F1 2014

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Gutierrez pregovara sa drugim timovima

Esteban želi novi ugovor za 2015.

Esteban Gutierrez je otkrio da želi da promeni tim, zbog čega je njegov menadžment već otpočeo pregovore sa drugim ekipama.

"Moj menadžment i ja procenjujemo u kom pravcu želimo da usmerimo moju karijeru. Pokušavam da se dogovorim sa Sauberom, ali smo pokrenuli pregovore i sa drugim timovima”

“U naredna dva meseca ćemo morati da se odlučimo. Sada još uvek razmatramo sve opcije. U Sauberu kažu da su zadovoljni sa mnom i da bi želeli da nastavimo saradnju”.

Gutierrez je takođe izarazio svoju zabrinutost oko toga kako će se ovogodišnji bolid pokazati na naredne dve trke, u Belgiji i Italiji:

"Teško je voziti ovaj auto. Veoma je kompleksan, mada mislim da smo ga malo poboljšali u odnosu na početak sezone. Najviše se mučimo na pravcu i zato mislim da se trke na stazi Spa i u Monzi neće dobro završiti po nas”, dodao je Esteban Gutierrez.

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=37&t=7498
    You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Verstppen Jr. nije premlad za debi u 2015.

Jan Lammers misli da je Max spreman za F1.

Sin holandskog vozača Josa Verstappena ima tek 16 godina. Međutim, bivši trkački as Jan Lamers smatra da je junior spreman za debi u Formuli 1.

Mladi Max se posle impresivne karijere u kartingu uključio u čuveni razvojni program Red Bulla.

Holandski mediji ovih dana prenose da će Max Verstappen uskoro biti zvanično predstavljen kao novi vozač Toro Rosso ekipe za 2015. Potvrda ove vesti se očekuje već za par dana, u Belgiji.

Ukoliko se dogovor ozvaniči, Max Verstappen će postati najmlađi F1 vozač u istoriji ovog sporta.
      Tim povodom Lammers kaže:

"Godine nisu problem. Max je počeo da vozi karting kao četvorogodišnjak. Prelazak iz Formule 3 u Formulu 1 je sasvim logičan potez. Na isti način su se razvijale karijere Alaina Prosta i Raikkonena. Takođe i ja sam prošao taj razvojni put. Niko ne treba da zaboravi jednu činjenicu da je Max talenat najvišeg kvaliteta”.

"Slažem se da je 17 godina malo, ali neko sazri pre, neko kasnije. Kada sam bio u Maxovim godinama, ja sam bio nezreo i nespreman za F 1. Sa njim to nije slučaj. Osim toga, Jos mu mnogo pomaže, jer tačno zna kako funkcionišu stvari u Formuli 1”, završio je Lammers.

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=37&t=7499

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Ferrari zeli Alonsa

Piero Ferrari želi Alonsa u „svom“ timu

Piero Ferrari, sin pokojnog legendarnog Enza Ferrarija, želi da Alonso ostane u timu iz Maranella sve do kraja svoje karijere.

Španski vozač, na široko poznat kao možda najbolji i nesumljivo najplaćeniji vozač na gridu, nalazi se pod ugovorom sa Ferrarijem, ali je sve češće povezivan sa prelaskom u McLaren-Hondu od 2015. godine.

„Iskreno“, kaže Piero Ferrari: „Nadam se da će Alonso da ostane u Maranellu do kraja njegove karijere.“

„Ja ne pratim govorkanja na tržištu. Nisam odgovoran za pregovore, govorim samo o tome koliko vozač vredi i još uvek mislim da je Fernando pravi čovek za naše nade.“

„Na nama je da njemu i Kimiju damo konkurentan bolid“, tvrdi Piero.

Piero Ferrari je takodje bio veoma kritičan prema važećim propisima F1, ali dodaje da to ne sme da bude „izgovor“ za lošu situaciju u kojoj se nalazi njegov tim.

