F1 2012

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Hamilton na polu u Brazilu

Vozači McLarena će na poslednjoj trci sezone krenuti iz prvog startnog reda. Vettel četvrti, Alonso osmi.

Pola sata pre početka sesije je počela da pada kiša koja je trajala dvadesetak minuta. Ipak staza se nije dovoljno prosušila do početka kvalifikacija, ali su vozači na početku ipak izašli na stazu sa gumama za suvo.

Vodeći timovi nisu želeli da izlaze na stazu početkom sesije, već su se odlučili za čuvanje guma i čekanje da se staza još malo prosuši. Na kraju je u prvom delu nakon velike gužve na stazi najbrži bio Lewis Hamilton koga su sledili Senna i Button. Od kvalifikacija su se oprostili Petrov, Kovalainen, Glock, Pic, Karthikeyan, de la Rosa i Grosjean. Francuz je u finišu sesije imao incident sa HRT-om de la Rose u kome je izgubio prednje krilo što ga je koštalo vremena, ali i koncentracije u odlučujućim trenucima.
    Drugi deo kvalifikacija je pripao Sebastianu Vettelu koji je vozio krug 1m13.209s na praktično suvoj stazi, a sledio ga je dvojac McLarena predvođen Hamiltonom. Di Resta, Senna, Perez, Schumacher, Kobayashi, Ricciardo i Vergne su se najlosije snasli u uslovima koji su se konstantno menjali. Treba napomenuti i da su vozači Ferrarija jedva prošli u Q3 pošto su imali tek deveto i deseto vreme.
    Sunce je obasjalo stazu Interlagos na početku poslednjeg dela kvalifikacija u kome je najbrži bio Lewis Hamilton. On je svoje vreme 1m12.458s postavio u drugom brzom krugu i na kraju je bio pola desetinke brži od drugoplasiranog Buttona. Treća pozicija je pripala odličnom Marku Webberu, dok je Sebastian Vettel bio tek četvrti. Felipe Massa je još jednom bio najbrži Ferrari na kvalifikacijama na petom mestu, šesti je bio Maldonado, sedmi Hulkenberg, osmi Alonso, deveti Raikkonen, a deseti Rosberg.
    You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Grosjean okrivljuje de la Rosu za incident

Romain Grosjean je okrivio Pedra de la Rosu za incident na kvalifikacijama u Brazilu.

Lotus je pokušavao da obiđe HRT sa unutrašnje strane, međutim de la Rosa je ignorisao to i nastavio da gura Grosjeana u zid, tako je došlo do kontakta i Grosjean je oštetio prednje krilo.

De la Rosa je završio na poslednjem mestu, dok Grosjean nakon promene krila nije uspeo da se probije u drugu rundu kvalifikacija, pa će sutra startovati sa 18. mesta.
      "Bio sam iza Pedra ceo krug. Hteo sam da ga preteknem na pravcu, smatram da me je video i počeo da me gura u zid. Naglo sam zakočio i došlo je do kontakta", rekao je Grosjean.
      Grosjean je bio peti na trećem treningu i sasvim je sigurno da bi se kvalifikovao za bolju poziciju, da nije došlo do incidenta.
      "To je katastrofa. Imali smo veoma dobar bolid, ne znam šta da kažem. Hajde da vidimo šta će se sutra dešavati", dodao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Alonso: Nije bilo kockanja

Fernando Alonso izjavljuje da je Ferrari odbio da se kocka na kvalifikacijama u Brazilu, što znači da je osmo mesto bilo očekivano.

Alonsu je potrebno minimum 14 poena, pod uslovom da Vettel ne završi trku, kako bi postao trostruki svetski šampion. Alonsov zadatak je još više otežan, lošim kvalifikacijama i još jednom borbom sa tempom na kvalifikacijama.

Sutrašnju trku će startovati sa osmog mesta, četri pozicije niže u odnosu na direktog konkurenta, Sebastiana vettela.
        Alonso odbija da otpiše svoje šanse i sutra ide na osvajanje titule.
        "Deveto mesto u Americi i osmo mesto ovde, to je više-manje nego što sam očekivao", rekao je Španac.
        "Pokušaću da dođem do podijuma, kao što smo uspeli u Abu Dabiju i Americi, startujući sa tih pozicija", dodao je on.
        Ferrarijev vozač ne očekuje nikakve velike promene trci. Formulom 1 dominira aerodinamika.
        "Imali smo maksimalno prijanjanje i u suvim i u vlažnim uslovima, tako da nije bilo velikih promena danas, nije bilo kockanja. To su minimalne promene", rekao je Španac.
        Njegov šef tima, Stefano Domenicali izjavljuje: "Pozicija 8. nije savršena pozicija za start sutrašnje trke".
        "Sve je moguće, tako da će nedeljna trka biti zanimljiva", dodao je on.
        80% su šanse da sutra imamo jaku kišu tokom trke na Interlagosu.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Hamilton ocekuje kisnu lutriju

Lewis Hamilton smatra da će sutrašnja trka biti lutrija, pošto se očekuje jaka kiša za vreme VN Brazila.

