F1 2012

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Odg: F1 2012

Vergne priznaje da je Toro Rosso previše spor

Francuz priznaje da njegov bolid nije imao tempa.

Jean-Eric Vergne je prvi trening završio na 16. mestu, a drugi na 19. poziciji. Vozač Toro Rossa
    je ispunio kompletno zacrtan program, ali nije bio zadovoljan tempom bolida.
    "Današnji dan nije bio lagan, jer smo imali par crvenih i žutih zastava, gde je pritom padala i
    kiša. Ipak mi smo uspeli da završimo ceo program, gde smo izvezli puno krugova", izjavio je on.
    "U ovom momentu mi smo previše spori i moramo da preko noći smislimo rešenje. Na dužim
    stintovima sa više govia stvar je izgledala bolje", kazao je Vergne.
    Ipak, i drugi vozač tima je bio više optimističan.
    "Mi smo odradili naš uobičajni program, gde smo testirali nove delove, kao što su nova krila,
    koja su specijalno dizajnirana za ovu stazu. Poboljšali smo balans bolida na kočenju, ali se
    nadam da ćemo sutra pronaći još performansi", izjavio je Daniel Ricciardo.
    You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Perez očekuje poboljšanje bolida na kvalifikacijama

Zbog nesreće na prošlogodišnjoj VN Monaka, Sergio Perez nije 2011. vozio u Kanadi,
      tako da mu je ovo prvi vikend u Montrealu.

Uoči kvalifikacija, Meksikanac se nada da će tim uraditi nekoliko uspešnih promena na
      bolidu.
      "Moj bolid je dobro izbalansiran sa velikom količinom goriva, ali moramo da popravimo
      kvalifikacije, koje se voze sa veoma malo goriva", rekao je Perez, koji je drugi trening završio na
      11. mestu, dve desetinke sporije od Kobayashija.
      "Međutim, imam utisak da smo prilično konkurentni ovde i zaista jedva čekam moje prve
      kvalifikacije i trku u Kanadi.
      Njegov timski kolega, Kamui Kobayashi, je današnji dan završio na šestom mestu.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Vettel: Biće velika borba na vrhu

Sebastian Vettel očekuje veliku borbu za pobedu na ovonedeljnoj trci za Veliku Nagradu
        Kanade.

Nemac je imao četvrto vreme na drugom treningu, a prvih pet vozača je razdvajalo svega tri
        desetinke.
        Vettel je rekao da je zadovoljan svojim današnjim programom. On je na prvoj sesiji vozio sa
        super mekim gumama, dok se na drugoj više fokusirao na meke. On smatra da će sutra borba
        na vrhu biti neizvesna.
        „Imali smo dobra vremena i pored različite strategije sa gumama. Mislim da možemo da
        budemo zadovoljni, a sutra nas očekuje velika borba na vrhu“, izjavio je svetski šampion.
        On je dodao da je razlika u performansama između dve komponente svega nekoliko desetinki.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Veći optimizam u garaži Ferrarija

Stvari izgledaju bolje za ekipu Ferrari, jer su njihovi vozači drugi trening u Kanadi završili
          na pozicijama dva i tri.

"Prilično sam zadovoljan početkom vikenda", rekao je Alonso, koji je drugi trening završio
          iza Lewisa Hamiltona.
          "Jutros smo se uglavnom koncentrisali na procenu novih delova, dok smo u popodnevnim
          satima radili na upoređivanju mekih i super mekih pneumatika, sa malom i velikom količinom
          goriva", dodao je on.
          "Prvi rezultati su pozitivni, ali je prerano donositi bilo kakve zaključke, jer vremena u petak nisu
          pravi pokazatelj stanja", rekao je dvostruki šampion.
          Massa je dan započeo sa najnovijom kofiguracijom izduvnog sistema.
          "Veoma pozitivan petak za nas. Uspeli smo da kompletiramo dosta krugova, a pre svega smo
          uradili sve iz našeg test programa. Srećom kiša nije padala", rekao je Brazilac.
          "Mislim da možemo biti zadovoljni činjenicom da novi delovi, koje smo doneli u Kanadu,
          funkcionišu, ali je teško proceniti koliko smo napredovali. U svakom slučaju, namera nam je da
          koristimo novu konfiguraciju bolida", dodaje on.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Raikkonen očekuje mnogo više od bolida

Za to je po njegovim rečima potrebna veća temperatura staze.

