F1 2014

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Toro Rosso: Oba vozaca su odradila odlican posao

Tim iz Faence bio je zadovoljan učinkom na današnjem treningu.

"Tokom jutra imali smo problema sa motorom, što je malo omelo naš program ali se nije odrazilo na performanse bolida. Na drugom treningu probali smo drugačije stvari, ali od toga nismo imali puno koristi. Pozitivno je to što imamo dobar tempo na dužim stintovima. Sve u svemu ja sam veoma srećan i tokom vikenda očekujem dobar rezultat." kazao je Jean-Eric Vergne.

"Uživao sam vozeći se na ovoj stazi i zadovoljan sam načinom na koji se bolid ponašao. Poboljali smo balans bolida između dve sesije što nam daje puno samopouzdanja za sutra." dodao je Danil Kvyat.

Preuzeto sa f1-serbia.com/najnovije/toro-rosso-oba-vozaca-su-odradila-odlican-posao
    You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Force India u dobro formi u SPA

Hulkenberg i Perez su veći deo dana proveli među prvih deset na treninzima.

„Danas je bio solidan dan i kompletirali smo program. Vreme je na sreću ostalo stabilno tako da smo efikasno mogli da iskoristimo vreme na stazi. Bolid je bio dobar od samog početka i prikupili smo bitne podatke. Biće interesantno videti kakvi nas uslovi čekaju sutra“, izjavio je Hulkenberg.

„Bio je ovo dobar dan i naučili smo dosta o gumama i balansu. Tempo u dugim stintovima je dobar i mislim da nas čeka dobar vikend. Nadam se da ćemo se sutra ugurati među prvih deset što bi nam omogućilo da se borimo za ozbiljnu količinu bodova“, rekao je Perez.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/force-india-u-dobroj-formi-na-spa-francorchampsu

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Pozitivan dan za Williams

Ekipa se danas fokusirala na evaluaciju novih aerodinamičkih delova i rad na gumama.

„Bili su ovo dobri treninzi, nije bilo problema i naučili smo dosta. Degradacija guma je nešto veća i to će biti ključno za strategiju i biće važno biti na pravoj gumi u svakom trenutku. Mercedes je izuzetno jak i čini se da i dalje imaju prednost nad ostalima, ali mislim da ćemo biti u prilici da se borimo za podijum“, rekao je Massa.
        „Obavili smo dosta testova sa različitim podešavanjima i dobili smo dobre rezultate. Čini mi se da će ova staza odgovarati našem bolidu. Balans nije bio najbolji na početku, ali se situacija poravljala kako je vreme odmicalo. Ja nisam uspeo da složim dobar krug na mekoj gumi, ali sam i pored toga bio konkurentan“, izjavio je Bottas.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/pozitivan-dan-za-williams

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Sauber: Definitivno moramo da poradimo na pouzdanosti

Švajcarski tim imao je nekoliko problema sa svojim bolidom.

"Ovo je bio veoma kratak dan za mene, pošto nisam imao prilike da vozim na prvom treningu. Tokom popodneva imao sam problema sa MGUK koji mi je oduzeo puno vremena. Ipak, uspeo sam da izvezem nekoliko krugova. Moramo da sprovedemo detaljnu istrago kako se ovi kvarovi više ne bi ponavjali. Nadam se da ćemo se što bolje spremiti za kvalifikacije." kazao je Esteban Gutierrez.

"Bio je ovo dobar dan za mene na mojoj omiljenoj stazi. Zadovoljan sam ostvarenim rezultatima a pre svega činjenicom da nismo imali nikakve kvarova. Balans je bio dobar ali postoje još puno oblasti gde možemo da se poboljšamo." dodao je Adrian Sutil.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/sauber-definitivno-moramo-da-poradimo-na-pouzdanosti

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Lotus: Nas bolid ima puno potencijala

Roman Grosjean danas je imao više uspeha od svog timskog kolege Pastora Maldonada koga su ponovo zadesili određeni problemi.

"Prvi trening je prošao veoma dobro, dok smo na drugom imali nekoliko tehničkih problema, pre svega sa zadnjim delom bolida. Svi znamo da je ova staza sama po sebi pravi izazov, pa smo se fokusirali na poboljšanje setupa i nivoa prijanjanja. Zbog toga stvari su veoma koplikovane ali nikada ne znate šta se sve može desiti na Spa-Frankonšampu." kazao je Roman Grosjean.

