Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nikaragva
    CBC Senator XXL
    • 03.06.2008
    • 521
    • B. Palanka
    • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Ulja manjih kompanija, ali kojih?

Njihovih, nasih?

Sipao sam prvo Mobil1, pa "spao" na Motul, imao kraci izlet sa LM, a sada merkam Wolf

Comment

• DS9
      CBC Senator
      • 27.10.2011
      • 280
      • Beograd

Šta očekuješ od ulja, u smislu da dobiješ više/bolje nego što si dobio sa M1, Motul ili LM?

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Naše su sve male, uključivši i NIS (pa uslovno i Gazprom koji u svetu ulja nije gigant kao u oblasti energetike, svakako daleko ispod Lukoil-a npr.).
        Motul je internacionalni brend ali je manja firma (nije multinacionalka).
        LM nije mala firma (slično prethodnom) ali zapravo u kontekstu JESTE.
        Wolf je tipična kompanija srednje veličine (u kontekstu baš se uklapa u MANJE).
        M1 ... Mobil 1 serija mu dođe kao "crna ovca" u svetu velikih (možda je i Edge ali je teško to baš tvrditi) pa je (veoma uslovno) u ovoj grupi, jer se NE pravi za Somaliju, Sjera Leone, Sudan i još neke zamlje na S.
        Dobro ... ajd' da budem pošten do kraja:
        Texaco i Valvoline su sad centralizovali proizvodnju i distribuciju za Evropu (gde smo i mi, makar kao "kolateralna korist").
        Total fura niske cene i tamo i ovde (malo više ovde) ... pa je (uslovno) o.k.
        Shell je ionako (pitam se zašto ) ionako ljut na nas (pa nas i ne zarezuje) ... slično i BP (da nisu ljuti zbog prodaje NIS-a za siću?! ... neki tako kažu a neki da nam nisu oprostili nacionalizaciju, makar to bio više komšijski problem).
        Uglavnom, sve što nije MULTINACIONALNO a ima zvanično odobrenje, više mi se sviđa od Multi, Mega, Giga ... avioni, kamioni ...
        (što bi rekao lokalni tajkunčić, "ti se zaista razumeš u ulja, ali nisi biznismen, slušaj šta ti (ja) kažem - samo Castrol, Mobil, Shell ... (onda par minuta prisećanja) Total ... i onaj što si pominjao (Texaco) ... to ti vredi. Eto, šta ćeš da sipaš ako odeš negde na drugi kontinent, a u motoru ti je ulje kojeg tamo nema... ovo imaš svuda po celom svetu" ... tako mi i treba kad sam školu učio pre podne a ne uveče kao 100x imućniji ... jeste, pamentiji je - priznajem ... treba i ukinuti škole ionako od njih samo neki tamo koji ne razumeju (kako biznis funkcioniše)).
        (da sam rekao da ću dosipati npr. Mobil u taj Castrol ili Shell ... onda bi rekao baš i ne znam o uljima, a morao sam makar toliko "dostojanstva" da sačuvam (zapravo, sačuvaj me bože takvih)).
        Dobro samo ne znam zašto će sad takvi (10000 ... (dodaj nula po želji)x bogatiji od "lokalca") menadžeri svetskih kompanija (ove ili sledeće godine) da dovedu (desetine) iste (istih) u bankrot (a toliko se (jelte) razumeju ... mogli bi i u neki rijaliti da malo demonstriraju to znanje (kako za*ebati manjeg od sebe ... pa lepo ne platiš mu a on ti ništa ne može ili prodaješ svoju robu 5 god. bez zarade pa sledećih 50 nadoknadiš sa kamatom) a ne ovaj (pravi, realizam) gde će za sobom povesti hiljade porodica u propast (glad)).
        Da nije žalosno, bilo bi smešno!

