F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Horner- Bikovi imaju...

Horner je pohvalio svoj tim rekavši da imaju ''petlju'' da javno kritikuju Pirelli

Red Bull Racing je bio jedan od najglasnijih kada je u pitanju kritikovanje Pirellijevih pneumatika početkom ovogodišnje sezone.

Nezadovoljni sa visokom degradacijom pneumatika, Horner i njegov tim su čak izrazili svoje nezadovoljstvo i nakon dominantne pobede Sebastiana Vettela na VN Kanade.

Na kraju se Pirelli složio da izmeni svoje pneumatike ali tek nakon VN V.Britanije gde se desilo par incidenata.

''Samo smo bili iskreni; nismo se krili iza problema i bili politički konkretni,'' rekao je Horner za Autosport.

''Bili smo samo iskreni o situaciji, mislili smo da je bilo previše na ivici.''

''Rekli smo ono što nam je puno ljudi pričalo privatno a možda nisu imali petlju da to kažu javno.''

''Mislim da je naš stav bio potpuno opravdan i na sreću nešto je urađeno. Bez obzira da li nam to pomaže ili ne, nemam predstavu.''

''Mislim da to u stvarnosti ništa ne menja. Mislim da je to bolje za Formulu 1.''

Šef tima je ponovo napomenuo da su pneumatici odigrali veliku ulogu u šampionatu jer su njihove karakteristike značile da timovi sa brzim bolidima nisu mogli da forsiraju do svog limita.

''Mislim da je ono što smo mogli da vidimo na početku jeste da imamo brz bolid, ali su pneumatici postali veoma dominantan faktor,'' rekao je.

''Naši komentari o pneumaticima od Melburna do Silverstona su bili opravdani.''

''Ništa se nije promenilo iako smo uspeli da pobedimo tri puta do tog trenutka, smatrali smo da su previše na ivici i da to nije bilo to za vozače koji moraju da voze u sebi i bilo je redovnih problema sa pneumaticima.''

''Mislim da smo sa promenama koje su nedavno napravljene, od Montreala, videli da su vozači bili u mogućnosti da jače forsiraju tokom trka i testiraju jedni druge.''

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Boullier- RB jedini moze da razija bolid do kraja

Jedino Red Bull ima kapacitet da razvija bolid do poslednje trke

To je tvrdnje šefa Lotusa Erica Bouliera, koji navodi da iako su Ferrari i Mercedes i dalje u igri za titule, da samo tim iz Milton Keyenesa ima šta je potrebno da razvija bolid do poslednje trke.

Caterham je već prošlog meseca najavio da prestaje sa razvojem ovogodišnjeg bolida i prebacuje svoj fokus na bolid za narednu godinu, zbog velikih promena.

Uistinu, većina timova je podelila svoje osoblje i resorse, kako bi počeli pripreme za nove 1.6 litarske V6 turbo motore koji nam dolaze sledeće godine.

Boulier je izjavio da očekuje da samo Red Bull nastavi razvoj ovogodišnjeg bolida "punom snagom" dok za druge očekuje da polako svoj fokus prebace na sledeću godinu.

"Mislim da ćemo polako videti kako većina timova (osim Red Bulla) prebaciju svoje resorse i svoj fokus na sledeću godin".

Sa Boulierom se složio i direktor operacija na stazi Alain Permane koji je rekao da očekuje sporiji razvoj i značajno manja unapredjenja na većini timova do kraja godine.

"Očekujem da gotovo svi timovi ubrzo prebace svoj fokus na sledeću godinu, jer nam dolazi ogromna promena pravila. Promene su toliko velike da ne možete raditi na dve strane. Morate se odlučiti za razvoj ovogodišnjeg ili razvoj bolida za sledeću godinu, a mislim da je svima koji nisu kandidati za titulu bolje da svoje resorse i fokus prebace na 2014. godinu".

