F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Hamilton ocekivao Rosbergovu top formu

Hamilton insistira da nije iznenađen svojom inferiornom formom, do sada tokom 2013, u odnosu na timskog kolegu Rosberga

Šampion iz 2008, koji je prešao iz McLaren u Mercedes tokom zime, priznao je da se muči sa kočnicama ove godine, nakon što je Nico Rosberg osvojio tri pol pozicije a zatim i pobedio na skorašnjoj VN Monaka.

Šef tima, Ross Brawn, rekao je da Britancu samo treba vremena da se prilagodi

Ali 28-godišnji Hamilton kaže da je očekivao da Rosberg bude bolji 2013.

"Očekivao sam da bude još jači nego što je bio, jer je on u ovog timu godinama."

Hamilton je takođe upozorio da njegovi problemi sa kočnicama neće biti ubrzo rešeni.

"Mislim da će mi to biti problem još neko vreme, dok ne uspem da ga rešim, što još uvek nisam uradio."

I dok je Rosberg pobedio u Monaku, Hamilton ne očekuje da Mercedes bude konkurent za titulu ove sezone.

"U ovom trenutku nas ne mogu smatrati konkurentima."

Kada je upitan od španske Marce da imenuje tim sa najboljim paketom za 2013, Hamilton je odgovorio: "Rekao bih Ferrari. Još uvek nisu najbolji u kvalifikacijama, ali imaju trkački tempo koji mi nemamo. Moramo da poboljšamo našu kontrolu guma, a onda ćemo moći da se takmičimo sa Ferrarijem i Red Bullom."

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Bangkok zabranio ulicnu trku

Bangkok zabranio trku po ulicama grada, F1 planovi „na čekanju“

Thailandski planovi da se održi trka Formule 1 na ulicama glavnog grada su obustavljeni, nakon što je vlada usvojila zakon o zabrani trkanja u centru grada.

Predlog za održavanje VN Bangkoka je dobro napredovao, a lokalne vlasti su podnele plan za uličnu trku u dužini od 6 km, koja se proteže pored nekoliko znamenitosti glavnog grada.

Organizatori su planirali održavanje trke u 2015.

Medjutim, Kriangphon Pattanaratu, generalni direktor odeljenja za urbanizam, kaže da je u maju izašao zakon o zabrani trkanja u centru grada.

„Zakon, koji je stupio na snagu 16. maja, zabranjuje auto trkanje u unutrašnjosti Bangkoka, jer to područje služi za očuvanje kulture i umetnosti“, rekao je on za AFP.

Još uvek nije jasno da li će organizatori pokušati da pronadju novu lokaciju za trku, ili će u potpunosti odbaciti te planove.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

RB odbio Pirelli

Red Bull potvrdio da su odbili Pirellijevu ponudu za test

Šef Red Bulla, Christian Horner, potvrdio je da je odbio Pirellijevu ponudu jer je smatrao da je ona nelegalna.

„Mi verujemo da je odgovornost na kandidatima da se povinuju propisima“, rekao je Horner: „To je zaista problem izmedju tima i FIA-e, i očigledno je Pirelli pitao nekoliko timova da li žele da održe test, uključujući i nas, ali mi smo to odbili jer smo smatrali da nije u skladu sa propisima, posebno ne sa aktuelnim automobilom.“

„Takva je situacija. Sada je to otišlo na Medjunarodni sud, i mi verujemo da će FIA doneti odgovarajuću odluku o tome.“

Horner kaže da je Mercedes napredovao zbog 1000-kilometarskog testa.

„Čak iako testirate komponente za nekog drugog dobavljača, vi učite. Formula 1 je u poslednjih nekoliko godina prešla dugačak put da bi obezbedila pravičnost i jednakost za sve učesnike, i mislim da ako neki tim odradi dodatnih 1000 km sa aktuelnim automobilom, onda će nešto i naučiti.“

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Webber pred kaznom

Mark Webber je pred kaznom od plus 10 mesta

Mark Webber je tokom prvog treninga u Canadi dobio opomenu zbog toga što je ignorisao žute zastave koje su bile istaknute za vreme udesa Pastora Maldonada.

Ovo je Webberova druga opomena, i po novim pravilima, ako dobije još jednu opomenu, ona bi automatski značila plus 10 mesta na startnom gridu na toj (ukoliko je dobije za vreme treninga ili kvalifikacija) ili sledećoj trci.

„Sudije nisu pronašle nikakve dokaze o značajnom smanjenju brzine, koja se zahteva na osnovu člana 2.4.5.1 (b) Priloga X Medjunarodnog sportskog koda“, navodi se u saopštenju sudija.