"Izgubio sam bolid na izlasku iz devete krivine, što je značilo da je moj drugi trening završen. Posetio sam medicinski centar i veoma je bitno što ni bolid nije previše oštećen. Iskreno imamo puno potencijala i oekujem dobre kvalifikacije i trku. Malo sam se mučio sa snagom na dugačkim pravcima ali trudićemo se da to nadoknadimo kroz set-up." dodao je Pastor Maldonado.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/lotus-nas-bolid-ima-puno-potencijala

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

McLaren: Zadovoljni smo danasnjim ucinkom

Oba vozača tima uspela su da se na oba treninga plasiraju među prvih deset vozača.

"Našli smo solidan balans tokom današnjeg dana. Zadovoljan sam preformansama na opcijonoj gumi, ali Kevin je zadovoljniji drugačijim izborom. Zbog toga smo puno radili na načinu da popravimo balans i nadam se da možemo da ga unapredimo do kvalifikacija. Imamo još puno prostora za unapređenje i nadam se da možemo da imamo dobar vikend." kazao je Jenson Button.
              "Uživao sam u vožnjama tokom oba treninga. Uvek je zadovoljstvo voziti na Spa. Nadam se da će sutra biti lepo vreme jer ja uvek volid da vozim ovde po suvoj stazi. Za sada zadovoljan sam današnjim učinkom." izjavio je Kavin Magnussen.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/mclaren-zadovoljni-smo-danasnjim-ucinkom

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Pomesana osecanja u Ferrariju

Alonso je danas pokazao sasvim dobar tempo, dok je Raikkonen imao mnogo problema sa bolidom.

„U poređenju sa nekim prethodnim trkama, situacija je ovde drugačija. Ovde su brzine izuzetno visoke i pravo je zadovoljstvo što se nakon pauze vraćamo na ovakvu stazu. Vreme se ovde uvek menja i mislim da poštoji mogućnost padavina za sutra. Performanse motora će ovde i u Monci mnogo značiti. Znamo da ne možemo za čas da popravimo naše performanse, ali uvek pronađemo rešenja koja optimizuju sve. Bolid se ponašao u skladu sa simulacijama koje smo imali u fabrici i to je pozitivno“, izjavio je Alonso.

„Ovo je bio težak dan pošto je bilo dosta problema. Izgubio sam puno vremena, ali smo na kraju uspeli da dovedemo situaciju koliko toliko u red. Novi delovi koje smo doneli rade kako treba i danas smo isprobavali različite konfiguracije. Sutra nas čeka puno posla na trećem treningu na komećemo raditi na što boljoj pripremi za kvalifikacije i trku“, rekao je Raikkonen.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/pomesana-osecanja-u-ferrariju

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Wolff: Lotus blizu potpisivanja sa Mercedesom

Toto Wolff tvrdi da će Lotus uskoro potpisati ugovor sa Mercedesom za 2015. godinu

Lotus se od početka sezone muči sa Renaultovim V6 agregatom i javna tajna u padoku Formule 1 je da pregovaraju sa Mercedesom oko prebacivanja na njihove motore od 2015. godine.

Kada su ga pitali za Lotusovo očekivano prebacivanje na Mercedesove agregate, pošto trenutni korisnik McLaren prelazi na Hondine motore, Woff je, za La Gazzetta dello Sport, izjavio: “Trenutno sve ide u tom pravcu.”

Veruje se i da Lotusov vodeći pilot, Romain Grosjean, čeka baš to “venčanje” Lotusa i Mercedesa, kako bi obelodanio svoj ostanak u timu i sledeće godine.

U padoku Belgije, on je potvrdio novinarima da je “još uvek sve otvoreno” u vezi njegove budućnosti.

Ali, uprkos spekulacijama da čeka potpisivanje Lotusa i Mercedesa, Grosjean je na konferenciji za novinare rekao: “Ideja je da spremimo što bolju budućnost za Lotus.”

“Oni su dizajnirali prelepe bolide u poslednje dve do četiri godine, i ne vidim razloga da to ne bude slučaj i u budućnosti.”

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=87&t=7527

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Alonso zeli da ostane u Ferrariju

Alonso otkrio svoju nameru da ostane u Ferrariju

Fernando Alonso je nešto malo rekao o svojoj budućnosti na Spa Francorchampsu i izgleda da će ići na produženje ugovora sa Ferrarijem.

“Imam ugovor na još dve godine, tako da nema razloga da žurim sa potpisivanjem novog ugovora, čak i da mi je to namera”, rekao je Alonso.

McLaren, koji otvoreno želi Alonsa u svojim redovima od iduće godine, nije uradio ništa da utiša spekulacije koje se vrte oko dvostrukog šampiona.

“Pitanje je zbog čega su informacije preuveličane ili izdvojene iz konteksta kako bi mi se nanela šteta. Ali to sad nije važno”, rekao je Alonso.

