Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • alex1974
    CBC Veteran
    • 15.04.2016
    • 127
    • okolina
    • Vectra A 1.6SV

Na vasu preporuku resio sam da predjem na FAM Fenix gas 15-40 i danas u prolazu na jednoj pumpi vidim da ga imaju i kupim medjutim kada sam stigao kuci vidim da na bocama pise rok skladistenja 3 godine a iznad stoje neki brojevi za koje mislim da su datum proizvodnje,ako jeste onda mu je rok do 21 maja ove godine.
    Da li mu je to samo rok skladistenja ili je i rok trajanja?
    Ako je rok trajanja onda ne smem da ga sipam a ne mogu ni da ga vratim

Comment

• Nelson
      CBC Senator
      • 01.08.2017
      • 211
      • selo
      • Fiat Stilo 1.9 JTD

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Nice! za MANN. Al' džabe pričati u Šljivropi. Ko veruje činjenicama, njemu ne treba, a ko ne, ne vredi ni Tesla da ustane iz groba (urne).
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Originally posted by alex1974 View Post
          Na vasu preporuku resio sam da predjem na FAM Fenix gas 15-40 i danas u prolazu na jednoj pumpi vidim da ga imaju i kupim medjutim kada sam stigao kuci vidim da na bocama pise rok skladistenja 3 godine a iznad stoje neki brojevi za koje mislim da su datum proizvodnje,ako jeste onda mu je rok do 21 maja ove godine.
          Da li mu je to samo rok skladistenja ili je i rok trajanja?
          Ako je rok trajanja onda ne smem da ga sipam a ne mogu ni da ga vratim
          Rok upotrebe je do prvog otvaranja. Dakle, sasvim je o.k. da koristite ulje. Posle potrošite u roku od 6 meseci (ako nešto zaostane).
          Osim toga, 3 god. je uslovljeno domaćim propisima (gde je ulje "predmet opšte upotrebe" i kao takav ima rok 3 god.).
          Inače je, po proizvođačima, rok upotrebe 5 god. (to je najčešći standard), tako da još manje imate mesta za brigu.
          Samo opušteno.
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• alex1974
            CBC Veteran
            • 15.04.2016
            • 127
            • okolina
            • Vectra A 1.6SV

Zahvaljujem na odgovoru.

Comment

• Nelson
              CBC Senator
              • 01.08.2017
              • 211
              • selo
              • Fiat Stilo 1.9 JTD

Comment

• Nelson
                CBC Senator
                • 01.08.2017
                • 211
                • selo
                • Fiat Stilo 1.9 JTD

Kako izgleda motorno ulje posle 12 h na -20 C

Levo je Ravenol VST 5W40 desno Motul 8100 X-cess 5W40

Comment

• Nelson
                  CBC Senator
                  • 01.08.2017
                  • 211
                  • selo
                  • Fiat Stilo 1.9 JTD

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Filter: ovo mi se sviđa. Ako se dobro sećam to su "inox" filteri (uz, verovatno, sintetički materijal preko).
                    Bolji, cena na duži rok (najverovatnije) uporediva ili niža ...
                    Ostaje samo, gde sa ispirnim rastvorima.

Ravenol vs Motul ... PAO vs SHC ... PAO je suprerioran u ovome, čak i u kompletno formiranom ulju (sa sve aditivima) ... kod baznih ulja je još veća razlika.

OSP (liči li samo meni na OSL?) - sjajno. Ovo nisam video na vreme, inače bih (bar kratko) komentarisao. Upravo sam u isto vreme pisao i tekst za blog gde se formulisana (komercijalna) ulja pominju (Kroon, konkretno).
                    Mislim da je sve vidljivo sa slike ... Poliglikoli rastvorni u ulju mu dođu kao antifrikcioni aditivi. 10-tak % u PAO baznom ulju, daje (makar po ovoj osobini) rezultat uporediv sa multifunkcionalnim paketom aditiva. Doduše ni poliolestri nisu za bacanje.
                    Ujedno je prikazano (opšte poznato) kako PAO nije baš idealno za podmazivanje, ali uz dodatak pravih aditiva i/ili estara (do sada, a od sad (verovatno) i OSP-a) mogu da budu ulja vrlo dobrih osobina (plus inertnost, koja je za ugljovodonike (parafinska ulja) na visokom nivou).

Dow ovo promoviše već skoro celu deceniju (i ranije ali naročito od 2010/2011) tako da je došlo vreme i za realizaciju. Već su pridobili još par hemijskih koncerna, još samo da se "dogovore" sa naftašima i ide nova (i verovatno poslednja) revolucija u izradi motornih ulja (makar što se baze tiče).

P.S.
                    Naravno, zahvalnost g. "Nelson"-u na osveženju teme i korisnim informacijama.
                    Izvinjavam se što se ranije nisam javio (nije baš da toliko vremena nemam, ali kako najčešće idem u "današnje teme", neki dan propustim, pa tako to ide).

Comment

• Nelson
                      CBC Senator
                      • 01.08.2017
                      • 211
                      • selo
                      • Fiat Stilo 1.9 JTD

Hvala Vama, šteta što se više ne družimo i diskutujemo.

Comment

• URKE 80
                        CBC Veteran
                        • 02.01.2013
                        • 102
                        • Požarevac
                        • Renault Clio mk3 1.2

Kupio sam juče Manol Extra dizel 10W-40. Da li ovo ulje po standardu i specifikaciji odgovara Škodi Fabiji 1.9 sdi? Koji standard vw trebaju ulja da zadovolje za ovu Fabiju? Ja očigledno sve naopako u živ otuda i ovo,prvo kupim ulje pa pitam jel odgovara?!

Послато са Moto C уз помоћ Тапатока

Comment

• DS9
                          CBC Senator
                          • 27.10.2011
                          • 280
                          • Beograd

Koje je je godište taj sdi motor. Mislim da je za njega odgovarajuće ulje po normi VW 505.00 (osim ako ima FAP/DPF, u kom slučaju je potrebno ulje po normi VW 504/507)

Mannol tvrdi za to svoje ulje da zafovoljava pomenutu specifikaciju 505.00, ali nema odobrenje od VW-a za njega. Dole je grafički prikazan način odlučivanja pri izboru ulja za VW motore.

Last edited by DS9; 17.06.2018, 16:42.

Comment

• URKE 80
                            CBC Veteran
                            • 02.01.2013
                            • 102
                            • Požarevac
                            • Renault Clio mk3 1.2

2001.god. je Fabija. Nema DPF. Međutim,na netu sam po raznim forumima našao veoma oprečna mišljenja. Od da je OK i može da izgura 10k km pa do pljuvanja za sve pare.

Last edited by URKE 80; 17.06.2018, 17:57.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Weeeeell ... (Paaaaa) ...
                              O ovome sam već rekao šta sam imao na Škoda forumu.
                              Pribaltička proizvodnja ... šta ja znam, frižideri im izdrže 10 god. pa valjda će i ulje.
                              Uz kancelariju u Dojčlandu ...
                              Nije neka dika, ali 10 hiljadarki će da izdrži i Viskol, što ne bi i Mannol ... još ako nije sve u gradu, još pre.
                              Nije to toliko loše, koliko može bolje (čak ne za mnogo više para).

Comment

• URKE 80
                                CBC Veteran
                                • 02.01.2013
                                • 102
                                • Požarevac
                                • Renault Clio mk3 1.2

Hvala!

Comment

Working...
                                X