Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zdushan
    CBC Veteran
    • 21.08.2012
    • 129
    • Beograd
    • Toyota Corolla E12 1.6 vvti

Zahvaljujem

http://www.toyotaclub.rs/forum/index.php

Comment

• Fajko90
      CBC Početnik
      • 14.10.2012
      • 3
      • Nis

Imam Nissan Micru k10 89 godiste 175000 preso, prosle godine sam radio polugeneralnu i sipao Seleniju gold (drug imao pa ae da ne kupujem)..Za godinu dana ili 10k koliko sam presao sam dosipao jos 2l, po meni ne bi smeo da izbacuje crni dim i trosi ulje jer je motor sredjen...E sad, da li je moguce da trosi i dimi zbog neodgovarajuceg ulja?I koje ulje bi bilo najbolje da sipam sad pri zameni?Hvala unapred..

Comment

• sssaaajjj
        CBC Član
        • 24.08.2012
        • 56
        • Siblje
        • mk3

seleniu nikako,i ja sam u moj auto druga ulja koristio i nije se dolivalo vise od 500g na 10000,a seleniu sam sipao jer su je dosta hvalili i za 1000km dolio sam 600g ulja..

Comment

• gorans
          CBC Senator XXL
          • 09.03.2010
          • 1525
          • Beograd

Originally posted by Fajko90 View Post
          Imam Nissan Micru k10 89 godiste 175000 preso, prosle godine sam radio polugeneralnu i sipao Seleniju gold (drug imao pa ae da ne kupujem)..Za godinu dana ili 10k koliko sam presao sam dosipao jos 2l, po meni ne bi smeo da izbacuje crni dim i trosi ulje jer je motor sredjen...E sad, da li je moguce da trosi i dimi zbog neodgovarajuceg ulja?I koje ulje bi bilo najbolje da sipam sad pri zameni?Hvala unapred..
          Crni dim nije od ulja.Ili je lose nastelovano paljenje ili nema vazduha.

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Od Seljanije valja jedino rejsing ostalo je takva muljavina da je isto sipati kućni zejtin ili to... Nema auta koji ne jede seljaniju gold...
            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• sssaaajjj
              CBC Član
              • 24.08.2012
              • 56
              • Siblje
              • mk3

bas je dosta redja od drugih ulja,i hidropodizaci se cuju po malo od kad sam sipao seleniu,a sa castrolom nijsi ni malo se culi..Selenia je u sustini i malo skuplja samo zbog one ambalaze..

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Originally posted by gorans View Post
                Crni dim nije od ulja.Ili je lose nastelovano paljenje ili nema vazduha.
                Baš tako. Nije (baš) sve do ulja.
                Onolika potrošnja ulja nije baš najnormalnija, recimo da je granična (4dl/1000km ili 2l na 10k km) ALI svakako nije nešto što je sjajan rezultat.
                Čim niste zadovoljni uljem (čak i bez analize), pa čak iako samo sumnjate - promenite ulje!!
                Ima li nešto lakše od toga? Nije ni skupo (u odnosu na potencijalnu štetu).
                Selenia je ... pa sad ... svakako (bar ovo što stiže do nas) nije vrhunsko ulje.

I sad (pa zašto bi me zvali profa) - NARAVOUČENIJE:
                Nema lošijeg (glupljeg) izbora maziva, nego kad vam preostane od nečeg drugog ili (još gore) preostane vašem prijatelju koji ima drugi automobil.

Sipajte bilo koje 10W-40 originalno ulje a ako niste sigurni u originalnost kupite kod "pumpadžija" ili Optimu, FAM - i brzo ćete videti "koliko je sati".
                Ukoliko i sa drugim uljima imate povećanu potrošnju, već se može govoriti o loše odrađenoj "polu-generalnoj" ili da to nije bilo dovoljno u vašem slučaju.
                Naravno, prvo podesite paljenje ... i tako to.
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Fajko90
                  CBC Početnik
                  • 14.10.2012
                  • 3
                  • Nis

Paljenje je podeseno stroboskopom, nije do toga...Ipak mislim da je samo do ulja. Gledao sam nesto po netu i preporucuju kao Castrol Magnatek 10W-40 za moj auto, sta vi mislite jel vredi to da uzmem ili ne?