Britanski vozač je osigurao sedmu pol poziciju ove sezone, dok će njegov timski kolega, Jenson Button, startovati sa drugog mesta.
          Iako je Hamilton priznao da će u najboljem slučaju pobediti na sutrašnjoj trci, svestan je da će trka biti izuzetno teška ako počne da pada kiša.
          "Mislim da će vreme biti nezgodno sutra, tako da će to više ličiti na lutriju", rekao je Hamilton.
          "Mi smo u zaista dobroj poziciji i radićemo najbolje što možemo kao tim. Daćemo sve od sebe kako bi ostvarili vrhunski rezultat", dodao je on.
          Hamilton sutra vozi poslednju trku za McLaren, jer sledeće sezone prelazi u Mercedes, tako da se zahvalio timu na dobrim rezultatima u drugom delu sezone.
          "Za sada je ovo dobar vikend. Zahvalan sam timu što mi je omogućio bolid sa kojim mogu da startujem iz prvog reda", rekao je on.
          “Tim je uradio fantastičan posao. Ja sam im jako zahvalan za sve prilike koje su mi dali i nadam se pozitivnom rezultatu sutra", dodao je Britanac.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Vettel: U dobroj smo formi za sutra

Sebastian Vettel pun je samopouzdanja pred sutrašnju trku.

Nemac je kvalifikacije završio na četvrtom mestu dok je njegov glavni konkurent za titulu Fernando Alonso zabeležio tek osmo najbrže vreme. Vettel je napravio grešku u predzadnjem krugu pa će tako ispred njega startovati Mark Webber i dvojac McLarena.

"Treći deo kvalifikacija nije nam bio perfektan. U Q2 sam bio brži ali u zadnjem delu sam napravio grešku na krivini 4. Dosta težak je bio i prvi deo kvalifikacija zbog velike gužve na stazi", izjavio je Vettel.
            Kada su ga pitali da prokomentariše 8. mesto Fernanda Alonsa, vozač Red Bulla je odgovrio: "Ne razmišljam o tome. Mogao sam da odradim bolji posao pa zato moramo analizirati celu situaciju. Mislim da smo u dobroj formi za sutra jer smo dosta brzi tokom čitavog vikenda. Videćemo šta će se sutra desiti".

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Webber ne razmislja o pomaganju Vettelu

Mark Webber tvrdi da će se fokusirati na svoju trku i da ne razmišlja na koji način da pomogne Sebastianu Vettelu da dođe do titule.

Australijanac je pobedio Nemca i oni će sutra startovati sa pozicija tri i četri. Webber smatra da je najbolje što može da uradi na trci, da se fokusira i da ostvari najbolji mogući rezultat.

"Mislim da ću se sutra fokusirati na sebe", rekao je Webber.
              Weber je priznao da će na trci biti o vitalnog značaja da pravilno reaguju na okolnosti, ako kiša pogodi stazu Interlagos, kao što se očekuje.
              "Znamo da može biti kiše. Male padavine mogu biti doći sa svih strana i iznenaditi nas. Sutra moramo držati oči širom otvorene", dodao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Kobayashi se nada kisi

Japanac je nakon kvalifikacija priznao da bi kiša na sutrašnjoj trci mogla značajno da pomogne njegovom timu.

Trka za VN Brazila će možda biti i poslednja za Kobayashija u Formuli 1. On je na ovoj stazi i debitovao 2009. godine, a danas je bio tek petnaesti u kvalifikacijama.