Medjutim, iako i oni prebacuju polako sredstva na sledeću godinu, Boulier očekuje da Lotus ima bolji drugi deo sezone i da će biti u mogućnosti da se bori sa bolidima sa prednjeg dela grida sve do poslednje trke u Brazilu.

"Mislim da smo trenutno u veoma dobrom položaju, jer naš bolid je veoma brz. Takodje zanarednu trku imamo veliki paket unapredjenja koji će biti ujedno i najveći do kraja sezone pa se nadamo da ćemo sanjim biti još konkurentniji. Naš cilj je da nastavimo da se borimo za pobede i podijume do poslednje trke".

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Marussia- Ugovor sa Ferrarijem velika stvar

Marussia smatra da je prelazak na Ferrarijeve motore u 2014. ogroman korak napred

Marussia svoj prelazak na Ferrarijeve motore sledeće godine predstavlja kao ''ogroman korak napred'', mišljenje je sportskog direktora Graeme Lowden.

Tim je vozio na Cosworthovim motorima od kada se pridružio F1kao Virgin na početku 2010., ali Lowden veruje da će Ferrarijevi motori pomoći da postignu ujednačeni ritam sa svojim rivalima.

''Biće to ogroman korak napred u pogledu stepena konkurentnosti poredeći sa nekim drugim timovima,'' Lowden je rekao za Autosport.

''Idealan scenario za nas u našoj fazi razvoja ili će biti održavanje postojećih pravila ili ogromna promena, a 2014. je drugo.''

''Uvereni smo da je Ferrari napravio puno pravih odluka u pogledu motora tako da smo stvarno samouvereni da smo, zajedno sa bolidom koji smo već dizajnirali, u dobroj poziciji.''

''Ovakva vrsta promene nam je zaista bila potrebna i pomalo smo optimistični povodom performansi bolida za 2014.''

Ugovor sa Ferrarijem uključuje i snabdevanje menjačem, što će Marussiji omogućiti više sredstava za rad na bolidu.

Dok će troškovi motora biti značajno veći u 2014., Marussia više neće morati da troši sate i sate radeći na menjaču sa Xtracom.

''Bićemo jako fokusirani na šasiju,'' rekao je Lowden.

''U ovom trenutku puno radimo na menjaču i za razliku od nekih naših neposrednih konkurenata trenutno ne kupujemo menjač.''

''Dobra stvar je da razumemo tu stranu bolida veoma dobro i to će biti plus u radu sa Ferrarijem.''

''Gledajući na pogonske agregate za 2014 različite strategije o tome kako se koristi će biti ključna oblast.''

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Hulkenberg ne zali zbog svog poteza

Nico Hulkenberg ne žali što je prešao u slab Sauber

Mladi Nemac kaže da svoju tešku ovogodišnju sezonu sa Sauberom koristi da dokaže svoj karater, a ne kao žaljenje zbog svoje odluke.

Kada je Hulkenberg napustio Force Indiju zbog Saubera na kraju prošle godine švajcarski tim je imao četiri podijuma tokom prošlogodišnje sezone i nekoliko puta se borio za pobedu dok jelimit Force Indije bilo četvrto mesto.

Međutim sreća se ove godine preokrenula, Force India ima čitavih 52 boda prednosti u odnosu na slabašni Sauber nakon 10 trka.

Uprkos tome što je njegovo osmo mesto u Maleziji bio njegov najbolji rezultat do sada sa Sauberom Hulkenberg smatra da će ovogodišnja borba na kraju biti korisna za njega.

''Nije onako kako sam očekivao, ali je tako kako je,'' rekao je.

''To je novi izazov za mene da ne odustanem, da ne dozvolim da mi glava padne.''

''Napravio sam potez koji možda u retroperspektivi ne izgleda tako dobro.''

''Ali to je izazov za mene, da nastavim i da i dalje dajem sve od sebe.''

''Ne razmišljam o kajanju previše, fokusiran sam na izvlačenje maksimuma iz sebe, tima i bolida. Srećan sam.''