Comment

• gorans
                    CBC Senator XXL
                    • 09.03.2010
                    • 1525
                    • Beograd

Da ne tupim mnogo
                    1.Potrosnja od 2l ulja na 10 000km se nece ni primetiti na auspuhu.
                    2.Japanci su poznati po tome da ne trpe karikiranje (tzv polu generalne)
                    3.Moze Castrol ali je papreno skup
                    4.Ja licno bih probao Mobil 10w40 super 2000

Comment

• Fajko90
                      CBC Početnik
                      • 14.10.2012
                      • 3
                      • Nis

Ok, videcu da uzmem jedno od ta dva, nije mnogo velika razlika u ceni...Hvala u svakom slucaju.

Comment

• sssaaajjj
                        CBC Član
                        • 24.08.2012
                        • 56
                        • Siblje
                        • mk3

sto se mene tice,za castrol svaku preporuku.!!

Comment

• TDI77
                          CBC Početnik
                          • 16.10.2012
                          • 3
                          • Beograd

Poštovani Stevo,

Da li je moguće da je ulje uzrok iznenadnog čadžavljenja i purnjanja kod VW 1.9 tdi motora ( pumpa-dizna 77kw, prešao nepunih 70.000km ), pošto je ono jedina konstanta koja je promenjena u celokupnom ciklusu održavanja auta, od prvog dana kada je bio nov, pa sve do sad? Napominjem, da se povratkom na staro ulje, problem izgubio...
                          Last edited by TDI77; 16.10.2012, 11:15.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Poštovani "TDI77" (kW),
                            Ne kažem da je nemoguće (retko šta je nemoguće, naročito u voljenoj nam Šljivropi) ali mi je (malo) teško da poverujem u to.
                            Dobro je da niste napisali o kom se ulju radi (kao da već ne znam(o)) inače ne bi ni komentarisao.
                            Ako je ulje po VW 505.01 - APSOLUTNO JE NEMOGUĆE.
                            Ulje bi trebalo da bude jako loše ... opis simptoma je malo skromniji pa ne bi nagađao koliko bi loše moralo da bude za tako nešto.
                            Ne kažem da vam se prividelo ili tako nešto a ne bi ni da nagađam šta se stvarno desilo. U svakom slučaju nastavite sa uljem koje ne čađavi (šta?) i sa kojim motor ne "purnja" ... šta drugo da kažem?!
                            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• TDI77
                              CBC Početnik
                              • 16.10.2012
                              • 3
                              • Beograd

Stevo,

Hvala na odgovoru. Ne očekujem od Vas detaljniju razradu ovog problema, ali bih ipak naveo neke činjenice koje bi možda mogle da Vam problem, koji sam imao razjasne. Vas sam direktno i pitao o problemu jer smatram da ste, kada su motorna ulja u pitanju, bez premca po stručnosti, ali ako ima još nekoga ko bi o ovom problemu nešto mogao da kaže, bio bih mu veoma zahvalan.

Dakle, radi se o ulju specifikacije 505.01 (Od prvog dana je ulje te specifikacije sipano u motor), mislim da je proizvođač nebitan jer je svaka priča o ovom problemu još uvek u sferi nagađanja, a i da nije pitanje je glasilo: da li pomenuti problem teoretski može izazvati ulje, pa makar i bilo specifikacije 505.01... Evo detalja...

Tokom eksploatacije ulja 505.01 (po prvi put drugog proizvođača) najednom je počelo da se dešava da hromirani sjajni nastavak auspuha između dva pranja auta (7 dana) postane tamno siv, dakle "čađav". Nije bilo drugih faktora koji su mogli doprineti prljanju jer je vreme tih nedelja bilo konstantno suvo a auto je mirovanje provodio u garaži. Da mi je auto bele boje, verovatno bi ceo zadnji branik bio siv, što je složićete se, prilično neuobičajeno za auto koji je prešao 70.000.

Zatim, kada god bih energičnije stisnuo gas i naterao motor malo preko 2500 o/min. u retrovizoru sam video crno-sivi dim, doduše ne u velikoj količini ali ranije ga nije bilo. Ukoliko bi dodavanje gasa bilo još energičnije, preko 3000-3500 o/min u trećem i četvrtom stepenu prenosa, iza mene je ostajao u "kovitlacima" veliki oblak crno-sivog dima što se takođe nije dešavalo ranije a i složićete se, uopšte nije neprimetna pojava. To bi bilo "purnjanje" koje sam pomenuo u prethodnom postu.