Alonso nije želeo da komentariše informacije u kojima se navodi da je tražio Ferrariju 35 miliona po sezoni od 2017. do 2019. godine.

Medjutim, Toto Wolff iz Mercedesa, ne veruje u tako nešto.

“Bilo da je ova informacija tačna ili ne, ta cifra nije u skladu sa trenutnim tržištem. Postoji mnogo mladih talentovanih vozača, poput Ricciarda, Bottasa ili Kvyata, koji će “leteti” za milion evra ili dva. Ubedjen sam da će plate vozača početi da padaju.”

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=87&t=7528

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Vettelu "preti" kazna + 10 mesta

Vettelova sezona će uskoro preći sa loše na još goru

Aktuelni svetski šampion se samo blago nasmejao na komentare koje je uputio njegov šef, Christian Horner, kada je rekao da je “Vettel samo umoran” u 2014. godini, nakon četiri uzastopne sezone u kojima je osvajao titule.

“To baš i nije kompliment”, nasmejao se Vettel, koji je istovremeno rekao da je “nepravedno” uporedjivati njegove ovogodišnje rezultate sa rezultatima novog timskog kolege, Daniela Ricciarda, jer je imao mnogo više problema sa bolidom.

Ove sezone je vozačima dozvoljeno samo po pet motora, a Sebastian Vettel je svoj peti V6 agregat već namontirao na bolid u Belgiji.

“Odavno je svima bilo jasno da će nam se to desiti pre ili kasnije”, rekao je Vettel.

Ukoliko zbog upotrebe šestog motora dobije kaznu u Singapuru, gde je grid pozicija od vitalnog značaja, to će ga koštati veoma skupo.

Da li to znači da će Red Bull dobrovoljno instalirati šesti motor u Monzi, gde grid pozicija nije toliko bitna?

“Moramo da ispitamo naše opcije za Singapur i Japan, jer definitivno ne želimo da na tim stazama dobijemo kaznu od plus deset mesta”, rekao je Vettel.

Kada su ga pitali o dobrovoljnoj odluci da budu kažnjeni u Monzi, Vettel je rekao: “To je hipotetički, ali najverovatnije bi mogli da nastavimo da živimo sa tom kaznom.”

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=37&t=7529

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Bottasu pripao treci trening za VN Belgije

Vozač Williamsa najbolje se snašao u promenljivim uslovima.

Na samo sat vremena pred početak trećeg treninga stazu Spa-Frankonšamp posetila je kiša. Ipak, ona je prestala da pada pred početak sesije ali su meteorolozi davali 40% šansi da će kiša pojaviti i tokom jutarnjeg treninga.
                        Zbog vlažne staze većina vozača je u svoje instalacione krugove krenula sa intermidijat gumama. Andre Loterer bio je prvi vozač koji je postavio vreme na vlažnoj stazi od 2m07.529s, ali je u svom prvom pokusaju Jules Bianchi bio za šest sekunde brži. Zatim je usledila pauza od skoro 20 minuta posle čega je Esteban Gutierrez zabeležio krug 2m00.242s sa slik pneumaticima posle čega je popravio vreme na 1m55.617s.
                        Od tada se stvorila gužva na stazi koja se već gotovo prosušila. Valtteri Bottas se dobro snašao u zadatim uslovima pa je na 15 minuta pre završetka sesije imao najbolje vreme (1m51.583s). Koji momenat kasnije Fernando Alonso je preuzeo vodeću poziciju jer je stazu Spa-Frankonšamp obišao za 1m51.218s. U tim trenucima staza je počela da bude sve toplija pa je tako Lewis Hamilton izbio na prvo mesto (1m50.023s) ispred svog timskog kolege za samo jednu hiljaditinku.
                        U samom finišu treninga Kimi Raikkonen je uspeo da iskoristi praznu stazu i tako se popne na vrh poretka (1m49.817s) ali je Valtteri Bottas ponovo uspeo dođe do najbržeg vremena od 1m49.465s. Iza njega našli su se Daniel Ricciardo, Nico Rosberg, Kimi Raikkonen i Lewis Hamilton.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/bottasu-pripao-treci-trening-za-vn-belgije

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Izjave nakon prva dva treninga

