F1 2012

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Odg: F1 2012

Boullier: Spremni smo da se približimo vodećim timovima

Posle zavidnih performansi na testu, tim je spreman da napravi još jedan korak napred.

I posle teške prošlogodišnje sezone, preimenovani tim sa bazom u Enstoneu je sada spreman
    da napravi novi korak napred, posle veoma dobrih testiranja na stazi Catalunya. Za sada Red
    Bull i McLaren nosiće epitet favorita, ali ljudi u Lotusu misle da se i oni nešto pitaju.
    "Mi smo veoma ohrabreni što smo veoma blizu vodećima po performansama, znamo da su oni
    ispred, ali mi mislimo da se razlika značajno smanjila. Forsiraćemo koliko je to moguće kako bi
    ih sustigli i to je naš podsticaj da naredene godine budemo što bolji", izjavio je Eric Boullier.
    I pored nekih problema na zimskim testovima, bolid E20 je ostavio dosta dobar utisak.
    "Pre svega na ovim testovima svi su gledali vremena drugih timova, tako da će nama trebati
    vremena da razumemo te podatke, pa i da razumemo naš bolid po pitanju pouzdanosti i
    temperature sa različitim težinama goriva. Dobra stvar je to što se bolid pokazao veoma
    pouzdanim još od prvog dana. Bolid je veoma dobro dizajniran i na njemu se vidi napredak koji
    je uložen mnogo godina unazad. To nam je dozvolilo da izvezemo mnogo kilometara u Herezu i
    da nam ublaži nedostatak drugog testa", dodao je on.
    Takođe, on je izjavio da se Raikkonen i Grosjean dobro osećaju u bolidu: "Očigledano da je
    baza bolida veoma dobra. Bolid je veoma zahtevan, ali ga vozači vole i odlično se osećaju u
    njemu".
    You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Ferrari sprema novu šasiju za crash test

Red Bull je za to vreme odlučio da u Melburn ide sa najnovijom specifikacijom bolida.

Prema pisanju italjianskog lista La Gazetta dello Sport, Ferrari već radi na velikoj modifikaciji
      šasije zbog koje će F2012 ponovo morati da prođe crash test.
      Ova vest se pojavila nakon izjave Fernanda Alonsa da će se Ferrari mučiti na početku sezone.
      U međuvremenu se oglasio i predsednik Ferrarija Luca di Montezemolo koji je na sajmu
      automobila u Ženevi izjavio: „Hoću da znam kako bi smo brzo mogli da napravimo promene
      koje će nam pomoći da ostvarujemo dobre rezultate.“
      U izveštaju Gazette dello Sport se kaže da će glavne modifikacije na šasiji biti napravljene u predelu bočnih usisnika.
      Za to vreme je šef ekipe Red Bull Christian Horner izjavio za BBC radio da će ekipa u Australiju
      krenuti sa najnovijom specifikacijom bolida i pored problema sa pouzdanošću na poslednjem
      testu u Barseloni.
      Last edited by Pro FX-Sniper; 08.03.2012, 11:27.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Pirellijev test bolid za 2012. je Renault R30

Italijanska kompanija je danas potvrdila da će ove seozone koristiti Renault R30 iz 2010.
        kao svoj test bolid.

Renaultov bolid iz 2010. će biti adaptiran tako da što bolje simulira uslove iz ove sezone. Ovaj
        bolid će igrati veliku ulogu za Pirelli pošto se ove sezone održava samo jedan test u toku
        sezone tokom koga timovi mogu da probaju nove eksperimentalne gume.
        Očekuje se da će tokom ove godine biti četiri do pet testova guma u Barseloni, Herezu, Belgiji i
        Monzi. Prvi test će biti održan u maju, a test vozač tek treba da bude potvrđen.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Marussia MR01 prošla poslednji crash test

Tim je dobio "zeleno svetlo" za otvaranje sezone u Australiji.

