HHO - znamo li nesto o tome ?

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • painter
    Banovan
    • 04.03.2010
    • 738
    • beograd,m.mostanica

Re: HHO - znamo li nesto o tome ?

E to ces morati da probas! Pa nam javi. Ne bi trebalo ali ima teoretske sanse da se to moze sabrati ali kao u svemu,pitanje je koji HHO uredjaj,kakav vortex,kako je sve to ugradjeno... Eto kad nismo ucili u skoli o tome pa sad ispocetka istrazujemo...

Comment

• rustik-etno
      CBC Član
      • 09.03.2010
      • 30
      • Obrenovac

Komsija kad cemo da isprobamo celiju? Ubi me ova potrosnja

Comment

• painter
        Banovan
        • 04.03.2010
        • 738
        • beograd,m.mostanica

??? Pazi ti njega! Ceo svet na cannonball-u! Prvo popravi usis pa dodji na farbanje pa cemo da pricamo o "celiji"...

Comment

• mvujanovic
          CBC Veteran
          • 08.06.2010
          • 102
          • beograd

Pratim ovu temu od početka, nisam se uključivao dok ne uradim nešto konkretno, kao što sam napisao već, napravio sam generator po uputstvima Paintera i konačno sam se usudio i da vidim kako gori taj gas.
          Sa snagom 250 wati dobio sam količinu gasa koja kada se zapali bez problema topi žicu debljine 3 mm.
          Nisam stručnjak po pitanju fizike,a i ono malo što sam znao zaboravilo se,međutim mišljenja sam na osnovu gore navedenog da je dobijena energija manja od uložene.
          Isprobao sam nepovratne ventile od čelične vune i od pirinča,međutim ništa od toga nemože zaustaviti plamen.Kada sam zapalio plamen na medicinskoj igli ista se usijala i počela da se topi,na brzinu nisam znao šta da uradim i istu sam uronio u posudu sa vodom i plamen se ugasio bez povratnog efekta,taj način sam isprobao nekoliko puta i došao do zaključka da je to najsigurniji način gašenja.
          Generator sam ugradio u moja automobil,Renault 9, 1400 ccm, koji vozim na auto gas,primetio sam da isti radi tiše i mirnije i nekako lepše ide,potrošnju još nisam testirao.
          Kada sam merio proizvodnju gasa izmerio sam 1LPM, međutim kasnije sam ustanovio da mi babler propušta na ventilu od gume tako da to merenje nije tačno,ovih dana ću ponovo izmeriti da vidim kolika je proizvodnja.
          Pozdrav svima koji su se uključili aktivno u ovu temu!

Comment

• mvujanovic
            CBC Veteran
            • 08.06.2010
            • 102
            • beograd

Ispravka! U predhodnom postu napisao sam, da sam mišljenja da je dobijena energija manja od uložene,trebalo je pisati da je veća od uložene,naučnici će me sigurno pbijati i reći da je 250 wati, 250 wati i ništa više.Ali čisto sumnjam da bi sa grejačem na struju od 250 wati mogao istopiti žicu debljine 3mm.

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Nije poenta u tome da se sa 250w topi nešto nego da li je ekonomičnije topiti žicu od 3 mm na taj ili na na neki drugi način.
              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• subancbf
                CBC Član
                • 27.03.2008
                • 17
                • Alibunar

Danas detaljno sredjena elektronika, i rastvor elektrolita. Prosli put sam pogresio sa 8A kao sto i Painter rece. Uredjaj po svim poslednjim merenjima trosi 18A na 13.8V, i pri tom pravi 1.5lit/min. Pokusao sam i sa 12A, ali razlika je u nekoliko Wati, a pri vecim obrtajima vise motoru prija ovih 1.5lit, nego onih 1lit. Sto se tice same ustede, mi smo ga namestili da stedi 40%, medjutim ipak je to malo pre optimisticno bilo, a za nova stelovanja nismo imali vise danas vremena, tako da ce Dora to nadam se lepo ustelovati u ponedeljak ili sutra (petak). Dodatni problem nam stvara raspored lamba sondi, i elektronika plinske instalacije na autu. Mi smo smanjili napon na svim lambda sondama, a vidimo da su majstori koji su ugradili plin u auto izgleda isto prekrajali napone na jednoj lambda sondi, i to nas je skroz zbunilo.

