Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Odavno se najavljuje povlačenje Esso ulja sa tržišta. Menja ih (naravno) Mobil.
    Mobil Super 2000 X1 je (trebalo bi da bude) isto što i Esso Ultra 10W-40.
    Alternativno: Shell Helix HX7, Motul 6100, G-enegry S Synth 10W-40.

P.S.
    Možda je idealno da se koristi Mobil 1 Peak Life 5W-50 (treba razmotriti).
    Inače su 15W-40/50 ulja vrlo dobra za taj motor. Doduše, više je za dve zamene ulja godišnje (pa zimi 10W-40/50).
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• DS9
      CBC Senator
      • 27.10.2011
      • 280
      • Beograd

Originally posted by LuckyPK View Post
      od zamene do zamene ne potrosi ni gram ulja...
      A da li isto ne troši totalovo i esso?

Inače:
      Proveravate li nivo ulja? Ne ... ne, zašto? Nivo čega? Ma ne troši ni kap!! Ma toje bilo nekad, sad kao i kod ulja za menjače ne gledaš do promene ... Ma ima i lampica za ulje zašto da se bakćem? Mislio sam da na ovakve odgovore neću naletati u više od 10% slučajeva i da je ovakav tekst potpuno nepotreban. Ali avaj! Procenat
      Last edited by DS9; 17.04.2014, 00:36.

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Hvala na komentaru (i dopuni).
        Može i:
        Moved Temporarily
        No,
        1) Već sam navikao (oduglao)
        2) (isto kao pod 1 ali varijacija na temu) takve izjave (ako nisu kategorične tvrdnje i ubeđivanja drugih) već smatram "narodnim foklorom" (inače bih osedeo, a još nisam ... dobro, tu i tamo).
        Lično bih se više nervirao zbog "nulte potrošnje" ("ni gram") i pitao se šta je razlika (kondenzat, antifriz, gorivo ili sve od navedenog pomalo) nego zbog umerene (1-2dl na 1000km, oko litar na 10.000km (±50%)).
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• DS9
          CBC Senator
          • 27.10.2011
          • 280
          • Beograd

Mada je više za temu o nivou ulja u motoru, kad je već pomenuta potrošnja - ide prikaz jednog (tj. mog) slučaja. Mislim da je zgodno da bude ovde - jer prilično tipično pokazuje kako se rabi ulje (ako se ne doliva), kada je njegovo potrošnja umerena (i kada letnje temperature ionako diktiraju veću potrošnju ulja).

Citroen C3 1.4 HDi 8V, 2006. (bez fap/dpf). Uvežen iz Francuske 2011 sa nepoznatom kilometražom i očigledno umanjenom radi prodaje. Nakon servisnih intervencija moglo bi se pretpostaviti da je prolazio oko 50,000 km godišnje, dakle 250-300k km pređenih. Servisna knjižica ima dokumentovano da je u prvih 90,000 km bilo tri izmene ulja (po servisnom intervalu za normalne uslove vožnje). Prilikom prvog servisa u Srbiji, u oktobru 2011. uliveno mu je preporučeno Quartz 9000 5W-40 koje se za godinu dana i oko 10,000 km (sa jednim dolivanjem oko 0,2 L) potrošilo 1,5 L, +/- 0,2 L. Uglavnom gradska vožnja sa nekoliko izleta, ali nikakvo bitno forsiranje. Da je oštrije voženo potrošnja ulja bi definitivno bila bitno značajnija.

Pri sledećoj izmeni uliveno je famovo Fenix Premium 5W-40. Uslovi vožnje slični kao prethodni, board računar beleži prosečnu brzinu oko 24 km/h. Do 9500 km ulje nije dodavano, a kada se nivo spustio na oko 0,5 L iznad minimuma, onda je doliven litar i nakon toga voženo još 700 km, posle čega je sledila nova izmena kompletnog ulja.