Novi bolid je prethodno pao na poslednjem od 18 obaveznih crash testova, samim tim je
          propustio i predsezonska testiranja. Jedini izlazak na stazu imao je u ponedeljak, na
          predstavljanju na stazi Silverstone.
          Tehnički konsultant Marussije, Pat Symonds, izjavio je da su bile potrebne samo manje
          promene na bolidu kako bi prošao test.
          "Nakon nekoliko izazovnih nedelja za tim, zadovoljni smo što smo prešli i poslednju prepreku
          FIA-in crash test. Bilo je potrebno samo nekoliko sitnijih promena u odnosu na originalni
          koncept. Iako imamo mnogo toga da nadoknadimo, srećni smo zbog činjenice da smo sada na
          pozitivnom putu. Jedva čekamo novi izazov, otvaranje sezone u Melbournu."

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Maria de Villota test vozac Marussie
            Maria de Villota se pridružila Marussia F1 Teamu, kao test vozač 2012. godine.

Ona je vozila u nekoliko serija, uključujući špansku Formulu 3, 24 sata Daytona i šampionat
            Superleague Formule. Prošle godine je testirala Renault R29 na stazi Paul Ruchard.
            Tada je postala prva žena koja je vozila savremeni F1 bolid od Katherine Legge 2005. godine.
            De Villota će testirati za tim na testu mladih vozača u Abu Dabiju krajem sezone.
            "Veoma sam srećna što sam postala deo Marussia F1 Teama, kao test vozač", rekla je ona.
            "Ovo je fantastična prilika, jer ću veoma blisko da sarađujem sa F1 timom i tako ću steći veoma
            važno iskustvo, koje će mi koristiti u karijeri", rekla je de Villota.
            "Ja ću biti sa timom van staze, tako da se radujem poslu sa njima tokom prve trke u Australiji.
            To samo može da mi pomogne, da postanem redovan F1 vozač", dodaje ona.
            Šef tima, John Booth, je dodao: "Zadovoljstvo mi je da poželim Mariji dobrodošlicu u naš tim i u
            naš program test vozača. To će joj omogućiti da bude deo Formule 1 i timskog okruženja, Steći
            će ogromnu količinu iskustva, koja će joj koristiti za dalje napredovanje u karijeri".
            "Takođe, Maria će voziti naš bolid kasnije tokom godine, dajući joj dodatno iskustvo u vožnji",
            dodao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

O Webberovoj budućnosti se odlučuje tokom leta

Mark Weber još nije osigurao svoje mestu u Red Bullu za 2013. godinu.

Christian Horner je rekao da će se o njegovoj budućnosti odlučivati tokom leta.
              "Mi smo se dogovorili sa njim da ugovor produžujemo godinu za godinu i mislimo da je to pravo
              rešenje", rekao je šef tima.
              "Njegova motivacija je velika u ovom trenutku, tokom leta ćemo sesti i razgovarati o novom
              ugovoru", dodao je Horner.
              Najveće pretnje Australijancu su mladi vozači Toro Rosso ekipe, Daniel Ricciardo i Jean-Eric
              Vergne.
              Horner je priznao da će mladi dvojac u budućnosti dobiti svoju šansu.
              Ali prava tenzija za Webbera dolazi iz Red Bullove garaže, gde Vettel ove sezone ide na treću
              uzastopnu titulu.
              "Vettel je verovatno jedan od najboljih, ako ne i najbolji vozač na gridu u ovom trenutku i to je
              ono što bi moglo da zasmeta Webberu", rekao je šampion iz 1980. godine, Alan Jones.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

De la Rosa priznaje da je HRT najgori

Pedro de la Rosa se ne plaši da prizna da će na VN Australije biti u najgorem F1 bolidu.

"Imaćemo tešku godinu. Takođe biće zanimljivo jer je tim 80% nov", rekao je Španac, koji
                se ove sezone takmiči u HRT timu.
                "Ne treba se plašiti da priznam da smo najgori, ali moramo imati ambiciju da ne ostanemo na
                tom mestu", dodao je on.
                "Naš cilj je da završavamo trke, da postepeno ne završavamo poslednji i da napredujemo,
                pokušavajući da smanjimo razliku za ostalima", rekao je de la Rosa, bivši vozač Arrowsa,
                Jaguara, McLarena i Saubera.
                On kaže da je sledeća stanica, pitlejn u Melburnu.
                "Tim radi na pakovanju i sprema drugu šasiju. Sutra uveče će sve biti u avionu i na putu za
                Australiju", rekao je de la Rosa.
                "Ja krećem u ponedeljak", dodao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Senna otkrio da ima jednogodišnji ugovor

Bruno Senna je potvrdio da je potisao sa Williamsom jednogodišnji ugovor.