„Moj najbrži krug nije bio savršen pošto sam teško grejao gume. Mislim da bi smo imali šanse za prolazak u Q3 da je staza bila mokra. Nadam se da će sutra biti kiše i ako pogodimo strategiju možemo da se nadamo solidnom rezultatu“, izjavio je Kobayashi.
                Sergio Perez je bio malo brži, ali je on bio tek trinaesti.
                „Moj najbrži krug je bio u redu, tako da mislim da je ovo naša realna pozicija na ovoj stazi u suvim uslovima. Kada je staza bila mokra bili smo konkurentniji. Međutim, kasnije se potpuno prosušila i izgubili smo pozicije. Još uvek se nadam dobrom rezultatu u mojoj poslednjoj trci za Sauber“, rekao je Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Massa: Osecam se kao da sam na pol poziciji

Felipe Massa je opisao svoje peto mesto na kvalifikacijama kao pol poziciju i u potpunosti je zadovoljan performansama.

Drugi vozač Ferrarija se kvalifikovao na peto mesto, tri pozicije ispred Fernanda Alonsa.

"To je bio krug odličnih performansi. Mislim da su današnje kvalifikacije bile savršene. Mislim da vozim u pravom smeru i u smeru u kome želim", rekao je Brazilac.
                  "Gledajući tempo Red Bulla i McLarena, mislim da danas nismo mogli više da izvučemo. Zadovoljan sam bolidom i krugom na kvalifikacijama", dodao je on.
                  "Čak i ako nisam osvojio pol poziciju, mislim da je ovo vredno kao pol pozicija, jer sam imao fantastičan krug i nadam se da ću slično dobar posao uraditi i sutra na trci, pred domaćom publikom", rekao je Massa.
                  Proteklog vikenda u Ostinu, Massi je namerno promenjen menjač, kako bi se pomoglo Alonsu da startuje sa bolje pozicije. Na pitanje da li bi se to moglo desiti i ovde, Massa se našalio: "Ako se to desi, voziću sa pokvarenim menjačem”.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Mercedes podesio bolid za kisu

Schumacher i Rosberg su svoje bolide set-upovali za kišne uslove.

"Očigledno da nisam zadovoljan kvalifikacijama danas. Napravili smo kompromis oko set-upa jer smo bolid podesili za kišu koju očekujemo sutra. Ipak, moja startna pozicija nije zadovoljavajuća. Sutra neće biti lako ali ću ja dati sve od sebe", izjavio je Michael Schumacher koji se za trku kvalifikovao na 14. mestu.

Sa druge strane Nico Rosberg misli da je Q3 pozitivan korak za Mercedes.
                    "Ulazak u treći deo kvalifikacija i top 10 vozača je dobar uspeh za nas. Naš set-up je malo drugačiji od ostalih jer smo se spremali za kišu. Pošto ništa ne možemo da promenimo na bolidu za sutra, nadam se da ćemo imati šansu da zabeležimo neke dobre poene", izjavio je Rosberg koji je kvalifikacije završio na 10. mestu.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

F1 ostaje u Sao Paulu

Bernie Ecclestone je izjavio da namerava da zardrži Interlagos u kalendaru, ali dodaje da je neophodno renoviranje.

Brazilski mediji su preneli da je Ecclestone posetio mesto na jugu zemlje gde bi trebala da se gradi nova staza. Ipak, on je ovog vikenda objavio da želi da zadrži Formulu 1 u Sao Paulu.

“Interlagos je stara staza, ali mislim da bi renoviranje bilo sasvim dovoljno. Sviđa nam se u Sao Paulu”, rekao je Ecclestone.
                      Organizatori su već objavili da planiraju da potpuno promene strukturu staze kako bi timovi imali vise prostora, dok bi ostala postrojenja bila modernizovana. Prema preliminarnim planovima, padok i garaže bi mogli da budu prebačeni na zadnji pravac.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Williamsovi vozaci ocekuju poene

Williamsovi vozači, Pastor Maldonando i Bruno Senna, očakuju poene na poslednjoj ovogodišnjoj trci u Brazilu.

Maldonado će startovati sa šestog mesta.

"Zadovoljan sam rezultatom na kvalifikacijama. Q1 je bio veoma neizvestan zbog saobraćaja, ali bolid se dobro ponašao. Bio je veoma konstantan i brz, što je značilo da možemo da napadamo neko od prvih deset mesta", rekao je Maldonado.
                        "Nastavili smo sa formom iz prethodnih trka, pa tako stvari izgledaju dobro za tim", dodao je on.
                        Bruno Senna je bio drugi najbrži u prvom delu kvalifikacija, ali je današnji dan završio u drugom delu na 12. mestu.
                        "Bili smo optimisti za ulazak u treći deo kvalifikacija, ali kako je vreme bilo sve toplije, nismo mogli da se borimo", rekao je Brazilac.
                        "Napravili smo nekoliko promena pre kvalifikacija, nadajući se da će uslovi biti hladinji, što se nije desilo. Dvanaesto mesto nije loše za start trke, tako da smo u dobroj poziciji da sutra osvojimo bodove", dodao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Maldonado kaznjen

Pastor Maldonado je dobio kaznu od deset mesta.