Slede slike:

1, Uliveno 3,8 (u četvrtoj boci je ostalo gotovo tačno 0,2 L). Slika šipke je obrađena da bi se videlo kako je ona graduisana. Ovo je moja slobodna interpretacija (za koju mislim da jeste tačna). Tehnička dokumetacija navodi ukupni kapacitet 3.75 L (a negde 3,8 L) uz razliku od 1,5 L između minimuma i maksimuma. Period čekanja od gašenja motora bi trebao da bude (po korisničkoj knjižici tog godišta) - 10 minuta (mada za kasnija godišta sa istim motorom i kapacitetom ume da navodi i 15 minuta). Kod ovih merenja sa slika je taj period diskutabilan i prilično varira u okviru 5-20 minuta.

Oktobar 2012. 0 km http://i49.tinypic.com/33krekn.jpg

2. Jun 2013, pređeno 5000 km http://oi40.tinypic.com/jj4l10.jpg

3. Jul 2013. 6000 km http://oi43.tinypic.com/68808j.jpg

4. Avgust 2013. 7000 km http://oi40.tinypic.com/14ybz9l.jpg

5. Novembar 2013, 8000 km http://s17.postimg.org/ad6xicodb/01112013357.jpg

6. Decembar 2013. 9000 km http://oi44.tinypic.com/4q2zag.jpg

7, Decembar 9500 km, uliveno litar svežeg ulja, pre i posle dolivanja:

http://oi41.tinypic.com/runofq.jpg

http://oi42.tinypic.com/2ypn7fq.jpg

8. Januar 2014. 10200 km pred ispuštanje pri novoj izmeni. http://oi39.tinypic.com/ok035s.jpg
          (i hladnije, i sa svežijim uljem - potrošnja ulja naravno opada)

U sadašnjoj izmeni C3ojke se prži drugačije ulje - a to će biti sasvim nova priča.

P.S.
          Naravno, članovi CFS tj..srpskog nezavisnog foruma ljubitelja citroenovih vozila su ovo već imali prilike da vide, uz detaljnije komentare. Hvala im vrlo. A hvala i CBS-u
          Last edited by DS9; 17.04.2014, 23:38.

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Fino.
            (ima i "gorih" od mene ... sad mi je (malo) lakše ...)
            Naravno, urađeno da bi bilo objavljeno ali je dobar primer kako se ulje treba proveravati (bar na 1000km).
            Verovatno je bilo bolje (na akademskom nivou) doliti pola litara na 7000km, ali je naravno bilo nepraktično jer bi zaostalo još pola litara jer verovatno ne bi trebalo dolivati do 10.000km. Nije ni ovako bila loša odluka (nije baš onaj litar bačen jer je taman "podržao" "posustalo" ulje) ali je prethodno verovatno (za nijansu) bolje rešenje (sigurno bolje ako se ostaje na istom ili sličnom ulju ali kao što je navedeno nije taj slučaj pa potpuno razumem postupak).
            Uz mnogo gradske vožnje interval zamene je dobro odmeren (cca. 400rh).
            Za motor sa toliko radnih sati (automobil sa toliko pređenih km) ovo je (vrlo?) umerena potrošnja ulja, taman.
            Čekamo nastavak.

Comment

• DS9
              CBC Senator
              • 27.10.2011
              • 280
              • Beograd

Samo mala napomena.

Naravno da je urađeno primarno da eventualno bude zanimljivo za objavljivanje, ali da neko drugi ne bi pogrešno shvatio - ne da bi bilo obajvljivan/reklamiran FAM (jer od toga nemam komercijalni interes osim što sam stekao dobre kontakte sa ionako pristupačnim ljudima iz beogradskog predstavništva fama, koje sam morao da kontaktiran da bih uopšte uspeo da nabavim njihovo ulje, koje sam odlučio da biram iz više subjektivnih nego objektivnih razloga). Doduše, pošto sam ulje za sledeću izmenu nabavljao pred novu godinu, dobih od njih reklamne brošure, olovke i upaljače, a pošto sam za ulje ostavio sasvim nezanemarljivu količinu novca, dobih i zanimljiv servisni kalendar sa istaknutim primercima ****ra koji bi lako mogli da se podvedu pod termin - čista sintetika (o )Y( o)
              Pošto i nije baš za kuću, ostavljen je u prijateljevoj radionici, čisto da se vidi da vrlo kvalitetnu štampu umeju da urade i Srbi iz Kruševca a ne samo npr. neki mejdžorsi.