Nedavno smo objavili da je bivši HRT-ov i Renaultov vozač obezbedio mesto u Williamsu,zahvaljujući sponzorstvu od 14 miliona dolara.
                  Ako se uzme u obzir status Felipea Masse u Ferrariju, postoji mogućnost da 2013. godine ne
                  bude Brazilskih vozača u Formulu 1.
                  "Svi vozači, ne samo Brazilci, su pod pritiskom zbog rezultata. Naravno, veoma je važno imati
                  Brazilce u Formuli 1, ali mi uvek dajemo sve od sebe, bez obzira na vreme trajanja ugovora",
                  rekao je Senna.
                  "Mislim da je ovo početak moje karijere, a sa dobrim poslom ove godine možemo produžiti
                  ugovor, ako bog da nadam se sve boljoj budućnosti", dodao je on.
                  "Prošle godine u ovo vreme jedino što sam mogao da radim je da se bavim fitnesom, ali sada
                  sam u prilici da vozim trke, radim sa inženjerima i da vidim kako to izgleda raditi u predsezoni",
                  rekao je Brazilac.
                  On dodaje da je Williamsov cilj ove sezone da redovno bude u poenima, nakon tužne 2011.
                  godine.
                  "Svi timovi su napredovali. Mislim da su Force Indija, Sauber i Toro Rosso prilično jaki. Lotus i
                  Mercedes su takođe jaki. Izgleda da Ferrari nema potrebne performanse, ili možda nešto kriju",
                  rekao je Senna.
                  "McLaren i Red Bull su ispred svih. Veliko iznenađenje je Caterham, koji izgleda ima razumne
                  performanse, tako da će biti veoma intresantno videti šta će se desiti", dodao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Alguersuari cilja mesto test vozača u McLarenu

Jaime Alguersuari je navodno u pregovorima sa McLarenom za mesto test vozača.

Bivši Toro Rossov vozač je postao pomoćni BBC-ev radio komentator za 2012. godinu.
                    "Ja sam u pregovorima sa nekoliko timova iz vrha. Svima treba dovoljno vremena da razmisle o
                    svemu, tako da sam ostao bez vozačkog mesta", rekao je Alguersuari.
                    Veruje se da je Španac primio poziv od McLarena u januaru, a spekuliše se da se radi o mestu
                    test vozača.
                    Na pitanje o glasinama vezanim za McLaren, on je odgovorio: "Vi ste rekli da se radi o
                    McLarenu".
                    "Postoji nekoliko mogućnosti i o tome smo razgovarali. Za sada sam na BBC-ju kao komentator
                    i ne znam kako će to funkcionisati jer ću gledati trke, a veoma želim da se vartim na stazu",
                    dodao je Alguersuari.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Pure se seli u Toyotinu fabriku u Kelnu

Osnivač BAR tima, Craig Pollock, je ušao u novi poduhvat i sprema se da 2014. godine
                      uđe u Formulu 1 kao snadbevač motornim jedinicama. Njegova kompanija Pure je prešla
                      u Keln.

Kako nemački mediji izveštavaju on je sklopio sporazum sa bivšim F1 Toyota timom.
                      U izveštaju se navodi da će Pure veoma brzo +da se preseli, jer im trebaju bolja postrojenja od
                      onih u Parizu.
                      "Potpisali smo ekskluzivni ugovor sa TMG-om (Toyota Motorsport GmbH)", rekao je Pollock.
                      On je dodao da sporazum podrazumeva korišćenje kancelarijskog prostora, radionica i dela za testiranje motora.
                      Pollock je objasnio da su vreme i troškovi uticali na to što Pure nije osnovao sopstvenu fabriku.
                      Ali on je rekao da postoji dovoljno vremena da se nađu bar dva tima koja će 2014. godine
                      koristiti njegove motore.
                      Pollock je rekao da će Pure zadržati bazu u Francuskoj kao poslovno sedište.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Red Bull tvrdi da poštuju pravila

Red Bull je odbacio priče da njihov novi izduvni sistem pomera granice F1 pravila,
                        uprkos sugestiji konkurenata da FIA treba bolje da pogleda taj sistem.

