Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

DA.
    Ako je prvo ulje ono što je primarno za motor.
    Razlika između ACEA E4(-08) i E6(-08) kao i MB 228.5 i MB 228.51 je mala (praktično većina zahteva je identična, što je pre ACEA iz 2008 imalo za posledicu da je bilo i E4/E6 ulja ... (uslovno rečeno bilo je praktično i ispunjeno ukoliko je bilo E6).
    Glavna razlika je u pogodnosti kod tretmana izduvnih gasova i uopšte ekoloških zahteva. Kod teretnjaka ima raznih sistema (sa ili bez uree (adblue)) pa je malo komplikovanija priča.

Ako uprostimo (i skratimo) stvari onda je ovako:
    Kod Euro 5 motora bi drugo ulje (E6) trebalo da bude primaran izbor i u tom slučaju bi prvo (E4) bilo loše za dolivanje.
    Kod Euro 3/4 motora gde je primarni izbor E4 može se dolivati E6 ulje. (ovo je konkretan slučaj)
    Ako je motor po Euro 4 normi a zahtev je E6 nije najbolje rešenje dolivati E4 ali par litara nije problem.

Dobro je što su ulja istog proizvođača i iste viskozne gradacije! (naravno)

I na kraju (svih) krajeva: uvek je najbolje dolivati isto ulje koje je u motoru (zar nije jednostavno?)
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Siera
      Cbc Senator
      • 09.11.2009
      • 1365
      • Čačak
      • Stralis

Ulje mi je za Stralisa Euro3 je u pitanju, sad ne znam da li u prodaji postoji ulje ovog tipa koje je namenjeno E3 i E4 motorima i varijanta za E5 motore, sad koliko je naš dobavljač upoznat s tom materijom a mislim da nije mnogo i da je glavna suština da ima u ponudi 5w-30 a sad što imaju pod varijante tih ulja našim prodavcima i nije toliko bitno
      Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Bitno da možeš da koristiš ACEA E6 ulje za dolivanje (ako baš mora, tj. ako se ima ("ima se - može se") u ACEA E4.
        Manje sulf. pepela nije od značaja.
        Selenia Urania FE je verovatno preporuka (ACEA E4/E7) pa je svakako ulje u motoru dobro izabrano. To bi trebalo da ide za zamenu i dolivanje.
        ACEA E6 može da posluži za dolivanje ali ne bih koristio isto (iako je najverovatnije o.k.) prilikom servisa.
        Situacija (dilema) je slična kao kod non DPF dizel motora i da li sipati ACEA C# ulja. Jedino što je tamo to manja dilema (može iz zaleta). Kod teretnih vozila bih bio puno obazriviji.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Siera
          Cbc Senator
          • 09.11.2009
          • 1365
          • Čačak
          • Stralis

Urania FE jeste preporuka ali je i bezobrazno skupa (doduše nisam pratio cenu zadnjih godinu dana) Ovo zadnje ulje je jedino u nabavci kod dobavljača pa kod njih nemam drugi izbor Divinola
          Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Divinol Multimax je prava zamena za FE.

Comment

• acasmc@200sx
              CBC Senator
              • 30.01.2007
              • 282
              • Mladenovac
              • BMW F31 320d

Brzo pitanje. :-)
              U autu je 10W60 Petronas Syntium X Racer
              Moracu malo da dolijem mozda ulja, nazalost u Italiji sam (i nece te verovati, nemogu nigde da ga nadjem)
              Jedino sto sam nasao da kupim, iole slicno Castrol EDGE 10W60 (i to za simpaticnih 22e litar)
              Da li ce da mu smeta, ako dolijem malo?
              Ili da jurim neko drugo?
              nikad ne vozim brzo, dok me ne pretekne Skoda Octavia karavan 1,9TDI

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Neće mu smetati (nimalo).
                Cena je zaista "simpatična".
                Slobodno možete koristiti Edge za dolivanje u Petronas.
                Petronas se proizvodi i u Italiji. Kako ga nema u prodaji, pravo je čudo. No, čega nema bez njega (toga) se može (i mora).