Izjava Pirellija nakon prva dva treninga za VN Belgije

Paul Hembery: „Uvek je zadovoljstvo biti na Spa, jednoj od zaista najboljih staza na svetu. Ove godine, sa smanjenim downforceom, ona je verovatno postala još spektakularnija, sa bolidima koji proklizavaju još više i vozačima kojima je potrebna veća hrabrost da punim gasom prodju Eau Rouge. Danas je bilo hladnije, što je uticalo na performanse gume, ali izgleda de će tako ostati i do kraja vikenda sa mogućom kišom u nedelju. Bez obzira na niske temperature, bilo je veoma malo grejninga, i to nije bilo veliko iznenadjenje. Sada ćemo pažljivo analizirati sve podatke, ali iz onoga što smo do sada videli, možemo reći da se gume ponašaju baš onako kako smo i očekivali, i najverovatnije ćemo videti dva pit stopa kod većine timova.“

Izjave vozača Toro Rossa nakon prva dva treninga za VN Belgije

Daniil Kvyat:"Stvarno sam uživao u vožnji na ovoj stazi i vrlo sam srećan zbog automobila i kako smo odradili naš program. Unapredili smo balans automobila izmedju dve sesije i moram da kažem da se osećam samouvereno povodom kvalifikacija, gde se nadam da ćemo nastaviti u istom maniru i ići još dalje.”

Jean-Eric Vergne:"Ovog jutra smo imali problema sa pogonskom jedinicom, što nam je pomalo kompromitovalo program ali bez obzira na to, naš nastup nije bio loš. Popodne, dok smo pokušavali razne stvari, nismo baš išli u dobrom pravcu ali imamo pravu sliku o tome šta sutra treba da uradimo. Sa pozitivne strane, čini se da smo konkurentni u dužim stintovima, što je vrlo ohrabrujuće za nastavak vikenda. Sve u svemu sam srećan, jer imamo dobar automobil i znamo koji nam je sledeći korak.”

Izjave vozača Williamsa nakon prva dva treninga za VN Belgije

Felipe Massa:”Bio je ovo dobar petak za nas - bez problema - i bili smo u mogućnosti da još učimo o automobilu. Videli smo degradaciju guma i to će učiniti strategiju guma presudnom i biće vrlo važno biti na pravoj mešavini guma u pravom delu trke. Mercedes još uvek izgleda vrlo jak i čini se da su u prednosti u odnosu na ostale, ali bi trebalo da imamo dobru priliku da se borimo za podijum i moramo da se uverimo da ćemo nastaviti sa unapredjivanjem automobila tokom vikenda.”

Valtteri Bottas:”Uradili smo mnogo setap testova danas sa nekoliko dobrih rezultata i ciljaćemo na dobar rezultat i u kvalifikacijama i u trci, jer je ovo staza koja odgovara našem automobilu. Balans automobila se činio od početka dobar i uspeli smo da ga unapredimo kako su sesije odmicale, ali mislim da performanse mogu još da se unaprede do nedelje. Nisam imao baš dobar krug na opcionim gumama, ali je vreme koje sam postavio bilo konkurentno što je ohrabrujuće.”

Izjave vozača Mercedesa nakon prva dva treninga za VN Belgije

Lewis Hamilton: „Sjajno je biti ponovo u automobilu, i dobro sam se osećao danas na stazi. Jutros nisam bio jak, ali to se definitivno popravilo popodne. Kao i uvek, ima dosta posla za večeras, ali generalno – danas je bilo OK. Bilo je suvo tokom obe sesije, ali prognoza za sutra najavljuje kišu, pa je bilo važno da maksimiziramo vreme na stazi, i ovo nam je možda bio poslednji suvi dan pre trke. U prošlosti smo ovde često viđali kišu i ona stvarno može da izmeša stvari – posebno kada je na nekim mestima mokro a na nekima suvo. Vizir vam je skoro na nivou tla, pa nije kao da gledate odozgo, kada možete videti različite delove. To stvarno otežava izbor mesta gde možete naći prijanjanje, ali je takođe i dosta zabavno. Jedini loš deo danas je bilo to što sam bio u trkačkom odelu kada sam odradio ALS-ov Ice Bucket Challenge. Bilo je prilično hladno, ali nisam toliko osetio, pa mislim da ću morati da ponovim i nadoknadim!“

Nico Rosberg: „Stvarno je sjajno biti ponovo na Spa. To je fantastična staza, a prolazak Eau Rouge krivinom je ove godine komplikovaniji zbog manje downforcea. Morate biti stvarno precizni. Izgleda da ponovo imamo najbrži automobil, ali ovde je to malo drugačije nego na nekim drugim stazama. Deluje da su neki timovi bliže i moramo da poradimo na našoj brzini na pravcima. Kao i obično, čeka nas duga noć analiziranja svega što smo danas naučili. Interesantan izazov za ovaj vikend je naći pravi kompromis između brzine u jednom krugu i brzine na dugoj distanci u trci – posebno ukoliko bude mokro sutra, a trenutna predviđanja kažu da ćemo imati izmešane uslove.“

