Svećice

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dranix
    CBC Senator XXL
    • 04.10.2004
    • 3079
    • Antwerpen/Belgium
    • Saab 9-3

Vivicav,
    Ne znam sta si ocekivao od modernijeg paljenja. Jedino sto se dobija je trunka ekologije mozda. Ostalo je kod obicnoh automobila cisto "for fun". Ili mozda bas i ne

Comment

• dranix
      CBC Senator XXL
      • 04.10.2004
      • 3079
      • Antwerpen/Belgium
      • Saab 9-3

Ne znam na koju od ove dve mislis. Ona starija je izasla u casopisu Radio Amater jos 1985. broj 2 na strani 36. Nemojte da vas to buni sto je staro. Ima opasan trik za punjenje kondenzatora JEDNIM impulsom pa je veoma jednostavna za gradnju. Druga mnogo modernija je poreklom iz Australije i ima da se kupi kao kit za nekih oko 170 dolara. Kopija druge mi je veoma losa pa je tesko da se sta jasno procita ako bi je samo bacio na scanner jer je taj sto je skidao scannerom izabrao losu rezoluciju pa sam je i ja jedva "rekonstruisao". Tu semu prati takodje i podugacak tekst. Ovu prvu cu gledati da postavim a drugu isto (nije tajna) ali moram da je precrtam ljudski u nekom programu za to a nikako dovoljno vremena bas za to. Ja je imam i nije dosla na red pa mi se ne zuri. Ipak da objasnim u cemu je trik kod modernije seme. Sistem za punjenje je pomocu trafoa sa feritnim jezgrom ETD29 (moze se naci slicno i u TV ili monitoru) za punjenje a prekidaci su dva feta (MTP3055E ili eq) kontrolisana sa IC IR2155 a freq je veca od 20kHz. Postoji rezim da ima dva okidanja ili da ima u zavisnosti od broja obrtaja i broja cilindara seriju (do 8). Posto je to dosta brzo i tu se koriste brzi fetovi (IRF822 ili eq) jer ne moze sa tiristorom da se postigne ta brzina. Inace prekidaci paljenja okidaju naizmenicno poluperiode. Postoji takodje mogucnost i mesto na plocici za dva konda da okida dve bobine. Komponente nisu egzoticne i moguca je i zamena istih a cene komponenata su takodje normalne. Skupa je kutija (Al sa dihtungom 18+ evra) hehe. Ne mora takva ali moraju da se hlade tranzistori (4 kom). Ako si siguran da mozes da rekonstruises mogu ti poslati file onakav kakvog sam ga ja skinuo sa neta. Stampaj pa probaj. Nabaci svoj mail.

Comment

• *IvanT*
        CBC Senator XXL
        • 30.01.2005
        • 3234
        • Srbija, Beograd, Kara

Momci evo novih informacija za korisnike LPG-a, a tiche se svecica. Setite se da sam davno prichao da se iridijumske i platinumske svecice mogu bez problema koristiti za LPG. Bilo je mnogo osporavanja, ali...

Evo shta kaze DENSO. Isto vazi i za NGK. Ko hoce moze da proveri i u MASS-u.

http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• *IvanT*
          CBC Senator XXL
          • 30.01.2005
          • 3234
          • Srbija, Beograd, Kara

http://www.denso-europe.com/uploads/pdf ... letter.PDF

http://www.chrisperfect.com/products/en ... idium.html

Comment

• *IvanT*
            CBC Senator XXL
            • 30.01.2005
            • 3234
            • Srbija, Beograd, Kara

http://idata4.network.biggnet.net/presh ... ght=#23289

evo kako je tekla tema o svecicama.

Comment

• Heinz
              CBC Senator XXL
              • 30.09.2004
              • 1027
              • Beograd, Voždovac
              • Avensis 2.0 D4D

Znači svećice manje traju pri vožnji na LPG?