Svestan sam da usled "upuvane" gradske vožnje auto može malo da izbaci dima kada mu se doda gas, pa čak ne jednom već dva tri puta za redom, ali kada se to desi posle dvosatne vožnje po auto putu pri brzini 140-150 km/h, mislim da nešto nije baš "štimalo" kako treba!

Takođe, ispoljio se još jedan simptom. Posle pređenih 5000 km sa tim famoznim uljem, došlo je do nagle povećane potrošnje istog. Naime od 5000 km pa do 8000 km, kada je ovo ulje istočeno, motor ga je potrošio ravno Litar i 100 grama. U prethodnom servisnom intervalu (Poslednjem u garantnom roku ) koji je u Porsche ovlašćenom servisu urađen, a iznosio je čitavih 15 000 km., motor je potrošio 700gr ulja.

Još jednom napominjem, problem je nestao ( potvrđeno od strane mog drugara, koji je iza mene vozio i nije video ni najmanju naznaku bilo kakvog dima na auspuhu ) pošto je ( pre vremena ) urađen redovan servis i zamenjeni ulje (koje nekad sipano) i svi filteri.

Unapred zahvaljujem na obrazloženjima i komentarima

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Ne bih da Vas razočaram ali detaljna studija će izostati.
                                Previše toga je opisno, nemamo nijednu analizu (bilo kog ulja) ... jedino je izvesno koji je motor u pitanju.
                                Bez lažne skromnosti, prihvatam odgovornost za pokazano znanje ali bi za ovo pitanje (ali avaj, čovek možda i manje vremena od mene ima) bi bolje razmotrio Ragazzoni (i verovatno objasnio).
                                1) "Famozno" ulje deluje kao da nije potrebnog kvaliteta (iako ima VW 505.01), pa bi nešto od navedenog bilo jasnije.
                                2) Blago povećanje potrošnje ulja je često kada se promeni brend ulja.
                                3) Za vaš slučaj je očigledno da je ulje izgubilo na viskoznosti (posle samo 5000km), ili bar tako deluje.

Čak i da je "famozno" originalno ulje, treba se setiti da za vaš motor osim VW 505.01 treba koristiti ulja sa ACEA C3 (i bez DPF-a).
                                Problemi sa "purjanjem" i "čađavim" auspuhom bi mogli (i liče) da budu zbog problema sa EGR ventilom.
                                Ovo bi naravno bolje mogao da kaže neki mašinac ili serviser.
                                Ako je tako (a možda je), EGR kao sistem tretmana izduvnih gasova često (ali ne i isključivo) traži Mid-SAPS ili Low-SAPS ulja, što znači makar ACEA C3 (5W-30/40).
                                Pogrešan izbor ulja dovodi do povećane količine ČAĐI što se (verovatno) vama i desilo.
                                Doduše kod povećane količine čađi, osim što izbija na auspuhu, ulje bi trebalo da se "zgusne" (bar donekle) tj. da ima povećanu viskoznost, što baš i nije u skladu sa zaključkom da se razredilo (mada i veća viskoznost može dovesti do povećane potrošnje ulja, teško je reći baš napamet).

I da ne nagađam više (pa počnem sa izlupavanjima) moram da naglasim da bi slučaj "izvrnuli na postavu" tek kada bi imali analize svežeg ulja i onog pre ispuštanja (još bolje i na 5k km). Ovako nam ostaje da nagađamo.

Sve pretpostavke su iznesene uz pretpostavku (sugerisanu) da su sve pojave vezane SAMO za promenu ulja.
                                Naravno da je to površan zaključak (iako se nameće), i da bu osim prethodnog trebalo imati i podatke dijagnostike motora u trenucima kada se uzima analiza ulja.

Nadam se da vam je jasno da ovo prevazilazi amaterska razmatranja i da zahteva profesionalni pristup (uz dosta troškova).
                                Lično nemam resursa za tako nešto a vama se ne isplati pa ostaje da se držite ulja iz servisa.
                                Nadam se da su vam se simptomi trajno izgubili (a ne da su prikriveni) inače bi morali da servisirate motor (ukoliko se, nadam se ne, ponove).

Izbor ulja za veće sisteme (vozne parkove) bi trebao da se ne obavlja samo na osnovu cene ulja (po jedinici zapremine) već na osnovu analiza koje bi ukazale na potencijalne probleme (čak i manje primetne nego vaši) i troškova na duži rok (100k km ili 1000sati rada motora/mašine). Nisu skupa ulja pri kupovini ona najskuplja, često mogu biti i jeftinija.

Pozdrav!

Comment

Working...
                                X