... jeste (da) ... i Doh Kihot je posle mnogo pročitanih knjiga zviznuo ... 'oće to.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• alfaskorpion
          CBC Senator XXL
          • 24.02.2007
          • 361
          • Smederevo

Originally posted by expendable View Post
          To je (pravi) stav!
          Ali za to treba imati kičmu ... na žalost došlo je vreme glavonožaca.
          Ma kakav stav , to je tvrdoglavost koja nas je upropastila kao državu, narod ...
          Sve što je kod nas vredelo upropastile su generacije titovih pionira, prodali i sistematski uništili. (sada im je ostalo samo da sole pamet o patriotizmu)
          Što pre shvatimo da kod nas nema ničeg i da moramo da prepisujemo od drugih ićićemo u pravcu boljitka.
          Ova tema treba da se prekrsti u Patriotizam u izboru ulja , možda i da se napiše naučno tehnički rad

Comment

• DS9
            CBC Senator
            • 27.10.2011
            • 280
            • Beograd

Prepisivanje od drugih se odavno čini, odnosno primena dostignuća iz svetskih laboratorija i velikih naftnih kompanija, tako da implikacija da su se npr. maziva samostalno razvijala na ovim prostorima nikako ne stoji, osim ukoliko želi da se kaže da prepisivanje treba činiti u smislu da se napravi prosečan proizvod a zatim reklamom predstavi kao proizvod znatno višeg kvaliteta (kako bi profit bio veći).

Najprostije rečeno - zanimljivo kao metafora ali ne odgovara kao objašnjenje.

Što se pomenutih (npr. modričinih) maziva tiče, ona poseduju odgovarajuća odobrenja, i zadovoljavaju određene (odgovarajuće) norme.

A ovo oko pokušaja da se čitave generacije proglase odgovornim za nešto, ili kvalifikacija "kod nas nema ničeg" samo pokazuje nedovoljnu obaveštenost.
            Last edited by DS9; 10.11.2015, 20:24.

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Originally posted by alfaskorpion View Post
              Ma kakav stav , to je tvrdoglavost koja nas je upropastila kao državu, narod ...
              Sve što je kod nas vredelo upropastile su generacije titovih pionira, prodali i sistematski uništili. (sada im je ostalo samo da sole pamet o patriotizmu)
              Ja sam Titov pionir, ništa nisam prodao i nikog ne ubedjujem u patriotizam ali mi opasno idu na kiselo oni što mene ubedjuju da mi je dobro u bez patriotizma i da će mi biti opasno i extra dobro ako dam i poslednu boru ****ta...
              Prodali su ovi majmuni koji su se školovali po inostranstvima baš sa tim ciljem da razjebu i prodaju. Titovi pioniri su išli samo do Trsta i to na jedan dan u kupovinu. O svom trošku naravno..
              A sad se vratite uljima, izvini Profesore na upadanju u temu...
              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

"Što pre shvatimo da kod nas nema ničeg i da moramo da prepisujemo od drugih ićićemo u pravcu boljitka."
                Grešiš sinak ... za neke stvari da a za većinu NE.
                Ako motorno ulje ne budemo mogli sami da pravimo (obična blending industrija) onda nema šta da se prepisuje, odmah katanac. (nećemo moći više ni nacrtane ovce da čuvamo ...).
                Osim Južne Afrike (gde je Sasol i time ispred većine zemalja Zapadne Evrope) još nekoliko država Afrike pravi jako dobra ulja (za sopstvene potrebe) ... ako nismo ni na tom nivou, onda neće pomoći nikakvo prepisivanje ...
                Mnogo je toga poropalo, to je tačno, mnogo uporopašćeno ... ali još ima nešto znanja ovde ... ali sve više curi ... (ono preostalo biva anatemisano od strane lenjihih i nesposobnijih kolega i tu je priči kraj). I za prepisivanje treba znati, a znanje je ono što je bitnije od kapitala ... i sve ga je manje.
                Ako ste na to mislili onda ste dobrim delom u pravu (na žalost) ... ali zadnjom rečenicom ste rekli nešto što ruši prethodno ... "ekonomski patriotizam" je na Zapadu Zakon!! (jači od pisanih). Ako toga nema, šta prepisivati ... uvoziti sve od igle (i čačkalice) do Space Shuttle-a ... to već imamo pa vidim, baš nam ide ... "jadne šljive međ' nama".
                Nešto se mora i prepisivati (i pre uništenja "Titovih pionira" su se uzimale licence, često i bez potrebe) ALI dobar deo baš i ne mora.
                Ali smo na ivici politike (šire gledano, ovde ponajmanje mislim na vlast (sve odreda) više na odnose u društvu koje vlasti kreiraju (pomalo je i obratno, naravno) i tu je priči kraj. ENDE
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• alfaskorpion
                  CBC Senator XXL
                  • 24.02.2007
                  • 361
                  • Smederevo

