F1 2014

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Na prodaju kaciga James Hunta

Očekuje se da kaciga iz 1976. godine dostigne cifru oko 30.000 dolara

Kaciga koju je legendarni šampion Formule 1, James Hunt, nosio tokom svoje šampionske sezone, 1976. naćiće se na Bonham aukciji koja se održava 9. decembra u Oxfordu.

Očekuje se da dostigne cenu od 29.000 do 32.000 dolara.

Repliku te kacige mogli ste da vidite u ovogodišnjem blockbusteru „Rush“, koji na upečatljiv način opisuje rivalstvo dva velika šampiona, Niki Laude i Jamesa Hunta, 1976. godine.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Ferrari moze da stopira promene na vrhu sporta

Ecclestone kaže da samo Ferrari može da stavi veto na odluku oko naslednika na čelu F1

Uveliko se priča o Christianu Horneru kao nasledniku prvog čoveka Formule 1, Bernia Ecclestonea, a prvi koji je to shvatio kao „šalu“ je bio predsednik Ferrarrija, Luca di Montezemolo.

Medjutim, u intervju-u sa CNN-om, Bernie je izjavio da samo Ferrari ima moć da zaustavi takav potez.

„Neko me je pitao: Šta se dešava kada ti odeš? Šta će se tada desiti?“, rekao je Bernie i dodao: „Christian je tada prošao pored nas i rekao: Šta će njemu da se desi? On je dobar momak.“

„Kao prvo, CVC se nikad ne bi složio sa tim, a kao drugo, Ferrari mora to da odobri.“

Pre izvesnog vremena je u prospektu za flotaciju Formule 1 na Singapurskoj berzi otkriveno da je Ferrari jedini tim na gridu koji može da stavi veto na bilo koje promene u propisima.

„Moramo da dobijemo pismenu saglasnost Ferrarija za imenovanje bilo kog lica na mestu izvršnog rukovodioca, muškog ili ženskog, i to može da bude samo lice koje je u poslednjih pet godina bilo na nekoj visokoj funkciji u nekom timu ili je bilo vlasnik pet ili više posto akcija u nekom timu ili proizvodjaču automobila koji poseduje pet ili više posto nekog tima ili dobavljača motora", pisalo je u navedenom prospektu.

Prema tom prospektu, Ferrarijev predsednik, Luca di Montezemolo je član odbora za nominaciju, i njegova dužnost je da „pregleda listu i preporuči kandidate za imenovanje pred Odborom.“

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Van der Garde u trci za mesto u Caterhamu i Force Indiji

Van der Grade u trci za vozaćko mesto u jačem timu

Nakon poslednje trke sezone, jake glasine su se pojavile da bi Holandjanin mogao da se nadje u znatno jačem timu naredne godine.

Kao podrška ovim glasinama dolazi i izjava Van der Gardovog bogatog sponzora Marcela Boekhoorna koji je ove nedelje u Holandskim medijima izjavio da njegov štićenik ima "svetlu i sigurnu budućnost" u F1.

"Pregovori su u toku, ali sve će doći na svoje mesto. Uveravam vas da će Giedo biti na gridu naredne godine - 100% sam siguran u to", izjavio je Marcel za Quote novine.

Takodje, kao još jedna olakšavajuća okolnost za Gieda je i činjenica da je Esteban Gutierrez ove nedelje posetio fabriku Caterhama, što navodi da bi Van der Garde mogao da napusti tim. Sa druge strane, ukoliko Van der Garde ne ode u drugi tim, onda bi to moglo biti loše za Heikki Kovalainena koji se nada da bi mogao da se vrati na grid sledeće godine sa Caterhamom.

Holandski biznismen Michiel Mol je jedan od deoničara Force Indije koja i dalje nije potvrdila timskog kolegu Nica Hulkenberga. Samim tim špekulacije su se pojavile da bi Van der Garde mogao da se pridruži Hulkenberu naredne godine.