A da li ima vesti o trokrakim svećicama?
              Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)

Comment

• *IvanT*
                CBC Senator XXL
                • 30.01.2005
                • 3234
                • Srbija, Beograd, Kara

Originally posted by Heinz
                Znači svećice manje traju pri vožnji na LPG?

A da li ima vesti o trokrakim svećicama?
                Samo je preporuka proizvodjacha, da se menjaju neshto ranije, chisto da se ne bi rizikovalo da dodje da toga da varnica "omane".

U textu se kaze da ne postoji spisak svecica za plin, jer treba koristiti one koje fabrika preporuchuje, bilo da je 2,3, 4 ili vishe krakova.

Apsolutno isto vazi i za NGK svecice.

Comment

• dranix
                  CBC Senator XXL
                  • 04.10.2004
                  • 3079
                  • Antwerpen/Belgium
                  • Saab 9-3

Hvala Ivane.
                  Veoma zanimljivo. Moja ideja je bila da stavim neke tvrdje svecice bas zbog relativno duge postojanosti zazora. Pre svega mi je to bio cilj. Da ne proveravam stalno (cesto). Nema govora da se tek uzme zdravo za gotovo da ce ona volshebno da opali ako paljenje nije nesto boljeg kvaliteta. Ovde se pominje u tekstu rec "moderno paljenje". Ipak treba znati sta to znaci ali i biti oprezan. Najbolje je da se ljudi ne prihvataju onoga sta ne znaju. Pitanje je zlato. Samo konkretno. Taj i taj auto. To i to. Sve drugo moze da dovede do greske. Kad majstor kaze da se dodje da "vidi" mnogi ne shvataju zasto. Misle da je u pitanju samo uzimanje para. Pa ne bi rekao bas.....

Comment

• dintel011
                    CBC Senator XXL
                    • 12.03.2005
                    • 348
                    • Beograd, Vidikovac

Do skora sam imao bosh wr8dc4 svecice, stavio sam V-line no6 (bpr5e) i podigla mi se potrosnja oko 10-15% plina.

Comment

• dranix
                      CBC Senator XXL
                      • 04.10.2004
                      • 3079
                      • Antwerpen/Belgium
                      • Saab 9-3

Sta je drugo razlicito?
                      Ne bi smelo ni slucajno da bude tako. Nema veze ni koje su svecice ni od kog proizvodjaca. Jedino sto MORA je da svaki put, ali svaki put, baci varnicu. Ako se iz bilo kog razloga ne ispuni taj uslov onda je to vec druga stvar. Ako si ih vozio duze vremena skini sve i pogledaj da li su iste. Nemoj da ih pomesas. Ako nisu onda te zeki mozda neki kabl a videces i koji (tamnija svecica) ili kontakt na razvodniku ili. Da ne idem suvise siroko ali gledaj po svaku cenu da sprecis da ne promasuje jer to mnogo ne valja. Ne samo sto je gas nego negde mora da sevne a ako je to na kontaktima razvodnika onda i on izgori brze nego normalno. Sredi to pod hitno.Koliki ti je zazor? Kod Bosch je normalan 0,7mm za benzin. Imaj to u vidu. Koji auto, koje paljenje, kakvi kablovi, kontakti itd. Na kraju krajeva ako si siguran da je promena zbog tipa svecice a ne zbog zazora vrati se na stare. Ovo zadnje shvati kao salu. Konkretno, ako je sve sa elektrikom ok max. zazor za V-line neka ti ne bude veci od 0,8mm. Kod mene na Suzuki Swift skroz klasicnom rade na 0,9 ko zmaj. Rekao sam ipak 0,8 a ne 0,9. Ja malo cackam mecku pa ne moraju svi bas

Comment

• itza
                        CBC Senator XXL
                        • 28.12.2004
                        • 658
                        • Beograd - Paviljoni(blok 7a)
                        • -

izvinajvam se za malo off topica jer se ovde ipak pricha o auto gasu .. ali nisam nashao drugu temo o svecicama a glupo je da otvaram posebnu ...

zanima me shta konkretno znache sva slova u oznakama ...
                        koliko sam ukapirao iz sve ove priche
                        prva 2 ili 3 oznachavaju navoj duzhinu ..
                        onda ide toplotna vrednost
                        pa informacija o materijalu i broju krakova

izgleda da sam sve skontao .. samo josh da mi to neko potvrdi ...

ono shto me vishe zanima ... za motor FIAT 127
                        fabrika i katalozi kazhu ...