„Medju mnogim glupostima moderne Formule 1 se nalazi i pravilo o zatvaranju fabrika trkačkih timova u avgustu.“

„Tata bi se sada prevrnuo u grobu-on je mrzeo da odlazi (na odmor). Tokom avgusta je uvek bio u svojoj kancelariji.“

„Danas je sve zabranjeno. Testiranja u toku sezone, zamrzavanje motora. Ja jedva prepoznajem Formulu 1.“

„Ali, ja znam unapred sve argumente. Čak je i Ferrari bio za odredjena rešenja, koja su se na kraju pokazala kao pogrešna.“

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=37&t=7500

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Williams: Na naredne dve trke mozemo do pobede

“Najveće šanse za trijumf imamo na Spa i u Monzi”

Ekipa Williamsa je izuzetno zadovoljna dosadašnjim učinkom. Ove godine nižu dobre rezultate i konstantno napreduju. To je ulilo samopouzdanje njihovim vozačima, a zvezda u usponu, Valteri Bottas kaže:

“Najveće šanse za pobedu imamo na naredne dve trke, u Belgiji i Italiji”.

Mercedesov motor i dobar aerodinamički paket su presudni za uspeh na brzim stazama poput Spa i Monze. Iako Bottas ne odbacuje mogućnost da i na ostalim stazama Williams stigne do pobede , realna šansa leži u predstojeće dve trke:

"Mislim da ćemo najbolju priliku imati na stazi Spa i u Monzi. Naravno, treba da budemo jaki i na ostalim trkama. Ne smemo da se oslanajamo samo na svoju brzinu i da se zadovoljimo eventualnim dobrim rezultatima na ove dve staze”.

Bottasovo mišljenje deli i Rob Smedley, koji smatra da staza Spa pogoduje njegovom timu i to ne samo zbog brzog pravca:

"Staze u Italiji i Begiji odgovaraju Williamsovom bolidu, pre svega zbog motora. Svaka konjska snaga se na ovim stazama višestruko isplati. Dodatno, na stazi poput Spa možete imati problem sa gumama i sa prednjim krajem, a to je još jedna od naših prednosti. Tu smo jaki. Sa razlogom sam ubeđen da možemo do dobrih rezultata na obe staze, ali kao što sam isticao i ranije, sa ovim bolidom se ne bojim nijedne trke”, rekao je Smedley.

Felipe Massa deli njihov optimizam i dodaje da će Williams biti jak i na ostalim stazama :

"Osim Monze i Spa, možemo do pobede i u Americi, a možda i u Brazilu. Takođe, poslednja trka se vozi u Abu Dhabiju, gde takođe postoji dugačak brz pravac”.

“Naš bolid je konkurentan na mnogim stazama, ne samo na najbržim. Slažem se da na Spa imamo veliku šansu, ali treba da se fokusiramo i na ostale trke”, rekao je Felippe.

Na pitanje novinara da li zaista veruje da Williams može da pobedi moćni Mercedesov tandem, Massa kaže:
          “To neće biti lako, ali nije nemoguće. Nadam se da ćemo biti u prilici da to učinimo”.

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=37&t=7509

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Marko: Vettelovi kriticari su nepravedni i skloni preterivanju

Helmut Marko brani Vettela.

Sebastian Vettel je podbacio u dosadašnjem delu sezone. Nadmašio ga je novajlija u Red Bull ekipi, Daniel Ricciardo, dok je nemački šampion tek na trenutke ličio na sebe iz prethodnih godina. Mnogi se pitaju da li će negativan utisak ostati do kraja sezone, ili će Vettel ponovo bljesnuti.