"Postoje velike verovatnoće da bi Giedo mogao doći da vozi za nas sledeće godine", izjavio je Mol. "Meni je lično takav razvoj situacije veoma privlačan. Ipak, iako imam udela u Force Indiji, moram reći da ja nemam uticaj na odluke o dovodjenju vozača - to je nešto što odlučujem menadžment tima".

"Sve što mogu da uradim je da izražavam svoje zadovoljstvo sa Van der Gardom, a to je nešto što veoma često radim", dodao je Mol.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Grosjean: Lotusov bolid bice spreman na vreme

Francuz negira da tim ima problema sa razvojem novog bolida

Roman Grosjean je negirao da je njihov bolid u zaostatku u odnosu na rivale i da će biti spreman an vreme i prema rasporedu.

I dok su Lotusovi najveći rivali, Red Bull, Ferrari i Mercedes već testirali svoje nove V6 motore, totalno drugačija slika se vidi u timu iz Enstona. Iako su u drugom delu sezone bili znatno bolji od rivala, Lotus je upao u finansijske probleme, a čini se da posao sas Quantumom polako ali sigurno gubi snagu.

To bi moglo da potpomogne i činjenica da je Lotus potpisao sa Maldonadom, daleko slabije rangiranim vozačem od Hulkenberga, koji je prešao u Force Indiju, a sve to je navodno posledica ne sklopljenog ugovora sa Quantumom.

Još jedna zabrinjavajuća vest se pojavila prošle nedelje iz Enstona kada je njihov test vozač Nicolas Prost na svom twiteru napisao "poslednji dan testiranja bolida E21 u simulatoru za ovu godinu".

"Sada se brzo prebacujemo na bolid za 2014 godinu", dodao je Francuz.

Takodje, Romain Grosjean je potvrdio da on još uvek nije počeo sa radom u simulatoru na bolidu za narednu godinu.

"Nadam se da ću imati priliku da odradim koji test u simulatoru krajem decembra", izjavio je Grosjean za Brazilski Totalrace.Kada je upitan zašto je početak priprema za novi bolid toliko odložen, Grosjean je rekao:"Zato što je simulator nova alatka za nas. I dalje pokušavamo da ga učinimo što preciznijim. Kada budemo izvršili sinhronizaciju podataka izmedju staze i simulatora, tada ćemo početi sa radom u simulatoru za sledeću godinu", dodao je Grosjean.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Hamilton: Napadaj Vettela od prve trke

Hamilton savetuje Ricciarda da napada Vettela od samog starta

Šampion iz 2008. godine, Lewis Hamilton savetovao je Daniela Ricciarda da napada njegovog novog timskog kolegu već od prve krivine naredne godine.

Hamilton je 2007. godine debitovao u F1, i na prvoj trci je ostavio neverovatan utisak kada je u prvoj krivini napao i pretekao timskog kolegu Alonsa, tada dvostrukog vladajućeg šampiona.

"Kada mi je Dennis rekao da ću biti mnogo sporiji od Fernanda ja sam mu rekao da greši. Početi sa napadima već u prvoj krivini u prvoj trci sezone je nešto najbolje što sam ikada uradio u F1", izjavio je Hamilton za Brazilski Totalrace.

Iako je Ricciardo iskusniji nego što je Hamilton bio kada je prvi put vozio trku F1, on ipak uporedjuje svoj početak sa Ricciardovim prelaskom u Red Bull, i vožnju pored četvorostrukog šampiona.

Hamilton kaže da dovodjenje Ricciarda u Red Bull ima smisla, ali i da je Austrijski tim mogao da izabere i boljeg i iskusnijeg vozača.

"Za mene je bilo iznanadjenje kada su objavili vest da će Ricciardo menjati Webbera. Ali pošto oni imaju tim za mlade vozače gde stiču iskustvo, onda ta odluka i ima smisla. On će sesti u veoma dobar bolid, bolid koji mnogi vozači priželjkuju, ali ne ja, jer ja već imam dobar bolid", izjavio je Hamilton.