Doro ja sam odrastao na sirotoj plati postenog izenjera i odlicno znam sta je nase drustvo od titovih pionira stvorilo, malo je takvih izuzetaka koji su postenim radom zaradjivali, danas se lako prepoznaju - nemaju nista od nekretnina.
                  Sa druge strane mnogi vase generacije znaju danas tacno sta je trebalo , kako treba i kunu se u tita a onda su ga pljuvali , meni je iskreno malo vise muka od takvih bez dela genijalaca. Zasto nisu ucinili nesto kada je trebalo da zaustave masineriju odliva pameti iz srbije . Zasto su te generacije bile takvi podmitljivi srbi pa su prodavali sakom i kapom , na zalost vise je bilo lopova nego postenih radnih ljudi.Kakav smo mi to onda narod ili imamo naziv za te mnogobrojne ljude?
                  Gospodo svidelo se to vama ili ne mi zivimo na vasim stubovima koje ste kao pioniri zidali .

Profesore da se razumemo , vi i ja odlicno znamo da mi danas u Srbiji mozemo u tehnoloskom smislu samo da pratimo standarde u svetu (nekad smo mi diktirali,zato smo i unisteni uz pomoc nasih ljudi) i to da budemo sretni ako smo dvadeset koraka iza. Ako je proizvodnja sibica i cackalica ono sto nam je od znanja ostalo onda smo verujem srecni ?
                  Da se vratimo na ulja ciju proizvodnju u srbiji (srpska firma ) ne mamo , rusku mozda da (to su bese ona braca sto placaju rudnu rentu naj jeftiniju na svetu braci Srbima koji su puni para).
                  Modricu ne vidim u prostoru (danas, nekada skidam kapu) kao ozbiljnu kompaniju , video , shvatio na kom su nivou.
                  Da se razumemo nisam ja protiv ekonomskog patriotizma , ali nikad necu reci da je nesto dobro i nije lose kad ne valja , zbog toga nisam patriota ?

Ma Ajte Molim vas Gospodo draga

Comment

• DS9
                    CBC Senator
                    • 27.10.2011
                    • 280
                    • Beograd

Da se vratimo na ulja ciju proizvodnju u srbiji (srpska firma ) ne mamo , rusku mozda da (to su bese ona braca sto placaju rudnu rentu naj jeftiniju na svetu braci Srbima koji su puni para).
                    FAM je još uvek srpska firma http://www.fam.co.rs/proizvodi

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Doro ja sam odrastao na sirotoj plati postenog izenjera i odlicno znam sta je nase drustvo od titovih pionira stvorilo, malo je takvih izuzetaka koji su postenim radom zaradjivali, danas se lako prepoznaju - nemaju nista od nekretnina.

100% se slažem (a i isti sam slučaj); nadam se da se misli na dodatne nekretnine ... u provinciji su se bar (svojevremeno) "delili" stanovi (kasnije otkupljivani, itd.).

Sa druge strane mnogi vase generacije znaju danas tacno sta je trebalo , kako treba i kunu se u tita a onda su ga pljuvali , meni je iskreno malo vise muka od takvih bez dela genijalaca. Zasto nisu ucinili nesto kada je trebalo da zaustave masineriju odliva pameti iz srbije . Zasto su te generacije bile takvi podmitljivi srbi pa su prodavali sakom i kapom , na zalost vise je bilo lopova nego postenih radnih ljudi.Kakav smo mi to onda narod ili imamo naziv za te mnogobrojne ljude?
                      Gospodo svidelo se to vama ili ne mi zivimo na vasim stubovima koje ste kao pioniri zidali.

Ovo je isuviše uopšteno ... pa nisu baš svi zidali (zidali su oni koji nekretnine imaju jer su bili na položaju, kao i oni koji su vešto "pozamljivali")

Profesore da se razumemo , vi i ja odlicno znamo da mi danas u Srbiji mozemo u tehnoloskom smislu samo da pratimo standarde u svetu (nekad smo mi diktirali,zato smo i unisteni uz pomoc nasih ljudi) i to da budemo sretni ako smo dvadeset koraka iza. Ako je proizvodnja sibica i cackalica ono sto nam je od znanja ostalo onda smo verujem srecni ?