Vozači Lotusa su trening završili na 14. i 15. mestu, gde je pritom Roman Grosjean bio brži od
            Kimija Raikkonena.
            Kao i većina timova Lotus je većinu svog programa odradio na prvom slobodnom treningu, jer
            se tokom poslepodnenve sesije očekivala kiša. Raikkonen veruje da je tim imao veoma
            produktivan dan i da očekuje da će se E20 pokazati bolje tokom subote i nedelje.
            "Za sada je sve ok. Fali nam malo prijanjanja, ali danas je bilo dosta hladno pa tako očekujem
            da će se to srediti sa porastom temperature", izjavio je on.
            Finac je dodao da ne očekuje dalje probleme sa degradacijom guma: "Sa super-mekom
            komponentom nismo imali problema. Sa njom smo izvezli više od 20 krugova i sve je bilo ok".

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Caterham umanjuje značaj Kovalainenovog udesa

U Caterhamu smatraju da Kovalainenov udes sa prvog treninga nije poremetio planove
              ekipe i nadaju se borbi sa timovima iz sredine poretka.

Kovalainen je na prvom treningu udario u zid na izlasku iz krivine 9 zbog čega je propustio
              ostatak treninga i prvih pola sata druge sesije.
              Ipak, tehnički direktor ekipe Mark Smith kaže da je ekipa i pored toga kompletirala ceo program.
              „Zbog Heikkijevog udesa smo morali malo da menjamo planove, ali smo zahvaljujući odličnom
              radu svih u timu na kraju ostvarili zacrtane ciljeve. Vremena su bila dobra, a imamo nešto i u
              rezervi“, izjavio je Smith.
              Kovalainen je takođe zahvalio ekipi na uloženom trudu.
              „Moram da se zahvalim mehaničarima koji su popravili bolid na vreme pa sam mogao dosta da
              vozim i na drugom treningu. Napravio sam grešku u krivini 9 i dosta oštetio bolid. Na sreću,
              šasija je bila u redu“, rekao je Kovalainen.
              Finac je na kraju imao šesnaesto vreme, a u poretku je bio ispred oba Toro Rossa i Williamsa
              Bruna Senne.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Button veruje da može do pol pozicije

I pored današnjih problema Britanac veruje da je pol pozicija moguća.

McLarenov vozač je imao dosta problema tokom slobodnih treninga, prvo sa kvačilom, a kasnije
                zbog curenja ulja. Ipak, Jesnon se pojavio na zadnjih 15 minuta tokom drugog treninga gde je
                završio na 9. mestu i prešao samo 14 krugova.
                "Mi smo skupili informacije za duže stintove. Za mene je jako značajno da izvezem bolid sa
                manje goriva kako bih osteio gume, jer je vreme dosta promenljivo i svašta se može desiti u kvalifikacijama. Nije ovo bio perfektan petak, ali imali smo i gorih. Imamo neke podatke koje
                ćemo razmotriti kako bi napravili korak napred", izjavio je Button.
                Button je ipak bio zabrinut jer nije imao prilike da uradi stint sa malo goriva.
                "Teško je jer ne možete mnogo da prosperirate oko set-upa kada vozite bolid sa više goriva.
                Više smo brinuli oko menjača. Mi ipak možemo da imamo dobar vikend, jer je Lewis pokazao
                dobru brzinu", dodao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Williams brine kvalifikacioni tempo

Williamsov šef operacija Mark Gillan smatra da je trkački tempo odličan, ali ga brinu
                  kvalifikacije.