Normalno bi bilo da se za ovaj auto nastavi sa 5W-40 ili nekom finijom polusintetikom iz 10W-40 gradacije. Ali, bi mi to bilo dosadno. Zato sam odlučio da mu sipam (i uđem u priličan trošak) sa uljem kakvo se takođe preporučuje (PSA B71 2290) i koje je bitno tanje.

Takvo ulje za ovaj motor dozvoljava/preporučuje/autorizuje (bez obzira što nema FAP/DPF) servisna dokumentacija. PSA to čini preporučujući totalovo Quartz Ineo ECS kome je ovo famovo pandan, ali je famovo po specifikaciji još tanje na radnoj temperaturi (10.1 cSt vs. 10.6 cSt).

Kao što se može pretpostaviti, ovo je hod po vrlo tankom ledu, odnosno uljnom/tribo_filmu.
              Ali je rezon primarno utemeljen na osnovu činjenice da se ovaj auto sasvim umereno vozi, nikada ne forsira i da se to čini najpre po beogradskim gužvama. Osim toga, i kada se podigne hauba, na njoj osim citroenovog i totalovog logoa stoji ACEA A3/B3 - A5/B5 API SL/CF. Inače, ulje je skupo k`о đavo, 1000 din bez PDV-a, a u famu su me gotovo odvraćali da ga uzmem i krstili se što hoću da ga sipam u motor koji je prešao 300,000. Sa tugaljivim pogledom mi čovek sasvim dobronamerno reče - "Znate, nisu iste tolerancije na autu koji je prešao 50,000 i 300,000, pa posle ispadne da ulje ne valja".

Verovatno bi mislio da sasvim nisam normalan da sam mu rekao - znate taj auto vozi moja žena, a ja se brinem o njegovom održavanju pa mi je intersantno da se igram. Osim toga mi se sviđa da svom milom prijatelju i mehaničaru, a i još po nekima pokažem da ne moraju uvek da budu sasvim tačne neke decenijama stare premise od kojih se polazi prilikom izbora ulja, ili najprostije rečeno da mi se sviđa da u po nečemu ne duvam u istu tikvu kao većina..

Kako god, na skup način ću nastaviti u nameri da lagano ispirem motor, a biće zanimljivo i ako se ne upali lampica za pritisak ulja u vrelim letnjim mesecima. Osim toga, ovaj motor je prilično zahvalan za osluškivanje - jer se dobro čuje, tj. kao krme u pubertetu (što je karakteristično za ove motore generalno, posebno za razliku od benzinaca kod kojih glasniji zvuk iz motora najčešće ukazuje da nešto ozbiljno nije u redu, ili od drugih dizela koji imaju bolje zaštitu od buke motora). Pa mi je zanimljiva činjenica da mu je npr. rad sa 5W-40 koje je sasvim zagrejano donekle ravnomerniji/tiši nego kada nije sasvim zagrejano. Sa 5W-30 se može konstatovati da je takav zvuk kod ovog motora prilično pre nakon paljenja.

Inače, pri poslednjoj izmeni i pored svog prethodnog merkanja merača/šipke, uspeo sam malo da prebacim nivo, iz dva razloga. Prvo, pošto je izmena padala u januaru, ulje nije bile sasvim vrelo pa mislim da je više zaostalo starog ulja, što donekle potvrđuje činjenica da je ono odmah po izmeni ocrnilo novo ulje. Drugo, famove litarske boce su bile za nijansu punije od litar, tako da mi je u četvrtoj boci ostalo 0,5 L ulja za dolivanje. Naravno, nabavih pet pakovanja, jer sam odlučio da se sa ovim uljem tera ne manje od 12,000 km, a najverovatnije 15,000. Osim toga, prethodno iskustvo (tj. osluškivanje/zvuk motora) me je naučilo da ne puštam da nivo padne ispod polovine na meraču - tako da će se potrošeno ulje dodavati kada se od maksimuma nivo bude snizio za oko 0,5 L.

