F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

McLarenu ni cudo ne moze pomoci

Perez tvrdi da njegovom timu sad ni čudo ne može da pomogne

Sergio Perez je prokritikovao McLarenovu dosadašnju sezonu, i njihove zadnje pokušaje da poprave auto, komentarišući da njima sad ni čudo ne može da pomogne.

Mladi Meksikanac se prošle godine pridružio McLarenu, nakon impresivne 2012. sezone u Sauberu. Tada je ponosno tvrdio da će ove godine da se bori za titulu, s'obzirom na McLarenov jak završetak sezone 2012.

Sada tvrdi da ništa ne može da ih spase.

„Ne postoji ništa što može sad da nas spase: ni kiša, ni neko čudo“, rekao je Perez: „Auto ima toliko problema, a mi smo toliko daleko, da ne postoji pojedinačan problem na koji možemo da se fokusiramo.“

Prošle godine, u ovo vreme, Perez je iza sebe imao 22 poena i podium, što je za deset poena više nego što sada ima, i sam on priznaje da to nije scenario koji je on zamislio.

„Ovo nije godina kakvu sam želeo. Prošle godine, u ovo vreme, imao sam više poena u Sauberu“, dodao je on: „A u ovom trenutku ne možemo ni da razmišljamo o podijumu.“

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Montezemolo veruje u FIA-u

Predsednik Ferrarija se nada da će FIA kazniti Mercedes za trodnevni tajni test

Govoreći na otvaranju novog Ferrarijevog muzeja, Montezemolo je rekao: „Ne želim da komentarišem, ali sam veoma zadovoljan što Federacija prati ovaj incident.“

„Nadajmo se da Formula 1 može da zadrži svoj profesionalizam, i verujemo da će oni koji krše pravila biti procesuirani i osudjeni, odnosno više da budu osudjeni nego procesuirani.“

„Mi verujemo u FIA-u“, rekao je Montezemolo.

Sa druge strane, Montezemolo kaže da pažljivo posmatra performanse tima, nakon drugog mesta Fernanda Alonsa u trci za VN Canade.

„Izmedju danas i sutra ja ću održati detaljan i dugačak sastanak sa Domenicalijem i svim inžinjerima. Oni znaju šta treba da uradimo da bi se poboljšali, i ja sam ubedjen da će do poslednje trke Ferrari biti konkuretniji i da će biti kandidat za titulu, da se nećemo predati i da imamo sve elemente koji su nam potrebni da se poboljšamo.“

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Buemi najverovatnije rezervni vozac

Sebastien Buemi više voli da bude rezervni vozač, nego da završi na 18. mestu

Švajcarac je, nakon sezone 2011. ostao bez mesta u Formuli 1, ali je ostao blizak ovom sportu kroz svoju ulogu rezervnog vozača Red Bulla.

Kada je od strane 20min.ch upitan da li želi da se vrati u F1, Buemi je odgovorio: „Naravno-100 posto.“

„Ali cilj mi je i da se trkam, tako da imam veoma dobar kompromis sa Toyotom u Le Mans seriji: Mogu da se trkam i da ostanem u F1 sa Red Bullom.“

Upitan o svojim šansama za povratak u F1, Buemi je rekao: „Zapravo, veoma su dobre.“

„Kao treći vozač Red Bulla, zanimljiv sam manjim timovima. Ali to će morati da ima nekog smisla.“

„Više bih voleo da ostanem ovde, nego da završim na 18. mestu.“

Buemi je onda priznao da će zbog toga najverovatnije ostati treći vozač Red Bulla i naredne godine.“

„Ove godine sam bio u automobilu oko sedam dana, od sada, što i nije mnogo. Nadam se da će biti više sledeće godine.“

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Webber se nada pobedi

Webber se nada dobrom vikendu u Britaniji

Mark Webber, ove godine još nijednom nije slavio, dok njegov timski kolega, Sebastian Vettel već ima tri pobede za sobom.

Medjutim, prošle godine, u Britaniji,, Australijanac je bio taj koji je proslavio pobedu sa Red Bullom.

