Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Ćoško
    CBC Početnik
    • 27.07.2013
    • 2
    • zrenjanin
    • 101 gtl 55

Poštovani Stalker,
    od skoro sam vlasnik automobila Opel Agila 1.0, trocilindraš sa 12 ventila proizveden 2006. godine , euro 4, motor z10xep twinport, sa dve bregaste i hidropodizačima, opremljen lancom i hidrauličkim španerom.Auto je prešao oko 80.000 km.
    Koje ulje sipati u ovaj motor ?
    Informacije do kojih sam ja mogao doći kažu da vozači u ovaj motor sipaju različita ulja , od 5w-30, 5w-40, 10w-40 sve do mineralnog 15w-40 !
    Ja bih najrađe sipao sintetiku 5w-30, ali kako su ta ulja skupa razmišljam o domaćem proizvodu (nisotec gm ili fenix premium)
    Molim za Vaše mišljenje.
    Unapred hvala.
    Last edited by Ćoško; 10.08.2013, 16:54.

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Hmmm ... ovaj motor u principu nije preterano zahtevan pa se može sipati skoro sve što ispunjava A3/B3 i raznih viskoznosti.
      Ipak, jedno je da nešto može da prođe a drugo je šta je dovoljno dobro, bolje ... idealno.
      Idealno je:
      Da ulje ispunjava GM LL-A-025, naročito ako se ulje menja na više od 15000km (onda je i minimalan uslov).
      Ovo automatski znači i sledeće viskozne gradacije: 0W-30/40 ili 5W-30/40.
      Onih 30.000km ili dve godine za izmenu ... slobodno zaboravite, mada bi uz više km van grada 20 ili 25000km bilo zadovoljavajuće uz ulja sa ovim odobrenjem (za više grada, max. 20k km).
      Naravno Dexos2 obuhvata i stariji LL-A-025, pa je ovo takođe idealno rešenje ("idealnije"). Ovde je doduše izbor sužen na 5W-30 ili 5W-40 uz 0W-40 (jedan slučaj, plus jedna izjava o nivou kvaliteta).
      Moguće je koristiti i kvaliltetna 5W-30, 5W-40 ili 0W-40 ulja uz poželjan ACEA C3 standard (mada čak i on nije obavezan) ali to su vrlo dobra (C3) ili dobra rešenja ali ne i odlična.
      Šta bih konkretno preporučio?
      Od idealnog Mobil 1 0W-40 (ESP pa New Life) koja su skupa ali bi za duže intervale zamene bila odlilčno rešenje (uz još neka ulja kao što je Motul X-clean ili neka od Shell i Havoline a sva od reda sa zavidnom cenom).
      Sami ste pomenuli domaća ulja koja bi zaista mogla da budu dobro i ekonomično rešenje.
      FAM Fenix premium 5W-30 (ili 5W-40 ali tek pod dva) kao i Nisotec Autoline GM 5W-30 (dolazi u obzir i Autoline Sint 5W-40; ove 5W-40 verzije možda za posle 100k km kada možete bacati i novčić koliko je svejedno) su oba ulja vrlo dobrog kvaliteta i vrlo dobar izbor za vaše vozilo.
      Ne bih dao prednost nijednom, odlučite po sopstvenom afinitetu ili ceni.
      Imate i modričino Eco 5W-30 (ili novo 5W-40) takođe vrlo dobrog kvaliteta.
      U oba (tri) slučaja menjajte na 15 do 20k km ili godinu dana ako više vozite u gradu ili na 20 do 25k km ako više vozite van grada, uz max. 18 meseci, ipak bih 2 godine (i 30k km uz pretežno vangradsku vožnju) sačuvao za delimično PAO ulja (0W-30 ili 0W-40).
      Pozdrav!
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• DS9
        CBC Senator
        • 27.10.2011
        • 280
        • Beograd

famov fenix

`ajd` malo ličnog iskustva kad je već Fenix premium (5W40) pomenut. Doduše, za ovo u vezi opelove Agile i nema previše značaja što se u mom sitnom 1.4 hdi dizelu koji je prešao preko 200,000 km - 5W40 fenix premium (bar prema potrošnji) drži isto (ajd` da ne kažem da je i bolje - jer je prošlo samo 7000 km, pošto ima još vremena da total q9000 čak ispadne "bolji". Mada sumnjam.) koliko mu i preporučeno totalovo ulje iste visk. gradacije, ali možda donekle ima veze sledeće:

Što sam prilikom ulivanja famovog ulja, to isto sipao i u prijateljevu opel corsu 1.0, takođe trocilindras iz 2004.. Pošto moj prijatelj ne meri nivo ulja toliko često kao i ja, jedina merenja sam ja izveo posle oko 3000 km na njegovoj corsi, a i ovih dana nakon pređenih oko 5000 km. Sustina priče je da njegov benzinac dodje kao nekakva "kontrola" u odnosu na moj turbo-dizel koji iskazuje nekakvu relativno konstantnu potrošnju/sniženje_nivoa motornog ulja od oko 1,5 L na oko 11000 km.

