lambda sonda 1000001 put

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Valent Vudriga
    CBC Senator XXL
    • 02.04.2005
    • 2778
    • USA

inace, ne postoji dijagnostika koja pokazuje da li je sonda ispravna ili nije dok je ona ugradjena na autu. tj sonda bi morala da se izvadi pa da se namontira na posebni simulator izduvne smese koji se upravlja kompjuterom kojim se vrsi dijagnostika sonde, pa tek onda na osnovIskren da budem,cesto dijagnostika bude u pravu i prijavi neisp.sondu,ali ponekada ume da nas zavara i napravimo si bespotrebni trosak.u dobijenih podataka VAN vozila proceniti da li je sonda ispravna.
    Bas i nije tako.
    sam uredjaj nece utvrditi ispravnost lambda sonde, ono sto obicno pominju pod "dijagnostika".
    Bas i nije tako. Postoji vise nacina da se dodje do zeljenih rezultata.

to sto radi dijagosticki uredjaj prikacen na vozilo nije provera ispravnosti sonde nego provera ispravnosti podataka sa sonde.
    Ako sonda salje ispravne podatke, onda je i ona ispravna.

podaci su po pravilu POSLEDICA neispravnog ili ispravnog rada motora a ne sonde.
    Moze biti i obrnuto.

na to ukazuje i da posle brisanja pogresnih podataka ne pali se lampica, tj da sonda sasvim ispravno obavlja svoj posao.
    problem je verovatno negde drugde, a ne u sondi.
    Kontekst???
    da bi se to potpuno i bez dileme utvrdilo najlaske je ocitati sastav izduvnih gasova na izlazu iz auspuha a to moze da ti uradi svaki tehnicki pregled ili opremljen servis.
    Ako je struktura ispusnih plinova OK, onda nije potrebno tyerstirati sensore. Problem je sto malo tko ima aparaturu. A mnoge aparate nije moguce koristiti u voznji.
    sa tim izmerenim podacima zna se tacno ima li osnova na sumnju u ispravnost same sonde.
    Da ako se koristi u sprezi s dinamometrom u simulaciji realne voznje. Staticno mjerenje na leru i 2000 obrtaja moze promasiti.

TECA:Iskren da budem,cesto dijagnostika bude u pravu i prijavi neisp.sondu,ali ponekada ume da nas zavara i napravimo si bespotrebni trosak.
    Alati moraju biti komplementirani znanjem.

Comment

• TECA
      CBC Senator XXL
      • 14.10.2007
      • 2355
      • Oz

Vec ti je receno da je prva sonda,ona koja ti nedostaje, na samoj izduvnoj grani vrlo blizu glave motora.Ako je ona na svom mestu montiraj samo katalizator pa da vidimo dalje...

Comment

• TECA
        CBC Senator XXL
        • 14.10.2007
        • 2355
        • Oz

Ako imas nekoga u BG-u,imas u euroautu,Vojvode Stepe kod autokomande,imaju neke americke i zadovoljavaju kvalitetom.A lambde,i bez kata.mogu da se testiraju na ispravnost ako majstor zna sta da gleda.Mislim da ovi sto su ti gledali nisu strucni.

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Citat:
          to sto radi dijagosticki uredjaj prikacen na vozilo nije provera ispravnosti sonde nego provera ispravnosti podataka sa sonde.

Ako sonda salje ispravne podatke, onda je i ona ispravna.
          ako sonda daje neispravne podatke, onda je ona opet moguce ispravna.
          nema povratne sprege, i mi ne mozemo poslati signal sondi pa da ona vrati kao ispravan ili neispravan podatak.

sama priroda sonde kao pasivnog elementa je takva da dijagnosticki uredjaj nema nikakvog uticaja na rad same sonde.

pri tome ja pricam iskljucivo o naponskoj sondi 0-1V, kakva se i koristi na vecini vozila tog doba.
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• Valent Vudriga
            CBC Senator XXL
            • 02.04.2005
            • 2778
            • USA

ako sonda daje neispravne podatke, onda je ona opet moguce ispravna.
            nema povratne sprege, i mi ne mozemo poslati signal sondi pa da ona vrati kao ispravan ili neispravan podatak.
            Zato postoje druge metode kojima se postize tako sto, a kao aparat se koristi skener.