Pastor Maldonado je bio trinaesti na oba slobodna treninga u petak, dok je njegov timski kolega
                  Bruno Senna prvo imao problema sa DRS-om, a onda se i slupao tokom druge sesije.
                  „Zadovoljni smo trkačkim tempom, ali imamo još puno posla kako bi smo optimizovali bolid za
                  kvalifikacije“, rekao je Gillan.
                  Pastor Maldonado sa druge strane veruje da je Williams i dalje i dobroj formi.
                  „Obavili smo kompletan program i dan je bio produktivan. Mislim da smo u dobroj poziciji. Treba još malo da poradimo na podešavanjima bolida kako bi smo došli do pravog balansa, ali su
                  performanse generalno gledano bile konstantne, posebno tokom dužih stintova. Na ovu trku
                  smo doneli i neka unapređenja koja dobro funkcionišu i to je ohrabrujuće“, izjavio je Maldonado.
                  Njegov timski kolega Bruno Senna je takođe optimističan i pored problema koje je imao na
                  treninzima.
                  „Na prvom treningu sam imao probleme sa DRS-om tako da nisam mogao da vozim onoliko
                  koliko sam želeo. Na drugom sam previše pritiskao i udario sam u zid.“
                  „Bez obzira na sve, neophodno je da napravimo neke izmene na bolidu kako bi smo sutra mogli
                  da optimizujemo setup pred kvalifikacije“, rekao je Senna.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Williams brine kvalifikacioni tempo

Williamsov šef operacija Mark Gillan smatra da je trkački tempo odličan, ali ga brinu
                    kvalifikacije.

Pastor Maldonado je bio trinaesti na oba slobodna treninga u petak, dok je njegov timski kolega
                    Bruno Senna prvo imao problema sa DRS-om, a onda se i slupao tokom druge sesije.
                    „Zadovoljni smo trkačkim tempom, ali imamo još puno posla kako bi smo optimizovali bolid za
                    kvalifikacije“, rekao je Gillan.
                    Pastor Maldonado sa druge strane veruje da je Williams i dalje i dobroj formi.
                    „Obavili smo kompletan program i dan je bio produktivan. Mislim da smo u dobroj poziciji. Treba još malo da poradimo na podešavanjima bolida kako bi smo došli do pravog balansa, ali su
                    performanse generalno gledano bile konstantne, posebno tokom dužih stintova. Na ovu trku
                    smo doneli i neka unapređenja koja dobro funkcionišu i to je ohrabrujuće“, izjavio je Maldonado.
                    Njegov timski kolega Bruno Senna je takođe optimističan i pored problema koje je imao na
                    treninzima.
                    „Na prvom treningu sam imao probleme sa DRS-om tako da nisam mogao da vozim onoliko
                    koliko sam želeo. Na drugom sam previše pritiskao i udario sam u zid.“
                    „Bez obzira na sve, neophodno je da napravimo neke izmene na bolidu kako bi smo sutra mogli
                    da optimizujemo setup pred kvalifikacije“, rekao je Senna.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

FIA naložila Red Bullu da promeni usisnike za kočnice

Izgleda da rupe na podu bolida nisu bile jedini problem.

FIA je naložila Red Bullu da zameni usisnike vazduha na kočnicama, jer su i one sada
                      proglašene nelegalnim.
                      "FIA je otkrila da je na bolidu nelegalan još jedan detalj. To su usisnici za kočnice", navodi
                      nemački magazin Auto Motor und Sport. Objašnjenje za ovu situaciju jeste da je takav dizajn
                      usisnika previše aerodinamičan i služi kao aero dodatak, što je zabranjeno.
                      Ipak, Red Bull se nije složio sa ovakvom činjenicom jer ovakav dizajn usisnika tim koristi još od
                      početka sezone
                      .

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Strategija sa jednim pit-stopom moguća u Kanadi

U to veruju Lewis Hamilton i Massimo Rivola.

