F1 2014

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Ferrari: Hocemo Brawna u svojim redovima

Marco Mattiacci je po prvi put zvanično izjavio da Ferrari ima nameru da u svoje redove vrati nekadašnjeg tehničkog direktora ekipe.

Mattiacci je u intervjuu za CNN izjavio da je skoro imao nekoliko sastanaka sa Brawnom.

„Svaki tim bi poželeo Rossa u svojim redovima, ali mi želimo da se on vrati u Ferrari. On je jedan od najpoštovanijih ljudi u Formuli 1 zbog svog iskustva i znanja koje poseduje“, izjavio je Mattiacci.
    Ferrari i Brawn su umanjivali važnost nedavne posete Britanca Maranellu, a Mattiacci je rekao da je bilo lepo ponovo provesti neko vreme sa starim tehničkim direktorom F1 tima.
    Upitan kakve su šanse da Ferrari angažuje Brawna od 2015, Mattiacci je rekao: „Ja ne igram tu igru. Moram da radim sa onime što trenutno imam. James Allison je naš tehnički direktor i krenućemo od njega. Ali kao što znamo, za Tango vam trebaju dvoje.“

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/ferrari-hocemo-brawna-u-nasim-redovima
    You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Loterer ponovo vozi i u Monzi?

Andre Lotterer ima velike šanse da se na VN Italije ponovo nađe u bolidu Caterhama.

Ovaj Nemac je svoj kratkotrajni debi u Formuli 1 imao prošlog vikenda na VN Belgije ali je već u ranoj fazi trke morao da odustane zbog problema sa motorom. Pošto se Kamui Kobayashi neće pojaviti ni na sledećem vikendu u trci za ovo trkačko mesto bili su još i Roberto Merhi čiji su ruski sponzori bili spremni da uplate 300 000 evra za italijansku rundu šampionata. Ipak, Španac nije vlasnik F1 licence što znači da nije ispunio poslednji uslov da se nađe u najbržem cirkusu.

Pored Loterera za mesto u timu iz Lifilda spominje se i Carlos Sainz Junior.

"U kontaktu smo i mislim da postoji prilika da se izvezu još nekoliko trka. Za mene vikend u Belgiji je bio jedno lepo iskustvo." kazao je vozač Audija.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/loterer-ponovo-vozi-i-u-monci

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Buttona ne uznemiravaju vesti o Alonsu

Jenson Button nije zabrinut oko činjenice da je Honda bila zainteresovana za usluge Fernanda Alonsa.

"Ja neverujem u te izveštaje. Imam puno poštovanja prema Fernandu Alonsu. Znam ga još od karting dana i dopada mi se način na koji vozi. Veoma je brz, konkurentan i psihički jak." kazao je Jenson Button.

McLaren zajedno sa Hondom još nije potvrdio svoju vozačku postavu a šef tima Eric Boullier zamolio je svoje vozače da se još malo strpe povodom ovog pitanja.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/buttona-ne-uznemiravaju-vesti-o-alonsu

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Renault imenovao Red Bull za novi bazicni tim

Francuski proizvođač motora prolazi kroz veoma težak period reorganizacije.

Ovom prilikom Renault je imenovao Red Bull kao svoj novi bazični tim a tu titulu do sada je nosio Lotus, odnosno tim iz Enstona. Ova kompanija iz Vira u cilju velike reorganizacije je u svoje redove vratila Cyrila Abiteboula iz Caterhama kako bi se što bolje pripremila za narednu sezonu.

"Renault je pokušavao da u poslednjih nekoliko godina sve svoje timove tretira podjednako. Iz Caterhamove perspektive, gde sam radio godinu dana to je izgledalo veoma dobro, ali je za Red Bull to bilo kontraproduktivno." kazao je Abiteboul.
          On je demantovao navode da Red Bull želi da na ovaj način preuzme što više odgovornosti oko motora kao i da oni u dogledno vreme planiraju izgradnju sopstvenog agregata.
          "Red Bull je proizvođač šasije i oni žele da ostanu vodeći na tom polju. Razvoj motora je mnogo zahtevniji posao od razvoja šasije. Tačno je da ćemo od sada mnogo više i bliže sarađivati sa Milton Kinsom."
          Takođe pojavile su se i priče da će Red Bull biti zadužen za razvoj elektronike na motoru dok će Renault dobiti da radi na samoj bazi agregata.
          "Trenutno smo u pregovorima i obe strane žele najbolji mogući ishod. Pitanje je gde sve Red Bull može da nam pomogne i na koji način. Sve će se znati do oktobra." dodao je Abiteboul.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/renault-imenovao-red-bull-za-novi-bazicni-tim

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Timovi odredili datum za prvi zimski test u 2015.