sama priroda sonde kao pasivnog elementa je takva da dijagnosticki uredjaj nema nikakvog uticaja na rad same sonde.
            ECU je u svezi sa sondom, postoji uzrocno posljedicni odnos. Skener prati tu vezu.

pri tome ja pricam iskljucivo o naponskoj sondi 0-1V, kakva se i koristi na vecini vozila tog doba.
            I ja govorim o istom tipu sonde.

Comment

• Van
              CBC Senator XXL
              • 16.02.2007
              • 1425
              • Nbgd

Koji napon treba da bude na sondi pri a/f 14.7 ? Hteo bih da ustekam sondu u izduv i vidim sta mi radi karburator ? Jel mi treba osciloskop ili moze obican unimer ?
              Pozdrav
              ...zivi , Franjo je ziv !!!

Comment

• TECA
                CBC Senator XXL
                • 14.10.2007
                • 2355
                • Oz

Mozes meriti i unimerom ali treba da znas da ta sonda mora imati u sebi i grejac povezan na 12V(tri ili cetiri zice).Da bi sonda funkcionisala mora imati neku radnu temperaturu koju jednozilna sonda nikada nece imati na kraju auspuha(zato i stoje blizu motora).Ja licno nisam to pravio ali sam vidjao takve skalamerije kod plinskih majstora.Auspuh ne sme nigde biti busan.Napon bi trebao biti oko 0.45V.Iznad je bogata smesa ispod siromasna.

Comment

• stajcic
                  CBC Član
                  • 19.07.2008
                  • 21
                  • Gradiska / BiH

nasao sam neki katalizator od punta 2 1.2 8V isto ima dve sonde. Sutra idem kod majstora da vidim hoce li moci da se uglavi. Nije isti raspored sarafa kao kod mene. Jel se moze to navariti nekako? Nasao sam i NGK sonde.

Comment

• Van
                    CBC Senator XXL
                    • 16.02.2007
                    • 1425
                    • Nbgd

To za grejace znam , kao i cinjenicu da ne sme auspuh da vuce fals vazduh i da sonda mora da dostigne radnu temperaturi da bi mogla da ocitava vrednosti . Signal ne koliko sam ja shavatio sinusoidan , i nteresuje me kolika je razlika izmedju gornje i donje amplitude napona ?
                    Ima li neko dijagram A/R ver. U ( napon ) ?

Comment

• TECA
                      CBC Senator XXL
                      • 14.10.2007
                      • 2355
                      • Oz

Van,u tvom slucaju nema sinusoidnog napona.Napon je fiksiran na odredjenom broju obrtaja,konstantnom gasu.U dodavanju gasa ce ici gore ili dole.

Comment

• TECA
                        CBC Senator XXL
                        • 14.10.2007
                        • 2355
                        • Oz

..ako hoces precizniji odnos vazduha i goriva,morao bi da koristis sirokopojasnu sondu.

Comment

• Van
                          CBC Senator XXL
                          • 16.02.2007
                          • 1425
                          • Nbgd

Znaci 14.7:1 A/F = +0.45 V ? Jel sve sonde tako pokazuju ?

Comment

• TECA
                            CBC Senator XXL
                            • 14.10.2007
                            • 2355
                            • Oz

Sonde od 0-1V,sve pokazuju toliko,sirokopojasne su nesto drugo.

Comment

• stajcic
                              CBC Član
                              • 19.07.2008
                              • 21
                              • Gradiska / BiH

problem resio stavljanjem katalizatora, malo sekli varili ali je sve ok,nista vise ne svetli, radi mirnije, manje trosi... hvala svima na pomoci
                              pozdrav

Comment

• TECA
                                CBC Senator XXL
                                • 14.10.2007
                                • 2355
                                • Oz

A... ???

Comment

Working...
                                X