HHO - znamo li nesto o tome ?

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Re: HHO - znamo li nesto o tome ?

Kvcali takodje neće odgovarati mesec dana....
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Ivans023
      CBC Član
      • 18.11.2008
      • 54
      • Kumane

Ovako to radi http://www.youtube.com/watch?v=YR7eIbL1Ffc&NR=1 Ako je to to.
      Ako primetiš da sa svetom nešto nije u redu, napravio si jedan korak. Ako shvatiš šta sve nije u redu, prepešačio si ceo svet.

Comment

• painter
        Banovan
        • 04.03.2010
        • 738
        • beograd,m.mostanica

Sve su to varijacije na temu. Moze malo ovako ili malo onako... Moze nesto posebno a nesto upareno... Ne mogu vise za racunarom oci mi otekle,mozes li naci podatak koliki je napon na elektrodama injektora? Koliko se ja secam Meyer nije pravio visokonaponski elektricni luk nego jako elektromagnetno polje ali mozda gresim,davno bese.

Comment

• Pera Zdera
          CBC Član
          • 24.09.2010
          • 68
          • Novi Sad

Kako vam se cini ovo:

Comment

• painter
            Banovan
            • 04.03.2010
            • 738
            • beograd,m.mostanica

Fino,samo nije postavio podatke a to nam je najbitnije.

Comment

• Ivans023
              CBC Član
              • 18.11.2008
              • 54
              • Kumane

Ovako nekako sam ja sklopio slagalicu, prema tome što sam čitao. Voda prvo ide u klasičan elektrolizer niske struje, zatim hho zajedno sa nepretvorenom vodom ulazi u taj injektor gde se sve zajedno izlaže el.magnetnom polju pod osvetljenjem lasera. Nakon toga, varnica pali hho zajedno sa vodom koja se tu u kompresionom prostoru pretvara isto u hho.
              To mi deluje kao jedini način da se postignu uslovi za tu famoznu "fuziju". Imati na jednom mestu visoku temperaturu, svetlost lasera, el.magnetno polje i snažnu varnicu kao okidač.
              Ako primetiš da sa svetom nešto nije u redu, napravio si jedan korak. Ako shvatiš šta sve nije u redu, prepešačio si ceo svet.

Comment

• painter
                Banovan
                • 04.03.2010
                • 738
                • beograd,m.mostanica

Mislim da su laseri pre,izmedju elektrolizera i injektora.

Comment

• Ivans023
                  CBC Član
                  • 18.11.2008
                  • 54
                  • Kumane

@painter, imam jednu poveću gomilu ovakvih prohromskih ploča: Imam bar pedeset komada. Da li mogu da se upotrebe za obične ćelije jer nije pravi prohrom? Privlači ga magnet, znači da ima dosta čelika u sebi. Možda može ako se koristi samo čista voda.

Comment

• painter
                    Banovan
                    • 04.03.2010
                    • 738
                    • beograd,m.mostanica

Ako koristis cistu vodu moze bilo sta. Taj ne smes u jake baze i kiseline. Ili cista voda (cesmovaca) ili soda bikarbona,sirce,itd. Mozda da probas da napravis dry cell sa cesmovacom,ali ne znam koliki napon po celiji treba. Bice rasipanja energije. Za pulsno rezonantni sistem je dobro.
                    Uspeo sam da napravim efikasno zagrevanje vode,efikasnije nego kad grejem posudu odozdo,i da istovremeno proizvodim HHO visokom temperaturom! Znaci,zapalim HHO koji sam dobio elektrolizom,taj plamen greje vodu (specijalno konstruisan grejac (gorionik) koji je potopljen u vodu ) a voda koja se u grejacu stvara sagorevanjem kao i voda iz posude koja u malim kolicinama moze uci u grejac pretvara se u HHO pod uticajem visoke temperature (pretpostavljam 2500*C). Salim se za specijalno konstruisan grejac,to je nesto sto sam kupio u radnji a ne znam mu naziv...