"Zaista se radujem zbog Ricciarda, i nadam se da će moći da se nosi sa pritiskom. Taj pritisak je uvek veliki kada mladi vozač dodje u jak tim. Nadam se da će se snaći dobro".

Kada je upitan šta misli, kako bi Ricciardo trebao da se postavi u ranoj fazi šampionata, Hamilton je rekao da bi trebao da napada od prve krivine u Melbournu, i dodao da bi voleo da vidi da Ricciardo pretekne Vettela u prvoj krivini kao što je on uradio sa Alonsom 2007 godine.

"On to ne mora da uradi, ali bi bilo fantastično za njega i njegovo samopouzdanje. Nadam se ipak, da ću ja to gledati u svojim retrovizorima", dodao je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Jean Todt ponovo izabran za predsednika FIA

Jeanu Todtu je na zasedanju Međunarodne Automobilističke Federacije u Parizu poveren i drugi mandat na mestu predsednika te organizacije.

Francuz nije imao protiv kandidata pošto se njegov jedini rival David Ward povukao zbog nedevoljne podrške za nominaciju.

Todt će tako ostati na čelu FIA još naredne četiri godine.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Hamilton: Nikada mi nisu platili

Anthony Hamilton tvrdi da nikada nije bio plaćen za svoj menadžerski rad

Anthony Hamilton je postao poznat širom sveta kao menadžer i otac mladog i uspešnog F1 pilota, Lewisa Hamiltona, a svoju karijeru menadžera je, nakon raskida sa sinom, nastavio sa Paul di Restom.

Ali, pošto ga Paul di Resta nije plaćao, on je tužio mladog Škota i na zadnjem ročištu je priznao da nikad nije dobio ni paru za svoje menadžerske usluge, kako od di Reste tako i ni od svog sina.

„Lewisu nikada nisam tražio ni paru“, rekao je Anthony: „Kada je 2008. godine osvojio titulu, on mi se zahvalio i to je sve što mi je, kao ocu, bilo potrebno da čujem za 18 godina rada sa njim.“

Anthony je tada dodao da ga je sin otpustio zato „što nije više mogao da ga sluša“.

Medjutim, šampion iz 2008. godine je svom ocu obećao novčani poklon u vrednosti izmedju 3 i 4 miliona dolara, koji ni do dana današnjeg nije dobio.

„Ne znam zašto je to tako“, odgovorio je Hamilton na pitanje zbog čega nije dobio obećani poklon: „Nemam odgovor na to pitanje, jer se to jednostavno nikada nije desilo. Meni to ne smeta. To nije moj posao.“

„Ako kaže da će nešto da uradi, pa to ne uradi, onda je on na gubitku. Ja ne želim da jurim za novcem.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Dennis se ne vraca na mesto sefa

McLaren negira da će se Ron Dennis vratiti na mesto šefa tima

Usred žalosno loše McLarenove 2013. sezone, pojavile su se glasine da se Martinu Whitmarshu „drma pozicija“ na mestu šefa tima i da bivši McLarenov šef, Ron Dennis, želi da povrati kontrolu nad F1 timom.

Ove nedelje je to potvrdio i Skyjev Mark Kleinman, koji tvrdi da se Ron Dennis trudi da otkupi 25% akcija tima koje su u vlasništvu Mansoura Ojjeha.

„Gospodin Dennis je rekao da ga zabrinjava trenutno stanje u timu“, izjavio je Kleinman, dodajući da je Ron Dennis posetio Kinu kako bi došao do potrebnih finansija.

„Nijedna zemlja nije važnija od Kine za moju globalnu viziju budućeg McLarena“, rekao je Dennis ove nedelje kada je sa premijerom Britanije, Davidom Cameronom, posetio ovu najmnogoljudniju zemlju.