MARELLI CW78LP zazor 0.5-0.6
                        NGK BPR6ES zazor 0.7

dvoumim se izmedju ove dve .. i da li je mozhda najpametnije da stavim tu NGK V line seriju dakle v line 2 ako sam dobro zapamtio

da li je pametnije da stavim za nijansu topliju svecicu ako planiram da vozim preko 5000 stalno ... (znachi da bollje radi svecica na vecoj temperaturi ... da li ce onda bolje vuci kada se zagreje a teze ce paliti ?)

prochitao sam i da se fiat najbolje slazhe sa marelliem ... pa me chisto mishljenja zanimaju ...
                        "Brano sine , vozi POLAKO..."

Comment

• Heinz
                          CBC Senator XXL
                          • 30.09.2004
                          • 1027
                          • Beograd, Voždovac
                          • Avensis 2.0 D4D

Hladnija svećica znači da odvodi više toplote iz cilindra, i ide na termički opterećenije motore.
                          Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

Originally posted by ica
                            da li je pametnije da stavim za nijansu topliju svecicu ako planiram da vozim preko 5000 stalno ... (znachi da bollje radi svecica na vecoj temperaturi ... da li ce onda bolje vuci kada se zagreje a teze ce paliti ?)
                            Toplotna moć svećice je broj od 1 do 10 recimo koji pokazuje koliko svećica trpi temperaturu. Recimo da je 0 topla a 10 hladna. Što je motor topliji stavlja se hladnija svećica da ne bi došlo do njenog usijanja i onda pali kao dizel, ne treba varnica. Recimo ono kad izvadiš ključ a motor i dalje radi iako nema više struje.

Kod NGK je to obrnuto, 0 hladno, 10 toplo. Dakle ako uzimaš NGK a želiš na veće obrtaje onda treba manji broj, znači 5 ako misliš da treba, mada ja mislim da je 6 sasvim ok.
                            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• itza
                              CBC Senator XXL
                              • 28.12.2004
                              • 658
                              • Beograd - Paviljoni(blok 7a)
                              • -

sad nesto razmishljam ... moja karoserija je daleko laksa od one za koju je motor predvidjen sto automatski znaci da se on manje opterecuje ..
                              cak i kada budem obradjivao glavu i terao ga na vise obrtaja to ce onda biti taman otprilike to opterecenje ..
                              sto znachi 6 kao sto fabrika kaze ..

zahvaljujem na korisnim informacijama ...
                              "Brano sine , vozi POLAKO..."

Comment

• punto
                                CBC Član
                                • 02.07.2005
                                • 21
                                • Crna Gora

Pozdrav svima. Nov sam u koriscenju plina. O svjecicama nemam pojma ali ako sam dobro shvatio preporucuju se neke NGK V. Ne bih vas zamarao sa pitanjima zasto bas te i kakko rade....

Kako cu svakako da promijenim svjecice molio bih da mi neko preporuci koje bi bile najbolje za Fiat Punto sx, 1.2ccm, 75KS, god. proiz. 1995, gas sistem je Landirenzo sa Lambda kontrolom.

Trenutno imam svjecice Champion i od kad vozim na plin, prilikom paljenja malo vise "vergla" bilo na plin bilo na benzin. Moze li biti da je do svjecica Ranije na benzin je palio na "pola kljuca"? Inace svjecice su nove presao sam oko 4000km.

Comment

Working...
                                X