Comment

• acasmc@200sx
                  CBC Senator
                  • 30.01.2007
                  • 282
                  • Mladenovac
                  • BMW F31 320d

Neverovatno da sam usao u nekoliko servisa i prodavnica, svi su se prvo cudili kako 10w60?!
                  Petronas vecina misli da je Selenia. Pa su mi nudili konzerve. Ali nigde ove gradacije. Cak ni Selenia Racing nema nigde, sto mi je bio prvi pik za dolivanje, kao "cerka" ulje...
                  Sve u svemu, mislim da cu kad se vratim, preci na Castrol za probu. Posto mi se Petronas lepo pokazao u lokalu, ali uz malo duze voznje i cepanja po vrucini, ode ga pola litra na 1500km.

Hvala za brz i spasonosni odgovor. :-)

Comment

• DS9
                    CBC Senator
                    • 27.10.2011
                    • 280
                    • Beograd

A u Beogradu, Selenia Racing 10W-60 konzerva od 2 L je - oko 2200 din, kako gde.

Comment

• acasmc@200sx
                      CBC Senator
                      • 30.01.2007
                      • 282
                      • Mladenovac
                      • BMW F31 320d

Evo danas sam zamenio. Castrol EDGE 10W60, 4l ~4500din

Ajde sad malo da polemisemo. :-)
                      Prosuh Petronas, u kanti redje od vode i crno. Sipam za njim ovo novo, izgleda dosta gusce, bar kad je novo.
                      Prosto mi je neverovatno da je ulje ovoliko "ubiveno", posle samo 4000km
                      Dal je moguce? Mozda je kombinacija 35-40'C napolju + turbo na 1bar ubica ulja? Ali i dalje, 10W60 posle 4000km vodica. Bukvalno kaplje sa meraca kad izvuces. :-/

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Baš da polemišemo ... može bez mene. Samo na analizu (ali i dalje nema polemike, onda je bar sve jasno).
                        Pri ovakvim zapažanjima uvek su "uslovi eksperimenta" različiti i teško je porediti dva ulja tek tako ("odokativno" ili što bi narod rekao "Đoko od oko").
                        Ono što je sigurno to je da je 4000km malo da bi se razbili polimeri, a ako jesu baš je "reklama" za Petronas.
                        Turbo, 35°C u hladu (i 45-50 na suncu) uz turbo kompresor utiče (malo) na skraćenje trajanja ulja, ALI ne sme biti "ubica" (čak ni pod navodnicima).
                        Svako kvalitetno ulje mora da izdrži (bar) 10 hiljada km.
                        Boja nije odlučujuća ALI baš da ulje bude crno (osim kod dizelaša) to baš i nije uobičajeno.
                        Svakako, 5W-50 i 10W-60 se najlakše "razbija" ali je broj radnih sati premali da bi to bilo normalno.
                        Verovatno bi se kvalitetno 20W-50 ulje (samo za leto) bolje "pokazalo" ... Castrol će biti korišćen u "nežnijim uslovima" pa do sledećeg leta neće biti adekvatno upoređivati ponašanje na +25 i +35 cel.
                        Toliko od moje malenkosti.

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Povrh svega, još par rečenica (i stajem).
                          Veliki pad viskoznosti (još bolje laboratorijski nalaz većeg pada tačke paljenja) ukazuje i na razblaženje (ulja) gorivom.
                          Ovo je uslovljeno forsiranom vožnjom i verovatno (bar donekle) starošću agregata (koji može biti i u fabričkim tolerancijama ali verovatno u "gornjoj polovini" istih).
                          Na Castrol 10W-60 su se (baš) žalili Hondaši (na Honda klubu) kako se brzo "razbija" (ali mislim da je bilo 6000km ili više).
                          Tako da ne očekujete bog zna šta ni od Castrol-a a možda (verovatno) nije ni do Petronas-a ni Castrol-a koliko motoru ne prijaju "razvučene" viskozne gradacije!