Medjutim, potparol McLarena negirao je Kleinmanove tvrdnje, dodajući da Ojjeh, koji je pre izvesnog vremena imao dvostruku transplataciju pluća, „nema nikakvu želju“ da proda svoje akcije.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

RB ima dva test vozaca

Red Bull potvrdio dva test vozača za 2014.

Red Bull je danas potvrdio da će u 2014. godini imati dva test i rezervna vozača, Sebastiana Buemija i Antonia Felixa da Costu.

„Sledeće godine će simulator raditi danonoćno“, rekao je Helmut Marko: „Vettel ne može sve sam da postigne.“

„Sledeće godine imamo najveću promenu pravila u poslednje vreme, a vraćaju se i testiranja u toku sezone“, rekao je Christian Horner: „Imati tako dva sposobna vozača, od velike je koristi za tim.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Odrzano FIA gala vece

Sinoć je u Parizu održano spektakularno FIA Gala veče

Kao i svake godine, posle završenih šampionata iz sveta motorsporta, i sinoć je u Parizu održano Gala veće na kome su dodeljeni trofeji najboljim vozačima na svetu.

Sebastian Vettel je četvrti put za redom držao pobednički trofej u svojim rukama, ali ono što je posebno obeležilo sinoćni dogadjaj je prisustvo Roberta Kubice koga je FIA nagradila trofejom za „Ličnost godine“.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Hamilton mi je inspiracija

Magnussenu je Hamilton inspiracija

Hamilton je došao u McLaren 2007. godine i svoju početničku sezonu je završio na drugom mestu sa samo jednim bodom zaostatka.

Magnussen kaže da to znači da McLaren ume da pripremi i pomogne svom vozaču u debitantskoj sezoni.

„Činjenica da je Lewis radio sve što sada ja radim je veoma pozitivna za mene“, rekao je Magnussen: „To znači da je tim to već prošao, i da je već radio na pripremi početnika u njegovoj debitantskoj sezoni.“

„Ne osećam dodatni pritisak zbog toga što je Lewis bio toliko uspešan, jer je to dokaz da je tako nešto moguće, i da možete da budete uspešni kao početnik. To je zaista ohrabrujuće.“

On dodaje da će promena pravila takodje biti od velike pomoći u njegovoj prvoj sezoni u Formuli 1.

„To će biti izazov za sve vozače, a ne samo za mene. Svi će morati dodatno da uče o novim 2014. bolidima, a ne samo ja.“

„Ovo je dobar period za ulazak u Formulu 1. To što imam manje iskustva nego većina vozača imaće mnogo manji uticaj sledeće godine, ali će i dalje biti potrebno mnogo rada jer imam mnogo toga da naučim, ali i svi ostali vozači moraju puno da uče, tako da je to pozitivno za mene.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Ferrari osvojio nagradu

Ferrari osvojio nagradu Sky Sport F1

Ferrari je, kao i prošle godine, ostvario najbolje prosečno vreme u trajanju pit stopova i zato su nagradjeni „Pit Stop Izazov“ trofejom Sky Sport F1 televizije .

„Veoma smo zadovoljni tim priznanjem“, rekao je Ferrarijev šef operacija na stazi, Diego Ioverno: „Nagradjeni smo za rad koji se ponavlja kao najvažniji element u ovom smislu, jer ništa ne znači ako odradite jedan pit stop ispod dve sekunde, a onda odradite deset iznad tri sekunde. Ovo je zasluga celog tima, jer su pit stopovi povezani i sa radom kojim se poboljšava naša oprema, njen materijal i dizajn, pa sve do delova bolida koji su uključeni prilikom zamene guma.“

Od devedest pit stopova koji su imali, samo su jedanaest trajali duže od tri sekunde. U pet od 11 slučajeva desile su se nepredvidjene stvari, kao što je Alonsov kvar sa DRS-om u Bahreinu ili Massino pucanje guma u Bahreinu i Britaniji. Tu je takodje i treći pit stop Fernanda Alonsa u Kini koji je odradjen veoma opušteno jer su znali da će Sebastian Vettel ići na još jedno zaustavljanje i da su imali pobedu „u džepu“.