„Potrebna mi je pobeda“, rekao je on: „Nadam se da ću imati kompletno dobar vikend.“

Webber je dodao da su njegovi problematični startovi, mnogo bolji ove godine: „Startovi su sve bolji, na čemu moram da zahvalim timu, ali uvek postoje i druge oblasti u kojima morate da se poboljšate.“

U medjuvremenu, dva bivša F1 vozača su imenovala Kimija Raikkonena kao najidealniju zamenu za Marka Webbera u Red Bullu.

„Da, ja volim Kimija“, rekao je Gerhard Berger: „On je najpribraniji od svih njih, i veoma me je iznenadio prošle godine sa njegovim jakim povratkom u F1. On bi bio dobra opcija.“

Mika Salo se složio sa tim: „Postoje raznorazne glasine oko Raikkonena, ali mislim da bi za njega imalo smisla da ode u Red Bull.“

„To bi kompletiralo njegove druge hobije, kao što su reli ili motokros, ali uvek je teško predvideti šta će on odlučiti.“

„Iskreno, od svih kandidata, Kimi bi bio jedan od najpoželjnijih“, rekao je Salo.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Preminuo Joze Froilan Gonzales

Prvi Ferrarijev pobednik preminuo u 90. godini života

Joze Froilan Gonzales, vozač koji je timu Maranella doneo doneo prvu Grand Prix pobedu u istoriji, preminuo je danas u 90. godini života.

Ferrarijev predsednik je izjavio da je "tim izgubio pravu legendu i dobrog prijatelja" danas.

"Vest o Gonzalesovoj smrti me je duboko potresla", izjavio je Montezemolo.

"Skoro smo razgovarali telefonom i pričali o automobilima i trkanju, temama koje su zanjega bile veoma strastvene. Tokom svih ovih godina, on je uvek bio duboko vezan za Ferrari, a kao vozač i ličnost, on je igrao bitnu ulogu u našoj istoriji. Njegova smrt znači da smo izgubli istinitog prijatelja".

Gonzales je bio impresivan i kao vozač i kao ličnost. Modernom oku je teško da zamisli da neko ko je gradjen kao rvač može biti uspešan vozač automoto trka. Zdepast i veoma jake gradje, bucmastog lica, Gonzales je dobio nadimak "Pampas Bull", ali u eri gde je snaga bila bitna koliko i lukavstvo, Gonzales je bio jedan od vodećih konkurenata. Takodje, Gonzales je bio i veoma strastven sportista, i to ne samo na trkačkom nivou.

Na VN Monaca 1950. godine je debitovao je sa Maseratijem u timu Scuderia Argentina. Naredne godine prešao je u Ferrari sa kojim je uspeo da se popne na podijum na svih pet trka koliko je učestvovao te godine.

Na VN Velike Britanije, Gonzales je postao prvi vozač koji je doneo Ferrariju pobedu, a njegova trka protiv Fangia je okarakterisana od strane The Times-a kao "Jednostavno savršena, izmedju dva mastera".

Naredne godine prelai u Maserati gde ostaje do 1954. godine, ali ne uspeva da dodje do pobede tokom te dve godine pa se 1954. godine ponovo vraća u Ferrari. Gonzales je ponovo pobedio naSilverstonu (a takodje je pobedio i na trci sportskih automobila koja je prethodila trci F1). U Nemačkoj i Švajcarskoj je završavao na drugom mestu i sezonu završio na drugom mestu, iza zemljaka Fangia. Te godine je Gonzales, sa partnernom Maurice Trintigantom pobedio na prestižnoj trci 24 sata LeMansa.

Ipak, sezonu nije odvezao do kraja jer je imao uden na treningu u Severnoj Irskoj, i nakon toga se vratio u Argentinu gde je nastavio da vodi očev posao. 1955. godine je na VN Argentine završio na drugom mestu, dok je 1957. godine biopeti. Iz Sporta se konačno povukao 1960. godine.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Perez oseca ritisak

Posle samo sedam trka Perez počeo da oseća pritisak "velikog tima"

Sergio Perez je prošle sezone došao na mesto Lewisa Hamiltona u Mclarenu, i sada kaže da mnogo detaljnije prati stvari koje se dešavaju nego što je to bio slučaj sa Sauberom.

Perez je takodje rekao da je njegova vožnja - i loša i dobra - u većini slučajeva bila ignorisana u Sauberu, ali sada, sve se gleda i analizira.