Izvinjavam se ALI nismo mi (baš) diktirali standarde, već smo ih (više) pratili sa (manjeg) rastojanja. Nismo mi mnogo drugačiji od drugih naroda osim što nam je sistem bio takav da je dozvoljavao da se lakše proda (država, firma ...). Jedno vreme (devedesetih) ni šibice a naročito čačkalice NISMO proizvodili pa je i to bolje nego da uvozimo tako nešto ... ovo je već (pomalo) zajedljiva primedba jer ste stali na šibicama i čačkalicama (a do svemirske tehnologije, koja i nije za nas (nikad ni bila), ima još koješta što bi valjda mogli da pravimo) ... ili ćemo svi da radimo kod stranca za minimalac + 20% (čisto da mogu da te kazne ako ne ispuniš normu), e onda ćemo sigurno prosperirati (ne sumnjam u to).

Bar sam ja (više puta) to isto napomenuo ... ipak "made in Srbija" i 30% (makar državnog i 5-6% preostalih akcija u privatnom vlasništvu) pa bar 49% domaće kupujemo sa NIS-om pa ne vidim zašto ne kupiti njihov proizvod ako (bar) ima potrebno odobrenje (e tu se škrtari više nego što treba, jako malo ima važećih, osim za teretni program, pa to jeste razlog da se kupi skuplje strano ulje, ako je takav slučaj).

Modricu ne vidim u prostoru (danas, nekada skidam kapu) kao ozbiljnu kompaniju , video , shvatio na kom su nivou.

Na osnovu jednog svedočenja ... ma hajte, čak je i za "partizansku penziju" trebalo (bar) (cela) DVA svedoka. Šta ako neko drugi kaže da baš i nije tako ... treba će nam bar treći (da pretegne na jednu stranu).

Da se razumemo nisam ja protiv ekonomskog patriotizma , ali nikad necu reci da je nesto dobro i nije lose kad ne valja , zbog toga nisam patriota ?
                      Ma Ajte Molim vas Gospodo draga
                      ... pa ... bar je do skora valjalo (konkrentno Modriča i važeća VW odobrenja ... videćemo da li će ih obnoviti ... uz sve ostalo, morate dati i formulaciju (i čije aditive koristite) pa ako se to menja odobrenje (više) NE važi ... itd.

I na kraju krajeva, ako ste (već) toliko nezadovoljni (postojećim) imate samo DVE mogućnosti da to promenite:
                      1) Počnite da se bavite politikom (strukom nećete ništa promeniti, valjda je očigledno)
                      2) Odite na "truli Zapad" ... nije ni tamo sve sjajno ALI se manje "pozajmljuje", više radi i bolji je standard (i možete lakše biti ekonomski patriota). Dobro, tek će treća generacija biti "njina" ali to je nešto što je tako normalno, nije ni kod nas bolje, samo ovde više odlazi nego što dolazi (i to uglavnom prolazi).

I na kraju da se vratim u konkretnu temu:
                      Nismo čuli nijedno (slično) svedočenje za bilo koju stranu kompaniju, verujte mi na reč da je malo koja ostala ono što je bila pre krize.
                      Slažem se da za Modriču treba otvoriti širom oči i tri puta razmisliti pre kupovine, kod FAM-a bi moglo biti isto od sleće godine (ili druge polovine ove, od kad su izašli iz restruktuiranja, makar su za par meseci valjda nakrcali sirovina pa računam da sve proizvedeno do kraja ove jeste O.K. a za kasnije ćemo valjda znati (da li će opstati). NiS je relativno o.k. može se uzeti (bar) u obzir.

Fam je pre 7-8. god. držao oko 10% ulja (20% maziva), Modriča oko 10%, RNB (Galax) nekih 15-tak % ... ništa impozantno (ni kad su bili o.k.), sad kada su unutar statističke greške NE vidim šta je još preostalo (da ih neko sruši dinamitom i završimo sa svim ozbiljnim proizvođačima maziva sa ovih prostora). Ako su RNB i FAM bili izdvojeni iz NIS-a, trebalo im je dati bar 5 god. bez konkurencije iz NIS-a, koja je njih dokrajčila, sebi nije mnogo zaradila, strance jedva dodirnula.
                      "Lament nad blending industrijom u Srbiji" sam (na blogu) napisao pre 3-4 god. pa je svaka priča (verovatno) sada čisto gubljenje vremena ...

E sad je (što se mene tiče) definitivno ENDE.