PSA u sevisnoj dokumentaciji preporučuje merenje nivoa na 2000 km, pa će i objavljivanje biti takvo. Detalji će manje padati u oči - ali će zato "Big Picture" biti jasnija i manje zamagljena detaljima.

Međutim celu ovu stvar sam pisao sa namerom da ovo bude postavljeno u temi "koliki vam je nivo ulja u motoru" i zato ću je tamo nastaviti jer se tiče stvari koje su primerenije za tu temu. U suštini, tamo će biti spojene dve već objavljene priče, a koje donekle mogu da budu posebno interesantne onima sa PSA vozilima.

Nastavak priče postavljen ovde http://www.cbc.rs/threads/16204-Koli...346#post613346
              Last edited by DS9; 18.04.2014, 15:30.

Comment

• ashow
                CBC Početnik
                • 22.04.2014
                • 3
                • Beograd
                • Citroen C3 1.6 HDI

Pozdrav Svima! Nisam uspeo da nadjem pravu informaciju, pa cu postaviti direktno pitanje. Vozim Citroen C3 1.6 HDi 66 KW, 2006. god., 140000 km. Imam ga godinu dana, prosle godine sam sipao Total Quartz 9000, a sad zelim da sipam neko drugo ulje. Molim Vas da mi pomogneta da napravim dobar izbor. Malo sam gledao po netu i nasao sam par mogucih resenja, ali mi uvek nesto nije jasno.

5W40 ili 5W30, kazu da ovo prvo bolje stiti motor, a drugo smanjuje potrosnju (ako je tako, radije prvo0,

Peugeot Citroën B71 2296 ili Peugeot Citroën B71 2290, stvarno nisam imao vremena da googlam satima da nadjem sta je preporuceno za moj motor...

Ovo sam nasao kao moguce resenje, sta mislite

MOBIL SUPER 3000 X1 5W-40

Delphi Prestige Plus Diesel 5W-40

MOBIL 1 ESP Formula 5W-30

TOTAL QUARTZ INEO ECS 5W-30

Bicu Vam veoma zahvalan na svakoj pomoci i na eventualno nekom konkretnom ULJU!
                Last edited by ashow; 22.04.2014, 17:37.

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Ako menjaš Total Quartz 9000 (5W-40), uzmi nešto od sledećeg:
                  1) Mobil 1 Turbo Diesel 0W-40
                  2) Castrol Edge 0W-40 FST
                  Ili razliku primetiti nećeš.
                  Alternativna rešenja su Peugeot Citroën B71 2296 ulja (i prethodna su), kao što su:
                  Texaco Havoline Ultra, Mobil Super 3000X1, Liqui Moly High Tech (sva su 5W-40).

Obavezno za DPF a bez opciono (a lako bi moglo da bude i najbolje) je Mobil 1 ESP 5W-30 (ako ti para žao nije, važi i za prva dva navedena gore).

P.S.
                  5W-30 ne štite lošije motor ... a možda i bolje ... bar novije motore.

Comment

• DS9
                    CBC Senator
                    • 27.10.2011
                    • 280
                    • Beograd

Kao neko ko je prilično vremena proveo buljeći u servisne preporuke motornih ulja za novije citroene, posebno C serije, a posebno imajući u vidu C3ojke jer su mi omiljene - daću sebi slobodu da ponešto pomenem. Mada, opet je sve bitno (i tačno) već rečeno.