Hulkenberg odbija da isključi odlazak iz Saubera za sledeću sezonu.

''Mislim da je budućnost i dalje neizvesna,'' rekao je.

''Ja i moj menadžer i dalje sagledavamo sve moguće opcije, uključujući i Sauber.''

''Na neki način smo daleko od donošenja odluke.''

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Wolff-Lewis nece izgubiti fokus

Toto Wolff je uveren da će njegov vozač Hamilton ostati fokusiran

S' obzirom da je njegov timski kolega Nico Rosberg pobedio dva puta u prvoj polovini sezone na Hamiltonu je bio pritisak da pobedi pre letnje pauze.

To se desila tokom VN Mađarske jer je pobedio sa pol pozicije i tako održao nadu za titulom živu.

Hamilton je takođe obećao da će vratiti Mercedesu to što su mu dali jak bolid i Wolff ne vidi razlog zašto to ne bi bilo tako u drugoj polovini sezone.

''Poznajem ga šest meseci, i on je profesionalac,'' rekao je za Autosport.

''Toliko je fokusiran na trkačke vikende i njegove performanse, ali nikada nisam sumnjao da će to što ne pobeđuje izazvati neke probleme.''

''Pobeda je pobeda, i ulazak u letnju pauzu sa pobedom uvek je dobar. Tim je optimističan, Nico je optimističan i ovo je trenutno stanje koje u ovom trenutku imamo u timu.''

Comment

• Boki Ar
              CBC Senator XXL
              • 11.11.2004
              • 2827
              • Aranđelovac
              • Vektra

VN Belgije

3. neslužbeni, sad: ko voli, neka pogleda.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Webber slučajno otkrio identitet svog naslednika?

Mark Webber je danas pre trke Australijskim medijima slučajno otkrio ko će ga sledeće godine naslediti u Red Bullu.

Trenutno postoji mnogo glasina vezanih za slobodno mesto u Red Bullu za sledeću sezonu, a Webber je danas rekao da će ono pripasti Ricicardu, njegovom sunarodniku iz Toro Rossa.

Šef ekipe Red Bull Christian Horner insistira da se konačna odluka neće znati bar do Monce. Međutim, Webber je danas pre trke izjavio: „Odluka je doneta. Svi znamo o kome se radi. Lično sam veoma zadovoljan odlukom. To je svakako jako dobra stvar za Australiju“, rekao je Webber za Australijski Channel 10.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Raikkonen imao problema sa kočnicom

Kimi Raikkonen okončao je niz od 27 trka bez odustajanja.

Finac, koji ima dosta uspeha na stazi Spa, bio je primoran da u 26. krugu odustane od trke. Njemu je prilikom borbe sa Felipeom Massom odkazala prednja leva kočnica. Ovo je prvo odustajanje za Raikkonena posle VN Nemačke iz 2009. godine.

"Jednostavno nisam imao sreće. Mislim da mi je odkazala prednja leva kočnica ali moraćemo da sprovedemo istragu povodom ovoga", kazao je Raikkonen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Razočarani Maldonado krivi Sutila za kontakt

Maldonado je okrivio Adriana Sutila za incident zbog koga je sa trke morao da odustane Paul di Resta.

„Adrian me je zakačio, moj bolid je poskočio i izgubio sam kontrolu. Razočaran sam zbog kazne i žao mi je di Reste. Imao sam nešto širu liniju pošto me je Gutierrez dosta pritiskao. Pokušavao sam da se povratim, a Suttil je isekao moju liniju u sredini krivine i dodirnuo je moje prednje krilo. Neki od delova su se podvukli pod bolid, izgubio sam trakciju i naleteo na di Restu. Mislim da je taj incident izazavao Sutil. Sve u svemu, bila je ovo jako loša trka. Zapravo, ceo vikend nije bio dobar“, rekao je Maldonado.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Sauber: Očekivali smo mnogo više

Vozači tima nisu uspeli da zabeleže poene na trci.