Izjave vozača Force India-e nakon prva dva treninga za VN Belgije

Nico Hülkenberg:“Imali smo solidan dan i uspeli smo da uradimo što nam je bilo u programu, što je odličan način da se počne vikend. Srećom vreme je bilo stabilno i suvo i mogli smo maksimalno da iskoristimo vreme. Performanse automobila su od samog početka dana bile na visokom nivou i sakupili smo mnogo korisnih podataka. Biće interesantno videti vremenske uslove sutra – vreme ovde može jako brzo da se promeni tako da se ne treba uzdati u prognoze.”

Sergio Perez:“Bio je dobar dan i saznali smo mnogo toga o gumama i balansu. Tempo u dužim stintovima izgleda dobro tako da mislim da možemo da se nadamo dobrom vikendu. Nadajmo se da možemo da sutra završimo u prvih deset, što nas stavlja u dobru poziciju da skupimo puno poena u nedelju.”

Izjave vozača Saubera nakon prva dva treninga za VN Belgije

Esteban Gutierrez: „Ovo je bio veoma kratak petak za mene. Nisam vozio jutros, a popodne sam imao problema sa MGUK, zbog koga sam izgubio drugi trening. Barem sam odvezao nekoliko krugova. Moramo da istražimo šta je izazvalo incident. Sad ću da se fokusiram na sutrašnji dan. Moramo mnogo da radimo i da se spremimo za kvalifikacije.“

Adrian Sutil: „Ovo je bio dobar dan i dosta sam se zabavljao vozeći na mojoj omiljenoj stazi. Zaista sam zadovoljan današnjim programom, jer nismo imali nikakvih problema ni ujutru ni popodne. Balans bolida je bio u redu, ali postoje neke oblasti koje treba da optimizujemo.“

Giedo van der Garde: „Ovo nije bila idealna sesija za mene. Od početka nisam imao dovoljno snage i sa tim problemom sam se borio tokom cele sesije. Mogao sam da završim samo dva kruga u mom prvom izlasku. Rano sam se vratio kako bi rešili problem. Nakon toga, izašao sam na još jedan instalacioni krug, ali problem je još uvek bio tu. Medjutim, morali smo da završimo program, tako da sam nastavio sa drugim stintom. Balans je bio u redu, ali još uvek nisam imao dovoljno snage i mučio sam se sa brzinom na pravcu. Šteta, ali ovo je motorsport i ponekad se dešavaju ovakve stvari. Siguran sam da ćemo zajednički rešiti ovaj problem.“

Izjave vozača Lotusa nakon prva dva treninga za VN Belgije

Romain Grosjean:“Prvi trening je dobro prošao. Imali smo malo veći izazov u drugom treningu sa sitnim tehničkim problemom na zadnjem delu automobila na samom početku što je dovelo do gubitaka performansi. Uzimajući u obzir da je ovo staza na kojoj smo očekivali izazov, najviše smo se fokusirali da nadjemo pravi nivo downforcea i da dovedemo setap tamo gde želimo. Verovatno će biti težak vikend i trudimo se da optimizujemo sve delove paketa. Nikad ne znate šta može da se dogodi na stazi Spa.”

Pastor Maldonado:“Izgubio sam kontrolu nad automobilom na izlazu iz krivine broj devet što je okončalo moje popodnevno treniranje. Svratio sam na kratko do medicinskog centra na putu do garaže, ali se dobro osećam i šteta na automobilu nije tako velika. Već sam tokom prepodneva utvrdio da imamo solidan automobil. Iskreno, imamo potencijal da se borimo za dobre pozicije u kvalifikacijama i trci. Mučimo se sa snagom na pravcima, ali je to bolje nego što smo očekivali, što je dobra stvar. Kompenzujemo to setapom za drugi sektor, tako da ćemo videti šta možemo sutra.”