Helmut Marko je ovih dana bio u žiži ineteresovanja jer su svi želeli da čuju priču o Toro Rosso novajliji Maxu Verstappenu. U razgovoru sa novinarima Marko je iskoristio priliku da se osvrne i na Vettelov dosadašnji učinak, kao i na njegove kritičare koji su sve oštriji:

“Tolike kritike su preterane. Mnogi su prilično nepravedni prema Vettelu. Ne možete tako govoriti ako nemate sve činjenice. Treba da znate zašto nešto ne funkcioniše pre nego što napadnete nekoga. Vettel svakako nije lošiji vozač sada nego što je bio prethodnih godina. Tačno je da mu je bilo potrebno malo više vremena da se privikne, ali takođe više puta nije imao sreće”.

U nadi da su napunili baterije pred nastavak sezone, Vettel i Red Bull već moraju da razmišljaju i o sledećoj. Postavljanje temelja za razvoj RB11 već počinje, a za ekipu je imperativ da novi bolid bude konkurentniji od postojećeg RB10. Vettel će morati da vozi mnogo bolje tokom 2015., jer će od toga zavisiti njegova dalja budućnost.

Ove godine Dietrich Mateschitz i Helmut Marko su više puta krivili Renault za Vettelove rezultate. Međutim, doneta je odluka o nastavku saradnje, a Marko je uveren da će se već u Belgiji videti pozitivan pomak.

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=37&t=7510

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Whiting: Sochi sigurno dobija dozvolu FIA

Charlie Whiting je nakon posete stazi izjavio da je autodrom u Sočiju spreman za F1 trku.

„Staza je u jako dobrom stanju i sigurno će dobiti licencu. Sve obaveze su ispunjene prema ranije zacrtanim planovima i sve je na svom mestu. Ispoštovani su najvišlji bezbednosni standardi i jako sam zadovoljan. Sa sigurnošću mogu da kažem da je već dva meseca pre trke ova staza potpuno spremna. Prostorije u kojima će se nalaziti kontorla trke sadrže najmoderniju opremu i mislim da ovako nešto nema ni na jednoj drugoj stazi. Svakako nam neće promaći ni jedan detalj. Mislim da neće biti potrebe da ponovo obilazim stazu pre trke. Jednostavno se nakon ove posete osećam potpuno sigurno da će trka proteći onako kako treba“, rekao je Whiting.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/whiting-soci-sigurno-dobija-dozvolu-fia

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Lotus zabelezio rekordni gubitak u 2013.

Lotusov F1 tim je tokom fiskalne 2013. godine zabeležio 64 miliona funti gubitka.

Vest o gubicima dolazi samo nekoliko dana nakon što je jedan od vlasnika tima Gerard Lopez izjavio da ekipa nema finansijske probleme.

Forbes prenosi da je do gibitaka došlo usled nagomilanih kamata na brojne pozajmice unutar same kompanije između vlasnika tima i Genii Capitala.
                Prihodi u 2013. su ostali stabilni i iznosili su oko 92.6 miliona funti, ali su se gubici povećali za skoro 10 miliona usled većih kamata. Razlog toga je to što su se pozajmice prošle godine skoro duplirale na 125 miliona funti.
                Podaci za 2014. bi mogli da budu nešto bolji nakon što je tim prodao 10% svog udela Ruskoj kompaniji YotaPhone. Podsećanja radi, prošle godine je propao plan da Quantum Motorsport preuzme 35% udela u ekipi Lotus.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/lotus-zabelezio-rekordni-gubitak-u-2013

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Alexander Rossi menja Maxa Chiltona u trci u Belgiji

Ovaj Amerikanac napokon će posle dužeg vremena debitovati u Formuli 1.

Alexander Rossi pridružiće se Julesu Binachiu u timu Marussije na trci za VN Belgije, sve dok Max Chilton ne reši finansijske probleme. On je tokom vikenda u Mađarskoj objavio da je postao test vozač tima, posle čega je odmah unapređen u trkačkog pilota.