Lewis Hamilton je bio najbrži tokom oba slobodna treninga i dodao je da se gume dosta dobro
                        ponašaju na dužim stintovima. Sa druge strane istu stvar misli i tim menadžer Ferrarija
                        Massimo Rivola.
                        "Degradacija guma ovde može biti problem. Ferrari dobro kontroliše degradaciju zadnjih guma
                        što smo mogli da vidimo na zadnjoj trci, tako da mislim da je trka sa jednim stopom moguća",
                        izjavio je Hamilton.
                        "Mislimo da je strategija sa jednim zaustavljanjem moguća. Videli smo da je dosta vozača duže
                        vozilo sa super-mekom gumama. Vettel je odradio 19 krugova i svi su bili veoma konstantni,
                        dok je Lotus odradio 21 krug. Na papiru imamo sve uslove za trku sa jednim stopom, ali tokom
                        subote i nedelje temperatura će se povećati pa će to možda uticati na scenario", dodao je
                        Massimo Rivola.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

di Resta: Možemo u Q3

On je uveren da je njegov tim sposoban za ulazak u zadnji deo kvalifikacija.

Škot je bio peti najbrži na drugom slobodnom treningu, što je dalo nadu timu da može da se
                          plasira u završni deo kvalifikacija za VN Kanade.
                          "Vreme je bilo promenljivo tokom treninga, jer smo svi očekivali kišu, tako da smo jutranji
                          trening maksimalno iskoristili. Bazični set-up bolida je dobar i mi smo radili na njegovom
                          unapređenju. Pred kraj dana sam bio veoma zadovoljan balansom bolida. Mislim da sa ovakvim performansama imamo dobre šanse da uđemo u zadnji deo kvalifikacija", izjavio je di Resta.
                          I Nico Hulkenberg je bio veoma zadovoljan ponašanjem bolida na stazi.
                          "Uživao sam u obe sesije i imam veoma pozitivan osećaj. Balans bolida je onakav kakav želimo
                          i mislim da sve ide u pravom smeru. Ima još dosta posla, ali sam zadovoljan dosadašnjim
                          učinkom", dodao je Nico.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Vettelu pripao treći trening u Kanadi

Rosberg u problemu, Vergne završio u zaštitnom zidu

Na samom početku treninga, Nico Rosberg je zaustavio bolid pored staze, zbog problema sa
                            kvačilom. Nemac je tako bio primoran da propusti celu sesiju.
                            Kobayashi i Button su se u prvih dvadesetak minuta smenjivali na prvoj poziciji. Jean-Eric
                            Vergne je nakon greške u prvoj krivini izleteo sa staze, i završio u zaštitnoj barijeri od guma.
                            Zatim su se Vettel, Alonso i Hamilton smenjivali na čelnoj poziciji, sve dok vozač Red Bulla nije
                            postavio i najbrže vreme 1:14.442. Alonso je bio sporiji svega 6 hiljaditih delova sekunde, a
                            Hamilton nešto manje od 3 desetinke. Sledili su Webber, Maldonado, Massa i Schumacher.
                            Jenson Button je bio tek 15. Vozač McLarena je nakon problema juče i zamene menjača, danas
                            imao poteškoća sa balansom pri kočenju.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Hamilton možda napušta McLaren?

Britanac je potvrdio da je moguće da napusti tim na kraju sezone.