"Ako pogledate moju trku u Monacu prošle godine, startovao sam zadnji i napravio sam 5 ili 6 poteza u šikani ali to niko nije komentarisao", izjavio je Meksikanac.

"Kada ste u McLarenu, svi vas gledaju i ljudi dosta komentarišu o vama, i kada dobro radite stvari i kada ih radite na pogrešan način. Definitivno imate više pažnje".

"Kada dodjete u Mclaren ne morate da se menjate. Dajete izjave i nakon toga se 100% fokusirate na posao. Na kraju, to je i najbitnije od svega".

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Montreal cilja jos jedan ugovor

Montreal planira da ostane u Formuli 1 još deset godina

Ugovor za VN Canade ističe na kraju sledeće godine, a kako navodi promoter trke, Francois Dumontier, novi ugovor bi mogao da bude potpisan u narednim nedeljama, i ukoliko bude tako, VN Canade će biti sigurna duži niz godina.

„Mi trenutno razmatramo produženje ugovora sa 2015. na 2024. godinu, tj. na deset godina“, rekao je Dumontier: „To je najduži sporazum koji nam je ikada predložen. Ranije smo imali petogodišnji ugovor sa dodatnim ocpijama.“

Dumontier kaže da će dugogodišnji ugovori uskoro postati trend u Formuli 1.

„Svi novo-potpisani sporazumi su na deset godina. Deset godina nam omogućava da razmišljamo dugoročno, da razmišljamo o poboljšanjima koja se mogu uvesti na stazu, o investicijama itd. Mi smo srećni što idemo u tom pravcu.“

Kada je upitan zbog čega misli da će Formula 1 krenuti sa desetogodišnjim planovima, Dumontier kaže da jedan od faktora može biti skoriji izlazak sporta na berzu.

„Postoji nekoliko razloga, ali verujem da žele da učvrste dobre trke. Montreal je, nesumljivo, jedna takva trka. To smo i videli prošle nedelje sa punim tribinama, i sa komentarima vozača i timova posle trke.“

„F1 ima projekat za izlazak na berzu. Desetogodišnji ugovori imaju odredjenu vrednost na berzi.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Ricciardo planira povratak

Ricciardo planira da sustigne timskog kolegu

Iako je Ricciardo bolje započeo sezonu od svog timskog kolege, Jean-Eric Vergnea, svoju prednost je izgubio u dve trke, i sada se nalazi iza njega.

Dok je Francuz osvajao poene i na VN Monaca i na VN Canade, Ricciardo je morao da odustane od prve, jer ga je udario Romain Grosjean, a na drugoj je uspeo da zabeleži tek 15. mesto.

„Razočaran sam jer su poslednje dve trke najverovatnije moje najomiljenije staze u kalendaru, i obe su ispale loše po mene“, rekao je Ricciardo.

„Možete da preterate u analiziranju svega toga. Početkom vikenda sam duže ostao na stazi kako bih pokušao da razumem sve, da bih mogao da izvučem maksimum iz nje.“

„Zato sam još više razočaran, jer nije ispalo kao što sam očekivao. Mislim da je sada najbolje da uradim suprotno od toga, i da pokušam da ni malo ne razmišljam o F1.“

Medjutim, kada se vrati sa svog kratkog porodičnog odmora, 23-godišnjak je odlučan u tome da se vrati na isti nivo sa svojim timskim kolegom.

„Kao i svaki vozač i ja sam veoma motivisan da se takmičim sa svojim timskim kolegom, tako da je razočaravajuće imati tako lošu trku kada Jev ima odličnu, ali njegov rezultat je veoma pozitivan za nas.“

„Tim se stvarno popravio i mi svi to znamo, jer sve radi kako treba, imamo zaista brz automobil koji je sposoban da se bori za dobre poene. „

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Bottas bolji od Maldonada

Trkački inžinjer Williamsa smatra da je Bottas prilagodljiviji vozač od Maldonada

Williams je pretrpeo katastrofalan start 2103. sezone, i do sada nisu uspeli da sakupe nijedan poen, jer je njihov trenutni tempo bliži tempu Caterhama i Marussije nego tempu bolida iz srednjeg dela grida.

Medjutim, Bottas je uspeo da se plasira na treće mesto u Canadi, a trkački inžinjer tima, Xevi Pujolar, smatra da Finac pokazuje veću sposobnost adaptacije.