"Prosto nemam reči da opišem ovaj momenat, oduševljan sam što ću dobiti šansu da se nađem u Formuli 1. Mislim da ne mogu dovoljno da zahvalim timu Marussije na ukazanoj prilici. Sada ostaje da se što bolje pripremim u ovako kratkom roku, ali mislim da sam dobar deo priprema već obavio. Takođe, srećan sam što će se moj debi desiti na Spa-Frankonšampu." kazao je Rossi.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/alexander-rossi-menja-maxa-chiltona-na-trci-u-belgiji

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Dve DRS zone u Belgiji

Kao što tradicija nalaže FIA je postavila dve DRS zone na Spa-Frankonšampu.

Prva zona nalaziće se na Kemel pravcu dok će se njena detekcija izvršavati odmah posle prve krivine. Vozači će i na startno-ciljnom pravcu moći da upotrebljavaju ovaj sistem jer je tamo smeštena druga DRS zona dok će se merenje za nju odrađivati pre poslednje šikane.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/dve-drs-zone-u-belgiji-2

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

FIA i zvanicno banovala FRIC sistem

Ovaj sistem koji održava visinu bolida prilikom kočenja zvanučno je ukinut u Formuli 1.

Prve sumnje da razvoj ovog sistema izlazi van granica propisa pojavile su se pre VN Nemačke, kada je FIA savetovala timove da ga ne koriste u nastavku sezone. Ipak, posle letnje pauze došla je i zvanučna potvrda u kome je zabranjena upotreba FRIC-a.

Ovu informaciju preneo je nemački magazin Auto Motor und Sport u kome se navodi da je ovakva odluka doneta posle sastanka Charlie Whitinga i svih šefova timova.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/fia-i-zvanicno-banovala-fric-sistem

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Lotterer: Ne ocekujte previse od mene

Zvezda WEC šampionata ove nedelje debitovaće i u Formuli 1.

Prošlo je skoro deset godina od kada je Andre Lotterer poslednji put seo u bolid Formule 1. Ipak, trostruki pobednik trke 24 časa Le Mana ovog vikenda u Belgiji zameniće Kamuia Kobayashija u Caterhamu.

"Ova prilika je sasvim nešto posebno. Mislim da ne baš svako dobija šansu da se ovako nađe u Formuli 1. Ja sam je dobio i želim da se pokažem na najbolji način. Ovo je pravi izazov. Verujem da činim dosta hrabru stvar što ću voziti bolid Formule 1 u sred sezone." kazao je Lotterer.

On je dodao da je ova prilika dogovorena samo za jednu trku a ideja se rodila pre tri nedelje i realizovana je u poslednjem momentu. Nemac je poslednji put bio u Formuli 1 2002. godine kada se našao za volanom Jaguara.

"Pre svega ja se još trka u jednosedima, u Super Formuli koja je posle Formule 1 najbrža. Takođe, već godinama se takmičim u WEC šampionatu sa Audijem. Tačno je da je prošlo puno vremena od kada sam se našao u F1 ali sam sa druge strane stekao dosta iskustva."

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/lotterer-ne-ocekujte-previse-od-mene

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Ferrari ocekuje dodatna poboljsanja na motoru

Italijanski tim je tokom letnje pauze unapredio svoju pogonsku jedinicu.

Ferrari se odlučio da za trku u Belgiji donese svoj novi toplotni štit oko svojih izduvnih grana. Ovo rešenje koje će tim iz Maranela primeniti tokom ovog vikenda znatno se razlikuje od sistema koji koristi Marussija.
                          Toplotni omotač trebalo bi da poveća temperaturu izdovnih gasova što bi Alonsu i Raikkonenu donelo dodatnih 15 do 25 konjskih snaga na trci gde motor ima značajnu ulogu. Prilikom redizajniranja ovog dela korišćeni su slični materijali koje je koristio i Mercedes.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/ferrari-ocekuje-dodatna-poboljsanja-na-motoru

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Sauber optuzuje Ferrari za lose rezultate

Sauber navodi da je "loša pogonska jedinica" kriva za loše rezultate

Švajcarski tim i Caterham su jedine dve ekipe koje ove godine još nisu osvojile nijedan bod. Ove nedelje, glavni inženjer Saubera Giampaolo Dall'Ara je priznao da C33 bolid nije najbolji koji je izašao iz fabrike u Hinwilu.
                            Ali je i dodao:"Novu pogonsku jedinicu smo dobili dosta kasno, kao i sve informacije o njoj".

