F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Picova karijera ide dobro

Panis smatra da je Pic napravio dobar potez odlaskom u Caterham

Olivier Panis insistira na tome da Picov novi izazov sa Caterhamom ''ide veoma dobro''.

Bilo je sugestija da će 23-godišnji Pic možda zažaliti zbog prebacivanja svojih veština i sponzora u drugi tim preko zime, jer sve izgleda da Marussia ima prednost u odnosu na svog rivala Caterham.

Što se toga tiče, Francuz Panis je uveren da je Pic napravio pravi potez.

''Ide veoma dobro u Caterhamu,'' rekao je Francuz koji je deo Picovog menadžerskog tima.

''Charles je imao puno da uči, uključujući KERS koji uključuje puno manipulacija na volanu.''

''Dobro je to aklimatizovao,'' dodao je Panis.

''Već je bilo poznato da će početak sezone biti malo komplikovan, sa tri ili četiri nešto teže trke u očekivanju razvoja.''

''Tako da je to o pouzdanosti kao i o budućnosti tima,'' rekao je.

''Melburn nije bio lak, ali je bilo mnogo bolje u Maleziji. Nadamo se da ćemo nastaviti u istom pravcu u Kini,'' dodao je Panis.

''Tim želi da ostvari napredak iz trke u trku, iz sezone u sezonu. Pored toga, Renaultov motor je ogromna prednost.''

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Hill zabrinut zbog povratka F1 u Bahrein

Damon Hill zabrinut zbog najnovijih izveštaja iz Bahreina

Kraljevska vlada je demantovala izveštaje da je u poslednjih nekoliko dana došlo do potencijalnih protesta zbog VN Bahreina.

Svetski šampion iz 1996. Hill priznaje da je zabrinut zbog najnovijih izveštaja po pitanju civilne situacije u Bahreinu.

''Ogromna većina ljudi u sportu bi verovatno rekla 'Ne želimo da dođemo ovde da bi ljudima život učinili još gorim'.''

''Želimo da uživate u Formuli 1,'' citiran je komentator britanske televizije Sky od strane Guardiana.

''Ne bih želeo da odem u Bahrein ukoliko će ljudi biti tretirani još lošije samo da bi se trka mogla održati.ono što ne želimo da imamo je da F1 bude odgovorna za gori život ljudi,'' insistirao je Hill.

On sugeriše na to da Jean Todtov slab profil i nesukobljavački stil nije od pomoći problemu poput Bahreina.

''Jean Todtov pristup je bio da ništa ne govori, jer ćete u suprotnom biti kritični, i mislim da je to greška,'' rekao je.

''On nije rekao ništa što je distanciralo sport od stvari koje bi bile shvaćene neukusnim i uznemiravajućim, što je, što bi, verujem, svi u sportu voleli da uradi.''

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Schumacher ima novu ulogu

Sedmostruki svetski šampion u novoj i većoj ulozi u Mercedesu

Mercedes-Benz i Michael Schumacher su ojačali svoje veze sa novim drugoročnim ugovorom partnerstva sa kojim ćemo sedmostrukog svetskog šampiona Formule 1 videti kao ambasadora renomiranog nemačkog proizvođača automobila.

Schumacher, koji je dugo vodio kampanju za poboljšanje bezbednosti saobraćaja na putevima, biće daleko od obaveza motorsporta i Formule 1. U skorijoj budućnosti biće u vodećoj ulozi razvoja brenda bezbednosti i komfornog sistema, pod nazivom 'Inteligentna vožnja'.

''Budućnost me inteteresuje mnogo više od sadašnjosti i prošlosti. Tokom svog vremena u Formuli 1 uvek sam verovao da ne smete dozvoliti sebi da počivate na svojim lovorikama, već da stalno morate pokušavati da napredujete. Tokom toga sam često bio u stanju da se oslonim na pomoć svih meni raspoloživih tehnologija u bolidu i iskoristim ih u svoju korist. Toje razlog zašto sam proglašen podržavaocem vožnje pomoćnog sistema kako u trkačkim automobilima tako i u putničkim,'' rekao je Schumacher.