Svi timovi složili su se oko datuma održavanja prvog početnog testa za narednu sezonu.

Kako prenosi nemački magazin Auto Motor und Sport, svi timovi složili su se da naredne sezone bude održano tri testa. Prvi test trebalo bi da se dogodi 1. febuara u Herezu dok bi ostala dva bila stacionirana u Barseloni za koje još nije određen precizan datum ali kao mogući termini spominju se druga polovina febuara i prva nedelja marta.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/timovi-odredili-datum-za-prvi-zimski-test-u-2015

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

UBS smanjuje F1 sponzorstvo

UBS pristao na novi, manje unosan ugovor sa Bernijem Ecclestoneom

Švajcarska globalna finansijska kompanija, UBS, ušla je u svet Formule 1 2010. godine, uz pomoć svog tadašnjeg izvršnog direktora, Oswalda Grubela.

Ali, na čelu UBS-a se sada nalazi Sergio Ermotti, švajcarski bankar, koji je prošle godine započeo istraživanje tržišta vezano za Grubelov ugovor sa F1.

Švajcarski Blick je juče citirao potparola ove kompanije: „Mi smo uvek naglašavali da smo Formuli 1 dugoročno posvećeni.“

„Mi smo veoma zadovoljni tim partnerstvom.“

U izveštaju se navodi da je UBS pristao na novi, manje unosan ugovor sa Bernijem Ecclestoneom.

„Više smo se posvetili kupcima i fokusirali smo se na ključna tržišta koja su u porastu.“

Po novom ugovoru, UBS će biti prisutan na manjem broju trka, i više neće biti glavni sponzor VN Kine.

U izveštaju se navodi da je UBS smanjio svoju godišnju potrošnju sa 54 miliona dolara na 32 miliona.

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=37&t=7578

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Honda otvorena za timove musterije od 2016.

Japanski proizvođač će samo 2015. biti jedino sa McLarenom

Honda kaže da će biti otvorena za timove mušterije od sezone 2016. i objasnila da će njihov motor biti ekskluzivan za McLaren samo jednu sezonu.

Nakon 6 godina provedenih van sporta, Honda se vraća kao dobavljač motora timu iz Wokinga 2015, označavajući početak druge faze tehničke saradnje nakon one od 1988. do 1992.

I dok je povratnička sezona japanskog proizvođača posvećena McLarenu, njihov šef motorsporta Yasuhisa Arai ne odbacuje saradnju sa drugim timovima i očekuje interesovanje za njihov motor u budućnosti.

"U 2015. nemamo planova da snabdevamo neki drugi tim osim McLarena," izjavio je za oficijelni Formula 1 sajt.

"Već od 2016. i posle, McLaren će biti naš glavni partner u Formuli 1," objašnjava Arai.

"I kada budemo snabdevali druge timove u 2016. naš glavni fokus će kao i uvek biti da pobedimo - da napravimo motor još boljim sa sto više podataka - i ne nužno da gledamo da se investicije vrate. Kada pobeđujete to dolazi automatski."

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=37&t=7582

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Ricciardo dobio F1 trofej

Daniel Ricciardo dobio prestižan F1 trofej

Red Bullov Daniel Ricciardo pridružio se elitnom klubu velikana Formule 1 osvajanjem prestižnog Bandini Trofeja.

Australijanac je ovu godišnju nagradu, koja je dobila ime po legendarnom Ferrarijevom vozaču, Lorenzu Bandiniju, dobio na ceremoniji koja je održana u nedelju, u malenom italijanskom selu .

Prethodni osvajači nagrade su Mark Webber, Sebastian Vettel, Fernando Alonso, David Coulthard i Michael Schumacher.

