F1 2014

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Massa izabrao broj 19

Brazilac izabrao broj 19 za ostatak svoje karijere

Massa će sa svojim novim timom naredne godine imati i novi broj na bolidu - 19.

Iako je Massa izabrao svoj broj, da li će ga i zadržati sledeće godine ostaje da se vidi jer prema propisima, ako drugi vozač koji je prethodnu sezonu završio na boljem mestu od Masse odluči da na svoj bolid stavi broj 19 Massa će morati da promeni broj.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

FIA kontaktirala vozace

Vozači do Božića moraju da se izjasne o svojim brojevima

Kako bi sprečili da se timovi mešaju vozačima u odabir brojeva koje će nositi tokom svojih F1 karijera, FIA je direktno pozvala sve vozače pojedinačno i od njih zahtevala da do Božića izaberu tri broja koje bi nosili na svojim kacigama i bolidima, u opsegu od 2 do 99, jer je br. 1 rezervisan za šampiona prethodne sezone. FIA je od vozača zahtevala po tri broja, u slučaju da se pojedini vozači izjasne za iste brojeve.

Za sada se samo spekuliše o nekoliko izabranih brojeva i to 14 za Fernanda Alonsa, 7 za Kimija Raikkonena, 19 za Felipea Massu, 6, 5 ili 9 za Nica Rosberga, 11 za Sergia Pereza i 77 za Valtteri Bottasa, ali će FIA objaviti prave izabrane brojeve nakon Božića, kada se svi vozači budu izjasnili.

Vozači će nositi svoje brojeve na prednjem delu bolida, i na svojim kacigama, na mestu gde će biti "jasno vidljivi".

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Brawn: Zelim da se odmorim od F1

Bivši šef Mercedesovog tima odlučio je da se narednih šest meseci odmori od najbržeg cirkusa.

Ross Brawn je već preko 35 godina prisutan u Formuli 1, ali se odlučio da posle razlaza sa Mercedesom na kraju ovde godine sebi priušti odmor od 6 meseci.

"Odbijam da diskutujem o bilo kakvim budućim planovima sve do narednog leta. Želim da se psihički i fizički odmorim i tek kasnije donesem svoju odluku o povratku u Formuli 1, ukoliko bude nekih zanimljivih ponuda", kazao je Brawn.
        Britanac je do sada povezivan sa Hondom, FIA-om, Williamsom i McLarenom, gde je prvi čovek tima iz Vokinga potvrdio da je već pričao sa Brawnom.
        "Imao sam razgovor sa njim, ali pored svega pričali smo o poslovim i privatnim stvarima", kazao je Dennis.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Alonso se oprobao u simulatoru

Španac je prošle nedelje puno vremena proveo u simutaoru koji je krojen po pravilima za narednu sezonu.

Svrha ove posete Maranelu bila je upoznavanje vozača sa novim procedurama na bolidu koje će biti prisutne naredne sezone.

"Zadovoljan sam današnjim danom. Uspeli smo da odradimo kompletan program. Bilo je lepo što sam se ponovo našao za volanom, pa makar ta vožnja bila i virtuelna. Tokom rada isprobali smo dosta novih ideja, ali to je sve proces učenja o novom bolidu", kazao je Alonso.
          Posle testa u simulatoru Alonso je skoknuo do Rima, gde se susreo sa predsednikom kompanije Luce di Montezemolom. Ferrari u nedelju održava tradicionalnu Božićnu večeru.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Boullier dao stavku?

Eric Boullier više nije šef Lotus F1 tima

Kao i sve nepotvrdjene informacije iz sveta Formule 1 i ovo treba shvatiti kao spekulaciju, ali Sport Bildov novinar, Bianca Garloff, izveštava da je Eric Boullier dao ostavku na mestu šefa Lotus F1 tima.