U ovlašćenim servisima su godinama tipično sipali Quartz 7000 10W-40 polusintetiku (jer servisna dokumentacija to sasvim dozvoljava) a ostale varijante isključivo na izričit zahtev korisnika.. Članovi srpskog nezavisnog foruma ljubitelja citroena koji poseduju 1.6 HDi 66 kW (ukoliko nema FAP), tipično insistiraju da im se sipa Quartz 9000 5W-40, a poneki od njih su prešli na Quartz Ineo ECS 5W-30 i vrlo su zadovoljni zbog toga.

Svi koji imaju FAP/DPF (koga žele da očuvaju što duže funkcionalnim) su poslednjih godinu/dve prešli sa Q9000 na Ineo ECS kada su shvatili da im servisna dokumentacija najpre preporučuje (kao optimalan/idealan izbor) Low SAPS ulje tj. totalovo Ineo ECS, a da se Q9000 i Q7000 dozvoljavaju. Poneki navodi (npr. jednog shell-ovog tribologa) favorizuju upotrebu Low SAPS ulja i kod motora koji nemaju fap/dpf ali imaju EGR ventil, pa je i to razlog više (zbog čega i npr. ja u svojoj 1.4 hdi c3ojci teram ACEA C2 ulje, iako se ono striktno ne zahteva) .

Čisto lično, od svih pomenutih ulja - mislim da bih za tu C3ojku definitivno izabrao isto što i navodi Stalker (tj. na to ulje sam najpre ukazivao na pomenutom forumu ukoliko bi me neko pitao šta da izabere od dostupnog a da bude odlično, i po kvalitetu, i po izboru za HDi 1.4-2,0), tj. Mobil 1 ESP Formula 5W-30.
                    .
                    Za Q9000 bih rekao da je dobro, Ineo ECS bih nazvao odličnim, a Mobil 1 ESP formula - gotovo savršenim (za 1.6 HDi).

Motorna ulja jesu kompromis više suprotstavljenih zahteva, pa navedeno mobilovo ulje te suprotstavljene zahteve, rekao bih, u gotovo savršenoj meri - pomiruje (a mislim da to posebno važi baš za ovaj slučaj tj. motor).

Slično bi (u znatnoj meri) verovatno moglo da se kaže i za (npr.) Shell Helix Ultra Extra X 5W-30.

E sad, mene bi recimo zanimalo da li postoji neki bitan razlog prelaska sa Q9000 5W-40 na neko drugo ulje. Da li ono nije iz nekog razloga ispunilo očekivanja ili sl?

U vezi zaštite motora, i činjenice da npr. tanje ulje ne mora lošije (već u nekim slučajevima i bolje) da štiti motor - Liqui Moly je napravio zgodnu animaciju koja pokazuje da će tečljivije ulje brže stići do naudaljenijih delova motora (nakon hladnog starta) i time definitivno bolje štiti motor od ulja koja sporije stignu. Animacija je na sredini strane.
                    LIQUI MOLY - Motor Oils, Additives, Car Care - Key facts about motor oil
                    Last edited by DS9; 23.04.2014, 09:52.

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Sad je sve rečeno! Da ponovim najvažnije:

"Za Q9000 bih rekao da je dobro, Ineo ECS bih nazvao odličnim, a Mobil 1 ESP formula - gotovo savršenim (za 1.6 HDi). "

Shell Helix Ultra Extra X 5W-30 je pobratim pomenutog Mobil-a.

I to za motore bez DPF-a. Sa DPF-om (stariji motori) isto, osim što je Q9000 (jedva) zadovoljavajuće, a odlično može biti (je) i "čisto" ACEA C3 5W-30 (kao što je INEO MC3).
                      Malo korišćeni (mala km, ali zaista) motori (iste generacije): zaboravite 5W-40, ACEA C3 može biti dobro, a odlična i idealna su i "čisto C2" i C2/C3 ulja (gubi se razlika ili bolje rečeno - obe vrste ulja su idealne).

P.S.
                      Noviji motori su slična priča kao ovo poslednje a motori koji troškare ulje posebna gde bi 9000 pa 7000 trebalo da bude polazna tačka (pa do 7000 15W-50 kad je troooškaaareeenje).