Schumacher je svoje trogodišnje iskustvo povratka u Formulu 1 proveo sa Mercedesom, ostavljajući sport sa sedam titula, 1 566 bodova, 91. pobedom plus 64 podijma za drugo i treće mesto i 68 pol pozicija.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Vettel: Uradio bih to ponovo

Nemac bi ponovo ignorisao tim ukoliko to znači da može pobediti

Uprkos izvinjenju zbog nepoštovanja timskih naredbi kako bi pobedio na VN Malezije ispred timskog kolege Mark Webbera, Sebastian Vettel je priznao da bi odreagovao na isti način ponovo.

Pošto se izvinio lično timu u Milton Keynesu nakon kontraverzne pobede u Sepangu pre dve nedelje, trenutni svetski šampion je u sredu izjavio da se ne bi ''izvinjavao za pobedu'' 24 časa nekon Sepanga da je u istoj situaciji, ništa drugačije ne bi uradio.

''U ovom trenutku, moglo bi biti drugačije, ali bih verovatno uradio isto,'' potvrdio jetrostruki svetski šampion tokom žestoke konferencije za novinare.

''Poštujem Marka kao vozača ali da budem iskren nikada mi nije pomogao,'' nastavio je Vettel.

Odbacujući tvrdnje da bi trebao biti sankcionisan od strane svog tima, Vettel je nastavio da insistira na tome da mu je bilo žao zbog nepoštovanja naredbe, ali da bi ponovo učinio isto jer nije shvatio značenje 'Multi-21'.

''Dobio sam poziv na radiju koji nisam razumeo, ali koji sam trebao da razumem. Zato sam se izvinio – jer, uz to, stavio sam sebe ispred tima. To mi nije bila namera, a sada da li ćete da mi verujete ili ne, na vama je.''

''Izvinio sam se timu jer poslednje što želim kao član tima jeste da ne ispoštujem timsku naredbu. Moja namera kao vozača je bila da pobedim na trci i ne izvinjavam se što sam pobedio.''

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Rosberg:Timske naredbe su bile sok

Nico Rosberg smatra da treba prodiskutovati o timskim naredbama iz Malezije

Mercedesov vozač želi da Mercedes u potpunosti razmotri sve timske naredbe unapred u budućnosti nakon njegove frustrirajuće VN Malezije.

Rosberg je pokušao da sustigne svog timskog kolegu Hamiltona koji je bio na trećem mestu tokom završne faze trke, ali je Ross Brawn od njega zatražio da zadrži poziciju.

Nemac je nekoliko puta preko radija pitao o situaciji, ali je poslušao naređenje i kroz cilj prošao kao četvrti.

Rosberg je rekao da je njegova glavna zamerka bila to što su instrukcije došle kao grom iz vedra neba.

''Problem je bio što o njima nismo diskutovali ranije. To je bila greška koju smo napravili,'' rekao je.

''Dakle idemo napred i bitna stvar je da je sve raspravljeno.''

''Na koji god način da to ide, bilo da sam ja ispred a Lewis iza, onda ćemo to poštovati, ili obrnuto, onda je sve u redu.''

''Sve dok je jedan spreman na to i ako je o tome diskutovano i shvaćeno, to je bitna stvar.''

Mercedesova timska kontraverza je u senci 'Multi-21' koja se odvila između Red Bullovih timskih kolega, jer je Sebastian Vettel ignorisao instrukcije i oteo pobedu od Mark Webbera.

Rosberg je istakao da on nikada ne bi to učunio čak iako se ne bi složio sa tim.

''Dobro bih odlučio ranije da u potpunosti ispoštujem instrukcije koje mi je Ross dao,'' rekao je.

Hamilton je otkazao svoje medijske angažmane za četvrtak u Kini i vratio se u hotel zbog bolesti.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Webber ce pregovarati sa timom

Odustajanje mu nije padalo na pamet, a sa Red Bullom će pregovarati tokom leta

„Definitivno imam nameru da završim sezonu“, rekao je Webber u četvrtak u Kini: „Mnogi su to stavljali pod znak pitanja, ali meni to nije ni padalo na pamet.“

„Godinu po godinu, tako je uvek bilo za mene, pa kad dodje leto, ja ću razgovarati sa Dietrichom, i odatle ćemo krenuti. Tek smo na trećoj trci, i nikada, do sada, nisam donosio odluke o svojoj karijeri u ovom stadijumu sezone. Iako je to glavna tema trenutno, ne vidim razloga da sada dosnosim odluke o svojoj karijeri.“

Webber dodaje da je spreman da se vrati u akciju, nakon odmora koji je proveo u Australiji, zbog kontraverzi koje su se desile sa timskim naredbama na VN Malezije, pre tri nedelje.