Webber je svoju prvu opomenu dobio na VN Bahreina, kada je udario u Nica Rosberga.

Za isti prekršaj, opomenu je dobio i Valtteri Bottas, a još dva vozača imaju opomene iz prethodnih trka i to Kimi Raikkonen i Adrian Sutil.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Vettelu pripala pol pozicija u Kanadi

Vozač Red Bulla najbolje se snašao po promenljivim vremenskim uslovima na kvalifikacijama.

Pred sam početak kvalifikacija vremenski uslovi u Kanadi bili su malo bolji nego li tokom jučerašnjih treninga. Temperatura staze bile je 17 a vazduha samo 16 stepeni a kiša je počela da pada pred sam početak prvog dela.

Baš zbog promenljivih uslova, na početku prvog dela kvalifikacija većina vozača je odmah izašla na stazu na suvim pneumaticima, pokušavajući da tako zabeleže bolje vreme pre jače kiše. Ipak, ovo se pokazalo kao loše rešenje, pa su vozači morali da svrate još jednom do boksa kako bi montirali gume za kišu. Prvo značajnije mereno vreme postavio je Nico Rosberg u vremenu od 1m26.781s. Kiša je nastavila da pada, vozači su imali poteškoća da iskontrolišu bolid, ali to nije smetalo Sebastianu Vettelu koji je na polovini prve sesije postavio krug od 1m24.788s. Kiša je polako popuštala, pa su vozači prelazili na intermidijat gume. Mark Webber je iskoristio taj trenutak i postavio najbrži krug od 1m23.247s, dok se staza polako sušila. Zbog toga vremena kruga su se jako brzo poboljšavala, pa je tako u samom finišu Q1, najbrže vreme postavio Sebastian Vettel od 1m22.318s. U drugu fazu kvalifikacija nisu se plasirali di Resta, Pic, Grosjean, Bianchi, Chilton i van der Garde.
            Skoro svi vozači su odmah po početku drugog dela kvalifikacija izašli na stazu sa kišnim gumama. Hamilton je bio taj koji je odmah postavio brzo vreme od 1m29.259s, dok je kiša ponovo počela da pada. Sebastian Vettel je odmah zatim postavio najbrže vreme od 1m28.166s, dok je krug ranije u svom prvom pokušaju morao da iseče poslednju krivinu. Vozači su za svoj poslednji pokušaj montirali nove intermidijat gume, što je pomoglo Webberu da zabeleži novo najbolje vreme od 1m28.145s. Ipak, na 2 minuta pre kraja Q2, Felipe Massa je izgubio kontrolu nad bolidom u trećoj krivini što ga je bacilo u zaštitnu ogradu. Zbog toga je na stazi istaknuta crvena zastava.
            Posle restarta, napravila se velika gužva u formaciskom krugu. Zbog toga Jenson Button nije uspeo da na vreme zauzme mesto za svoj novi krug, odonso nije uspeo da poravi svoje vreme. To nije smetalo Lewisu Hamiltonu koji je uspeo da zabeleži najbrže vreme od 1m27.649s. Iz drugog dela kvalifikacija ispali su Hulknebreg, Perez, Maldonado, Button, Gutierrez i Massa.
            I treći deo kvalifikacija krenuo je dosta agilno kao i prva dva. Vettel je odmah postavio najbrže vreme a pratili su ga Hamiltom, Rosberg i Alonso. U drugom pokušaju niko od vozača nije uspeo da popravi vreme, pa je tako Vettel zauzeo pol poziciju krugom od 1m25.425s. Iznenadjenje dana bio je Valtteri Bottas koji je uspeo da dodje do treće pozicije iza Lewisa Hamiltona.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Hamilton: Greška me je koštala pol pozicije

Vozač Mercedesa napravio je grešku u svom finalnom pokušaju u kvalifikacijama.

Sebastian Vettel se najbolje snašao u promenljivim vremenskim uslovima na kvalifikacijama, dok je Hamilton zaostajao za njim za samo 0.087s. Britanac nije uspeo da popravi svoje vreme u poslednjem pokušaju, jer je napravio grešku na kočenju pred ulazak u zadnju krivinu.

"Imao sam dobar krug koji je za šest ili sedam desetinki bio brži od predhodnog. Pred poslednju krivinu napravio sam grešku na kočenju, otišao malo preširoko i tako upropastio sve. Mada, zadovoljan sam i ovim ishodom", kazao je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Bottas: Biće teško ostati u vrhu

Valterri Bottas je bio srećan nakon kvalifikacija u Montrealu na kojima je osvojio treće mesto, ali je priznao da ga na trci čeka težak posao.