Comment

• DS9
                        CBC Senator
                        • 27.10.2011
                        • 280
                        • Beograd

1.6 HDi ima relativno manji (3.8 L) kapacitet cirkulišućeg ulja za svoju "jačinu", pa je u kombinaciji sa dugim (po inostranstvu) intervalima zamene, a verovatno i polusintetičkim uljima koja nisu baš bila na nivou - od strane nekoliko ljudi po internetu opisano da vrlo malo sito ispred voda koji uljem napaja turbinu može da se zapuši, tj. da je izazivalo prerani otkaz turbine koja bi usled prethodnog ostajala bez podmazivanja (osim toga mnogi zaborave na napomenu iz korisničkog uputstva da kod dizela sa turbinom treba sačekati da motor radi još nekoliko sekundi nakon što se dodavao gas pri prakiranju, pa tek da onda ugase motor, kako bi omogućili da se turbina umiri).

PSA 1.6HDi Turbo
                        302 Found (otvoriti acrobat reader-om)
                        1.6HDi Turbo Failure (again)
                        Peugeot / Citroen 1.6 HDI turbocharger failure causes & solutions | eBay

Oni serviseri (u Srbiji) koji imaju brojne klijente sa ovakvim motorima, a kojima se sintetsko (tipično Q9000) ulje menjalo na do 15.000 km ili polusintetsko (Q7000) na 10000 km, ovakav problem nisu uočavali (bar nisu navodili) - ali je postignut nepisani konsenzus (među par iskusnih servisera koji se bave PSA vozilima) da je najpametnije za ovaj motor koristiti kvalitetnije ulje. Neki drugi slični motori, drugih proizvođača, lako gutaju manje kvalitetnija ulja, ali kod ovog je bolje ne ulaziti u rizik zbog oko 2000 din po izmeni za skuplje ulju. PSA je od 2008. revidirala konstrukciju pomenutog sita, ali je za određene motore i skratila intervale zamene.

Ipak, taksisti po Beogradu vrlo tipično prelaze gomile kilometara (u "najsurovijim" uslovima) sa svojim PSA dizelima - a ulje menjaju na 10,000 i tipično se koristi Q7000 10W-40 (čik naterajte taksistu sa nekim relativno starijim vozilom da koristi Mobil1 ili slično, mada bi oni najpre trebali, makar koju izmenu). Oni koji imaju FAP/DPF gledaju da ga softverski (i hardverski) isključe da ne bi morali o njemu da razmišljaju (sad, ionako je zaštita životne sredine zadnja rupa na svirali u Srbiji, osim kada neko može od toga da se nafatira budžetskih para).
                        Last edited by DS9; 23.04.2014, 09:56.

Comment

• ashow
                          CBC Početnik
                          • 22.04.2014
                          • 3
                          • Beograd
                          • Citroen C3 1.6 HDI

Originally posted by DS9 View Post
                          ali je postignut nepisani konsenzus (među par iskusnih servisera koji se bave PSA vozilima) da je najpametnije za ovaj motor koristiti kvalitetnije ulje. Neki drugi slični motori, drugih proizvođača, lako gutaju manje kvalitetnija ulja, ali kod ovog je bolje ne ulaziti u rizik zbog oko 2000 din po izmeni za skuplje ulju
                          Ovo je ustvari jedan od razloga za prelazak na kvalitetnije ulje. Jos jedan je taj sto auto godisnje prelazi 10000km i to 70% po gradu pa i vise od 80% ako ne idemo na more autom. Takodje, to je uglavnom voznja na kratkim relacijama (po 1,5km do vrtica i nazad i tako par puta dnevno, do posla 7-8 km...), ali ne po guzvi tj. saobracajnom spicu, vec u vreme kad stvarno nema guzve po BG ulicama, pa to i nije tako strasno (sta cu, tako i radno vreme...). Zbog svega ovoga, mislim da kvalitetnije ulje moze samo da pomogne...