Izjave vozača McLarena nakon prva dva treninga za VN Belgije

Jenson Button: „Danas smo ovde pronašli pristojan balans, ali, kao i uvek u petak, nikada nismo u potpunosti zadovoljni. Na opcionim gumama sam veoma zadovoljan, na primarnim je Kevin zadovoljniji, pa ćemo večeras morati da se pozabavimo time. U prvom sektoru smo najbrži, u trećem smo desetinku ili više sporiji, ali u srednjem smo skoro sekundu ispod. Pa ćemo morati da poradimo na balansu, i nadamo se da ćemo moći da se popravimo i u područjima u kojima smo već jaki. Generalno, rekao bih da je naš automobil solidan za vožnju ovde, ali staza zahteva aero konfiguraciju sa niskim downforceom, i to nam je dalo neka područja za rad, posebno na primarnim gumama, na kojima se malo mučio, kao što sam već rekao. Ali definitivno ima prostora za popravak, i nadamo se da ćemo imati dobar vikend ovde. Mi zapravo ne znamo šta će se desiti sa vremenom. Mislim da postoji dobra šansa za kišu sutra, što će naravno sve promeniti. Na kraju, samo bih želeo da kažem nešto o Eau Rouge. Interesantno je sa našim set upom sa niskim downforceom. Imate predupravljanje na više od 300km/h, i priznajem da sam par puta ispustio vrisak unutar kacige tokom par krugova, posebno sa više goriva. Ali to je staza na kojoj uvek imate takve momente i – kao i uvek na Spa – sjajno je iskustvo i stvarno se radujem ostatku vikenda.“

Kevin Magnussen: „Stvarno sam uživao danas. Dolazak na Spa je uvek užitak, posebno jer je to tako fantastična trkačka staza. Naš automobil izgleda prilično dobro ovde i danas sam mogao da pritiskam. Ipak, možemo još da se popravimo, ili bar da odradimo finese. Lično se nadam da će biti suvo sutra, jer bi nam to dalo razvojni kontinuitet, i u svakom slučaju, uvek je zabavnije voziti na Spa po suvom asfaltu. I da, Eau Rouge je i dalje ravna, čak i sa punim rezervoarom. Sve u svemu, mogu reći da izgledamo OK, i veoma sam zadovoljan onim što smo postigli danas.“

Izjave vozača Caterhama nakon prva dva treninga za VN Belgije

Andre Lotterer: „Veoma sam zadovoljan današnjim danom. Prvi trening je bio dobar za mene, brzo sam se navikao na bolid i sad moram sve da optimizujem što se vozačkog stila tiče. S obzirom da mi je prvi put, sve je išlo po planu i mogao sam da steknem dobar osećaj kako je voziti bolid. Sad moramo da nastavimo da radimo kao danas i da nastavimo sa poboljšanjem bolida. Drugi trening je bio takodje dobar i sve je glatko prošlo iako smo morali malo ranije da završimo zbog tehničkog problema. Ovo je bio još jedan proces učenja za mene na opcionim gumama, izašao sam na stazu i nisam znao šta da očekujem, ali mislim da sam dobro prošao. Uspeli smo da ispratimo program, da se poboljšamo i da probamo da se malo igramo sa bolidom. Odradili smo i neke dugačke stintove i počinjem polako da se osećam prijatno sa svim što radim, iako sam još uvek u fazi učenja.“

Marcus Ericsson: „Lepo je vratiti se trkanju . Naporno sam trenirao tokom letnje pauze i osećam da sam u dobroj formi. Nismo imali najbolji start, jer sam jutros imao problema sa kočnicama i nekoliko drugih problema, a to je nešto što nam nije potrebno. Ipak, uspeli smo da odradimo dosta krugova i da sakupimo bitne podatke. Drugi trening je bio bolji za nas. Rešili smo probleme koje smo imali prepodne sa kočnicama, tako da smo napredovali, iako noćas treba da rešimo još par stvari, ali ovo je bio produktivan dan. Završili smo dosta krugova na obe komponente, tako da imamo puno podataka koji će biti veoma bitni za ostatak vikenda.“

Izjave vozača Ferrari-ja nakon prva dva treninga za VN Belgije

Fernando Alonso:"U poredjenju sa ostalim trkačkim vikendima, ovde je priča malo drugačija, jer Spa je brza staza i, nakon mesec dana pauze, vratiti se trkanju na ovakvoj stazi je pravo uživanje. Bilo je lepo što smo mogli da vozimo u suvim uslovima. Vreme je uvek promenljivo ovde i u stvari, prognoza za sutra je da je moguća kiša, pa stoga, kao i uvek, potrudićemo se da budemo spremni na šta god nam se našlo na putu. Na ovoj stazi i u Monzi, performanse motora su najvažnije. Znamo da ne postoji magično rešenje, ali ćemo bez obzira pokušati da sve optimizujemo. Auto se ponašao onako kako smo očekivali na osnovu simulatora što je definitivno dobra stvar."