Pa, navedena corsa, koja se doduše vozi najviše na tng, na šipki ne menja nivo ulja (a paženo je da ulje bude narihtano na max, ali ne i preko toga). Ulje jes donekle potamnelo - ali u odnosu na boju mog dizelskog ulja izgleda kao hajneken, ili npr. jelen. Moje izgleda k`о direkt` iz bušotine.

Ta corsa je sigurno prošla više km od navedene agile, a ovim hoću samo da potvrdim da je korišćenja navedenog famovog ulja u navedeni motor sasvim korektno. Osim toga, moj prijatelj tu corsu vozi znatno oštrije.

A za manje rabljen motor, kako već reče expandable - 5W30 još bolje (pa možda za neku sitnu marginu i manja potrošnja goriva).
        Last edited by DS9; 11.08.2013, 14:59.

Comment

• DS9
          CBC Senator
          • 27.10.2011
          • 280
          • Beograd

Evo par slika koje su urađene ekskluzivno za jedan drugi forum nakon 4400 km kod onog što ima sasvim plastičnu šipku. Opelov Ecotec motor je tada bio prešao oko 500 km manje sa istim fenix premium 5w40.
          Usput, maksimum na šipki ovog citroena se nalazi kod četvrte gornje crte (a ne pete gde se sasvim završava deo za očitavanje). (3,75 je ukupni volumen, razlika između min/max 1.5 L). Za ecotec ne znam kolika je razlika između min. i max.

Last edited by DS9; 11.08.2013, 15:24.

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

@DS9:
            Hvala na dopuni i informacijama. Znamo (svi) da nije čvrst dokaz kvaliteta ali je ilustrativno i ukazuje makar na kategoriju (klasu) kvaliteta, što bi se reklo "svetsko a naše".
            Ovo ulje je od čiste III bazne grupe kao i svetska imena.
            Ovo takođe ne znači da je ovo ulje bolje ali (kao što sam više puta naveo) da jeste uporedivo što je više nego pohvalno za bilo koji domaći proizvod (relativno malo može time da se pohvali, prednjači naravno prehrambena industrija).
            Cena je veoma konkurentna.
            I naravno ne znači da svi treba da batalimo ona najjača imena ali da vredi probati čak i kod novijih a posebno starijih automobila moderne konstrukcije. Uvek se može vratiti na neko "belosvetsko" ne smeta kao što ni domaćim ne smetaju prethodna takva.
            I kao što sam više puta rekao: ekonomski patriotizam samo do nivoa dok je razumno, konkurentno po pitanju cene (ovo je već individualno, pa će svako odlučiti po svom nahođenju, nekome je 10% više od velikog imena prihvatljivo a nekome je 10% niža cena minimalni uslov za tako nešto; procenti mogu biti i veći, naravno).
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• drzarkod
              CBC Član
              • 26.10.2012
              • 48
              • Novi Sad
              • Opel Vectra C 1.8 16v lpg by Dora

Motrio 5w40

Ovo ulje sipano na red. servisima, Duster 1.6 16v, prosle godine auto prosao samo 2000 km, ulje izgleda kao novo. Da li ga menjati, i koje sipati, , izbegao bih zvanicnog servisera jer istice garancija..hvala g. Stevi unapred.

Comment

• bmiillan
                CBC Senator XXL
                • 18.04.2005
                • 393
                • beograd
                • clk 200k

potrebna pomoć oko izbora ulja za mercedes clk 200 kompresor. čitajući forum i neka iskustva došao sam do toga
                da bi možda bilo najbolje sipati 5w40. e sad sledi dilema ili trilema: koji proizvođač? elf ima mb229.3, za njega sam
                prilično siguran da je original (profaco). drugo na listi je delphi, koje takođe ima ovu gradaciju, isto sa mb 229.3 ili
                nešto treće po vašoj preporuci kao i mesto gde bi ga mogao uzeti, sa garancijom da je originalno. da li se može kupiti
                mobil od nekog uvoznika ili distributera za srbiju?

hvala
                nemoj na silu uzmi veci cekic

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Originally posted by drzarkod View Post
                  Ovo ulje sipano na red. servisima, Duster 1.6 16v, prosle godine auto prosao samo 2000 km, ulje izgleda kao novo. Da li ga menjati, i koje sipati, , izbegao bih zvanicnog servisera jer istice garancija..hvala g. Stevi unapred.
                  Da krenem redom.