Njegova izjava se naravno odnosi na činjenicu da Sauber koristi Ferrarijeve agregate, koji su zbog dizajna postali premali a samim tim i sa manje snage nego konkurencija.

"Plan za prvi test je bio da se uoče problemi sa pouzdanošću. Nažalost, vremena krugova su bila razočaravajuća", izjavio je Giampaolo Dall'Ara. "Brojevi ne lažu, jednostavno nam fali čiste brzine".

"Jasno je da naš motor nije na nivou Mercedesovog. Uprkos našoj dobroj saradnji sa Ferrarijem, naše ruke su vezane".

I pored toga Giampaolo Dall'Ara je izjavio da je uveren da Sauber pred kraj sezone može sustići timove poput Lotusa u Toro Rossa.

"Williams i Force Indiju moramo zaboraviti. Oba ta tima su mušterije Mercedesa, koji je, može se slobodno reći proizveo daleko najbolji motor za ovu godinu, za početak nove, hibridne ere".

"Ako bi gledali GPS podatke, onda naš bolid nije toliko daleko od Williamsa. Na Hockenheimu, smo mogli da vidimo da kroz brze krivine mi ne gubimo vreme u odnosu na njih. Mesta gde gubimo vreme su pravcu i kočenja".

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=87&t=7520

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Sirotkin: Debi u petak u Sochiju..."vrlo moguc"

Sergey Sirotkin ima potrebne licence da bi mogao da nastupa u F1. Da li to može biti u Sochiju?

Sergey Sirotkin je još uvek pun nade da bi mogao da debituje na trkačkom vikendu F1 u 2014.

Adut za mesto u Sauber-u kojem navodno donosi ugovor koji će spasiti Švajcarsku ekipu, 18-godišnjak se u poslednje vreme čini kao neko iz drugog plana.

"Ja sam samo test vozač," rekao je "Russia 2" sportskoj televiziji ove nedelje.

"Na testu u Bahreinu dobio sam super licencu tako da je vrlo moguće da ću voziti u Sochiju u petak. U najmanju ruku, biću tamo sa ekipom.”

"Za mene je pozitivna stvar – da stičem iskustvo.”

"Postoje neke opcije za sledeću godinu, na kojima naporno radimo," dodao je Sirotkin, inače rodjen u Moskvi, "i mislim da bi neka od njih trebalo da se završi."

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=87&t=7521

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

I Toro Rosso sprema novi nos

Toro Rosso menja prednji kraj bolida do VN Singapura

Već smo pisali o tome da će Caterham promeniti izgled prednjeg dela svog bolida na ovonedeljnoj trci u Belgiji i da se Lotus sprema da „odbaci“ svoje kljove od iduće godine, a sledeći na redu je - Toro Rosso.

Možda je baš Toro Rossov nos najviše podsećao na „mravojeda“ početkom ove godine, ali to će se izgleda uskoro promeniti, jer Speed Week izveštava da tim iz Faenze „radi na novoj veziji nosa koja će biti predstavljena u Singapuru ili ranije.“

U izveštaju se navodi da će nos ličiti na onaj koji ima stariji tim, Red Bull, i da će zbog toga Toro Rosso morati da odradi još jedan crash-test.

„Nakon prelaska sa Ferrarijevih na Renaultove agregate, ovo je još jedan znak pojačane saradnje mladje i starije ekipe Red Bulla“, piše Speed Week.

Izveštaj navodi i da je Ferrari radio na novoj verziji nosa za F14 T, ali da su ubrzo odustali od toga.

Preuzeto sa
                                http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=87&t=7526

Comment

Working...
                                X