Tema je data u naslovu i samo će to ići na dalje.

Comment

• alfaskorpion
                        CBC Senator XXL
                        • 24.02.2007
                        • 361
                        • Smederevo

Imao bi šta da odgovorim ali da ne dužimo u pogrešnom pravcu.
                        Jedno mi samo neda mira .
                        "Truli zapad" mislim da je ta rečenica uvek bila samo naše opravdanje, sa kojim bi prikrili našu trulež.
                        End.
                        Što se domaćih akreditovanih tela za izdavanje atesta o kvalitetu , sve to ide kao podmazano uz čašicu razgovora...
                        Tako da ta naša uverenja odmah kačim o zakucan ekser u šupi .
                        Dokle god ne mamo valjanu kontrolu kvaliteta , nećemo imati ni kvalitet.

Inače ja 10 godina u nazad sipam samo MOTUL

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

KO sledeći nastavi sa politikom na ovoj temi, biće ende zauvek.

Nemoj da me jedite... Pisao sam i brisao nekoliko puta...
                          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Mislim da je to jasno - k'o dan!

Motul gotivim jer prave manje kompromisa od drugih (cena to i dozvoljava) ali je takođe činjenica da je to "jak" brend i da je dobar deo cene (samo) brend.
                            Uvek je unutar preporuka i to ne zbog nekih magičnih svojstava nego činjenice da sva (većina) ulja ima zvanična odobrenja koja su na nalepnici i napisana (jedno vreme i API sad baš i ne, ali o.k. u Evropi to nije od značaja (pokriveno je ACEA standardima)).
                            Nije beznačajno ni to što su (do skora) imali samo jedan proizvodni pogon (pa i sa tri je bilo vrlo dobro, sigurno nisu dovozili ulja iz Brazila i Vijetnama u Srbiju) u centrali (Francuskoj), nije ni sad loše (plus Italija, pogađate šta stiže kod nas, pretežno).
                            Iskreno divljenje kako su preživeli krizu, sa cenama u samom vrhu.

No, ne treba potcenjivati ni neka manje zvučna imena, naročito ako su (takođe) "zakićeni" odobrenjima , i naročito ukoliko su (pri tome) njihova ulja jeftina.
                            Spisak je (po)dugačak a obuhvata razne manje proizvođače iz Nemačke, Belgije, Poljske ... Cyclon ne bih potcenjivao (jeste, veći deo baznih ulja je recikliran) jer takođe imaju brojna odobrenja (zvanična) i uopšte kvalitet im je solidan a cene niske (plus ekološki doprinos, no to kod nas ne prolazi, na žalost).
                            Od velikih je sad solidna kupovina Texaco ... i Valvoline (jer su centralizovali proizvodnju i distribuciju za Evropu) i naravno (i pre svega) Total grupa, gde je Elf uglavnom "best buy" a ni sam Total nije preskup.

G-energy ulja su vrlo dobra za odličnu cenu (osim što je asortiman nešto sužen). Lukoil takođe ... Genesis serija NAROČITO (eto oni se nisu pravili pametni već su ovu seriju razvili u saradnji sa kompanijom Infineum tako da su to "zapadnjačka" ulja slično koliko i Shell i Total (koja se prave u Poljskoj za ovdašnja tržišta, pardon Shell je do skora bio iz Rumunije). Slično radi i npr. Wolf. Za teretni program (i neke od masti) su se vezali za Lubrizol pa je i tu (pro)zapadna orijentacija očigledna. Pumpadžije su prilično o.k. (osim nešto viših cena od realnih, ali to je opet po principima Evrope gde je na pumpi ulje najskuplje).

Comment

• nikaragva
                              CBC Senator XXL
                              • 03.06.2008
                              • 521
                              • B. Palanka
                              • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Svi govore ova ulja su bolja zbog ovoga, ona su bolja zbog onoga.

Pod uslovom da uvek sipas ulja koja su namenjena vozilu, odnosno motoru, a sto kod nas i nije tako cesto, vise je daj sta sta das, pocev od majstora, trebalo bi da i najjeftinije ulje radi posao kao i najskuplje.

Ono sto niko nije "pokazao", ili barem ja nisam video, jeste koliko ce najbolje ulje koje zadovoljava recimo Mobil1 (sto je najskuplje, valjda i najbolje koje sam sipao) dati u odnosu na najlosije koje zadovoljava (ili ne mora najlosije, moze najjeftinije, recimo Wolf, koje je najjeftinije od onih koje sam koristio/koristicu)?