„Može se reći da su obojica prilično agresivni“, rekao je Pujolar: „Pastor je malo specifičniji, a za Valtterija mogu da kažem da je u stanju da se bolje prilagodi onome što se dešava u svakom trenutku, ali obojica su prilično agresivni.“

„Sa druge strane, obojica slično brinu o gumama, ali Pastor ima neke zahteve koji mu ponekad daju prednost u kvalifikacijama, a to je ono što mu je potrebno.“

„Što se tiče problema sa bolidima, više smo se mučili sa njim nego sa Valtterijem, ali sada idemo sa poboljšanjima u jednom pravcu i od oba vozača je traženo da idu u istom pravcu sa automobilima.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Horner dobio orden

Christian Horner dobio Orden Britanske Imperije

Šef Red Bull tima, Christian Horner, nagradjen Ordenom Britanske Imperije za njegov uspeh u motorsportu.

Ovaj 39-godišnjak je svoj tim tri puta zaredom doveo do duple krune u svetu Formule 1, a kako sada stvari stoje i četvrta dupla kruna im se smeši.

„Sve je bilo pomalo neočekivano“, rekao je Horner: „Stvarno neverovatno.“

„Ja sam, naravno, šokiran, ali mi je velika čast i privilegija da to primim.“

„Biti u društvu muškaraca i žena koji su postigli tako velike stvari za ovu zemlju je nešto veoma, veoma posebno.“

„To je upravo tamo sa onim što sam ja postigao u svetu motorsporta.“

„Pogledajte listu ljudi i šta su oni postigli u svim različitim industrijama, dobrotvornim organizacijama, šta su uradili za njihove zajednice, zato sam veoma ponosan.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Caterham siguran u sebe

Caterham siguran da mogu da smanje razliku sa timovima iz srednjeg dela grida

Caterham se, trenutno, nalazi na dnu liste u šampionatu konstruktora, nakon što ih je Marussia pretekla u uvodnim trkama šampionata.

Medjutim, šef tima, Cyril Abiteboul, smatra da njegov tim može da smanji razliku za timovima iz srednjeg dela grida, bez obzira na težak start sezone.

„Ispravno je reći da je naša poslednja trka, u Canadi, bila veoma razočaravajuća, ali imajući u vidu celokupnu sezonu, mi se verovatno nalazimo tamo gde bi i trebali da budemo“, rekao je on.: „Ali to ne znači da smo tamo gde bi želeli da budemo.“

„Istina je da će 2013. biti veoma teška sezona, ali mi smo sigurni da možemo da uradimo ono što smo hteli od početka sezone, a to je jasan i pozitivan trend ka smanjenju razlike u odnosu na srednji red grida.“

Iako je siguran u napredak svog tima, nije želeo da prognozira o tome gde će njegov tim završiti, niti kada očekuje svoje prve poene.

„Osvajanje prvog poena će se verovatno desiti u trci u kojoj to najmanje očekujemo, ali na onoj kojoj i najviše zaslužujemo.“

„Neću iznositi nikakve prognoze o tome gde ćemo se nalaziti posle narednih šest trka, ili na kraju sezone, ali imamo nove delove za skoro sve naredne trke, tako da ćemo uraditi sve što možemo kako bi se borili. To moramo da izbalansiramo sa našim radom za 2014., ali uspećemo u tome, i siguran sam da će biti trka koje će odgovarati našem automobilu, i gde ćemo moći da pokažemo jasan napredak.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Button veruje u Hamiltona

Button veruje da će Hamilton da se vrati u formu

Button i Hamilton su bili timske kolege u McLarenu od 2010. godine, ali Hamilton od ove godine vozi za Mercedes, i bez obzira na sav njegov trud, performanse nisu onakve kave očekuju njegovi fanovi, s'obzirom da je on jedan od najbržih vozača na grdiu F1.

Medjutim, Button veruje da će se Hamilton vrlo brzo vratiti u formu.