"Uspeo sam da na startu zaradim nekoliko pozicija. Imao sam dobar prvi krug, ali mi je kasnije nedostajalo tempa. Bolid je bio težak za vožnju jer mi je nedostajao balans bolida. Zbog toga gume su brzo degradirale pa smo morali da u boks idemo dosta ranije. Jednostavno nismo imali tempa", kazao je Hulkenberg.

"Pošto sam startovao sa kraja grida morao sam da pazim kakav ću tempo imati u prvom delu trke. Uspeo sam da u trci nadjem dobar balans, što mi je malo poboljšalo tempo. Gužva na stazi mi je stvarala probleme, pa sam tu izgubio dosta vremena. Taktika koju smo imali nije bila idealna, pa smo morali da je menjamo u toku trke. Sve u svemu očekivali smo više od današnjeg dana", izjavio je Gutierrez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Caterham: Ovo je bio dobar vikend za nas

Tim može biti zadovoljan učinkom u Belgiji.

"Startovao sam sa tvrdim gumama i nisam imao problema u prvom krugu. Obišao sam Chiltona i Binanchia u osmom krugu i tada sam sustizao mog timskog kolegu. U tim trenucima mi je rečeno da imam problem sa curenjem ulja, pa sam morao da odustanem kako bi sačuvao motor", kazao je Pic.

"Imao sam dobar start i posle prve krivine zauzimao sam 14. mesto. Nisam mogao da se tu zadržim, jer su neki bolidi bili dosta brži. Iskreno, nisam očekivao ništa senzacionalno, pa sam se skoncetrisao da što više odmaknem Bianchiju i Chiltonu", dodao je van der Garde.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Marussia: Teska trka nakon pozitivnih kvalifikacija

Marussia je i današnju trku završila sa oba bolida, ali rezultat nije bio onakav kavom su se nadali.

„Bila je ovo teška trka, a svakako nije pomogla činjenica da sam imao problem sa vezom sa ekipom. Imali smo slabiji tempo od onoga što smo očekivali. Znali smo da će biti teško zadržati pozicije po suvom vremenu, ali smo se ipak nadali malo boljem plasmanu nakon pozitivnih kvalifikacija. Nisu nam se ukazale prilike kojima smo se nadali, ali smo na kraju završili trku sa oba bolida i nastavljamo da držimo poziciju u šampionatu. Sada se okrećemo Monci i nadamo se dodatnim poboljšanjima“, rekao je Bianchi.

„Bila je ovo duga trka za nas. Pripremali smo se za različite scenarije kada je u pitanju vreme i svakako bi smo mogli da profitiramo da je padala kiša. Razočarani smo trkom, ali smo ohrabreni onime što smo videli juče i nadam se da ćemo napraviti dodatni napredak u Monci za dve nedelje“, izjavio je Chilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Brundle: Kimi zeli da ode

Martin Brundle veruje da Kimi Raikkonen želi da napusti Lotus na kraju sezone

Red Bull je priznao da je Finac bio u trci za zamenu Mark Webbera sledeće sezone, a nedavno su se pojavile glasine o njegovom povratku u Ferrari, sa kojim je osvojio titulu 2007.

Raikkonenov menadžer Steve Robertson je bio citiran prošle nedelje kako su pregovori sa Red Bullom neuspelo završeni, međutim to bi mogao biti trik da njegov klijent dobije bolju ponudu.

''Mislim da se tu puno blefira i moraćemo da sačekamo i vidimo šta timovi rade,'' rekao je Brundle.

''Sigurno su neki pregovori u toku i Kimi bi mogao da ode iz Lotusa. Po meni postoje četiri vozača tamo koja biste sigurno imali na vrhu svoje liste – Raikkonen se sada pridružio toj listi sa Lewis Hamiltonom, Fernandom Alonsom i Sebastianom Vettelom. Ukoliko imati dvojicu od njih u istom timu bili biste neverovatno konkurentni, ali da li bi to efikasno funkcionisalo sa dva bika na istom terenu?''