„Bio sam preplavljen emocijama zbog prijema koji sam dobio na ovoj manifestaciji“, rekao je Ricciardo: „Italijani zaista vole svoj motorsport.“

„Dobiti Lorenzo Bandini Trofej je velika čast i ponosan sam što sam se pridružio zaista velikim vozačima na tom spisku.“

Daniel je takodje bio iznenadjen medaljom i parčetom posebno pečenog kolača koje je dobio od Ridolfa Basilia, gradonačelnika Ficarre, Sicilijanskog sela odakle su njegovi baba i deda emigrirali.

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=37&t=7583

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Haas potvrdio ime svog tima

Gene Haas ozvaničio je ima svog tima koji će se od 2016. takmičiti u Formuli 1.

Ovaj Amerikanac prema prvobitnim planovima želeo je da svoj novoformirani tim nazove Haas Formula ali je tokom današnjeg dana izdao saopštenje u kome se navodi da je promenio svoje mišljenje.

"Haas F1 Tim automatski daje pun smisao našem timu u najboljem takmičenju u svetu autosporta. Svi znamo šta je Formula, globalna trkačka serija koja pokazuje najnoviju tehnologiju i vozače sa najvećim umećem i talentima.

Preuzeto sa http://f1-serbia.com/najnovije/haas-potvrdio-ime-svog-tima

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Evropa moze da predlozi bojkot VN Rusije?

Pre izvesnog vremena, Bernie Ecclestone je bio jasan da će se Formula 1 održati u Rusiji sledećeg meseca.

Pored krize u Ukrajni i napetosti oko MH17, šef Formule 1 brani svoju odluku da se odupre pozivima da se otkaže inaguracioni događaj u Sočiju.

"Mi imao ugovor i ja to poštujem. Tako da mi idemo tamo," izjavio je za švajcarski Blick.

I prošle nedelje Ecclestone je pokazao svoje divljenje za Vladimira Putina, rekavši da je ruski predsenik čovek sa kojim se lako dogovara. Fin čovek.

"Super čovek," rekao je za CNN i novinaru Christianu Syltu.

"Pouzdan. Hoće da se trka održi i dobiće to."

Ali to je bilo pre skorašnjih događaja u Rusiji, pre nego što je zapad optužio Rusiju za napad na Ukrajnu.

Izveštaji navode da novi paket sankcija EU može da uključuje i zabranu Rusiji i nekih važnih internacionalnih kulturnih, ekonomskih ili sportskih događaja uključujući SP u fudbalu i Formulu 1.

"Zabraniti prestižan međunarodni sportski događaj ima izrazito osećaj Hladnog Rata u sebi," kaže jedan evropski analitičar.

"Ovo bi moglo da bude mnogo bolnije po Rusiju nego bilo šta što EU čini po pitanju drugih zabrana"

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=37&t=7587

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Alonso porice da je razgovarao sa Dennisom

"Ne on me nije zvao, to 100% nije istina"

Fernando Alonso negira da je bio u kontaktu sa glavom McLarena Ronom Dennisom.

Dennis nije krio da zeli da dovede vozača kalibra španca ili Sebastiena Vettela koji će voditi projekat sa Hondom od 2015.

Telegraph novine su čak prenele da Dennis, uprkos neuspehu sa Alonsom 2007, "je razgovarao" sa ovim visoko cenjenim vozačem skoro usred govorkanja o ponudi od Ferrarija od 32 miliona dolara po sezoni.

Ali u utorak, Alonso je je osporio bilo kakvu vezu sa McLareno insistirajući da sada nije njegova namera da menja mesto.

U isto vreme španski izvori navode Alonsove reči da nije bilo kontakta sa Dennisom.

"Ne, on me nije zvao, to je 100% neistina," citiraju novine Alonsa.

Ali je priznao da su njegove nade za 2014. sada nestale i da mora da gleda u budućnost i nadase boljim vremenima.

"Očigledno ove godine, sa sedam trka do kraja koje su ostale, malo će se promeniti - nada ostaje za sledeću godinu i za budućnost. Nadam se da ćemo se približiti Mercedesu koji ima preveliku prednost."

