F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Hamilton i Sutil popravljaju odnose

Odnos Lewisa Hamiltona i Adriana Sutila je i dalje veoma osetljiva tema

Bivši prijatelji su se našli na zajedničkoj konferenciji za novinare u Monaku, prvi put nakon Sutilove osude za nanošenje teških telesnih povreda 2011. godine. Tada je Nemac zamolio Hamiltona da mu bude svedok, ali je vozač Mercedesa to odbio, a Sutil ga je nazvao „kukavicom“.

Kada su ga upitali za njihov odnos, Hamilton je rekao da su stvari sada „drugačije“ i da se nada da će se njihov odnos popraviti.

„Stvari su definitivno drugačije“, rekao je Hamilton: „Razgovarali smo nekoliko puta i planirali smo da se sastanemo u jednom trenutku, kako bi popričali.“

„Mi smo bili veliki prijatelji, veoma dugo, i imali smo mnogo lepih trenutkaka zajedno, tokom godina, posebno u Formula 3 seriji.“

„Možete samo da računate na stvarno dobre prijatelje, i kao što ljudi kažu, dobre prijatelje je teško naći, i zato želim da budem siguran da ćemo rešiti ove stvari.“

Sutilov odgovor, medjutim, nije bio tako pozitivan.

„Pa, kako je on rekao, da, drugačije je i ja još uvek čekam da se sastanemo. Ne mogu ništa više da kažem“, rekao je Sutil.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Prekida se saradnja izmedju Toro Rosso i Ferrarija

Toro Rosso će objaviti dogovor o saradnji sa Renault-om za sezonu 2014.

Po pisanju Sport bild magazina, odavno se očekivalo da Toro Rosso postigne dogovor sa Renault-om oko snabdevanja motorima za narednu sezonu. Razlog je želja Red Bulla da oba njihova tima imaju ugovor sa istim proizvođačem motora.

Te glasine su odavno kružile padokom, mada Renault nije ni krio da su pregovori u toku još od marta meseca.

Francuski proizvođač će obezbediti nove V6 turbomotore i to će biti ulazak u novu eru.

Zvanično, ova vest će biti objavljena tokom trkačkog vikenda u Monaku.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Whitmarsh: Ne predajemo se

Martin Whitmarsh tvrdi da McLaren nije digao ruke od sezone 2013.

Optimizam je još uvek prisutan u ekipi McLarena iako se ne mogu pohvaliti dobrim rezultatima u dosadašnjem toku sezone. Najbolji plasman koji su njihovi asovi Button i Perez ostvarili bili su peto i šesto mesto, što je rezultiralo ukupnim skorom od samo 29 poena posle pet trka. Već posle treće trke su počele da kruže glasine kako je tim odustao od ovogodišnje sezone i da su sve snage usmerili na pripremu za narednu godinu.

Tim povodom Martin Whitmarsh kaže : ”Svake godine se u ekipi suočavate sa tom dilemom-kako odabrati pravi trenutak za razvoj bolida za narednu godinu. Međutim, budite sigurni da nismo još uvek odustali od ove sezone. Ja sam optimista jer je još uvek rano i znam koliko se borimo da učinimo naš bolid konkurentnim kako bismo ostvarili rezultate koji se od nas očekuju. Još uvek verujem da ćemo pobeđivati ove sezone”, završio je Whitmarsh.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Massa u Varsavi

Felipe Massa provozao svoj Ferrari u okviru Shell-ove promocije za V-Power Nitro gorivo.

“Bio je divan dan, a meni je uvek zabavno da vozim bolid po gradskim ulicama,” rekao je Felipe.

“Za mene, to je bilo skoro kao trening pred GP Monaka. Prvi put sam u Poljskoj i fantastičan je osećaj videti sve te ljude koji su došli. Tokom ovakvih događanja ne vozite na svom limitu, već se zabavljate i pravite šou za sve ljude koji su došli. Bilo je puno fanova Roberta Kubice koji nam svima mnogo nedostaje u Formuli1. Ove godine sam već imao sličan event u Rio De Žaneiru i mislim da je ovo dobar način da se svet Formule 1 približi gledaocima”, rekao je Massa.