Comment

• painter
                      Banovan
                      • 04.03.2010
                      • 738
                      • beograd,m.mostanica

Pre nekog vremena pisao sam o aparatima za secenje i varenje iz Mackatice,i mislio sam da rade elektrolizu bez elektrolita,samo cista destilovana voda. Ovo sam mislio za mnoge uredjaje jer su u reklamama pominjali iskljucivo destilovanu vodu,nisu pominjali elektrolite. Gresio sam naravno ali to me je navelo da istrazujem mogucnosti elektrolize ciste,destilovane vode (mislim na klasicnu elektrolizu) i kao sto sam tada obecao,evo danas sam,posle brojnih zvrljotina i brljotina,napravio uspesan eksperiment! Uspeo sam da cepam molekule destilovane vode klasicnom elektrolizom! Bez elektronike,visokog napona... Ostaje da napravim kompletan elektrolizer i proverim efikasnost ovakvog sistema u odnosu na dosadasnji,d.voda+ NaOH (ili KOH). Ovakvim elektrolizerom bi verovatno mogla da se vrsi i elektroliza vodene pare. Posle izrade ovog elektrolizera,i super efikasnog izmenjivaca toplote(HHO bojler),sledeci korak mi je izrada gorive celije. Sve se moze kad se hoce...jedino sto to kod mene ide sporo...

Comment

• painter
                        Banovan
                        • 04.03.2010
                        • 738
                        • beograd,m.mostanica

...U ovakvom elektrolizeru nije bitan materijal za elektrode,tako da su vece mogucnosti za eksperimentisanje! Obzirom da bakar ima najmanji otpor struji (preskocimo srebro zbog cene) jedva cekam da vidim taj rad!

Comment

• Ivans023
                          CBC Član
                          • 18.11.2008
                          • 54
                          • Kumane

Gorivnu ćeliju ne možeš napraviti pa da imaš i svo vreme ovog sveta. Zapravo možeš, ali ako nabaviš platinu. Bez nje nema ništa. I ja sam malo istraživao na tu temu, izgleda da isto razmišljamo
                          Polako pravim plan kako da napravim moj elektrolizer za sečenje. Prikupio sam potrebne informacije ali još nisam nabavio izolator za između ploča. Ostalo imam. Ipak neću praviti za mrežni napon nego za 70V koliko mi je onaj aparat. Razlog je čisto konstruktivne prirode. Mnogo mi je da slažem preko 100 ploča za draj cel. Drugi razlog mi je što ćeliju sa tridesetak ploča mogu upotrebiti i u autu. Jeste da je malo previše za 12V ali se nadam da će ipak raditi zbog velike površine ploča.
                          Trenutno mi je sve to u drugom planu jer mi je formula prioritet. Otvoriću posebnu temu o tome, samo da stane i na prednje točkove

ps. Mislim da ti bakarne elektrode neće ništa pomoći. Specifični otpor prohroma nije toliko veći da bi se to primetilo. Treba pogledati u tablici.

Comment

• mishop
                            CBC Početnik
                            • 18.11.2010
                            • 6
                            • Beograd
                            • Golf

Malo sam razgledao fizicki sta se desava, pa da se ne vracamo na pocetak teme ali ovako bi nekako bilo:
                            Sagorjevanje goriva je ~90% (dizel i benzin), TNG vise. Sus 4 taktni ima efikasnost 30-40% (teorijski ~50%)
                            Usteda HHO je najvise bazirana na akumulaciji energije, prilikom kocenja, i saltanja, jer je potrebno odredjeno vrijeme da HHO stigne do motora (pa se trenutno dobija na snazi), a najmanja usteda je na efikasnijem sagorjevanju.
                            4 taktni motor najvise energije gubi na toplotu i izduv. Energijska efikasnost ovakvog motora se tesko povecava, pa se stoga ide ka iskoriscenju procesa inercije mase (teski zamajci, kontrola ubrizgavanja, aerodinamika...)
                            6 taktni motor daje ustedu goriva najmanje 40%, ima energijsku efikasnost ~60% i smanjuje emisiju izduvnih gasova. M4+2 motor se moze lako napraviti od postojeceg (tako kazu, nisam probao samo racunao) pa mislim da bi u tom smijeru trebalo ici sa smanjenjem potrosnje.