Fabrika kaze sta treba ulje da poseduje i to sve poseduje ulje od 2000 za kanticu od pet litara, ali isto tako poseduje i ulje od 5000 za kanticu od pet litara.

To je uvek predmet rasprave nekoga ko sipa u Opel servisu GM ulje (ma koje to ulje bilo, mozda je i Mobil1, mada sumnjam) i nekog sipa bas taj vise nego duplo skuplji Mobil1.

Ovom prvom ce motor potrajati 300 hiljada, a ovom drugom 350?
                              Pod istim uslovima eksploatacije, naravno.

Ali fabrika je rekla GM ...

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Relativno je prosto ALI se ne može precizno reći "šta" i "koliko".
                                Ulje koje ispunjava zahteve fabrike (npr. GM ulje za Opel) je sigurno "dovoljno dobro" što u prevodu znači da ispunjava testove (sve odreda).
                                Ulje kao što je Mobil 1 (za isti Opel) može da ima isto odobrenje ALI (kao što sam više puta rekao) ispunjenje nije isto što i premašiti (daleko) zahteve.
                                Npr. u nekom testu (da ne gledam konkretno, pričam ionako uopšteno) je dozvoljeno habanje 90 mikrometara pa npr. "ULJE1" ima rezultat 85 mik.met. a "ULJE2" 70 mikrometara ... razlika je očigledna ALI još uvek se NE može reći da će zbog toga motor trajati 20% manje uz upotrebu prvog (ali nešto manje hoće).
                                Koristititi servisna ulja je verovatno optimalno održavanje za običnog korisnika, jer su ta ulja (GM, Ford ... nešto manje BMW i Mercedes) u principu jefina (jeftinija od brendiranih).
                                Zašto kupiti skuplje? Ili kada?
                                Ako intenzivno koristite automobil, naročito u težim uslovima eksploatacije ili ako menjate ulje na 30 hiljada km (možete i sa servisnim, no problem, ali ćete bolje proći sa "boljim" ili boljim).
                                Problem je što ti rezultati nisu javni i NIKADA neće biti (osim toga, verovatno postoje pristojna odstupanja zavisno od žarže, verovatno i 10% gore-dole).
                                GM u Americi verovatno baš pravi Mobil (ili bar jeste ili će) tako da je razlika verovatno mala ALI verovatno i postoji (procenat-dva paketa aditiva i/ili kvalitetnija bazna ulja).
                                Ostaje činjenica da mnogo preplaćivati servisno ulje nije nešto racionalno i da se sve više plaća brend. Inače i jeste pravilo (kao što sam 101 put rekao) za malo više muzike mnogo više para, pa svako neka odluči po svom nahođenju i mogućnostima (kraći intervali zamene svakako ne potstiču kupovinu skupljih ulja):
                                Jeste pomalo izlizano i veoma je okvirno (i nimalo zasnovano) ALI je veoma slikovito ono što ste rekli:
                                Otprilike je nešto što se može očekivati (ali ne mora da znači i to je verovatno u najboljem slučaju, može biti i da će motori isto trajati, to se ne može reći ni sa "full" podacima testova) je da motor pređe sa jefinijim uljem (tik unutar zahteva) 300k km sa najjefinijim koje zadovoljava (ne mora biti servisno) a sa najskupljim 360k km (ja sam "zaokružio" na 20%).
                                Koliko se kome isplati sam neka izračuna. Ovde ne treba zaboraviti da ako se koristi ovlašćeni servis rad može da učini nevažim razliku u ceni ulja (osim ako je značajno veća, recimo primer 2000 i 5000).
                                U servisu će Vam reći da je "fabrika rekla" ... ali to je rekla (samo i isključivo) iz komercijalnih razloga.
                                Uz sve ostalo ovim smanjuju cenu servisa.
                                Slično kao i celokupno održavanje vozila. Nije sporno (mada kod nas je svašta moguće) da je najbolje održavati u ovlaš. servisu i da će tako automobil najduže trajati (možda godinu-dve više) ALI kad se stavi na papir (bar kod nas) nije od značaja.
                                Tako i sa uljima.

Comment

Working...
                                X