"Istina je da u ovim godinama u Ferraiju nisam osvajao titule, ali dva puta je to bilo sve do poslednje trke i pobeđivao sam u nekim fantastičnim trkama."

"Mislim da su to bile lepe godine iz kojih imam te uspomene ali u budućnosti želim da definitivno osvojim titulu," dodaje Alonso.

Još kaže:"Nikada nisam zažalio što sam došao u Ferrari, jer na kraju dana to je najvažniji tim."

"Los Anđeles Lakersi ili Real Madrid takože ne pobeđuju stalno ali se takmiče i to je važno."

Na kraju Alonso je jos odbacio mogućnost da će Ferrari u Monci ovog vikenda objaviti da če se u tim vratiti Ross Brawn.

"Mislim da neće biti nikakvih objava niti bilo šta za objaviti," kaže Alonso.

"Moramo da verujemo u Mattiaccija i da zne koje će odluke doneti. Promene koje je izvršio su 100% urađene da bi se tim poboljšao."

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=37&t=7588

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Juncadella juri mesto u Force Indiji

Daniel Juncadella bi uskoro mogao da sedne u F1 bolid

Dani Juncadella je još jedno ime u svetu motorsporta koje se povezuje sa trkačkim mesto u Formuli 1 za 2015. godinu.

Ovaj 23-godišnji Španac je već Force Indijin rezervni vozač, i na ovonedeljnom vikendu u Monci će imati priliku da vozi prvih pola sata na prvom treningu.

Španski El Confidencial piše da postoji mogućnost da Juncadella zameni Sergia Pereza iduće godine, jer je Meksikanac već u pregovorima sa nekoliko timova za 2015.

I to nije sve. Juncadellin sponzor – Astana, već se nalazi na liverju Force Indijinih bolida.

Sam Juncadella priznaje da je moguće da se nadje na gridu 2015.

„Da, naravno. Oni (Astana) imaju tu nameru, ali to može da se pretvori u klasičnu igru „ko donese više para“, tako da ne znate šta može da se desi. Iznos novca koji čujete u vezi nekih vozača je smešan.“

„Oni (Astana) računaju na mene za sledeću godinu, izbor je jasan, ali sa ekonomske strane mora da bude prihvatljivo.“

„Moj sponzor me je podržavao godinama sa količinom novca koja nije bila preterana, tako da se ne radi o tome da idem iz godine u godinu sa prekomerenom količinom miliona.“

„Ja sam u DTM-u sa Mercedesom i veoma sam zadovoljan, tako da na kraju to mora da bude nešto što je dobro za sve“, rekao je on.

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=37&t=7589

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Ferrarijeve musterije kasne sa placanjem

Mušterije kasne sa plaćanjima za motore

Tim iz Maranela očekuju nevolje jer njihove mušterije imaju problema sa plaćanjem za motore.

Marco Mattiacci je izjavio za švajcarske novine Blick da Sauber i Marussia - kasne sa svojim isplatama.

Izražavajući zabrinutost oko bidućnosti tima iz Hinwilla, saradnik Blicka, Roger Benoit je preneo izjavu svog autoritativnog kolege Pina Allievia koji kaže:"Ferrari nikada nije otpisivao svoje dugoročne partnere."

I Sauber i Marussia se bez sumnje bore sa finansijama, a Speed Week izvešava da je čak bilo i moguće da Marussia ne dođe u Moncu ove nedelje.

Vozač koji plaća, Max Chilton je bio u centru ugovorne kerefeke u Spa, a nešto slično je moguće da se desi i u Monci.

Ali ohrabruje da su Marussijini transporteri trkačke opreme na putu za Moncu.

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=37&t=7586

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Ferrari snabdeva Haas F1 Team

Ferrari će biti Haasov tehnički partner od 2016. godine

Scuderia Ferrari, najuspešniji tim u istoriji Formule 1 sa 16 konstruktorskih i 15 vozačkih titula, snabdevaće Haas F1 Team pogonskim jedinicama, menjačima i sveukupnom tehničkom opremom. Višegodišnji ugovor formira jaku vezu izmedju dve organizacije i to će omogućiti Haas F1 Teamu da bude konkurentan u svojoj prvoj sezoni i godinama koje slede.