Comment

• acasmc@200sx
                            CBC Senator
                            • 30.01.2007
                            • 282
                            • Mladenovac
                            • BMW F31 320d

Sad ste mi dali temu za razmisljanje. Juce mi kaze drug, crn dim iz auspuha. Znaci naliva benzina. Hm?
                            Verovatno je to potpomoglo razbijanju. Mada na meracu se ne oseca benzin.

Comment

• drzarkod
                              CBC Član
                              • 26.10.2012
                              • 48
                              • Novi Sad
                              • Opel Vectra C 1.8 16v lpg by Dora

Pitanje u vezi Bozanine ( Meckine ) masti.....
                              A klasa w169 160 cdi sa dpf filterom ( 62 kw , 1991 ccm ), 5 brzina, do sada u ovlastenom sipano jednom godisnje na 6000 km mobil 5w30, zatim menja vlasnika , prosle godine u novembru castrol edge 5w30, i da... od tada presao 12000 km. Pitanje , sta dalje, ovlasteni sipaju MB 229.51 ( naravno ) koji kazu da je Shell u stvari, ja licno volim Motul vidim da ima i Specific za njega, citao sam o Wolfu na blogu, Mobil 1.....nisam pametan. Ulje menjam 1 g na 15 do 20000 km koliko prelazim. Umeren sam vozac....i a presao je celih 52000 km, kraj 2008 g. Hvala unapred.

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

You are doing fine (što bi ti rekla pre 30-tak god. "Hobbit" igrica ... a šta dalje to je bilo pitanje).
                                Šalu na stranu, Ulje menjate kako je propisano.
                                Mercedes je po pitanju ulja NAJOZBILJNIJI proizvođač u ovom delu galaksije. Tačno je sve propisano (u odobrenju i preporuci) a lista odobrenih ulja je na sajtu:
                                bevo.mercedes-benz.com
                                Osim toga, u svakom uputstvu je navedeno koje specifikacije i viskoznosti proizvođač preporučuje**.
                                Mobil jeste fabričko punjenje (a Mercedes servisno ulje je Mobil ili Shell, kako kad) ALI je apsolutno dozvoljeno sve sa liste.
                                Slobodno birajte po vašoj želji. Wolf je vrlo kvalitetno ulje i jako se isplati ... Mobil sam već spomenuo (a i Shell) ... Motul je takođe (više nego) o.k. Ako lično volite Motul, slobodno birajte Specific (da i Castrol može, sve je u najboljem redu, do sad).
                                Ulje (samo) treba da je MB 229.51
                                Menjajte po indikaciji na tabli ("kompjuteru") ili na cca. 15 do 20 hiljada km (godišnje) kao do sada.
                                Motor je praktično nov ... uživajte.

(Kao što lepo kažu "Automobil mora (najbolje) da je iz Nemačke* ... a ostalo ćemo se dogovoriti".)

* Lično nisam ekstra ljubitelj (Japanci bi još mogli tu da se dodaju ali i Francuzi su dobri ... dok su (iole) noviji) baš nemačkih automobila ALI je činjenica da bi sa boljim standardom (i bez "ekonomskog patriotizma") ceo svet (bar 90%) vozio upravo automobile iz Deutchland-a ... (svakako i ja).
                                To je objektivna činjenica (najbolji su i uglavnom najskuplji (ne mislim samo na Mečku) ... pojedini (baš A serija) i za održavanje, ali to tek posle 150 ili 200k km).
                                Mercedes možda nije što je bio (apsolutni simbol kvaliteta i prestiža) ali ostaje gde mu je uvek mesto bilo: u vrhu ... to je sasvim sigurno.

P.S.
                                ** da je tako i kod drugih ... verovatno ni blog ni ova tema na cbc-u ne bi bili potrebni.

Comment

Working...
                                X