Pitanje u vezi izbora ulja
Collapse
X
-
Neko gore pomenu G-energy... Prijato sam iznenadjen cenom za 0w-40 (1026din/l). Jedino sto sam imao priliku da kupim jeftnije je bio Petronas u istoj gradaciji s tim da je u pitanju bilo ulje kome je davno istekao rok. Sto se G-energy ulja tice, pred kraj je exp.date tacnje ima jos nepuna godina do "dana D" sto ne mora da predstavlja problem i mislim da treba iskoristiti. U kranjem slucaju za dlivanje. Druga stvar koja me je iznenadila je saznanje da Galax ima ulje na bazi estra u gradaciji 5w-30 ACEA A3/B4-02 BMW-LL01. Ako je neko video ulje nek baci pogled na cenu, voleo bih da znam kolika je.
I za kraj ali ne i po vaznosti, da li ste znali da u toku exploatacije vozila, najveci deo novca koji se da na odrzavanje ide na ulje !?!deutsche gemacht-gut gemacht...
Comment
-
-
Za acu (i Nissan 200):
Za diferencijal je (makar) sve jasno.
Za menjač je o.k. (takođe) ... mislim (kako se već kaže) pa gde da nađeš 75W-90 API GL-3(+)?! Verovatno nigde!!
Naravno još bolje je "čisto" GL-4 (takvih već ima, npr. Mannol) al' nema veze. LM (zapravo) nije GL-4/5 već GL-4+.
Malo su današnja GL-4 (pa i GL-5, naročito GL-4/5) drugačija nego nekadašnja.
Ipak, previše EP aditiva može malo i da naškodi mesinganim sinhronima (iako su inhibitori korozije nešto bolji danas). Sa GL-4 ne bi trebalo da bude problema.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Potrebno mi je ulje GEAR OIL PGLP DIN 51502 ISO VISCOSITY CLASS 220, koje su karakteristike ima li ga na našem tržištu? Supstitucija?''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!
Comment
-
-
Ulje spada u standardna sintetička reduktorska ulja na bazi polialkilen-glikola (PAG).
Ovako kako je napisano nije mnogo specifično (tj. mnogo je uopšteno i znači samo prethodno). Naravno, ISO VG 220 viskoznosti.
Da li su potrebni i neka određena odobrenja (Flender)? Ili "samo" (uglavnom je više nego dovoljno) DIN 51517/3?
Uglavnom, imaju ih uglavnom veći proizvođači (Castrol, Shell, Fuchs, Chevron) ali ne baš SVI ... Mobil (možda i nema u Evropi) ... za Total takođe nisam siguran.
Najlakše ti je (kod nas) da počneš od Addinol-a (Srbija) i Trigeme. Ulja su (po redosledu navođenja): Addinol Poly Gear PG 220 i Texaco (Chevron) Synlube WS 220.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Slažem se da je reduktor, ništa posebno, ali u samom njemu je i spojnica od uslovno rečeno gume ili sličnog materijala, pa je stoga možda malo zahtevnije od uobičajenog.''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!
Comment
-
-
da li se pouzdano zna gdje se proizvode eneos ulja za tržište europe ?
ovo su podaci s njihove službene stranice
"Ulje distribuirano u SAD-u pakirano je u drugačijoj ambalaži od onih koji su namijenjeni za europsko tržište iz razloga što se prenose u transportnim brodovima te se pakiraju isključivo u za to ovlaštenim i registriranim zemljama koje je odredio JX Nippon OIL.
Na taj način se osigurava zaštita od krivotvorenja ulja i razlika između europskog i američkog ulja, budući da sastav nije isti kod svih viskoziteta ulja.
Ulje u Europu stiže kroz Nizozemsku. Prve 2-3 crte barkoda pokazuju zemlju proizvođača, što je u slučaju ENEOS-a broj 87 – Nizozemska. To znači da se proizvođač registrirao u toj zemlji. Riječ je o globalnom poduzeću koje posjeduje rafinerije u više zemalja, ponajviše u Japanu, Aziji i SAD-u."