„Sjajan je osećaj kvalifikovati se na treće mesto i tim je obavio odličan posao danas. Pljuskovi su učinili stazu veoma klizavom, ali je to odgovaralo našem bolidu koji se odlično ponašao u takvim uslovima. Ipak, ako se trka bude vozila po suvom, biće jako teško ostati u vrhu. Zato ćemo se mi nadati padavinama. Cela ekipa je radila punom parom kako bi poboljšala performanse i mislim da smo pravili određene korake na svakoj trci. Nadam se da je ovaj rezultat označio početak boljih dana za nas“, izjavio je Bottas.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Vettel veruje u prvu pobedu u Kanadi

Vettel je priznao da mu za trku nije ostao ni jedan novi set intermedijum guma, ali dodaje da je spreman za bilo kakve vremenske uslove.

„Danas smo imali prilike da vidimo koliko je teško u trenucima kada su jedni delovi staze suvi, dok su drugi mokri. Teško je reći kakvo će vreme biti i sutra. Trenutna prognoza je da će biti suvo, ali to ništa ne mora da znači. Meni nije ostao ni jedan novi set intermedijum guma, ali je moj poslednji stint bio nešto kraći. Ostalo nam je puno novih slikova i mislim da je pred nama interesantna trka. Bilo je komplikovano. Svi su maksimalno koristili intermedijum gume, ali ono što je bitno je da smo mi spremni za bilo kakve vremenske uslove“, rekao je Vettel.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Alonso ide na pobedu u Kanadi

Španac i pored slabijih kvalifikacija veruje da može do pobede pošto se Ferrari mnogo bolje ponaša na suvoj stazi.

„Uz dobar trkački tempo, šesto mesto nam pruža mogućnost da se borimo za sve. Istina je da smo malo razočarani pošto smo imali osećaj da možemo da budemo konkurentni ovog vikenda, a startujemo tek sa šeste pozicije. Moramo da se povratimo, pokažemo svoj potencijal i osvojimo puno bodova. Takođe moramo da ostanemo pribrani i verujem da možemo do pobede. Ne znamo kakvi će vremenski uslovi biti sutra, ali smo videli da nismo preterano konkurentni sa intermedijum gumama, a u hladnijim uslovima smo još gori“, izjavio je Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Force India: Kvalifikacije pune desavanja

Kiša je učinila kvalifikacije u Montrealu veoma neizvesnim, a vozači Force Indije su bili različite sreće pošto je Sutil završio kao osmi, a di Resta tek kao sedamnaesti.

„Zadovoljan sam osmim mestom. Bilo je teško proceniti uslove u kvalifikacijama. Neki delovi staze su bili mokri, a neki suvi i zato je bilo teško oceniti koliko može da se pritiska. Malo sam se mučio da zagrejem gume, tako da je bilo teško sastaviti jedan savršen krug. Najvažniji trenutak za mene je bio krug nakon crvene zastave. Svi smo izlazili na stazu i znao sam da imam samo jedan pokušaj da se plasiram u Q3. Na sreću, za mene je sve pršlo kako treba“, izjavio je Sutil.

„Ovo su bile veoma frustrirajuće kvalifikacije za mene. Imao sam određeni problem sa softverom menjača tokom Q1 i ekipa je pokušala da otkloni kvar. Problem nije bio veliki, ali smo izgubili dragoceno vreme. Vremenski uslovi su se pogoršali u trenucima kada sam se vratio na stazu i to je glavni razlog mog ispadanja. U takvoj situaciji ne možete puno toga da uradite, ali svakako sam razočaran pošto je bolid juče bio odličan. Ipak, na ovoj stazi može da se pretiče i uz ovakav bolid mislim da je predamnom interesantna trka. Moramo da napravimo dobru strategiju i sigurno je da ćemo biti maksimalno agresivni“, rekao je di Resta.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Lotus: Nismo imali dovoljno prijanjanja

Ovo nisu bile baš najbolje kvalifikacije za tim.

Pred početak ovog vikenda Roman Grosjean dobio je kaznu od pomeranjem za 10 mesta na startu, zbog udesa sa Dainelom Ricciradom u Monaku.

"Jednostavno nismo imali prijanjanja u ovim uslovima. Nisam mogao ništa da uradim. Vreme je bilo izuzetno teško, kiša je padala i prestajala iz minuta u minut. Deveta pozicija i nije tako loše mesto za start i potrudićemo se da u trci zabeležimo što bolji razultat", kazao je Raikkonen.
                        "Očigledno je da ovo nije bio baš najbolji dan za nas, a ja sam u ovaj vikend ušao sa kaznom od pomeranjem za deset mesta posle kvalifikacija, zbog udesa u Monaku. Imao sam jedan dobar krug kada se staza sušila, ali su me omele žute zastave. Jednostavno vremenski uslovi su bili takvi da mi nisu dozvoljavali da popravim svoj krug", kazao je Grosjean.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Hulkenberg: Nismo imali sreće danas

Nemac veruje da je prekid sesije u finišu Q2 u velikoj meri uticao na njegov krajnji plasman pošto veruje da je mogao da završi među prvih deset.