Kimi Raikkonen:"Težak dan, koji su iskomplikovale serije prepreka koje su nas koštale vremena na stazi. Ujutru, imao sam problem sa kočnicama, ali kada je on rešen, bili smo u mogućnosti da odradimo program za prvi trening. Nove komponente koje smo doneli se čine da rade, ali tek nakon što smo uporedili sve podatke kako bi uspeli da dodjemo do najboljeg paketa za ostatak vikenda. Popodne, problem sa elektronikom nam je zakomplikovao posao, što nas je sprečilo da odradimo simulaciju trke. Sutra, možemo da očekujemo težak treći trening, u kom ćemo dati sve od sebe kako bi pripremili automobil za kvalifikacije i trku."

Izjave vozača Red Bull-a nakon prva dva treninga za VN Belgije

Daniel Ricciardo:“Mislim da smo znali da će biti teško da se odvojimo od timova iz sredine grida – vidimo Force India-ju, McLaren i Toro Rosso i još nekoliko njih koji su jaki. Nadajmo se da sutra možemo da nadjemo malo više na polju brzine i budemo ispred njih. Tempo za duge stintove je bolji nego u kraćim stintovima, tako da to nije loše, ako imamo dobar automobil u nedelju je uvek zabavnije. Ako guma nastavi da se skuplja na stazi, i videćemo šta će biti sa vremenom sutra, možda će nam stvari više ići na ruku. Eau rouge se još vozi punim gasom, ali morate više da se koncentrišete, vožnja tuda nije više obična vožnja!”

Sebastian Vettel:“Nadajmo se da motor sa kojim smo danas imali problem nije oštećen, moramo propisno da ga proverimo. Ako jeste onda očigledno moramo da “izvadimo” novi, ne nužno za ovaj vikend ali za buduće vikende tako da treba da čekamo i vidimo. Očigledno je da nisam puno vozio danas osim na prepodnevnom treningu. Ima mnogo stvari da se prekontroliše, i važno je da se to pregleda, jer svake godine je drugačije. Krug je dugačak, ima mnogo brzih krivina i iz tog razloga je važno imati ritam, dok je na sporijim stazama to malo lakše.”

Izjave vozača Marussije nakon prva dva treninga za VN Belgije

Jules Bianchi: “Zadovoljan sam što sam završio na 16. poziciji nakon dobrog početka vikenda. Uvek je lepo trkati se ovde na stazi Spa, i naravno ova staza ima posebne asocijacije za mene, tako da je lepo vratiti se trkanju ovde i videti pozitivne znake za trkački vikend. Srećan sam kako sam završio dan, posebno zbog automobila koji su oko mene.”

Max Chilton: “Dobro je bilo vratiti se u automobil i fokusirati se na trkački vikend. Bila je dobra popodnevna sesija, u kojoj sam nasledio automobil od Alexa, koji je odradio odličan posao. Automobil se čini sve boljim nakon promena koje smo napravili i nadam se da sutra možemo da nastavimo da unapredjujemo paket i imamo dobru trku u nedelju, sa nadom da će oba automobila završiti trku.”

Alexander Rossi: “Glavna tačka za mene danas je da ponovim zahvalnost Marussia F1 Timu za šansu koju su mi dali da vozim MR03 prvi put. Očigledno je razočaravajuće što se neću trkati, ali nisam bio svestan prilike pre dolaska ovamo, tako da je otišlo kako je došlo. Ja sam vozač, tako da će sigurno za mene biti prilika da se trkam, ali sam jednako i deo tima i tu sam da uradim šta god da se traži od mene, što znači i teško i lako. Pa da predjem na dobre stvari, stvarno sam uživao u svojoj prvoj trening sesiji. Osećao sam se vrlo udobno u automobilu i zadovoljan sam svojim nastupom uzimajući u obzir da nikad nisam vozio MR03 pre današnjeg dana. Brzo sam se uhodao i iako je možda rano, nadam se da sam demonstrirao timu šta mogu da doprinesem. Oni se čine zadovoljnim mojim napretkom i podacima koje sam im preneo i radujem se svojoj sledećoj šansi u nezvaničnim treninzima.”

Preuzeto sa http://www.f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=107&t=7496&p=37397#p37397

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Nico Rosberg je zabelezio pol poziciju na kvalifikacijama u Belgiji

Nemački vozač najbolje se snašao u promenljivim uslovima na stazi Spa-Frankonšamp.

Kao što je bio slučaj na trećem treningu tako je i pred početak kvalifikacija pala kiša. Staza je bila mokra ali se je nebo razvedrilo pred start Q1.

Zbog ovakvih uslova odmah po isticanju zelenih svetala većina vozača je izašla na stazu sa kišnim ili intermidijat pneumaticima. Prvo brže vreme zabeležio je Valtteri Bottas od 2m10.712s ali koji trenutak kasnije Daniel Ricciardo bio brži za koju desetinku. Hamilton je i pored jednog malog izletanja sa staze uspeo da se popne do vodeće pozicije (2m09.492s) sa kišnim gumama.