''Dakle, sa velikim interesovanjem čekamo da vidimo ko može sebi da priušti da stavi dva vozača u isti tim i ko može da rukovodi takvim pritiskom. Da li Raikkonen zaista želi da napusti Lotus? Morate predpostaviti da radi nešto poput izviđanja.''

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Maldonado u Ferrari?

Venecuelanac bi mogao da zameni Massu naredne godine

Kako prenose mediji u Venecueli, Pastor Maldonado bi mogao da se nadje na putu za Maranelo naredne godine i zameni Brazilca Massu. Navodno, Massini loši rezultati, itekako utiču na ubrzani dolazak Maldonada. Kako navode izvori bliski Maranellu,

Maldonado bi mogao da postane novi vozač Ferrarija, najviše zbog svoje agresivnosi i talneta koji poseduje, a i Fernando Alonso ima dosta reči hvale za njega.

Venecuelanski novinar Rodolf veruje da bi transfer mogao biti u "kontrolisanim uslovima", a menadžer Pastora Maldonada je isti takodje i menadžer Felipea Masse koji mu je obezbedio mesto u timu iz Maranella 2006. godine.

Ferrari se trenutno nalazi pred velikim izazovom. Sa jedne strane moraju unaprediti bolid kako bi počeli da pobedjuju i tako se vratili u borbu za titule, a sa druge strane pritisak na tim je sve jači da se zameni Massa koji od nesreće u Madjarskoj 2009. godine nema više isti napadački duh kao pre toga.

Maldonado je samo jedan u nizu vozača koji su do sada povezivani sa Massinim mestom naredne godine. Pored njega su tu još i šampion iz 2007. godine Raikkonen, Hulkeberg iz Saubera, di Resta iz Force Indije i Jules Bianchi koji ove gdine vozi za Marussiju.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Timovi ce se adaptirati na gume, cak iako Pirelli ode

Čak iako Pirelli odluči da napusti F1, timovi će imati vremena za adaptaciju

To je tvrdnja McLarenovog menadžera Jonathana Neala, koji kaže da iako Pirelli ne bude više dobavljač guma, i ako se ta vest sazna kasnije ove godine, da će timovi i dalje biti u mogućnosti da se adaptiraju na novog dobavljača i komponente.

Pirelli i dalje čeka potvrdu FIA-e da će i naredne godine snabdevati timove gumama, ali uprkos zahtevima šefa Italijanskog proizvodjača Paula Hembreya, FIA i dalje nije produžila ugovor sa njima.

Takodje, i timovi se nalaze u nezavidnom položaju, jer su njihovi bolidi u poodmakloj fazi za narednu godinu, ali ni oni ne znaju ko će biti dobavlja, kakve će komponente biti niti kolike će gume biti.

"Mi u ovom trenutku pretpostavljamo, bez nekih činjenica, da će se pšroces sa Pirellijem nastaviti i naredne godine", izjavio je Neale u sredu.

"Za sve timove, ne samo za McLaren je ključno da znaju, kakve će komponente biti, kolika će biti veličina, i kolika će biti težina gume, jer to utiče na celokupan kopncept bolida i njegove aerodinamike".

Ipak, Neale veruje da čak iako se dobije novi dobavljač guma kasno ove sezone, da to neće u mnogome uticati na adaptaciju timova, ali da bi se moglo desiti da se promeni poredak.

"Ukoliko se desi kasna promena dobavljača guma, sigurni smo da će svaki tim uspeti da se prilagodi novim gumama. Bilo bi to isto za sve, tako da ako bi se nešto tako desilo siguran sam da bi se svi timovi veoma brzo adaptirali na date uslove. Ali naravno, tu bi bilo i gubitnika i dobitnika".

U Padoku se veruje da bi jedini pravi naslednik Pirellija mogao biti Michelin, koji ima podršku predsednika FIA-e Jeana Todta.

Comment

Working...
                                X