Aktuelni svetski prvaci su predstavili svoj najnoviji aero paket na predposlednjem test danu
                        u Barseloni, sa auspusima koji su pomereni što je više napred, kako bi se protok vazduha što
                        bolje usmerio na zadnji deo.
                        Podsećamo da je FIA donela stroga pravila po pitanju izduvnih sistema gde se strogo
                        zabranjuje uportreba izduvnih gasova u aerodnimačke svrhe, kao što je to bilo prošle sezone sa
                        produvanim dufuzorima.
                        Neki od njihovih rivala su izrazili intresovanje za Red Bullov sistem i smatraju da FIA i Charlie
                        Whiting trebaju pažljivo da pregledaju dizajn RB8 bolida.
                        "Mi smo srećni jer radimo u skladu sa propisima. Na kraju krajeva to je stvar za sudije i FIA-u,
                        budući da imaju više znanja i budući da mogu da pregledaju naš bolid iz blizine, što se ne može
                        uraditi preko fotografija", rekao je Horner.
                        Ferrarijev tehnički direktor Pat Fry, veruje da su timovima potrebna dodatna upustva o tome šta
                        je dozvoljeno, a šta ne, osvrćući se na dizajn Red Bullovog bolida.
                        "Opet se sve svodi na korišćenje izduvnih gasova, i to je zaista posao za Charliea"; rekao je
                        Fry.
                        Ferrari je morao da napusti jedan izduvni koncept, koji je bio sličan Red Bullovom, pre
                        prošlonedeljnog testa u Barseloni, a Fry kaže da će pritisak razvoja ove oblasti zavisiti od toga
                        šta Whiting kaže.
                        Williamsov operativni šef, Mark Gillan, je u Barseloni rekao da je Red Bullov koncept vredno
                        posmatrao, ali da bi odluku da li je legalno ili ne trebalo prepustiti FIA-i.
                        "Sa svim ovim stvarima, nije moj posao da govorim o legalnosti nekog tima. To je između tima i
                        FIA-e. Mi se fokusiramo na naš bolid i naravno, gledamo šta rade ostali, pa ako vidimo neko
                        intresantno rešenje sigurno da ćemo ga dobro razmotriti. Red Bull ima intresantno rešenje i
                        sigurno je da ćemo pratiti šta se dešava", rekao je Gillan.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Alguersuari: Kubica nije u stanju da podigne čašu

Jaime Alguersuari je otkrio da je čuo loše vesti o zdravstvenom stanju Roberta Kubice.

Pre nekoliko dana, Poljakov prijatelj, je rekao da je Kubica veoma blizu povratku u normalan
                          život, nadajući se da će ubrzo sesti u bolid Formule 1.
                          Ali, bivši Toro Rossov vozač je čuo nešto sasvim drugo.
                          "Mislim da je Robert bio fantastičan vozač, brz i potpuno sam siguran da bi mogao da bude
                          svetski šampion", rekao je Španac.
                          "U ovom trenutku, najnovija informacija koju imam o njemu, nije dobra. On ne može da podigne
                          čašu kako bi popio piće. Tako da to ne izgleda previše dobro", dodao je on.
                          Alguersuari je otkrio da je Kubicin suvozač na reliju, Jakub Gerber, u početku mislio da je
                          Kubica mrtav.
                          "Mislim da je njegova povreda gora nego što se očekivalo", nastavlja Španac.
                          "Naravno da bih voleo da se vrati, jer bez sumlje zaslužuje mesto u Formuli 1", završio je
                          Alguersuari.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Trka u Teksesu po rasporedu

Tilke GmbH: Staza će biti spremna da ugosti F1.