Na osam minuta do kraja sesije Esteban Gutierrez je morao da odustane od kvalifikacija zbog problema sa bolidom. U tim trenucima skoro svi vozači su korsitili intermidijat pneumatike jer je staza polako počela da se suši. Ipak, vozači su se dosta mučili da održe bolide na stazi pa se tako minut pre kraja Pastor Maldonado okrenuo na poslednjoj šikani.
                            Nico Rosberg ostavrio je najbrže vreme na kraju prvog dela (2m07.130s) ispred Lewisa Hamiltona dok je Felipe Massa bio treći. U drugi deo plasirao se i Jules Binachi dok su kvalifikacije bile gotove za Pastora Maldonada, Nica Hulkenberga, Maxa Chiltona, Estebana Gutierreza, Andrea Lotterera i Marcusa Ericssona.
                            Pred početak drugog dela FIA je objavila da je DRS sistem zabranjen za korišćenje zbog velike količine vode koja se nalazi na stazi. Posle prve runde krugova najbrže vreme zabeležio je Nico Rosberg koji je stazu obišao za 2m08.108s. Lewis Hamilton je imao nekoliko izletanja u svom prvom krugu ali to ga nije sprečilo da u narednom pokušaju zabeleži najbolje vreme - 2m07.089s. Ipak, Britanac u Mercedesu želeo je da popravi vreme pa je tako krug za prvu poziciju iznosio 2m06.609s, dok je Rosberg imao zaostatk od 0.114 sekunde. Alonso je bio najbolji od ostalih dok se u poslednji deo nisu plasirali Danil Kvyat, Jean-Eric Vergne, Sergio Perez, Roman Grosjean i Jules Bianchi.
                            Treći deo kvalifikacija počeo je žestoko kao i predhodna dva. Rosberg je prvi koji je zabeležio vreme od 2m05.698s i bio je brži od Vettela i Alonsa za skoro 2.5 sekunde. Hamilton je posle svog prvog kruga bio sporiji i od svog timskog kolege za oko šest desetinki. Na kraju Nico Rosberg uspeo je da dođe do nove pol pozicije (2m05.591s) ispred Lewisa Hamiltona dok je na trećem mestu bio Sebastian Vettel.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/nico-rosberg-zabelezio-je-pol-poziciju-na-kvalifikacijama-u-belgiji

P.S. moja najomiljenija staza.....jos kad bi kisa pala...

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Rosberg nastavio svoj niz pol pozicija

Nemac je bio prezadovoljan rezultatom, dok je Hamilton rekao da je imao probleme sa kočnicama koji su ga koštali boljeg vremena.

“Ovo je stvarno sjajna staza. Uslovi nisu bili preterano teški pošto su sve vreme bili konstantni. Uvek je bitno savršeno podesiti bolid, a mi smo uspeli u tome i evo nas na vrhu. Sutra je pred nama duga trka, ali imamo dobre šanse da ostvarimo novu pobedu”, rekao je Rosberg.
                              “Imao sam problem sa prednjom levom kočnicom pa je bolid malo vukao u stranu. Morao sam da prebacim balans kočnica ka zadnjim točkovima tako da sam malo gubio vreme. Na ovoj stazi vam uvek trebaju dobre kočnice i na bazi njihovih performansi gradite samopouzdanje. Od samog početka sam osetio da nešto nije u redu. Ko zna, možda je bolje što mi se ovo danas desilo“, izjavio je Hamilton.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/rosberg-nastavio-svoj-niz-pol-pozicija

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Vettel profitirao od kockanja sa gumama u Q2

Vettel je tokom Q2 uspeo da sačuva dodatni set guma, zbog čega je u jednom trenutku bio na ivici da ispadne.

„Bilo bi lepše da smo bili koju poziciju višlje, ali zaostatak je bio preveliki i ovo je bio maksimum. Bilo je tesno u Q2 pošto smo ostali na istom setu guma do kraja. Želeli smo dodatan set svežih guma za Q3 i mislim da sam zahvaljujući tome uspeo da budem najbliži pratilac Mercedesa. Danas je bilo jako nezgodno u Eau Rouge krivini, ali bilo je i zabavno. Znamo da nam je motor slabiji od Mercedesovog i sutra će biti jako teško napraviti nešto više. Ipak, nadam se da ćemo im biti bliži nego u nekim prethodnim trkama“, izjavio je Vettel.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/vettel-profitirao-od-kockanja-sa-gumama-u-q2

Comment

Working...
                                X