Takođe, Massa je u Varšavi prokomentarisao ovogodišnju F1 sezonu:
          “Zadovoljan sam sa onim što smo postigli do sada. U nekim trkama smo zaista dobro išli, u nekim drugim, kao npr. u Bahreinu smo se mučili, ali sve u svemu, bilo je dobro. Naravno, moramo da se dodatno poboljšamo, naročito u kvalifikacijama. Mnogo volim stazu u Monaku, posebno zato što živim tamo i osećam se kao da mi je to druga domaća trka. Startne pozicije su najbitnije jer nema mnogo mesta za preticanje, a ograda je uvek blizu. Moj cilj ostaje isti, a to je borba za podijum!”, završio je Massa.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Force India ce staviti veto na Pirelli

Force India će se usprotiviti bilo kakvom potezu od strane Pirellija da promene ovogodišnje pneumatike

Vest koja se pročula padokom Monaka je ta da je Pirelli, nakon kontraverzne reakcije na planirane promene pneumatika od Kanade i na dalje, rešio da napravi samo manje izmene na zadnjim gumama.

Nemački Auto Motor und Sport piše da će se izmena odnositi samo na čelične obloge ispod gazećeg sloja, koji izaziva pregrejavanje i delaminaciju.

Zbog toga, Pirelli želi da se vrati na kevlar površinu, koji se koristio 2012. godine.

„To neće promeniti oblik pneumatika, tako da timovi neće morati da menjaju svoje aerodinamike“, rekao je Paul Hembery.

Dopisnik Michael Schmidt, medjutim, smatra da bi ta promena mogla neznatno da promeni ponašanje pneumatika, jer će temperatura spasti i do deset stepeni i samim tim smanjiće se grejning pneumatika.

„Ova promena ne bi kaznila one kojima već dobro ide sa ovim gumama“, tvrdi Paul Hembery.

Ipak, Pirelli će, najverovatnije, morati da se bori kako bi promenio svoje pneumatike.

„Nećemo pristati ni na kakve promene“, rekao je sportski direktor Force Indije, Otmar Szafnauer.

„Pirelliju je potrebna jednoglasnost, i zato se ništa neće promeniti. Mi smo napravili naš automobil na osnovu specifikacija koje smo dobili od Pirellija u septembru 2012.“

„Promena čeličnog prstena kevlarom, menja dinamiku guma, što bi neki timovi možda voleli.“

„Mi ne vidimo zbog čega bi Pirelli morao da interveniše, ako par timova ima probleme. Oni bi trebali, umesto toga, da promene svoje automobile“, rekao je Otmar.

On takodje dodaje da ne vidi razlog zbog kog bi Pirelli trebalo da promeni delaminaciju svojih zadnjih guma.

„Gume su bezbedne, jer i kada su oštećene, one su i dalje napumpane. To samo izgleda glupo, ali mi ne pristajemo na promene samo zato da bi Pirelli imao bolju sliku.“

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Sefovi Saubera nisu u Monacu?

Glavne figure Saubera nisu bile prisutne u padoku Monaca u četvrtak

Roger Benoit, veoma dobro obavešteni novinar Formule 1, kaže da „veoma retko“ možete videti da na stazi nisu ni Peter Sauber ni šef tima, Monisha Kaltenborn.

„Oni su negde u istočnoj Evropi“, rekao je Benoit i dodao: „U potrazi za sponzorima.“

Potraga za dodatnim novcem je veoma važna ove godine, jer se timovi iz srednjeg reda spremaju za mnogo skuplje turbo V6 motore od 2014. godine.

„Promena pravila ne dolazi baš u idealno vreme za timove koji se nalaze niže na gridu.“

Sa tim se složio i vlasnik Lotusa, Gerard Lopez: „Vreme u koje dolaze ... Ne znam da li je baš dobro izabrano. Definitivno je čudno.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Button zeli da se oduzi vernim navijacima

Britanski as želi da vrati osmeh na lice svojim fanovima.