„Ja sam dobro. Malo sam se opustio i sad jedva čekam da se vratim u automobil. Dokazali smo da je auto prilično konkurentan na prve dve trke, ali niko nije dominantan, i znamo da imamo još posla. Nismo imali dovoljno dobar auto za pobedu u Australiji, ali u Maleziji smo definitivno imali.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Massa najbrži na drugom treningu

Felipe Massa potvrdio je da se nalazi u jako dobroj formi.

Vremenski uslovi pred početak drugog treninga bili su malo bolji. Temperatura staze podigla se na 35 stepeni dok je temperatura vazduha zauzela 22. podeljak.

Za razliku od prvog treninga, na popodnevnoj sesiji dosta vozača je na početku izašla na stazu. Posle uvodnih deset minuta najbrže vreme imao je Nico Rosberg koji je postavio krug od 1m37.669s dok se Max Chilton zbog problema parkirao kod pete krivine. I Sergio Parez je imao malih problema na stazi, kada je izgubio kontrolu, izleteo sa staze i završio na šljuku. Ipak, Checo je uspeo da se izvuče i doveze bolid do boksa. I Van der Garde je imao jedno atraktivano okretanje na stazi, pa je on kao i Perez uspeo da se vrati na stazu.
                Posle prvih pola sata najbrže vreme idalje je imao Nico Rosberg koji je krug na stazi Šangaj obišao za 1m35.819s i to na mekim gumama. Sa druge strane Nico Hulkenberg i Lewis Hamilton su imali mali dvoboj na stazi, pošto se u naizmeničnim krugovima blokirali jedan drugog.
                Ferrari jeste izašao kasnije od ostalih timova na stazu, ali je Massa spojio dobar krug i tako zabeležio najbrže vreme od 1m35.340s. Tek na 40 minuta do kraja treninga Sergio Perez se vratio u trkački ritam posle incidenta koji je imao na početku sesije.
                Kako je počela da teče druga polovina treninga vozači su radili na simulacijama trke koristeći medijum komponente guma. Gume su se još jednom pokazale kao problem, jer su Pirellijevi pneumatici jako brzo degradirali a kao najveći izazov biće održati u životu mekšu komponentu. Zbog toga je Jenson Button morao da ode do boksa jer jer probušio svoju levu prednju gumu, koju je oštetio prilikom kočenja.
                Mehaničari Marussije su odradili fantastičan posao pošto su uspeli da osposobe bolid Maxa Chiltona koji je imao problema sa curenjem ulja na motoru. Ipak, to nije mnogo pomoglo jer je Max u svom novom krugu opet morao da parkira bolid.
                Do kraja treninga vremena se nisu menjala pa je tako Massa ostao sa najbržim vremenom dana od 1m35.340s. Partili su ga Raikkonen, Alonso i Rosberg koji su takodje izvezli krugove u istoj sekundi sa Barzilcem.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Vettela brine zaostatak za vodećima

Sebastian Vettel je nakon slobodnih treninga izjavio da smatra da Red Bull nema konkurentan tempo u Kini.

Trostruki svetski šampion je bio deseti na popodnevnoj sesiji sa skoro sekundom ipo zaostatka za Felipeom Massom koji je bio najbrži.

Vettel je rekao da Red Bull nije u velikoj nevolji, ali je priznao da RB9 danas nije imao brzinu u Kini.
                  „Bio je ovo komplikovan dan. Delovalo je da sam se više mučio tokom popodneva, a zaostatak za vodećima je bio veći od očekivanog. Imamo nekoliko stvari na kojima bi smo treabli da poradimo, i mislim da ćemo sutra biti bolji. Još uvek nemam odgovore na pitanja vezana za danšnji tempo i analize će uslediti tek večeras“, izjavio je Vettel.
                  Mark Webber je sa druge strane imao peto vreme sa sedam desetinki prednosti u odnosu na Nemca i veruje da nije bilo većih problema osim visoke degradacije guma.
                  „Danas smo imali dobar dan i vozili smo dosta krugova što je veoma pozitivno. Konkurencija je izuzetno brza i to nas nije iznenadilo. Imamo malo posla preko noći, ali smatram da se bolid dobro ponaša i samo treba da regulišemo gume“, rekao je Webber.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Hamilton nezadovoljan Pirellijevim pneumaticima

Vozač sumnja u izbor Pirellijevih pneumatika.