Zakljucak
                Uredjaj na 13.8V i 18A daje 1.5lit/min gasa. Teoretski napon po celiji 2.3V (x 6 celija)
                Lambda sonda podesena da smanji dotog goriva za 40% i to je rezultiralo siromasnom smesom
                Zbog slabe smese, snaga i odaziv vozila su opali.

Akcioni plan:
                Nastelovati napone u lambda sondama kod Dore
                Izmeriti potrosnju goriva i snagu vozila nakon stelovanja elektronike.

PS

Isti uredjaj ugradjen je pre 2 dana u Golf II 1.6 Diesel, tu nema elektronike pa je stvar relativno jednostavna. Na prvom testu od 800km, rezultat je 40% smanjena potrosnja (zato smo i mi danas krenuli od te zamisli). Interesantno da se potrosnja nije odmah krenula smanjivati, vec nakon vise od pola predjenog puta je krenulo vidno smanjenje potrosnje. (test je radjen tako sto je na svakih 200km rezervoar punjen do vrha, usteda od 40% ostvarena je tek u poslednjih 200km. Relacija Subotica-Nis)
                Svetu su potrebni ljudi koji se nedaju ni kupiti ni prodati. Koji se ne stide zlo nazvati pravim imenom i koji su časni i pošteni u dubini svoje duše.

Comment

• painter
                  Banovan
                  • 04.03.2010
                  • 738
                  • beograd,m.mostanica

Ako Ti je tacno to merenje onda imas 1lpm sa oko 165W sto je super! Da li si to merio na toplo ili na hladno? Sve u svemu je super! A smanjenje od 40% je preveliko ocekivanje jer vozis noviji auto pa jos na LPG! A imas i magnete. Mozda je najbolje da napravite da u kabini mozes potenciometrom menjati napon na senzoru? Onaj MilosGT iz Nisa kaze da je na zastavi spustio potrosnju plina na 6l ali trebalo je dosta vremena do tog rezultata. Kaze da je to pola na otvorenom a pola u gradu (ali sa "penzionerskom" voznjom po gradu). Ranije je trosio preko 10l. Ima oko 1,3 lpm HHO-a.

Comment

• subancbf
                    CBC Član
                    • 27.03.2008
                    • 17
                    • Alibunar

Merenje je relativno tacno kada je u pitanju proizvodnja gasa. Mereno je na hladno, recimo nakon par minuta rada genratora. Imamo bocu od pola litre i ona se napuni za 20sec. Nekada to bude i 22sec sto bi bilo 1.36lit/min ali moramo svi imati u vidu da bi preciznije merenje svakako bilo sa bocom od recimo 5lit.
                    Sto se tice potenciometra, on bi odradio upravo to sto zelimo ali uz jedan problem. Naime ni tada smesa nebi bila idealna, jer ne mogu ja na osnovu "osecaja" da napravim skroz preciznu smesu vazduha i goriva. Zato zelim na dijagnostiku pa da dijagnosticar odredi koliko moze biti smanjenje potrosnje i da to bude fiksno.

Mi smo povezali instalaciju HHO generatora na plinski kompjuter. Tako da mi se HHO pali cim se upali auto, medjutim elektronika pocne da radi (menja napon na senzoru) tek kada se ukljuci plinska instalacija. To znaci da je temperatura motora 40 stepeni, da je proslo min 40sec od paljenja i da je broj obrtaja veci od 1400. Time dobijam da mi smesa ne bude siromasna dok se HHO generator ne zagreje i ne postigne normalnu proizvodnju. Inace, ista stvar se postize sa malim tajmerom koji dozvoli ukljucivanje uredjaja cim se upali motor, ali EFEI se pali sa odredjenim zakasnjenjem (obicno oko 50sec).
                    Svetu su potrebni ljudi koji se nedaju ni kupiti ni prodati. Koji se ne stide zlo nazvati pravim imenom i koji su časni i pošteni u dubini svoje duše.

Comment

• painter
                      Banovan
                      • 04.03.2010
                      • 738
                      • beograd,m.mostanica

Pa,dosta posla (istrazivanja) je pred svima nama!
                      Mislio sam da ce ti se upaliti lampica ako je siromasna smesa pa vracas potenciometar dok ne ugasi?? Idealno je da imas racunar-dijagnostiku u kolima...
                      Ne znam sta da mislim o tom kasnijem ukljucivanju EFIE-a...