Inace ne ocekujem da cu ja licno osetiti neku veliku razliku, ali sam siguran da motor hoce! I da, mozda zvuci malo glupavo, ali ja stvarno ne znam da li imam ili ne DPF ili FAP ili kakoliseveczovetaskalamerija...

Puno hvala na informacijama expandable i DS9.

Kako sad stvari stoje, najverovatnije sipam MOBIL 1 ESP (kod uvoznika 4l=4940 din.). Ali sacekacu jos dan-dva!

Siguran sam da sam nesto zaboravio da napisem, ali nema veze, napisacu kad se setim.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Sa ili bez M1 ESP 5W-30 je najbolji izbor (uz nešto veću cenu ali umereno).
                            Čak bi sa ovim uljem mogli da menjate na 18 meseci/15.000km (da ne terate baš max. 24/20.000km) i taman došli na isto sa cenom (u odnosu na 5W-40) ili tu negde (uzeti u obzir i filter ulja i "ruke"). Doduše, prvi put zamenite na 12mes./10k km.
                            Tu se mnogo greši, sa 10W-40 nikako preko 12 meseci ili 10.000km (i to je za taksiste često previše); tako da je cena zaista od drugorazrednog značaja; ostaje dve klase bolji kvalitet kao benefit (i ređe servisiranje).
                            Taksisti bi bar 5W-40 (i u starijim vozilima) trebali da koriste (sa menjanjem na nekih 12500km) ali ... ko će većinu (ne samo njih, taksiste) ubediti da je skuplje zapravo jeftinije (posle 100 hiljada km).

Comment

• DS9
                              CBC Senator
                              • 27.10.2011
                              • 280
                              • Beograd

Takođe, neko bi rekao da je zgodnije manje čačkati.
                              Nisam siguran da li se kod 1.6 HDi zahteva (svaki put nakon otvaranja) promena bakarne podloške čepa/zavrtnja kartera (kod nekih PSA vozila je ona šuplja pa se bukvalno upresuje stezanjem, dok je kod nekih od punog bakra debelog par milimetara pa i ne liči da bi je trebalo svaki put menjati), ali se dešavalo da onima jakim u rukama i sa velikom sigurnošću u sebe (bez moment ključa) - oblajzne navoj. Pa onda kuku&lele da se napravi novi navoj.

Šta sam `teo da kažem - sipam kvalitetno, pratim potrošnju ulja, dolivam ako treba (litarsko pakovanje uvek u gepeku) i menjam na 15ak hiljada ili nešto manje od dve godine. Mom autu su to isto (i gore) radili u Francuskoj, prvih 200.000-300.000 km - samo što su mu gotovo sigurno sipali manje kvalitetno ulje (za klasu il` dve).

U suštini (i najpovoljnije) - kantica od 5L pa da te Bog vidi. Sva je verovatnoća da više neće ni biti potrebno (a izmena se vrši kad recimo nivo padne ispod polovine pri kraju plainranog intervala).
                              Last edited by DS9; 23.04.2014, 17:59.

Comment

• Bingodalton
                                CBC Senator XXL
                                • 12.11.2012
                                • 316
                                • Novi Sad
                                • GP 1.9 JTDM Sporting

Pre 8 meseci sam kupio 5 litara Shell Helix Ultra Extra 5w40, nazalost pakovanje nije dobro zaptivalo pa mi je vecina iz poslednje litre iscurela i sad treba da kupim jos jednu litru, da se ima, ali imam veliku nedoumicu...

U jednoj maloprodaji u Novom Sadu su mi preko telefona rekli da imaju to ulje i da litra kosta neverovatnih 710 dinara!!!

Ovo ulje je u maloprodaji inace 1200-1400 dinara litra ako se dobro secam. Jel ovo neki falsifikat, koliko Shell falsifikuju?
                                Mogu navesti i ime prodavnice. U pitanju je poslovnica jedne firme iz Bosne i imaju vise maloprodajnih objekata u Srbiji i Bosni.

Comment

Working...
                                X