Ulje izgleda kao novo (nije zaprljano) jer nije voženo. Kakvo je zaista to bi nam rekla samo (hemijska) analiza.
                  U principu bi moglo jedno 18 meseci ili dve godine (da je i sintetičko ili makar III bazne grupe, ali ovo je čisto HC ulje, što nije loše ali nije za toliko). Doduše mnogo zavisi i kako je tih 2000km pređeno:
                  1) ako je 20x100km ili 40x500km onda ga slobodno ostavi bar do novembra ako zimi ne voziš (što je šteta za Duster) ili do proleća ako zimi koristiš automobil.
                  2) ako je 500x(po)4km onda ulje ispusti na godinu dana (neki dan gore-dole pa do 2-3 meseca nije od značaja).

Motrio bih zaboravio (ako se odričete ovlašćenog servisa, što ne mora biti loše, naročito) iako ispunjava zahteve (to ne sporim) i čak iako je Elf presipan u Renault (Very) Low end brend (servisnog karaktera).

Ovaj motor nije naročito zahtevan i bilo koje 5W-40 (pa i PS kakvo je izgleda taj Motrio) će odraditi posao.
                  E sad, jedno je "odraditi" (preko ...) a drugo je posao raditi.

Izaberitie 5W-40 ulja sa RN 0700 i/ili RN 0710 (ovo je za dizele ali i turbo benzince pa je malo "viši" standard ... ali malo) pre svega ili ako ćete najbolje za svoj motor 0W-40 sa istim odobrenjima (0W-40 su zapravo kvalitetni nivo).

Imate (čak) i domaće: NISOTEC AUTOLINE RN SAE 5W- 40
                  Baš namenjeno Renault motorima. Ili "stariji brat" G-Energy F Synth 5W-40.
                  Kao jeftinije (i najisplatljivije) rešenje: Elf Evolution SXR 5W-40.

Inače: Shell Helix Ultra (može čak i HX7, takođe zanimljivo rešenje ali je više za posle 80 ili 100k km), Motul Specific Renault ili (jednostavno, jeftinije i bolje) X-cess, Mobil Super 3000 ... Nekoliko Fuchs 5W-40 ulja (GT1 XTL i još par njih) ...

Ne žalite novac (mada se za 2000km ili 5000km NE isplati): Castrol EDGE FST 5W-40 ili neko 0W-40 (Kroon Helar, G-Energy F Synth 0W-40, Modriča Magnum Plus 0W-40 ili neko slično).
                  Last edited by expendable; 16.08.2013, 09:43.

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Originally posted by bmiillan View Post
                    potrebna pomoć oko izbora ulja za mercedes clk 200 kompresor. čitajući forum i neka iskustva došao sam do toga
                    da bi možda bilo najbolje sipati 5w40. e sad sledi dilema ili trilema: koji proizvođač? elf ima mb229.3, za njega sam
                    prilično siguran da je original (profaco). drugo na listi je delphi, koje takođe ima ovu gradaciju, isto sa mb 229.3 ili
                    nešto treće po vašoj preporuci kao i mesto gde bi ga mogao uzeti, sa garancijom da je originalno. da li se može kupiti
                    mobil od nekog uvoznika ili distributera za srbiju?

hvala
                    Sipajte ulje sa MB 229.5 (Elf NF ima 229.3 a ovo odobrenje tek full-tech ali to se ne prodaje kod nas, bar kod profaco-a nema, verovatno jer je preskupo za njihovu politiku cena).

Ako već vozite mercedes i to još kompresor, zaboravite (lepo) na Elf, Pelf, Melf i sve drugo, pa sipajte kao čovek (da ne trtomudim ceo dan, bar je ovo očigledno) Mobil 1 New Life 0W-40 (ne samo zato što je fabričko punjenje).

Gde da kupite original? I još iz Francuske? To jeste pitanje.
                    Ne znam (a da bude 100%).
                    Počnite od Plattner-a (mislim da imaju maloprodaju) ... dugo godina su distributer i uvoznik ovih ulja.
                    Last edited by expendable; 16.08.2013, 09:45.

Comment

• DS9
                      CBC Senator
                      • 27.10.2011
                      • 280
                      • Beograd

EDIT - ovo dole izgleda da nisam morao ni da pišem, već je istovremeno dok sam pisao to pomenuo Expandible. Al` nek` stoji, kad već ne mogu da obrišem.

Expandible će dati detaljna objašnjenja i najprimerenije izbore za ovaj dusterov K4M motor - al` ću zato ja pre toga, kad je već gore pomenuo ekonomski patritiotizam, navesti ono što bih ja izabrao da je taj duster moj.