Hamiltonu ugovor ističe na kraju godine, a špekulacije o budućnosti njegove karijere počele su
                              još dosta ranije. Sa druge strane, jedan od važnijih ljudi u timu Jonathan Neale potvrdio je da
                              želi da zadrži Lewisa i u daljoj budućnosti.
                              Lewis je dodao da nije u žurbi oko odluke gde će voziti od sledeće sezone.
                              "Ne žuri mi se, tako da nema potrebe da se sada opterećujem time. Razmišljao sam o
                              mogućnosti da promenim tim. Do kraja godine sešću sa ljudima koji se brinu oko mog ugovora i
                              odlučićemo šta ćemo da radimo. Za sada sam srećan gde sam", dodao je on.
                              Pored njega, Michaelu Schumacheru, Marku Webberu i Felipeu Massi na kraju godine takođe
                              ističu ugovori.
                              "Znam da je Sebastian Vettel rekao da želi da vozi za Ferrari ili Mercedes, u timovima koji imaju
                              dugu tradiciju. Meni nije san da vozim u Ferrariju, jer već vozim za jedan tim koji ima isto tako
                              veliko ime i lepa kola", izjavio je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Vettel kreće prvi u Kanadi

Sebastian Vettel je imao najbolje vreme na kvalifikacijama za VN Kanade.

Iako je tokom jučerašnjeg dana vreme bilo promenljivo to nije bio slučaj pred kvalifikacije.
                                Vreme je bilo sunčano sa temperaturom od 23 stepena, dok je temperatura staze bila 44
                                stepena.
                                Odamh na početku većina vozača je izašla na stazu, a već posle par minuta Lewis Hamilton je
                                postavio najbrže vreme od 1m16.232s, ali je samo krug kasnije Alonso postavio najbrži krug od 1m15.121s. U prvih šest minuta samo vozači Red Bull se nisu pojavili na stazi, dok su Hamilton
                                i Alonso nastavili okršaj sa štopericom. Ipak, na pola vremena u prvom delu, Nico Hulkenberg je
                                izvezao brz krug od 1m15.106s, koji je bio dovoljan za trentno prvo mesto. Ali, Alonso je
                                izvezao još jedan brzi krug i ponovo preuzeo vode'u poyiciju sa vremenom od 1m14.916s. U
                                brobu za najbrže vreme uključio se i Michael Schumacher, koji je sa vremenom od 1m14.89s
                                preuzeo prvo mesto. Ipak i Sebastian Vettel je pokazao šta može, pa je tako postavio najbrže
                                vreme krugom od 1m14.743s.
                                Na kraju nekoliko vozača se borilo za dalji opstanak u kvalifikacijama, pa su na kraju tako otpali:
                                Kovalainen, Petrov, Vergne, de la Rosa, Glock, Pic i Kathikeyan.
                                Drugi deo kvalifikacija otvorio je Daniel Riccardo svojim brzim krugom od 1m15.995s. Ubrzo
                                zatim ispred njega su se našli Rosberg, Hamilton, a i Vettel koji je postavio krug od 1m15.500s.
                                Svi vozači su u tim trenucima bili na super-mekim gumama, osim oba vozača Ferrarija.
                                Sebastian Vettel je uspeo da na mekšoj komponenti postavi najbrži krug od 1m14.187s, ispred
                                Fernanda Alonsa. Vozači Lotusa su i dalje imali problema u kvalifikacijama. Grosjean je uspeo
                                da udje u Q3, ali je Pastor Maldonado previše forsirao i pa mu se bolid na startno/ciljnom
                                pravcu oteo kontroli i pritom napravio krug od 180 stepeni. Na kraju u zadnji deo kvalifikacija se
                                nisu plasirali Kobayashi, Raikkonen, Hulkenberg, Riccirado, Perez, Senna i Maldonado.
                                Prvi na stazu u zadnjem delu kvalifikacije je izašao Lewis Hamilton na super-mekim gumama,
                                kao i Jesnon Button i Paul di Resta. Brze krugove su odmah postavili Nico Rosberg, Felipe
                                Massa, kao i Lewis Hamilton i Fernando Alonso, ali je Vettel sa krugom od 1m13.905 bio brži od
                                svih. U samom finišu kvalifikacija Sebastian Vettel postavlja vreme od 1m13.784s koje je bilo
                                dovoljno za pol poziciju. Iza njega su se našli Lewis Hamilton i Fernando Alonso.

Comment

Working...
                                X