53 pit stopa su odradjena za 2.5s ili manje, što se može smatrati granicom izmedju normalnog i odličnog pit stopa,a 1.95s je trajao Alonsov prvi pit stop u Japanu.

Obe Scuderije su bile skoro identične tokom cele sezone, pa je tako prosečno zaustavljanje Fernanda Alonsa u 2013. bilo oko 2.75s, dok je Massa svoje pit stopove uradio u proseku za 2.76s.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Fry ne veruje da novi motori mogu da naprave veliku razliku

Spominje se informacija da Mercedes ima motor koji je za 100 konjskih snaga jači od ostalih.

Sa druge strane neki mediji navode da je Ferrari oduševljen novim propisima, jer na ovaj način italijanski proizvodjač može da pokaže sav svoj potencijal u dizajniranju agregata. Ipak, tehnički direktor Ferrarija ne misli tako.

"Aerodinamika biće važna naredne sezone kao i u predhodnih 15 godina. Razlika izmedju motora i njihovih perforamnsi neće biti ključni faktor", kazao je Fry.
                            Fry je dodao da se naredne sezone lako može ponoviti situacija iz 2009. kada je Brawn GP imao superiorni difuzor.
                            "Pravila su dosta jasna, ali vidim nekoliko oblasti gde se odredjene stvari mogu drugačije razumeti", dodao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Alonso: Mrzim da gubim

Fernando Alonso je treći put za četiri godine osvojio drugo mesto u šampionatu vozača.

U Parizu održana je FIA Gala večera na kojoj su uručene nagrade svim takmičarima pod pokroviteljstvom ove organizacije. Fernando Alonso je još jednom sezonu u Formuli 1 završio na drugom mestu, što ostavlja malo gorak ukus jer mu se ova situacija već tri put ponovila sa Ferrarijem.

"Želim da čestitam Sebastianu Vettelu i Red Bullu na odličnom šampionatu. Radili su naporno i zaslužili su titulu. Želeli smo da im što više otežamo život ali nismo uspeli u tome", kazao je Španac.
                              "Mrzim da gubim. Na početku svake godine cilj mi je da se borim do kraja. Volim da pobedjujem kao i da se trkam. Ovu sezonu završio sam kao drugi ali i bez obzira na to što nismo bili konkurentni želeo sam pobedu. Sve u svemu čast mi je što sam ovde i želim da se zahvalim timu na velikom trudu", dodao je Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Boullier uveren da tim moze mnogo da postigne sa Maldonadom

Šef Lotusa veruje da njegov tim može da ostvari puno uspeha sa novim vozačem Pastorom Maldonadom.

Maldonado je pre nekoliko nedelja prešao iz Williamsa u Lotus a veza izmedju njega i Erica Boulliera potiče još iz 2005. godine kada su zajedno radili u Svetskoj Reno Seriji u DAMS-ovom timu.

"On je dosta prijatan čovek ali i veoma brz vozač. Pobedio na trci u Formuli 1 i to nije bilo slučajno. Mislim da mi moramo da stvorimo poseban odonos sa njim, kako ne bih imali probleme koji su nam se dešavli sa Grosjeanom prošle godine. Sada trenutno radimo na tome da ga što bolje adaptiramo u pauzi izmedju sezona", kazao je Boullier.
                                Takodje, on je uveren da se ugovor izmedju tima i Quantum Motorsportsa može ostvariti.
                                "Uvereni smo da se taj dogovor može realizovati, ali je vreme veliki problem. Očigledno je da ćemo dobiti finansijsku podršku od PDVSA-e koja nam je preko potrebna", dodao je Boullier.

Comment

Working...
                                X