Doduše, biti racionalan pa u slučaju renaultovih preporuka izabrati nešto drugo osim ( i vrlo naturanog) Elfa, i nije baš lako - prvenstveno imajući u vidu da Elfova ulja imaju praktično najbolju (najnižu) cenu i gotovo da predstavljaju idealni izbor za bilo koga koji bira ulja za vozila sa renaultovim motorima. Mislim, em se preporučuju u servisnoj knjižici, em pod haubom stoje njegove nalepnice i pri svemu tome teško da može uopšte bilo šta generalno da im se ospori... al` ја zato i biram nešto drugo. I to ne (samo) iz ekonomskog patriotizma, već i iz malo drugačijeg, subjektivnijeg.

Ako to ne bih činio, negirao bih znanje i iskustvo npr. nekog našeg npr. tehnologa, (tribo)hemičara il` sličnih ostalih. Ako neki domaći stručnjak ima (moždane) džebane da npr. napiše blog čiji je duh i sadržaj jedinstven i u svetskim razmerama (šteta što sasvim nije na engleskom ili nekom drugom stranom jeziku), onda verujem da ima još po nekih takvih po Balkanu koji su možda u mogućnosti da odlučuju o sastavu maziva. Pa pošto su oni (po neki) poprilično u poziciji Davida, koji mora da gleda kako će napravi golijatsko mazivo (a pri tome nema izvore sirove nafte zbog kojih Golijati povremeno organizuju po neki lokalni rat), ja u celoj toj sasvim subjektivnoj i personalnoj priči biram ulja od koga će malo više para da ode do tog nekakvog stručnjaka ili domaćeg radnika koji se manje/više maltretira da preživi na Balkanu.

Naravno da taj princip sve više otpada kako upliv stranog kapitala sve više "spinuje" domaće (balkanske) blendare ulja - ali ako se npr. prosečni amerikanac ne libi uopšte da u svoju moćnu i poprilično modernu mašinu sipa nekakvo ulje iz Wallmarta, trošeći na njegov izbor desetak sekundi dok ne po`vata koje je najjeftinije (a imajući u glavi da mu je sve jedno jer ga menja na drastično skraćenom intervalu zamene), onda ni meni ličan i personalni osećaj nije uopšte loš (čak šta više) jer sam se nameračio da biram domaća maziva, kada ih ima preporučenih za određeni sklop (tj. motor).

Dakle, za konkretni Duster, jednostavno:
                      NISOTEC AUTOLINE RN SAE 5W-40
                      Last edited by DS9; 16.08.2013, 11:02.

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Jako lepo napisano. A zamalo da onemogućim post.
                        Što bi rekli "naši" - cela istina! (pošto smo nezavisno dali isti savet i slično razmišljali).
                        Hvala i na navedenom, ne samo što se mene tiče nego i (naravno) mnogih kolega, koji su obično uže specijalizovani ali im znanje ne ne dostaje i zaista se bore kao David protiv Golijata (neki i bez praćke).
                        Ma odlično napisano, zaista mi se sviđa (ali svaka rečenica).

Comment

• drzarkod
                          CBC Član
                          • 26.10.2012
                          • 48
                          • Novi Sad

Hvala na trudu i odgovorima obojici. Ja sam Dustera uzeo polovnog sa 10000 redjenih na otvorenom i garaziranog u pauzama starog 3g. Kao nov. Mislio sam na jesen da menjem ulje. Godisnje predjem oko 12000 km i stavio bih neko kvalitetnije ulje koje vi preporucite. Koja hiladarka gore mi puno neznaci jer volim dati pare na dobro ulje i gorivo.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Taj će (Daster) da Vas služi!
                            Dobar zaključak. Loše gorivo i ulje (mazivo) je najbrži način da se upropasti automobil (motor).
                            Tu se ne može uštedeti.
                            Da podsetim, iako je kvalitet goriva sve bolji i iz NIS-ove rafinerije teče "Euro 5" još uvek se van legalnih kanala mućka sa gorivom, naročito sa dizelom jer je uvoz baznih ulja i dalje 2-3 puta veći od realne potrošnje (za šta su namenjena - maziva) ... lako je pogoditi gde ide ostalo (više hiljada tona godišnje (više miliona litra), ne znam tačnu cifru) - meša se sa dizel gorivom.

P.S.
                            Bazna ulja zapravo nisu jeftinija od dizel goriva (uglavnom) ali na njih ne ide akciza pa je razlika dovoljna za masnu zaradu (a masno je da nema gde više, služi za podmazivanje ... od motora do (verovatno i) onih koji to treba da kontrolišu).

Comment

• drzarkod
                              CBC Član
                              • 26.10.2012
                              • 48
                              • Novi Sad

Odlucio se za Motul....samo koje 5w40 ili mozda 5w30 obzirom da ide zima, bice gradske voznje, a Daster bas i necu terati u visoke obrtaje. I jos nesto primarna mi je zastita motora ...hvala na strpljenju

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

1) Specific (renault) 0710-0700 5W-40
                                2) X-cess 5W-40

Nije baš domaće ali je bar domaćinsko ulje.

Comment

Working...
                                X