„Danas baš nismo imali sreće. Bio sam u dobrom krugu koji je mogao da mi donese plasman u Q3, ali smo onda imali žutu zastavu dvesta metara pre linije cilja. Ipak, nakon teškog petka, mislim da smo napravili dobar napredak i jedanaesto mesto nije loše. Vremenska prognoza kaže da će biti suvo i toplije i moramo da sačekamo kako bi smo videli koliko smo konkurentni u takvim uslovima“, izjavio je Hulkenberg.

„Uslovi na stazi su bili veoma nezgodni. Pokušavao sam da pronađem granicu do koje smem da pritiskam, ali je u isto vreme trebalo paziti na saobraćaj. Nakon prekida Q2 je bilo teško sastaviti dobar krug. Mislim da pravimo dobar napredak i sve češće smo u poziciji da se borimo za Q3. Sutra bi trebalo da bude suvo i to bi moglo da bude dobro za nas pošto smo podesili bolid za takve uslove. Nadam se da će nam to pomoći da pretičemo ljude ispred nas“, rekao je Gutierrez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

McLaren: Nismo uspeli da na vreme postavimo brze krugove

Oba vozača tima kvalifikacije su završila već u drugom delu.

"Ovo je bila teška sesija, gde na neki način nismo imali sreće. Crvena zastava na kraju Q2 je prekinula moj brzi krug. Posle restarta stvorila se velika gužva, tako da nisam uspeo da dovoljno zagrejem gume. Mislim da smo imali tempa da se nadjemo medju prvih deset vozača", kazao je Perez.

"Današnje kvalifikacije su bile loše za nas, jer je sav trud sa slobodnih treninga propao. Imali smo dosta žutih pa čak i crvenu zastavu, što je omelo moj ritam. Nisamo bili konkurentni kao što smo želeli da budemo, ali sa 14. pozicijom na startu ne mogu biti zadovoljan. Očekujem mnogo više od trke", kazao je Button.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Vozači Toro Rossa ostali u čudu nakon kvalifikacija

Ricciardo i Vergne nakon kvalifikacija nisu mogli da objasne odakle su izvukli tempo iz bolida sa kojim generalno nisu bili zadovoljni.

„Sesija nije bila laka i u jednom trenutku sam mislio da ću ispasti nakon Q1. Uspeli smo da popravimo nekoliko stvari i to nam je pomoglo. Generalno se gobro snalazim u ovakvim uslovima, ali to nije bio slučaj danas. Auto nije bio savršen, ali smo izvukli maksimum iz onoga što smo imali. Sedmo mesto na kvalifikacijama je moj najbolji plasman u karijeri, ali to nam neće doneti bodove. Sutra nas čeka glavni deo posla, a uslovi će sigurno biti uslovi, ali mislim da će naš tempo biti dobar“, izjavio je Vergne.

„Uslovi su bili jako teški i mislim da smo imali sreće što smo prošli u Q3 pošto se ni u jednom trenutku nisam osećao udobno u bolidu. Ako sutra bude suvo mislim da možemo čak malo i da napredujemo i zato se nadam da neće biti kiše. Srećan sam što su oba bolida u prvih deset i to je veliki rezultat za tim“, rekoa je Ricciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Tezak dan za Marussiju

Loši uslovi na stazi zadavali su dosta muka vozačima tima.

"Ovo je bio frustrirajući dan za nas, jer smo dosta očekivali od kvalifikacija. Uslovi na stazi su se dosta manjali, tako da su u jednom trenutku kvalifikacije postale lutrija. Pokušali smo da napravimo krug sa super-mekim gumama, ali je staza bila previše klizava tako da smo morali da promenimo pneumatike. Na stazi je bila prevelika gužva pa nisam uspeo da napravim čist krug", kazao je Binachi.

"Kvalifikavije su bile dosta teške, jer su uslovi na stazi bili dosta promenljivi. Pokušao sam da zabeležim vreme na super-mekim gumama, ali sam se odmah prebacio na intermidijat komponentu. U mom brzom krugu bio sam blokiran, što mi je malo usporilo. Nadam se da će sutra trka biti bolja", kazao je Chilton.

Comment

Working...
                                X