Novinar je dodao da su mu to javili izvori iz Renaulta i da tvrde da „Eric Boullier nije kriv za haos koji vlada u Lotusu.“

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

RB razmislja o ulasku u Formulu E

Austrijski tim ne isključuje takmičenje u novoj Formuli

Sebastian Vettel je nedavno izjavio da nije fan koncepta uličnog trkanja, uprkos tome što su bolidi za novu Formulu E pravljeni u nekim od najvećih F1 timova - McLarenu i Williamsu.

"Ne svidja mi se to uopšte", izjavio je Vettel. "Mislim da ljudi dolaze na trke F1 da bi čuli i osetili kada bolid prolazi pored njih. Ne svidja mi se nikako da bolid prodje pored vas a vi ne čujete ništa osim vetra".

Medjutim, mnogi se ne slažu sa Vettelom.

Bivši vozač F1 Michael Andretti je ušao sa svojim timom u Formulu E, kao i Nemački proizvodjač automobila Audi. Četvorostruki šampion sveta F1 Alain Prost ulazi sa timom E Dams, a takodje i Super Aguri će biti na gridu naredne godine kada krene prva sezona Formule E.
              Ovaj koncept trkanja je takodje "navukao" i Richarda Bransona, pa će milijarder ponovo biti u Formuli sa Virgin timom.

Savetnik Red Bulla, Helmut Marko je povodom toga rekao:"Upitani smo da li želimo da udjemo u Formulu E. Za sada, naš fokus je samo na Formuli 1".

"Ponovo ćemo sagledati stvari, i proceniti situaciju za tu seriju nakon završetka prve sezone", dodao je Marko.

Sa druge strane, Ferrarijev predsednik Luca di Montezemolo je na Božićnom ručku izjavio da bi tim trebao "ozbiljno da razmisli" o ponovnom ulasku u LeMans.

"Ove godine smo pobedili sa 458 GTE autom. Ali ja takodje veoma volim ideju da se ponovo trkamo u LeMansu na najvišem nivou (Prototip bolidi). Ko zna, možda se jednog dana vratimo i pobedimo".

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Raikkonen posredni u kupovini Saubera

Kimi je bio samo posrednik - Peter Sauber

Sauber i dalje pokušava da obezbedi svoju budućnost, navodi Blick.

Sauber je nedavno objavio da će Adrian Sutil voziti za tim iz Hinwila naredne godine, ali se i dalje ne zna drugi vozač tima.

Kada je upitan ko će biti drugi vozač, Peter Sauber je odgovorio:"Ime drugog vozača neće još biti poznato".

Sada se postavlja pitanje šta se desilo sa željno očekivanim dogovorom sa Rusijom, i šta se dešava sa mladim Rusom Sirotkinim, koji je trebao da bude predstavljen kao novi vozač Švajcarskog tima?

Prema dopisniku Blicka, Rogeru Benoitu, Sauber sada gleda ka novim sponzorima, i novim ulagačima. Benoit izveštava da je nepoznata grupa posetila Sauberovu fabriku u Hinwilu prošle nedelje.
                "Oni žele da preuzmu tim i da dovedu novi menadžment tima", napisao je Benoit.

Benoit je takodje napisao da je prošle godine, grupa predvodjena šampionom iz 2007. godine, Kimijem Raikkonenom, izrazila želju da kupi Sauber.

"Kimi je bio samo posrednik", izjavio je osnivač tima Peter Sauber, koji je Finca uveo u svet F1 2001. godine.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Hamilton nije u istoj klasi

Webber kaže da Hamilton nije u istoj ligi sa Alonsom i Vettelom

U interviju koji je nekadašnji vozač Red Bulla Mark Webber dao BBC-ju, Australijanac je izjavio da su najbolja dva vozača na gridu Fernando Alonso i Sebastian Vettel, mada je rekao da je u prošlosti najbolji vozač bio Michael Schumacher.