Williamsov vozač je propustio merenje na kvalifikacijama u Interlagosu, tako da je dobio opomenu.

Ovo je vozaču iz Venecuele treća opomena ove sezone, tako da je pomeren za deset mesta na startu sutrašnje trke.
                          To znači da će Maldonado startovati sa 16. mesta.
                          Maldonadovim pomeranje, Fernando Alonso je napredovao jednu poziciju i sutra startuje sa sedmog mesta.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Kovalainen: Spremni smo za sve vremenske uslove

Caterham idalje juri deseto mesto u konkurenciji konstruktora.

"Start kvalifikacija je bio veoma težak jer je na stazi bilo dosta bara. Kako se asfalt polako sušio bilo je više prijanjanja ali ne toliko kao na trećem treningu. Mislim da smo imali šansu da udjemo u Q2 u trenucima kada su vremena naglo padala. U mom zadnjem krugu napravio sam nekoliko malih grešaka ali mislim da će trka sutra biti veoma teška", izjavio je Heikki Kovalainen koji će startovati sa 20. pozicije.

"Zadovoljan sam današnjim rezultatom. Mislim da nismo imali dovoljno tempa da udjemo u Q2. U prvih par krugova dosta sam radio na gumama kako bi imao što više prijanjanja. Trka će biti veoma interesantna", dodao je Vitaly Petrov koji se nalazi na 21. poziciji.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Neobicne kvalifikacije za Glocka

Timo Glock je izjavio da su današnje kvalifikacije za njega bile zabavne.

„Ovo su bile neobične kvalifikacije, ali je bilo zabavno. Tokom prvih nekoliko krugova je bilo veoma klizavo. Ja sam se dobro snašao u takvim uslovima i zato sam bio brži od ljudi oko mene. Vratili smo se u boks po svež set guma, ali se do tada staza prosušila. U drugom stintu sam se mučio tokom prvih nekoliko krugova. Treći stint je bio bolji i uspeo sam da postavim solidno vreme. Naši rivali su očigledno imali prednost na uzbrdici na glavnom pravcu zbog KERS-a, ali mislim da možemo biti zadovoljni našim performansama. Na kraju nam je ponestalo vremena za još jedan brzi krug u kome bi smo sigurno bili još bolji. Sitra će biti nepredvidivo zbog vremenskih prilika. Ne znamo kako će se bolid ponašati, ali siguran sam da nas čeka uzbudljiv dan“, izjavio je Glock.

Njegov timski kolega Charles Pic će svoju poslednju trku za Marussiju početi sa 22. mesta.
                              „Ovo je još jedna nova staza za mene i bio sam zadovoljan tempom na trećem treningu. Na žalost, uslovi su se dosta promenili do kvalifikacija. Staza je na nekim mestima bila mokra, a na nekim potpuno suva. Ovo je bilo dobro iskustvo za mene i to će mi pomoći u budućnosti. Sutra će vreme biti nepredvidivo i čeka nas veliki izazov“, rekao je Pic.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Bottas umesto Senne u Williamsu

Prema pisanju medija Valtteri Bottas će definitivno zameniti Bruna Sennu u Williamsu 2013. godine.

Vest se proširila iz Brazila, ne samo od finskog komentatora sa MTV3, Oskari Saarija, već je i cenjeni Auto Motor und Sport to objavio, a u padoku se već uveliko priča o tome.

Williams još nije potvrdio izveštaje vezane za njihovog rezervnog vozača, ali je vozačev trener izjavio da je on veliki talenat.
                                Finske novine, Turun Sanomat, najavljuju da bi zvanično saopštenje trebalo da usledi sledeće nedelje.
                                Williamsov akcionar i Bottasov menadžer, Toto Wolff je rekao: "Ne želimo ovog vikenda da pričamo o vozačkoj postavi. Za sada nema šta da se objavi".
                                Komentator MTV3, Saari, je obećao da će pojesti svoju kapu, ako Bottas ne bude vozio za Williams na VN Australije u martu 2013. godine.

Comment

Working...
                                X