Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • URKE 80
    CBC Veteran
    • 02.01.2013
    • 102
    • Požarevac
    • Renault Clio mk3 1.2

Da li ulje sa slike može u motor Renoa Clia 1.2 16v 75ks 2008.g?

Послато са Moto C уз помоћ Тапатока

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Može, naravno. A može i samo Ultra (bez S).
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• URKE 80
        CBC Veteran
        • 02.01.2013
        • 102
        • Požarevac
        • Renault Clio mk3 1.2

Hvala na brzom odgovoru.

Послато са Moto C уз помоћ Тапатока

Comment

• mirdza
          CBC Senator XXL
          • 14.03.2005
          • 2437
          • Katowice (PL) / Banja Luka
          • AGP / W126

Originally posted by expendable View Post
          Eventualno da probate neko PAO ulje, npr. gore pomenuti Ravenol.
          Kupio sam Ravenol RCS 5w40. Javiću utiske nakon promjene.
          Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• Nelson
            CBC Senator
            • 01.08.2017
            • 211
            • selo
            • Fiat Stilo 1.9 JTD

Opasno ulje, gde si kupio i koliko je koštalo ?

Comment

• mirdza
              CBC Senator XXL
              • 14.03.2005
              • 2437
              • Katowice (PL) / Banja Luka
              • AGP / W126

Poljska, internet, ~50€/4l.
              Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• macaneli
                CBC Senator XXL
                • 04.08.2008
                • 327
                • sremska mitrovica - Genova
                • S-max

Javi utiske please
                ima se,moze se-nema se,mora se

Comment

• AquaMan
                  Tek je upao...
                  • 26.01.2019
                  • 1
                  • Beograd
                  • Accord

Nedoiumica

Stevo,

Ovo ulje je vrlo povoljno, u odnosu na ulja iste gradacije drugih proizvođačaaciji

Molim te za stručno mišljenje - preporuku za upotrebu na Accordu 2007 i Civic-u 2002 1,6l

Comment

• Ficoman
                    CBC Veteran
                    • 09.11.2005
                    • 139
                    • Beograd

U pitanju je Fiat sedici 1.9multijet 88kw, iz 2006. Automobil verovatno neću zadržati, pa se dvoumim izmedju "budžet" ulja. Petronas Syntium 3000/3000AV ili Total Quartz 9000, ili neka Vasa preporuka. Unapred hvala

Comment

• zoranbg
                      CBC Senator XXL
                      • 23.03.2005
                      • 4098
                      • Rooster's Hill , Beog
                      • Grande Punto 1.2

Petronas Syntium 3000 AV 5w-40 je blize po specifikacijama Seleniji K pure energy 5w-40 ( oba su API C3 ) a i Petronas je vlasnik Selenije.
                      razlika u ceni dupla ! .
                      sad ko je tu lud a ko zbunjen...
                      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Ficoman
                        CBC Veteran
                        • 09.11.2005
                        • 139
                        • Beograd

Total Quartz 9000 5-40 je konačan izbor, pokriva ACEA B4, koji stoji u servisnom uputstvu za vozilo.

Comment

• Goxx
                          CBC Početnik
                          • 23.02.2019
                          • 4
                          • Bgd
                          • Bgd

Astra g 1.6 8v

Pozdrav drustvo,jel moze mala pomoc I sugestija, sta sipati u astru g 1.6 8v, auto je 2002godiste 62 kw, presao oko 200.000. Pre par meseci sam kupio auto bas ciljano sa tim motorom,koji vazi za izuzetno pouzdan I dobar, ne puca od snage I nije za jurcanje,ali ja tako I ne vozim,tako da mi to I nije bitno.Ono sto me da kazem brine je potrosnja ulja koja je oko 350ml na 1000km, a pritom je totalno penzionerska voznja, imam osecaj da ako bi vozio ostrije bila bi puno veca.Auto ne dimi, ne duva,lepo pali I ide, samo ta potrosnja postoji, pa ako imate neki savet sa kojim uljem ici jer bi promenio ovo koje sam sipao, mol 10w-40. Moja godisnja kilometraza je otprilike 12.000 grad I 3000 otvoren put. Svaka sugestija je dobro dosla,hvala.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Taj Opel-ov motor nije baš na "nultoj" potrošnji ni kao nov, ali navedeno (pri nežnoj vožnji) jeste povećana potrošnja ("troškarenje") iako nije kritično.
                            Probaj sa nekim 5W-50 uljem ili (pošto je zima ionako pri kraju) 10W-50. Možda i tim redosledom (mada za 5W-50 treba očekivati jedva malo bolje od 10W-40 a kod 10W-50 bi moglo biti neke (vidljive, iako male) razlike).
                            10W-60 ne bih odmah sipao nego čuvao kao krajnju liniju odbrane (od povećane potrošnje). Radnih (na 100 cel.) SAE 60 ne treba forsirati po svaku cenu, ako je motor u solidnom stanju može biti i preterano (dobro, kod starijih vozila teško baš preterano, ali kao što je ranije rečeno to može biti visoka vrednost viskoznosti za većinu (iole modernijih) motora koji su (još uvek) u fabričkim tolerancijama (istrošenosti)). Dakle podmazivanje može biti i bitno lošije (Boost je objašnjavao zašto i kako).
                            5W-50 može i u motor u odličnom stanju (čak i taze remontovanom), to je vrlo slično* 10W-40 ili 15W-40 (samo bolje pri veoma niskim i veoma visokim temp. (i zimi i leti, a ostatak godine slično)).
                            *veoma uslovno govoreći

btw. sintetička 5W-50 ulja ili HC 10W-50 su svakako kvalitetnija od 10W-40 ulja, manja im je isparljivost a viskoznija su te ih motori manje troše, no ne bih očekivao enormnu razliku, možda smanjenja na 200 ml ili da bude isto ali pri oštrijoj vožnji ili tako nešto.
                            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Goxx
                              CBC Početnik
                              • 23.02.2019
                              • 4
                              • Bgd
                              • Bgd

Hvala na brzom odgovoru, nisam se nesto najbolje snasao kad sam pisao,pa sam pitanje postavio I na vasem blogu, nema ni veze. Probacu ovo sa 10w-50 gradacijom, da li postoji neka preporuka za proizvodjaca zbog nekih api klasifikacija ili je sve to negde slicno I zanemarljivo. Hvala jos jednom,pozdrav.

Comment

• Goxx
                                CBC Početnik
                                • 23.02.2019
                                • 4
                                • Bgd
                                • Bgd

Da dopunim predjasnje...razlog zbog kojeg pitam za proizvodjaca je taj sto I nema nekog izbora u toj 10w-50 gradaciji, osim ELF-a. Ja sam razmisljao o nekom 4100 15w-50 Motulu. Dal se I to uklapa u ovu pricu.

Comment

Working...
                                X