"Verovatno Seb ili Fernando", rekao je Webber kada je upitan koji je najbolji vozač protiv kojeg se trkao u svojoj F1 karijeri. "Morate sve da sastavite i sagledate celokupnu situaciju. Teško je reći. Mi konstantno moramo da menjamo naše vozačke stilove i to nije lako, ali je deo naše profesije - Pirelli gume, dolivanje goriva tokom trke, jedan krug za kvalifikacije, mnogo toga".

"Mislim da je najbolji odgovor na vaše pitanje taj, da je Fernando najbolji u nedelju, dok je Sebastian najbolji u subotu, kada su kvalifikacije. Izmedju njih dvojice je veoma, veoma teško odabrati. Hamilton je takodje dobar, ali nisam siguran da je dobar kao ova dvojica. Alonso i Seb rade na principu "uključi ih i oni su nezaustavljivi". Oni su veoma spretni".

"Nisam nikad imao priliku da se trkam protiv Schumachera na konkurentnom nivou, jer kada sam počinjao karijeru on je bio u Ferrariju koji je bio dominantan, a kada sam vozio u Red Bullu on je vozio u Mercedesu tako da nikada nismo imali priliku da se borimo za visoke pozicije, ali ipak mislim da je on jedan od najboljih ljudi protiv kojih sam se trkao na stazi".

"Ipak, Seb i Alonso su vozili u isto vreme kad i ja i imali su podjednako konkurentne bolide kao i ja tako da mogu malo bolje da ocenim njihove vožnje".

Webber je priznao da je nakon Monaca 2006. godine izgubio malo poštovanja prema sedmostrukom šampionu nakon što je Schumacher "parkirao" svoj bolid na stazi u kvalifikacijama.

"Zaustaviti bolid na sred staze, na tako uskoj i nepreglednoj stazi kao što je Monaco, sigurno je najniža tačka u njegovoj karijeri. To je bilo pogrešno što je uradio, i sa tim mora da živi. On ima fascinantnu vitrinu u kojima stoje trofeji, ali neki od njih su manje značajni nego ostali, jer sve dokle te trofeje osvajate sa poštovanjem i pravim trkanjem oni su vredni. Tog dana u Monacu on je uradio totalno pogrešnu stvar. Nešto što mu sigurno nije trebalo u karijeri", dodao je Webber.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Promene pravila preticanja

FIA nastavlja sa promenama pravila

Nakon niza incidenata prilikom preticanja koje smo videli ove godine, uključujući i preticanje Romaina Grosjeana nad Felipeom Massom u Madjarskoj, zbog čega je naknadno kažnjen i preticanje Fernanda Alonsa nad Jean-Eric Vergneom na VN Abu Dhabija, za šta Španac nije bio kažnjen, FIA je uvela neke izmene u članu 20.2 Sportskog pravilnika za 2014., dodajući reč „dugotrajno“ kao i mogućnost da direktor trka naredi vozaču da vrati poziciju koju je stekao prilikom nelegalnog preticanja.

Član 20.2 sada glasi: „Vozači moraju da koriste stazu u svakom trenutku. Kako ne bi bilo sumnje, bele linije definišu ivicu staze i smatraju se delom staze, ali ivičnjaci to nisu.

Vozaču će se suditi za napuštanje staze ukoliko nijedan deo automobila ne ostane u kontaktu sa stazom.
                    Ukoliko automobil napusti stazu, vozač se može vratiti na nju, medjutim, to može da uradi samo kada je bezbedno da to uradi i bez sticanja bilo kakve dugotrajne prednosti. Pod aposultnom diskrecijom u toku trke, direktor trka može da pruži priliku vozaču da vrati celu, bilo kakvu prednost, koju je stekao napuštanjem staze.

Naravno, vozač ne sme da napusti stazu bez opravdanog razloga.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Button: Prvi test ce biti "urnebesan"

Zbog svih promena i vremenskih uslova Button veruje da će prvi test biti "urnebesan"

"Prvi predsezonski test u Jerezu će biti urnebesan. Biće hladno, gume neće raditi kako treba, i bolidi verovatno neće raditi kako treba, a i kada budete sastavili krug biće čudno jer vozite u većim brzinama nego inače - doćićete do osme brzine pre nego što sada dolazimo do sedme", izjavio je Button.