Za nešto malo više od mesec dana Jenson Button će voziti pred domaćom publikom. Iako je McLarenov učinak u dosadašnjem delu sezone više nego skroman, Button je optimista:

"McLaren ima vernu publiku i uvek je lep osećaj kada vidite puno navijača u bojama tima kako vas bodre. Međutim, ove sezone ne bih imao snage da ih pogledam u oči jer znam da ne idemo dobro. Moram da im se zahvalim za podršku i da im poručim da činimo sve što je u našoj moći kako bismo se vratili u sam vrh. Nadam se da smo na dobrom putu i mislim da ćemo značajno napredovati u narednih mesec dana kako bismo u Britaniji došli do čelnih pozicija. U Španiji nije bilo loše-pobedili smo Mercedes i Force Indiu, ali neophodni su nam bolji rezultati. Znam da se to neće desiti preko noći, ali napredujemo”, rekao je Jenson Button.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Williams se vraca na staro

Williams se vratio na staru verziju nosa i krila

Nemački Auto Motor und Sport izveštava da je Britanski tim već koristio pod i izduvni sistem prošlogodišnjeg bolida u Barceloni.

A u četvrtak, u Monacu, Maldonadov automobil je bio opremnjen specifikacijom nosa iz 2012., i prednjim krilom prošlogodinjeg bolida.

Medjutim, Venecuelanac će, za kvalifikacije i trku, morati da se vrati na delove iz 2013., jer staro prednje krilo nije prošlo strožije testove fleksibilnosti koji su uvedeni 2013.

„To se neće poboljšati u toku jednog dana ili jedne nedelje“, rekao je Valtteri Bottas, kada je upitan za ovogodišnje probleme Williamsa: „Trebaće vremena za to. Stvarno se nadam da ćemo se u drugom delu sezone konstantno nalaziti u top deset.“

„To mora da bude naš cilj“, rekao je Bottas.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Caterham ostaje sa Renaultom

Caterham potvrdio da ostaje sa Renaultom i u 2014.

Caterham je danas potvrdio da će zadržati Renaultove motore i u narednoj godini, dok francuski proizvodjač motora polako zatvara listu svojih klijenata.

Renault još uvek nije zvanično potvrdio ni jedan dogovor za novu V6 tubno eru, ali očekuje se pomak na ovonedeljnoj VN Monaca.

Iako nije tajna da će Red Bull ostati sa Renaultom, postavljalo se pitanje oko drugih Reanultovih timova za 2014. godinu.

„Mi imamo auto-partnerstvo sa Renaultom“, rekao je vlasnik Caterhama Tony Fernandes: „Naš F1 automobil će biti repliciran u drumski automobil, tako da ćete videti Renaultov motor sa DRS i KERS sistemom u Caterhamu.“

„Mi smo dugoročni partneri. Ne radi se samo o trkačkom timu, već i o poslu, a auto biznis je naš sastavni deo.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Kimi ima dve opcije

Kimi Raikkonen kaže da ima dve opcije od 2014.

Kimi Raikkonen, koji se u poslednje vreme nalazi u centru pažnje medija, kaže da ima „dve opcije“ za 2014. godinu, ali da još nije odlučio kojim će putem da krene.

Finac, kao i do sada, nije želeo da mnogo komentariše o tim pomenutim opcijama, i ne zna se da li je mislio na ostanak u F1 ili odlazak, ili je mislio na produženje ugovora sa Lotusom ili odlazak u drugi tim.

Medjutim, on je priznao da uživa u F1 i da ima ugovor sa Lotusom i za 2014., ali i da može svakog trenutka da napusti sve to.