„Da budem iskren, on je i do sada ostvario mnogo više poena od Nica“, rekao je Button: „Lewis je neverovatno brz.“

„Ali, sa druge strane, ako nema balans automobila koji mu odgovara, kao što je navikao u prethodnim godinama, onda mu neće biti lako.“

„Medjutim, i Nico je veoma brz. Ali Lewis nije izgubio na svojoj brzini. Ona je još uvek tu. On će se povratiti i sve će nas šokirati.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Timovi trose previse novca

Bernie Ecclestone smatra da timovi troše previše novca na nebitne stvari

Odavno se priča da timovi, osim „velike četvorke“ Red Bulla, Ferrarija, McLarena i Mercedesa, imaju velikih finansijskih poteškoća i da se teško održavaju u F1.

A troškovi će se, od sledeće godine, i povećati sa dolaskom V6 motora i sezonskih testova.

„Oni treba da nadju načina da budu konkurentni sa manje para“, rekao je Bernie Ecclestone: „Oni moraju da se skoncentrišu na suštinu, a to su trke i trkački automobili, a ne veliki i besmisleni motorhomeovi.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Williams ne napusta ovogodisnji bolid

Uprkos najgoroj sezoni u istoriji Williams će nastaviti razvoj ovogodišnjeg bolida

Williams će na VN Velike Britanije krenuti u trku 600. put, a tim se nada da će najgora sezona u istoriji konačno krenuti uzlaznom putanjom, i da će uspeti da osvoje svoje prve bodove.

I iako su rezultati ove godine doveli mnoge u verovanje da će Williams svoja sredstva preusmeriti na projekat za sledeću sezonu, zamenik Williamsa, Claire, je izjavila da tim nastavlja sa razvojem ovogodišnjeg bolida i da neće odustati od borbe.

Claire je izjavila da tim mora da shvati šta je pošlo naopako preko zime kada je dizajniran bolid za 2013. godinu, i smatra da bi još jedna ovakva godina bila jednostavno neprihvatljiva.

Kada je upitana kako u timu planiraju da podele posao oko razvoja ovogodišnjeg i bolida za narednu godinu, Claire je odgovorila:"Istovremeno se rade oba projekta. Istovremeno".

"Nikad ne treba odustajati od trenutnog bolida koji koristite u sezoni, a i sve ostalo što radite morate raditi paralelno sa ovim".

"U ovom trenutku pokušavamo da rešimo problem koji imamo sa bolidom, i pokušavamo da rešimo te probleme", rekla je Claire.

"Ali u istom trenutku mi radimo i na bolidu za narednu sezonu, kako se ne bi ponovile greške koje su napravljene tokom prošle zime".

"Jednostavno, ponovna greška u dizajnu nije prihvatljiva, ali, takodje i nastavak ove sezone sa ovim perofrmansama nisu prihvatljive".

"U Williamsu svi to znaju, i svi su tu da bi pobedjivali. Svi koji rade u Williamsu znaju da rade u jednom od najboljih timova u F1 i svima je cilj da naprave pobednički bolid, to svi znaju".

Iako mnogi veruju da je loša pozicija Williamsa ove sezone većinom zbog manjka finansija, Claire je izjavila da Williams nema problema sa novcem i da im je budućnost sigurna i jaka.

"Imamo veoma dobar i zdrav budzet za ovogodišnji bolid. Naravno, cene će oscilirati za narednu godinu, ali mi imamo veoma dobar komercijalni tim sa nama i oni rade odličan posao".

"Još uvek je rano, ali mi trenutno imamo neke zanimljive ponude na stolu, za koje se veoma radujemo".

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Vettel: Nije bilo razloga za promenu tima

Red Bull je zadržao svog šampiona do kraja 2015. godne.

Sebastian Vettel je dosta puta povezivan da bi svoju karijeru mogao da nastavi u Ferrariju ili Mercedesu, ali je Red Bull prošle nedelje objavio da je produžio ugovor sa svojim vozačem na još godinu dana u odnosu na raniji dogovor.

"Činjenica da je potpisao produženje starog ugovora pokazuje njegovu privreženost timu, kao da se mi nadamo da se ta saradnja može nastaviti", izjavio je Christian Horner.
                                "Nije bilo razloga za promenu. 2015. je još daleko i ko zna šta će se sve desiti za tri godine. Možda tada se ja više ne bavim trkanjem. Možda završim u nekom drugom timu u potrazi za novim izazovom. Sve je moguće", kazao je Vettel.

Comment

Working...
                                X