"Biće veoma teško i izazovno voziti nove bolide, i moraćete da zaboravite sve što ste do sada učili o vožnji boiida, upravljanju, motoru, o ukupnoj snazi koja dolazi iz pogonskih jedinica, i o tome kako da iskoristite svu snagu motora. Mnogo, mnogo će biti drugačije".

"Niko ne zna kako će bolidi raditi sve dok se ne ode na prvu trku sezone. Biće veoma zanimljivo i izazovno jer ćemo imati daleko više obrtnog momenta sa novim motorima nego do sad. Biće manji nivo downforca i nećemo imati izduvne gasove kako bi dobili prijanjanje. Bez obzira šta kaži, F1 bolid će uvek imati prijanjanje iz izduvnih gasova. Biće veoma teško pronaći pravi grip i iskoristiti gasove na pravi način".

"Ima mnogo toga što ćemo svi morati da naučimo, čak i mi, iskusni vozači, i mislim da će to biti uzbudljivo. Želite da budete na stazi i da vozite što je više moguće kako bi stekli što bolju predstavu šta vas čeka. Onda dodjete u krivinu 2 i 3 na Jerezu i biće veoma zanimljivo kako će se ona prolaziti, kada će se dodati gas prilikom izlaska iz nje".

"Trebaće nam pedala gasa koja je metar dugačka kako bi kontrolisali obrtni moment motora. Nadam se da će mi iskustvo koje sam imao prilikom pravljenja bolida pomoći da malo bolje razumem stvari i lakše se privikenem na nove uslove. Trenutno bolid nije u dobrom stanju, ali do prve trke će se sve srediti i doći na svoje mesto".

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Massa dobio Ferrarijev motor na poklon

Massa dobio 2.4L V8 motor koji mu je zamalo doneo titulu šampiona

Felipe Massa je ove nedelje bio na Božićnom ručku u Maranellu gde je poslednji put prisutvovao ovom ručku, jer se od naredne godine seli u Veliku Britaniju gde će voziti za Williams.

Na kraju ručka, Massa je od Ferrarija dobio nesvakidašnji poklon - 2.4L V8 motor iz 2008. godine koji ga je gotovo doveo do osvajanja šampionske titule te godine.

"Počeli smo zajedno da radimo pre mnogo godina, i ovom prilikom želi da se poslednji put zahvalim svima, inženjerima, mehaničarima, svima koji su bili umešani u ovaj sport kako na stazi tako i u fabrici, iza kamera, ljude koji su mi omogućili toliko pobeda i lepih trenutaka sa njima", izjavio je Massa na Božićnom ručku.

Massa je takodje izrazioi zahvalnost prema šefu tima Stefano Domenikaliju, i čak našao način da se našali sa Fernandom oko VN Nemačke 2010. godine kada je od njega traženo da se skloni i propusti Španca na prvo mesto.

"Na tebe gledam kao na starijeg brata", izjavio je Massa o Domenicaliju."Zahvaljujem se svima na svemu što ste mi pružili tokom mog boravka u Maranellu kao i na svim mogćnostima koje sam imao tokom ovih osam godina. Takodje, veliko hvala i predsedniku tima koji mi je dao mogućnost da vozim za najslavniji tim u istoriji ovog sporta. Fernando, hvala i tebi, ponovo ćemo se sresti na stazi, ali ovoga puta pokušaću da te ne propustim ispred mene", našalio se Massa.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Kimi izabrao 7, Bottas 77

I Finci izabrali svoje brojeve za narednu godinu

Kako je FIA dala vozačima izbor brojeva od 2 do 99, dosta vozača je već izabralo svoje brojeve, a sada im se pridružuju i Kimi Raikkonen i Valteri Bottas sa brojevima 7, odnosno 77.