Peter Wahl, rukovodeći partner Tilke GmbH-a, izjavio je da će staza u Austinu, Teksas, biti
                            završena do planirane F1 trke u novembru.
                            Wahl je otputovao u Ameriku kako bi se lično uverio u to kako napreduju radovi na 300 miliona
                            dolara vrednoj stazi, koja će označiti povratak Formule 1 u SAD.
                            Pošto je bio svedok razvoja 56 trkačkih staza tokom svoje karijere, Wahl je uveren da će staza
                            biti završena pre roka.
                            "Vreme je da kažemo u redu, biće sve kako treba. Mogu reći da ćemo biti spremni pre
                            novembra. Siguran sam da će zadovoljiti sve standarde Formule 1. Biće jedna od najboljih
                            staza na svetu."

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

FIA napravila manje promene u pravilima

Promene u pravilima za 2012. je već odobrila komisija Formule 1 .

Jedan set guma za suvo može da se prenese na subotu ako se na obe sesije u petak proglase
                              kišni uslovi. FIA se nada da će na ovaj način naterati timove da voze više krugova tokom
                              subotnjih sesija.
                              Promene su napravljene i po pitanju zabrane mehaničarima da rade na bolidima kako bi se
                              osiguralo da tokom pauzi ostanu konstantne cele godine bez obzira na slobodne treninge na
                              pojedinim trkama.
                              Direktror trke će ove godine moći da zabrani upotrebu DRS sistema ako smatra da je vidljivost
                              slaba tokom kišnih trka. Ova promena je načinjena zbog mogućih velikih razilka u brzini bolida u
                              DRS zonama.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Massa misli da moze do podijuma u Australiji

Felipe Massa i dalje veruje da će se Ferrari boriti za podijum u Australiji, uprkos teškom
                                periodu u predsezoni.

Ferrari još uvek nije na nivou, na kome se nadao da će da bude sa svojim F2012 bolidom,
                                jer na prvu trku odlaze sa izjavom tehničkog šefa tima, Pat Frya, koji je prošle nedelje rekao da
                                se tim neće boriti za prva tri mesta.
                                Massa je optimista i misli da se Ferrarijeve nevolje sa testiranja neće ponoviti na prvoj trci.
                                "Tačno je da svake godine radimo manje testova, tako da postaje sve teže odrediti gde se ko
                                nalazi na gridu. Prošle sezone smo bili vrlo dobri na testovima, a onda smo stigli u Melburn i bili
                                smo daleko od pol pozicije", izjavio je Massa.
                                "Neću kriti činjenicu, jer mi nismo 100% zadovoljni sa onim što smo uradili na tri testa u Španiji i
                                voleo bih da smo bili malo brži. Imamo potpuno nov bolid i moramo da radimo na razumevanju,
                                kako bi izvukli maksimalni potencijal iz njega", dodao je on.
                                "Imamo jak tim i imam puno poverenje u naše sposobnosti, tako da se nadam da ćemo tokom
                                sezone razvijati šasiju. Istina je da ćemo pravo stanje na gridu otkriti u Australiji", rekao je
                                Brazilac.
                                "Sigurno postoje neki timovi koji izgledaju veoma jaki, kao Red Bull, McLaren, Mercedes i
                                Lotus. Zatim sledi grupa koja će se boriti za prvih deset, Sauber, Toro Rosso i Force Indija. Ipak
                                verujem da se mi možemo boriti za podijum, tako ja mislim, a za nekoliko dana ćemo saznati",
                                dodaje on.
                                Ferrarijeve teškoće sa F2012, nisu mogle doći u gorem trenutku za Massu, koji se nada da će
                                jakim rezultatima osigurati produženje ugovora.
                                Uprkos, situaciji, Massa izjavljuje da ne razmišlja o budućim planovima.
                                "Ova godina se ne razlikuje mnogo od prethodnih. To će biti najmanje peti put da sezonu
                                startujem bez obnovljanog ugovora, ali to neće praviti razliku za mene. Ja radim sa ciljem
                                proširenja mog odnosa sa Ferrarijem, koji traje više godina", dodao je on.

Comment

Working...
                                X