Comment

• milangru
                        CBC Član
                        • 25.10.2010
                        • 34
                        • Novi Sad

danas sam ugradio vortex i stvarno radi. uzbudjen sam i oduzsevljen nisam izvrsio merenja ali motor stvarno ima vise snage. naredni korak mi je ugradjivanje magneta, a nakon toga zelim da ugradim HHO sistem. da li mozda neko ima da proda kompletan HHO sistem za efi motore? ako ima neka se javi na pp.

www.sitans.iz.rs
                        Zajedno smo jaci i mozemo menjati stvari

Comment

• painter
                          Banovan
                          • 04.03.2010
                          • 738
                          • beograd,m.mostanica

Pa izmeri ubrzanje bez i sa vortexom,to cu i ja probati. Meri vise puta da bi imao precizniji rezultat.
                          SubanCBF ima dino pa moze da Ti izmeri snagu.

Comment

• subancbf
                            CBC Član
                            • 27.03.2008
                            • 17
                            • Alibunar

Originally posted by painter
                            Pa,dosta posla (istrazivanja) je pred svima nama!
                            Mislio sam da ce ti se upaliti lampica ako je siromasna smesa pa vracas potenciometar dok ne ugasi?? Idealno je da imas racunar-dijagnostiku u kolima...
                            Ne znam sta da mislim o tom kasnijem ukljucivanju EFIE-a...
                            Ok, ja sam mislio da ti govoris o potenciometru koji bi regulisao struju na celiji pa tako i proizvodnju gasa, ali sad vidim da si govorio o potenciometru koji bi regulisao napone na EFEI-u. Kao sto ti rece, bilo bi zgodno imati dijagnostiku u autu dok se vozis i pratis stanje. Jednom kad namestis sve kako treba, kompjuter ce to uvek odrzavati.

Eh sto se tice gasenja lampice, to ne ide tako brzo kod svih automobila. Kod nekih se to nece nikada ugasiti, kod nekih drugih ce nakon mozda 20min ili vise, a kod trecih se i hoce ugasiti cim se stabilizuje stanje. Moj auto spada u onu kategoriju gde se lampica nece ugasiti...mora softwerski da se gasi.

EFEI se svi rade tako da kasne. Razlog tome je sto oni smanjuju dotok goriva, i ako nema dovoljne kolicine gasa (a kad uredjaj tek pocne da radi nema dovoljne kolicine) onda je smesa siromasna i auto slabije ide, a moze cak i da upali check engine lampicu. E sad, buduci da ja imam plin, a on sa sobom nosi jedan fini software koji na osnovu spoljne temperature odredjuje koliko ce biti kasnjenje u pustanju gasa u rad, ja to iskoristim i za moj HHO, pod pretpostavkom da je i kod njega kasnjenje u postizanju max proizvodnje u bliskoj vezi sa spoljnom temp.

Comment

• halo
                              CBC Član
                              • 31.07.2010
                              • 60
                              • Kruševac

Da li može neko da objasni šta je "EFEI"?

@Milangru, vidim da si ručno napravio vorteks.

Zanima me od kog si materijala napravio vorteks, kao i, ako imaš nacrt ili link tog vorteksa za bilo koje gorivo i bilo koji auto.

Comment

• subancbf
                                CBC Član
                                • 27.03.2008
                                • 17
                                • Alibunar

Pardon u pitanju je EFIE ne EFEI, moja greska. To je eng. skracenica od pojma "Electronic Fuel Injection Enhancer", ili ti seljacki receno elektronika koja regulise rad 02 senzora ili Lambda Sonde. Problem sa HHO gasom je taj sto u njegovom sastavu ima puno vise kiseonika nego u vazduhu. Stoga dodavanjem HHO-a 02 senzor stvara "laznu" sliku o tome da je previse vazduha u sistemu i shodno tome povecava kolicinu goriva u smesi. EFIE tako reci "odglupljuje" senzor, i daje mu pravu infromaciju o tome koliko je "vazduha" u sistemu.
                                Postoji vise tipova EFIE uredjaja i dele se prema vrsti senzora na usko pojasne ili siroko pojasne, a prema nacinu rada, na analogne i digitalne. Moji komsije izradjuju analogni trenutno, i on radi kod najveceg broja vozila. Medjutim postoji manji broj vozila koja zahtevaju digitalni signal, a moji komsije jos uvek nisu razradili sistem proizvodnje digitalnih uredjaja. Isti se mogu poruciti iz USA po ceni od nekih 100eur.
                                PS
                                Digitalni se opet dele na usko i siroko pojasne, i rade na SVIM tipovima vozila, dok analogni rade na VECINI vozila.

Comment

Working...
                                X