„Trenutno ja imam ugovor za sledeću godinu“, rekao je Kimi: „Medjutim, do sada nije bilo mnogo kontakta sa menadžmentom, već smo samo razgovarali malo o ovome, malo o onome.“

Kada su ga upitali koliko opcija ima, Finac je ogdgovorio: „Zavisi. Mogao bih da kažem da imam dve, ali u F1 nikada to ne možete tačno da znate.“

„Nisam pravio planove, jer to nikada ne radim. Ukoliko bih sutra shvatio da ne uživam u ovome, odmah bih to napustio. Znam da u životu dodje vreme kada želite da radite nešto drugo, jer kada ste u F1, morate da joj budete posvećeni svo vreme, i nemate mnogo vremena za odmor. Jednog dana ću poželeti da prestanem da putujem i da radim normalne stvari, ali za sada ja uživam u vožnji.“

„Doneću odluku u prikladno vreme.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Ecclestone rekao Kimiju da promeni kacigu

Kimiju navodno rečeno da odbaci opisivanje Hunta sa svoje kacige

James Hunt je bio neobuzdani fan divljeg provoda, pića, cigareta i žena, a Raikkonen je prošle godine otišao jedan korak dalje od Hunta i nosio kacigu koju je Hunt nekada nosio sa njegovim imenom.

Ove godine Lotusov vozač odaje počast Huntu tako što na gornjoj strani kacige stoji njegova slika sa rečima:" James Hunt Svetski prvak 1976. godine".

A na zadnjem delu kacige, tik iznad Kimijevog nadimka "Iceman", takodje stoje sledeće reči:"Kimi on the Hunt".

Medjutim, prema navodima Speed Weeka i Turun Sanomata, šef F1 Bernie Ecclestone je naredio Raikkonenu da ili poklrije delove koji podsećaju na Hunta ili da promeni kacigu za ovaj vikend.

Ecclestone veruje da je to bespravna reklama novog filma "Rush" o rivalstvu izmedju Niki Laude i Jamesa Hunta tokom borbe za titulu šampiona 1976. godine.

Kada je upitan o tome Raikkonen je rekao:

"Ne znam ništa o tome. Što se toga tiče kaciga će ostati kakva jeste tokom celog vikenda".

Kada je upitan da pojasni šta znači "da ima dve opcije" za narednu godinu, Kimi je rekao da je jedna od njih da se ponovo povuče.

Druga opcija je navodno da bi Lotusov vozač mogao da predje u Red Bull.

"Uvek postoji opcija da neću uopšte voziti", izjavio je šampion iz 2007. godine za Brazilski Totalrace.

Lotusov vlasnik Gerard Lopez je izjavio da bi F1 trebala ozbiljno da shvati ovu izjavu.

"Poznajem Kimija i van staze veoma dobro, tako da bi on mogao da objavi i da se povlači naredne godine isto kao što bi mogao da nastavi karijeru".

"Ja se ne bih kladio ni na jednu opciju, trenutno",, dodao je Lopez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

McLaren: Bili smo previse ambiciozni

McLaren priznaje da su im se ambicije obile o glavu

Verujući da su stigli do krajnjeg razvojnog potencijala MP4-27, koji je verovatno bio najbrži automobil na gridu 2012., McLaren je rešio da potpuno redizajnira svoj automobil za 2013.

Ta odluka im se „obila o glavu“ i oni su pali u sredinu poretka, bez ikakvih znakova poboljšanja.

Whitmarsh priznaje da tim žali zbog te odluke i da su trebali da se fokusiraju na razvoj starog bolida, kao što su to učinili njihovi rivali.

„Iskreno, auto nije dovoljno brz“, rekao je on: „Bili smo previše ambiciozni prošle godine. Imali smo konkurentan automobil i doneli smo odluku da uradimo velike promene u očekivanju agresivnog napretka. To nam se obilo o glavu“.

„Trebali smo da razvijamo ono što je već bio konkurentan automobil. Mi to nismo uradili i sad plaćamo cenu toga, ali mi mnogo toga učimo iz ove patnje.“

Whitmarsh veruje da svi timovi prolaze kroz ovakve faze nekonkurentnosti, ali da na drugu stranu izlaze mnogo jači, a to je ono što će i McLaren da uradi.