Veruje se da će Alonso izabrati broj 14, Vergne će navodno uzeti legendarni broj 27, dok će Nico Rosberg najverovatnije uzeti broj 6, koji je nosio njegov otac tokom šampionske 1982. godine.

Danas je na svom twitter nalogu, Vateri Bottas objavio svojim fanovima da će od naredne godine na njegovom bolidu stajati broj 77.

Massa je izrazio želju da uzme broj 19, ali na tu potvrdu će morati da sačeka jer ako neko od vozača ko je završio ovu sezonu ispred njega uzme taj broj, Brazilac će morati da nadje novi srećan broj. Sa druge strane, Daniel Ricciardo, novi vozač Red Bulla još uvek ništa ne priča o svom broju.

"Za sada neću ništa govoriti. Ipak, odlično je što će od naredne godine vozači imati priliku da odaberu broj koji žele da nose na svom bolidu. To je odlično", izjavio je Australijanac.

"Celu noć sam razmišljao koji broj bi mogao da nosim", izjavio je Kvyat.

"Ja sam svoja tri omiljena broja poslao FIA-i. Neka za sada ostane na tome", izjavio je Lotusov vozač Grosjean.

Finske novine Ilta Sanomat pišu da je Kimi Raikkonen odabrao broj 7, koji će naredne godine nositi na svojoj kacigi i bolidu Ferrarija.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Ricciardo: Sa mnom ce biti drugacije nego sa Webberom

Ricciardo očekuje bolji odnos nego prema njegovom prethodniku.

Petogodišnja saradnja izneđu Webbera i Vettela je bila obeležena konstantnom tenzijom i povremenim otvorenim sukobima.
                            Međutim, Daniel Ricciardo tvrdi da nije zabrinut zbog toga :
                            "Ja ću izgraditi svoj odnos sa ekipom. Moj pristup je drugačiji i neću se opterećivati Webberovim iskustvom sa Red Bullom. Iskreno rečeno, mislim da njihov odnos nije bio 100% čist. Činjenica je da sam Webberov zemljak, ali neću zbog toga kopirati ono što se njemu događalo sa timom. Odlučio sam da zauzmem pozitivan stav od prvog dana i da se sam izborim za svoju poziciju u ekipi.”
                            Ricciardo nije želeo da komentariše Webberove tvrdnje da je imao više kvarova od Vettela:
                            “Svakako nisam zvao Red Bull da ih pitam šta se dešava svaki put kada je Webber imao mehaničke probleme. Nemam sve informacije pa ću ono što mu se dešavalo pripisati lošoj sreći. Definitivno, ne vidim nijedan razlog zašto bi Red Bull želeo da mi zagorča život. Svestan sam toga da je Vettel glavni jer ima četiri titule. sa druge strane, ja tek treba da se izborim za svoje mesto i očekujem da će mi omogućiti da se dokažem”, završio je Ricciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Potencijalni kupac posetio Sauber

Sauber se idalje muči da obezbedi svoju budućnost u Formuli 1.

Švajcarski tim je prošle nedelje objavio da je Adrian Sutil zamenio Nica Hulkenberga, dok će ime drugog vozača biti saopšteno nekada kasnije, ali vreme još nije precizirano. To dovodi u pitanje koliko je moguć Sauberov dogovor sa Rusima i da li Sergey Sirotkin ima sigurno mesto u timu.

Kako navodi Blick, Sauber je sada u pregovorima sa novom grupom investitora, gde su oni posetili Hinvil prošle nedelje.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Boullier demantovao da napusta Lotus

Eric Boullier odbacio je mogućnost da napušta mesto šefa tima.

Šef tima iz Enstona je preko svog Twitter profila demantovao vest da napušta Lotus. U poslednjih nekoliko dana kružile su glasine da bi Boullier možda napustio tim i naredne godine preuzeo Ferrari ukoliko Stefano Domenicali ne osvoji šampionat.

Sa druge strane pominjala se mogućnost da bi Francuz mogao da preuzme Force Indiju.

Comment

Working...
                                X