Tokom prva dva slobodna treninga Mercedes je pokazao da ima tempa na medijum gumama, dok su njihove performanse znato bile ugrožene kada se W04 nalazio na mekšoj komponenti.

"Izvezao sam nekoliko krugova i guma se potpuna raspala. Mislim da meka guma nije pravi izbor za ovu stazu. Nikada nisam mislio da se guma može ponašati na ovakav način", izjavio je Hamilton.
                    Na ovu Hamiltonovu konstantaciju ide činjenica da je Rosberg izgubio pet sekundi u samo pet krugova na mekoj gumi.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Mercedesovi vozaci oprezni po pitanju sansi za pobedu

Nico Rosberg i Lewis Hamilton smatraju da je još uvek prerano za razmišljanje o borbi za pobedu u Kini, iako je Mercedes odlično započeo vikend.

Njih dvojica su bili ubedljivo najbrži na prvom treningu, dok su na drugom bili četvrti i sedmi.

Rosberg je dominirao na trci u Šangaju pšrošle godine, ali Nemac naglašava da neće dozvoliti da ga dobri rezultati ponesu.
                      „Još uvek je rano pričati o pobedi. Osećam se udobno u bolidu, i sve se svodi na što bolje iskorišćavanje treninga kako bi se pripremio setup za trku. Sve mora da bude savršeno. U suprotnom nećemo postići željeni rezultat. Glavni cilj ovog vikenda nam je da budemo na podijumu“, izjavio je Rosberg.
                      Hamilton koji je bio sporiji u obe sesije od Nemca je rekao da se bolid dobreo ponašao, i složio se sa mišljenjem svog timskog kolege da je prerano davati bilo kakve prognoze.
                      „Još uvek radimo na bolidu. Osećaj je definitivno dobar, ali se ja još uvek ne osećam potpuno udobno u bolidu. Između sesija smo napravili samo promenu na kočnicama i razlika je velika u pozitivnom smislu. Nadam se da ćemo napraviti još neke korake kako bih se što bolje osećao u bolidu“, rekao je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

McLaren: Unapređenja funkcionišu

U Ekipi McLarena veruju da su im novi delovi koje su doneli u Kinu omogućili da naprave korak napred.

Ekipa radi punom parom kako bi smanjila zaostatak za vodećima i sada veruju da znaju šta je bio glavni problem bolida MP4-28.

Danas je isprobano dosta novih delova među kojima je bili novi izduvni sistem i novi bočni usisnici, a sportski direktor Sam Michael je rekao da je napredak ohrabrujuć.
                        „Svi znaci su pozitivni, ali tek treba da analiziramo podatke. Gledajući vremena i komentare vozača sve je u najboljem redu, ali će tek direktni podaci sa staze potvrditi da smo na dobrom putu.“
                        Michael se nada da će unapređenja na trci u Španiji omogućiti McLarenu da se uključi u borbu za titulu.
                        Dosta smo odmakli sa oporavkom, ali za sve je potrebno vreme. Sledeće dve trke su jako važne i mislim da ćemo u Barseloni biti u mnogo boljoj poziciji. Bolid dobro odgovara na sve promene i nadam se da ćemo na kraju dokazati da je pristup koji smo zauželi bio ispravan“, rekao je Michael.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Force India zadovoljna danasnjim danom

Oba vozača tima bila su zadovoljna ponašanjem bolida na stazi.

"Srećan sam načinom kako su se stvari odvijale danas. Nismo imali nikavih problema prilikom testiranja novih delova. Bitno je da sada razumemo koji su delovi dobri i kako najbolje da ih iskoristimo. Što se tiče guma, velika je razlika izmedju komponenti gde se medijum bolje pokazala nego meka guma. Mislim da imamo dobre šanse da zabeležimo odličan rezultat", izjavio je Sutil.