„Mislim da timovi prolaze kroz ovakve faze. Mi smo dugoročan tim. Mi smo veoma srećni, jer imamo odlične akcionare. Imamo fiskalnu stabilnost, imamo dobar budžet i imamo novog, velikog sponzora u najavi-Hondu, tako da ima mnogo stvari zbog kojih treba da budemo pozitivni.“

„Da, imamo težak period, ali i ranije smo imali takve periode. Izborićemo se i odradićemo najbolje što možemo.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Rosberg je na putu ka pobedi

Wurz smatra da će Mercedes pobediti u Monaku

Nico Rosberg je bio najbrži na obe sesije u četvrtak u Monaku, dok je njegov timski kolega, Lewis Hamilton bio drugi na drugom treningu.

„U poslednjih par godina Nico je uvek bio dobar ovde“, rekao je Wurz: „I Lewis je bio, ali je napravio nekoliko grešaka.“

„Ali ja mislim da sa Nicom i Lewisom, Mercedes možda ima najbolje Monako vozače.“

„Imaju najbolji kvalifikacijski automobil, i stazu koja nije toliko teška za zadnje gume, što je dobra vest za Mercedes.“

„To je uzbudljivo. Možda mogu da pobede u trci.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Mercedesi najbolji na kvalifikacijama u Monacu

Nico Rosberg je osvojio pol poziciju za VN Monaka, dok su iza njega bili Hamilton i Vettel.

Vreme se između trećeg treninga i kvalifikacija pokvarilo pošto je počela da pada lagana kiša. Zato su se vozači na početku kvalifikacione sesije odlučili za intermedijum gume.
                              Već na samom početku Q 1 je došlo i do prvog odustajanja pošto je Marussia Jullesa Bianchija počela da se dimi. Sesija je samo nekoliko minuta bila pod žutom zastavom tako da Francuzov incident nije previše uticao na tok sesije. Na kraju, nakon prvih dvadeset minuta tokom kojih su se uslovi na stazi konstantno menjali, najbolje vreme je imao Maldonado 1m23.452s, a iza njega su bili Vergne i Alonso. Vozači koji nisu prošli dalje su bili di Resta, Pic, Gutierrez, Chilton, Bianchi i Massa koji nije ni izlazio na stazu pošto Ferrari nije mogao da na vreme popravi njegov bolid posle udesa na trećem treningu. Veliki uspeh je napravio Van der Garde koji je po prvi put ove sezone uspeo da progura svoj Caterham u Q2.
                              Uslovi na stazi su u drugom delu kvalifikacija ponovo bili promenljivi tako da se poredak nije znao do samog kraja. U poslednjih pet minuta su svi po prvi put na kvalifikacijama odlučili da montiraju super meke gume i sa njima se najbolje snašao Vettel koji je vozio 1m15.988s, dok su odmah iza bili Rosberg i Hamilton. U Q3 nisu prošli Hulkenberg, Ricciardo, Grosjean koji je loše tempirao prelazak na gume za suvo, Bottas, van der Garde i Maldonado.
                              Iako se činilo da će nešto hladnija staza i kiša poremetiti planove Rosberga i Mercedesa to se na kraju ipak nije dogodilo. Nemac je sa krugom 1m13.876s došao do još jedne pol pozicije, a slavlje Mercedesa je upotpunio Lewis Hamilton. Na trećoj i četvrtoj poziciji su bili Vettel i Webber, Raikkonen je bio peti, Alonso šesti. Poslednjih deset su kompletirali Perez, Sutil, Button i Vergne.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Vettel nezadovoljan svojim krugom

Nemac nije uspeo da sastavi dobar brzi krug.

Sebastian Vettel je sam sebe okrivio za neuspeh u kvalifikacijama. Aktuelni šampion kasnio je za vodećim Rosbergom za oko jednu desetinku. Red Bull se tokom današnjih kvalifikacija mučio sa degradacijom zadnjih guma.

"Mercedes je bio brz tokom čitavog vikenda, i imaju dobar kvalifikacioni tempo. Ali, ne želim da mi to bude izgovor jer ja nisam uspeo da sastavim dovoljno brz krug. Bolid je bio dosta dobar. Lotus i Ferrari su iza nas tako da oni moraju da idu do boksa bar isto ko mi, što nam daje dobre šanse da pobedim na trci", izjavio je Vettel.

Comment

Working...
                                X