Comment
-
-
Sasvim je POUZDANO da se to NE zna (odnosno da Nippon Oil neće da se zna, iz samo njima poznatih razloga).
Mislim da je samo na njihovu štetu.
Ipak, blizu je razuma da je to Holandija (možda i Belgija) kao što je logično da se koristi roterdamska luka (za uvoz).
Nisam znao da se ulja samo pakuju u Evropi ... čudna postavka Nippon Oil-a ... logično je da se ima blendara u Evropi. Da li je zbog restriktivne politike EU (da se jedan procenat baznih ulja koja su proizvedena u EU mora koristiti ... u slučaju akvizicija (Selenia) čak i 100%) ili nešto drugo, teško je reći.
Manje je bitna zemlja porekla, više je koliko verujete u Eneos brend (Nippon Oil) i uvoznike kod nas. Meni liči da je to o.k. priča.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
da li se uopće i na koji način, te u kojim vremenskim intervalima, provjeravaju odobrenja
proizvođačima ulja, od strane MB ili VW, da li se možda uzimaju slučajni uzorci iz prodavaonica i
šalju na analizu, da li se kada dogodilo da je netko od proizvođača na takav način
izgubio ranije dana odobrenja.
Comment
-
-
Postoji određena procedura (ugovorne obaveze). Po pravilu davalac licence (odobrenja) može vanredno da proveri ulje koje ga ima (u maloprodaji ili u pogonu proizvođača, kako već za koje odobrenje). Mislim da se jednom godišnje uradi provera ulja iz prodaje ali o tome nema zvaničnih podataka (mislim da i ne obaveštavaju proizvođača, mada opet zavisi od konkretnog odobrenja).
Koliko je (bar meni) poznato, izuzetno se retko gube odobrenja (jer je posle procedura drastičnija, u svakom slučaju skuplja, za proizvođača kome se tako nešto desi) ali verovatno je bilo i takvih primera. Slično je za npr. API licence (bilo je primera gubljenja istih, ali opet ne tako često).
Ispunjenje ATIEL Code of Practice je praktično obavezano da bi se ulje označilo ACEA 2012 (bilo kojom) oznakom.
Ovaj skup uputstava je prilično z**eban niz procedura (teško i čitati a kamoli ispuniti) ALI garantuje vrhunski kvalitet i to da SVAKO pojedinačno pakovanje može da prođe testove koje ACEA propisuje ... možda i značajnije od mnogih odobrenja.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Maloprije očistih auto, pa ga upalih nakon 4 dana mirovanja na minusu... ipak sam nasuo Leichtlauf High Tech 5W-40; motor je vrlo mirno upalio i nije bilo nikakvih parazitnih zvukova zbog nedostatka ulja, očigledno je dovoljno tečljivo na -8 da nema nikakvih problema sa podmazivanjem. Nakon nekih 1000 km provezenih na ovom ulju, vrlo zadovoljan.
Comment
-
-
čitajući razne forume o uljima, zaključio sam kako je s vremenom, odnosno brojem pređenih kilometara uputno koristiti gušća ulja od onih koji su tvornički preporučeni. zanima me da li je obzirom na pređenu kilometražu potrebno ili korisno smanjivati intervale zamjene ulja, npr. ako tvornica za novo vozilo preporučuje zamjenu nakon 15 hkm ili 1 god., da li to isto važi i kada vozilo ima 100, 200, 300 ili više h km, sve to pod uvjetima normalnog korištenja, dakle bez onih otežanih ("severe") uvjeta ?
Comment
-
-
Poštovani,
Ako je vozilo starije od 7 ili 10 god. i ima više od 100 (150)k km pređenih, dobro je koristiti skraćene intervale zamene. Najbolje one za "severe" uslove i ako oni nisu ispunjeni a u slučaju da jesu skratiti na 2/3 ili 3/4 preporuke za takve uslove eksploatacije.
Zavisi i od motora i održavanja ali u principu posle 200k km važi za SVE.
Pozdrav!Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
Comment