„U Formuli 1 ne postoji uspešniji tim od Scuderie Ferrari, niti tim sa većom istorijom. Oni su deo Formule 1 od samog početka, a sada će biti i deo Haas F1 Team-a“, rekao je predsednik Gene Haas: „Formula 1 je vrhunac motorsporta. Ona prikazuje najnoviju tehnologiju i to je nakonkurentija forma trkanja na svetu. Uskladjivanje Haas F1 Team-a sa tako uspešnom kompanijom kao što je Scuderia Ferrari pruža nam priliku za uspeh u 2016. godini i na dalje.“

„Oduševljeni smo što možemo da objavimo ovako važno strateško partnerstvo sa Haas F1 Team-om i što jednom Američkom igraču možemo da poželimo dobrodošlicu u Formulu 1“, rekao je šef Ferrarija, Marco Mattiacci: „Pre nekoliko meseci smo udružili snage sa Gene Haasom na komercijalnom nivou, i ovo je bio prirodan sledeći korak našeg rastućeg odnosa. Iako je naš cilj da ojačamo razvojni program pogonskih jedinica za sve naše timove-kupce, verujemo da ovo novo partnerstvo ima potencijala da napreduje izvan tradicionalne uloge snabdevanja našim pogonskim jedinicama i povezanih tehničkih usluga. Amerika i dalje ostaje jedno od najvažnijih tržišta za Ferrari i nudi nam mnogo zanimljivih mogućnosti. Nadamo se da ćemo Haas F1 Team-u pružiti dovoljnu podršku da postanu konkurentni igrači na gridu Formule 1.“

„Ovo su uzbudljiva vremena za sve nas u Haas F1 Teamu i mi smo počastvovani što za partnera imamo Scuderiu Ferrari koja će podržati naše napore“, rekao je šef tima, Guenther Steiner: „Kada je u pitanju Formula 1, niko ne može da parira Ferrarijevom znanju, tehničkoj ekspertizi i čistoj odlučnosti. Mi znamo da nas čeka težak posao, ali znamo da ćemo uz njihovu tehničku podršku veoma brzo razviti tim talentovanih ljudi kako bi odmah bili konkurentni u 2016. Skoncentrisani smo na budućnost i unapred se radujemo svemu što nas čeka.“

Preuzeto sa http://f1srbija.rs/forum/viewtopic.php?f=37&t=7590

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Loterer odbio Caterham

Lotterer odbio šansu da se trka u Monzi

Očekivalo se da će Španski novajlija Roberto Merhi, a ne aktuelni Le Mans pobednik Lotterer koji je već zamenio Kobayashija na Spa, dobiti priliku da vozi Caterhamov bolid tokom vikenda u Italiji.

Medjutim, izgleda da Merhi nije uspeo da obezbedi FIA Superlicencu koja mu je potrebna za trkanje u F1.

Španski Diario AS piše da je Caterhamov Colin Kolles prešao na „plan B“ i da je hteo da Merhi vozi u petak ujturu, a da Lotterer vozi u ostatku vikenda.

Lotterer je izjavio da je prvobitno prihvatio Kollesov predlog da se ponovo trka u Italiji.

„Imao sam neke sumnje“, rekao je Lotterer: „Ali tim je insistirao na tome i ja sam prihvatio.“

„Kada mi je Colin Kolles u utorak rekao da će Merhi zauzeti moje mesto tokom prvog treninga, predomislio sam se i rekao mu da ne želim da učestvujem.“

„Ja sam novajlija u Formuli 1 i moram da vozim“, dodao je Lotterer.

Kollesov plan je bio da Merhi, koga podržavaju Rusi, vozi u petak u kako bi zadovoljio FIA-u koja bi mu dala F1 Superlicencu.

„Potrebno mi je tih 300 kilometara“, rekao je Merhi:“ I ako u petak budem odradio ovaj test onda će sledeći GP biti moja prilika da steknem još iskustva na gridu.“

„Najbolje je ići korak po korak“, dodao je Merhi.

Preuzeto sa http://www.f1srbija.rs/index.php/f1-vesti-f1-news/9511-lotterer-odbio-caterham

Comment

Working...
                                X