat može se koristiti Magnatec C3.
                      4 FST 5W-30 Egde je ionako 504/507 (pitam se zašto ) pa ostaje Magnatec C3 5W-30 kao solidna zamene ... i to je to.
                      5 GO TO 1
                      molim prost odgovor na prosto pitanje
                      pošto i Castrol FST i Professional Long Life ispunjavaju 504/507 i iste su gradacije 5w30
                      s tim da FST ima viskoznost na 100 stepeni 12,0 a LL 10,7
                      koje je ulje "bolje"

4. zar linija Magnatec nije lošija jer ima drugačiju bazu od Edge-a
                      Last edited by Bossanac; 06.01.2015, 08:38.

Comment

• Eon
                        Moderator
                        • 10.03.2005
                        • 4225
                        • Beograd-NBG-44
                        • Superb 2.0 4x4 DSG

@Bossanac
                        Obično se ne mešam u teme o uljima, sem kao korisnik, jer smatram da je ovde expendable nezamenljiv. Ipak, uz osnovno znanje koje imam, kao i logiku, poušaću da razjasnim nejasnoće, a onda automatski ćemo imati i odgovor na pitanje.

Da bi ulje ispunilo određen kriterijum proizvođača automobila, mora da ispunjava sledeće:
                        1) Da poseduje minimalno zahtevane performanse
                        2) Da je plaćena sertifkacija za taj standard

Tačka 2 je jasna kao dan, te se okrećem tački 1. Pored pominjanih zahteva tačke tečenja i viskoznosti, ulje mora da ispuni još jedan niz zahteva o kojima ovde nije mnogo raspravljano. Takođe, proizvođač vozila mora da uzme u obzir i prosečnu namenu pomenutog vozila da bi imao zahteve za određeno ulje, npr upotreba od Sibira do ekvatora, kao i vlasnike sa izuzetno visokim nivoom testosterona i one sa niskim pomenutim hormonom.

U ovom svetlu je bolje gledati koje ulje ispunjava zahtevani VW standard, a onda u širokoj paleti ulja izabrati ono koje samo malo više odgovara podneblju i načinu upotrebe vozila sa korektivnim faktorom dostupnosi ulja i njegove cene.
                        Last edited by Eon; 06.01.2015, 10:18.
                        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Bossanac
                          Banovan
                          • 04.01.2015
                          • 94
                          • Tuzla, Bosna
                          • Golf 6

dobro...i koji je odgovor na pitanje da li je bolji proffesional LL ili FST
                          jer oba ispunjavaju i 504/507 i 5w30

Comment

• Eon
                            Moderator
                            • 10.03.2005
                            • 4225
                            • Beograd-NBG-44
                            • Superb 2.0 4x4 DSG

Ex će verovatno reći da su razlike više akademskog karaktera. Ipak za izbor između ova dva ulja treba znati na koji način upotrebljavaš vozilo (kratke ili duge relacije, godišnja km, voliš li visoke obrtaje, više voziš zimi ili leti...), za podneblje u kojem živiš.

Lično bih uzeo profesional LL, jer znam bar 3 vozila u kojima se koristi ovo ulje, jedna Octavia, jedan Superb i jedan Passat i znam da nema nikakvih problema preko 100000km.

Ipak, savet će dati Expendable ili neko stručniji.
                            Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                            Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

"Ex će verovatno reći da su razlike više akademskog karaktera."
                              Baš tako.

Na osnovu iskustava imaš (ozbiljnu) preporuku (od ozbiljnog čoveka) za LL.
                              No, ne moj se opterećivati, dobra su oba. Vidi i koja ti cena više odgovara (pogotovu što je min. zahtev 502.00 naravno uz zamenu na 15000km/12 meseci, pa oba ulja "premašuju" zahteve).

Comment

• Bossanac
                                Banovan
                                • 04.01.2015
                                • 94
                                • Tuzla, Bosna
                                • Golf 6

Originally posted by Eon View Post
                                Lično bih uzeo profesional LL, ...
                                znači slažemo se
                                a bolje je jer ima bolju viskoznost od 10,7 na 100 stepeni, dakle "rjeđe" je i bolje podmazuje sve, pa i najmanje i najudaljenije dijelove....plus dobitak u nižoj potrošnji JER je manje trenje
                                pa sam dokaz tomu je i samo unapređivanje linije Professional LL u tom pravcu, jer je do prije dvije-tri godine takođe je imalo vrijednost "samo" 12

Last edited by Bossanac; 06.01.2015, 10:43.

Comment

Working...
                                X