"Mislim da je današnji dao bio važan za gume, gde sam se trudio da saznam što više o njima. Uradili smo koliko smo mogli gde smo videli da je razlika izmedju njih dosta velika. Dosta smo radili na našem programu gde smo pokušavali sa raznim podešavanjima i sada nam ostaje da pogledamo podatke i donesemo pravu odluku za ostatak vikenda", kazao je di Resta.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Toro Rosso: Dan prosao bez problema

Toro Rosso je danas napravio određeni napredak na drugoj sesiji, ali vozači nisu mogli da postave vreme vredno plasmana među prvih deset.

„Prošle godine nismo imali dobar vikend u Kini, ali mislim da smo sada bolje započeli. Daniel i ja smo imali različite programe pošto je bilo dosta stvari na kojima je trebalo raditi. Uveren sam da možemo da budemo još brži. Izgleda da će gume ponovo igrati veliku ulogu na trci, ali situacija će biti ista za sve“, izjavio je Vergne.

„Bili smo malo pesimistični pre doslaska u Kinu zbog loše trke prošle sezone, ali se danas definitivno osećam zadovoljnije. Još jedna dobra stvar je što smo napravili dobar napredak između dve sesije. To još nije dovoljno da sustignemo najbliže rivale, ali idemo u pravom smeru. Gume nisu bile previše loše. Tokom dužih stintova je degradacija malo veća, ali to je normalno na ovoj stazi“, rekao je Ricciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Pozitivan dan za Sauber u Kini

Hulkenberg i Gutierrez bili su zadovoljnji današnjim učinkom.

"Mislim da današnji dan nije bio loš. Imali smo dosta delova za testiranje. Na prvi mah vidi se da će biti dosta interesantno sa gumama gde će nam meka guma zadavati dosta problema. Ona je mnogo brza u jednom krugu. Novo zadnje krilo koje ovde imamo jeste korak napred. Sada nam ostaje da pogledamo podatke i da se što bolje spremimo za sutra", kazao je Hulkenberg.

"Generalo dan je bio pozitivan za nas. Uspeli smao da razumemo dosta stvari oko bolida i mislim da smo napravili korak napred. Imamo još dosta prostora da se unapredimo. Na kraju drugog treninga imao sam problema sa curanjem ulja ali bolje je da se to sada desi nego li u nedelju", izjavio je Gutierrez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Caterham veruje u dobru borbu na trci

Malezijski tim je danas prošao kroz kompletan program, a na provoj sesiji je Charlesa Pica u bolidu zamenio kineski vozač Ma Qing Hua.

„Propustio sam prvi trening, a početak drugog nije bio baš dobar pošto sam imao problem sa hidraulikom. Ipak, brzo smo to rešili, ali sam i pored toga izgubio dragoceno vreme. Probali smo nekoliko različitih setupa na medijum gumi, a onda smo radili na performansama sa mekšom. Preko noći ćemo doneti konačnu odluku oko setupa i nadam se da ćemo sutra moći da se borimo sa našim rivalima“ izjavio je Pic.

„Obe sesije su bile dobre za mene, ali smo sve vreme imali neke sitne probleme. Jutros sam vozio bez KERS-a zbok kvara u sistemu, a na drugoj sesiji sam imao jedno jako kočenje tokom koga sam oštetio gume. Nismo želeli da trošimo još jedan novi set, pa sam morao ranije da završim sesiju. I pored toga imamo dosta korisnih podataka koje ćemo analizirati večeras. Znamo da neće biti lako ovog vikenda, ali smatram da možemo da se borimo u subotu i u nedelju“, rekao je Van der Garde.
                                „Jako sam ponosan što sam prvi Kinez koji je učestvovao na F1 sesiji u mojoj zemlji. Ipak , u bolidu sam potpuno bio fokusiran na posao i zadovoljan sam kako je sve prošlo. Želim da se zahvalim Caterhamu na ukazanoj prilici. Vozio sam dvadeset krugova i moja vremena su bila sve bolja. U jednom trenutku je delovalo kao da imam neki tehnički problem, ali smo nakon detaljnih provera ustanovili da je jedan od senzora prestao da radi, pa sam ipak mogao da završim program“, izjavio je Ma Qing Hua.

Comment

Working...
                                X