Za laser koji ste pominjali:
                            Koja talasna duzina i polu sirina signala?
                            Koji rezim rada?
                            Snaga?
                            Skoro sam ih polozio pa bih mogao biti od pomoci.
                            Energijska efikasnost lasera je do 40%

Comment

• painter
                              Banovan
                              • 04.03.2010
                              • 738
                              • beograd,m.mostanica

Gde nadje tih 90% ? Ako se zaista tako navodi u literaturi,onda ili je to namerna laz ili teoretska postavka maksimalno moguceg sagorevanja. Samo jedan primer : SHELL je 1973 organizovao "maraton" merenja potrosnje,njihovi inzinjeri su pripremili neki opel iz 1959. Gorivo se grejalo auspuhom i isparavalo..u motor! Od fizickih prepravki samo su priblizili zadnje tockove,valjda da smanje otpor... taj auto je na maratonu trosio 0,63 litre na 100km puta!
                              Motor sa 6 taktova koristi ubrizgavanje vode u dodatnim taktovima i izbacen mu je rashladni sistem....
                              Za lasere trebam pogledati u Meyerov patent,kad stignem...

Comment

• painter
                                Banovan
                                • 04.03.2010
                                • 738
                                • beograd,m.mostanica

Originally posted by Ivans023
                                Gorivnu ćeliju ne možeš napraviti pa da imaš i svo vreme ovog sveta. Zapravo možeš, ali ako nabaviš platinu. Bez nje nema ništa. I ja sam malo istraživao na tu temu, izgleda da isto razmišljamo
                                Polako pravim plan kako da napravim moj elektrolizer za sečenje. Prikupio sam potrebne informacije ali još nisam nabavio izolator za između ploča. Ostalo imam. Ipak neću praviti za mrežni napon nego za 70V koliko mi je onaj aparat. Razlog je čisto konstruktivne prirode. Mnogo mi je da slažem preko 100 ploča za draj cel. Drugi razlog mi je što ćeliju sa tridesetak ploča mogu upotrebiti i u autu. Jeste da je malo previše za 12V ali se nadam da će ipak raditi zbog velike površine ploča.
                                Trenutno mi je sve to u drugom planu jer mi je formula prioritet. Otvoriću posebnu temu o tome, samo da stane i na prednje točkove

ps. Mislim da ti bakarne elektrode neće ništa pomoći. Specifični otpor prohroma nije toliko veći da bi se to primetilo. Treba pogledati u tablici.
                                Pa sta mislis zasto sakupljam stare prekidace? Sala.... Mozda i moze bez platine...Nemoj mi govoriti sta ne moze,onda nista necu uraditi! Vidis,nisam znao da ne moze elektroliza "preko" Faradejevog zakona,niti sam znao kolika je granica po Faradeju,pa sam zato "prebacio".(samo sam radio najbolje sto sam umeo). Nisam znao da ne moze da se razbije destilovana voda niskim naponom pa sam uradio...da sam "znao" nikad nista od mene.
                                Obzirom da ne mozes koristiti NaOH ili KOH vec (verovatno) sodu bikarbonu ,dihtung-izolator moze skoro bilo koji,sta nadjes,da je povoljno. Takodje Ti ne treba preko 100 ploca nego oko 69 ! . Znaci za 70 V oko 22 ploce. A u kolima sigurno nece raditi osim ako ne povezes drugacije (jos kontakata). Ali onda ce vuci mnogo struje...
                                Ne znam sta pise u tablici ali bakar i prohrom imaju veliku (ogromnu)! razliku u otporu. Ni bakar nije jeftin ali ga treba daleko manje jer zbog manjeg otpora vuce vise struje. A i iskoriscenje napona je bolje. Ali nije to,nego sam ukapirao da nece biti lako napraviti takav elektrolizer od obicnog lima. Ili cu morati da dam da mi neko izradi elektrode na skup nacin ili da "lepim" tri lima u jednu elektrodu da bih dobio da "mozda" radi, za manje pare. (kad kazem "da radi" ne mislim samo da proradi,to je lako,nego da bude efikasno i upotrebljivo na duze staze) A onda nisam nista ustedeo ali ako dobijem veliku efikasnost vredece.

Comment

Working...
                                X